sosy - 72234 przepisów (strona:1338/4816)

Duszony schab z pieczarkami 216

całkowicie zanurzone. Po zagotowaniu przykręcam ogień. Schab duszę się przez około godzinę. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i delikatne. Gdy schab jest gotowy wlewamy do kubka odrobinę sosu i rozprowadzamy w nim łyżeczkę mąki. Sos wlewamy do rondelka i mieszamy. Gotowe! Duszony schab w sosie pieczarkowym doskonale smakuje z ziemniakami albo kaszą

Dieta bez mleka
Domowy sos tysiąca wysp 248

kupowanych w sklepach sosach i dodatkach do potraw często natknąć się możemy na mleko. Jednak nic straconego! W zaciszu własnej kuchni możemy w zaledwie 3 minuty przygotować pyszny sos tysiąca wysp. 4 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 1,5 łyżeczki octu winnego łyżeczka cukru sól pieprz Majonez, keczup, ocet winny oraz cukier mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą

Dieta bez mleka
Duszone żeberka 212

Duszone żeberka to jedna ze specjalności mojej teściowej. Przygotowuje je zawsze tak, jak uczyła ją jeszcze jej mama. Żeberka z tego przepisu zawsze rozpływają się w ustach. Sos możemy zrobić w wersji dla dzieci lub dla dorosłych z dodatkiem grzybów leśnych. W obydwu wydaniach są one wyśmienite, a ich przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. pasek żeberek sól pieprz oregano(...)garnka i dolewamy wody, tak by przykrywała ona mięso. Wrzucamy kilka ziarenek pieprzu i solimy do smaku. Jeśli przygotowujemy żeberka tylko dla dorosłych możemy dorzucić kilka grzybków, wtedy sos będzie ciemniejszy i bardziej wyrazisty w smaku. Dusimy pod przykryciem przez ok półtorej godziny. Po tym czasie sprawdzamy widelcem, czy mięso jest już dość miękkie i czy odchodzi od kości. Możemy

Dieta bez mleka
Gołąbki z mięsem i kaszą orkiszową 394

łopatki lub szynki 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz ząbek czosnku łyżeczka papryki w proszku 1/2 łyżeczki majeranku duża główka młodej kapusty 1 litr rosołu 300 ml domowego sosu pomidorowego  Farsz: na oleju przesmażyć posiekaną cebulkę, dodać mięso, posiekany czosnek, przyprawić do smaku i usmażyć. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć i dodać do mięsa. Wymieszać, ewentualnie(...)nakładać sporą łyżkę farszu. Zwinąć. Na dnie większego szerokiego garnka ułożyć pozostałe, malutkie, nie nadające się na gołąbki liście. Na nich ciasno układać zwinięte gołąbki. Rosół wymieszać z sosem pomidorowym, zalać gołąbki. Przykryć i dusić ok 15-20 minut. Po tym czasie powinny być już gotowe. Zamiast domowego sosu pomidorowego można użyć małego słoiczka koncentratu

Smakołyki Asi
BAZYLIOWE PLACKI Z CUKINII 138

masa będzie jednolita dodać bazylię, pieprz, sól i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę i nakładać porcje łyżką. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem. SOS: 200 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu garść posiekanego koperku kilka posiekanych zielonych oliwek sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy. Pozwoliłam sobie na małą korektę

wege i kropka
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I PIECZARKAMI W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM 152

każdym sparzonym liściu kładziemy farsz i zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty, aby zabezpieczyć przed przypaleniem od spodu. Następnie układamy na nich gołąbki. SKŁADNIKI - SOS: około 25 mniejszych pomidorów (lub stosunkowo mniej większych) 3 żółte papryki 1/2 papryczki chilli 2 ząbki czosnku 3 średnie cebule 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz, odrobina(...)smażymy na oliwie z oliwek. Następnie usmażone (uduszone) przeciskamy przez sito. Na osobnej patelni smażymy cebulę i paprykę. Wszystko mieszamy razem, dodajemy chilli, czosnek i doprawiamy do smaku. Oblewamy sosem gołąbki i wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) na około 45 minut. *Sos można też podzielić na pół i częściowo zalać gołąbki przed wstawieniem do piekarnika

wege i kropka
ROSZPONKA Z BURAKAMI 153

zawsze jarzynowa z majonezem. A tu proszę! Taki rarytas!  :) SKŁADNIKI: roszponka (albo rukola) 3 - 4 buraki (upieczone lub ugotowane) czerwona cebula prażony słonecznik, płatki migdałów i orzechy włoskie SOS: 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 1/2 szklanki oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Składniki na sos łączymy ze sobą i miksujemy(...)roszponki (i / lub rukoli - jak kto lubi). Następnie układamy plastry buraków oraz czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Wszystko posypujemy uprażonym słonecznikiem, płatkami migdałów i orzechami włoskimi. Na koniec skrapiamy sosem. Smacznego

wege i kropka
Schab w sosie własnym z pęczakiem i surówką 170

kroicie w półkrążki. Mięso przekładacie do garnka, zalewacie wodą, aż ta je przykryje, dodajecie marchewkę, ziele angielskie, listki laurowe i gotujecie na wolnym ogniu, aż będzie miękkie. Aby zagęścić sos możecie dodać łyżkę śmietany i mąki, rozrobionej uprzednio w szklance z kilkoma łyżkami sosu. Przyprawiacie solą, pieprzem i gotowe. Pęczak płuczecie pod bieżącą wodą, wsypujecie do garnka, zalewacie 2 szklankami(...)wody, solicie i gotujecie na wolnym ogniu, aż będzie miękki. Natkę myjecie, siekacie i posypujecie sos lub kaszę już na talerzu. Kapustę kroicie. Jabłko i drugą marchewkę myjecie, obieracie, ścieracie na tarce, mieszacie z kapustą i olejem lnianym, przyprawiacie solą, pieprzem, cukrem i gotowe. Po jedzeniu idziecie na rower lub na huśtawkę. Spodziewam się, że nikt

GRUBY WAŁEK
Sos limonkowo - miętowy z ogórkiem 242

czasie kie dy organizujemy grille, spotkania ze znajomymi na świeżym powietrzu, czy też po dajemy na obia d ryby lub mięsa, możemy po dać intensywnie orzeźwiający sos. Intensywny smak limonki, przełamany delikatnością ogórka i świeżością mięty do da naszym potrawą nowego smakowego wymiaru. Spróbujcie :) Skła dniki:   300 ml gęstego jogurtu naturalnego skórka z całej limonki sok z 1/2 limonki(...)grubość oczek na drobne ścieramy również skórkę sparzonej limonki. Wyciskamy sok z połowy cytrusa i dokła dnie mieszamy. Liście mięty myjemy, osuszamy i drobno siekamy, do dając je do sosu. Całość przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Po dajemy do mięs z grilla,  drobiu oraz ryb. Smacznego

ChilliJemy
Sałatka z bobem i zielonymi szparagami 127

połączenie.  Warzywa ugotowałam na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w  wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych. Zastanawiałam się jaki sos dodać do sałatki i padło jednak na czosnek - uwielbiam czosnek ! - z dodatkiem słodkiego naturalnego miodu i octu balsamicznego. Taki dressing idealnie pasuje do większości warzyw. Zapraszam, dziś gramy w zielone(...)bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Salaka z bobem i zielonymi szparagami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g bobu 1 pęczek zielonych szparagów 2 garści roszponki Sos: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego oliwa z oliwek EV sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Bób i szparagi gotujemy

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz drobiowo-warzywny 195

bobu 1 cebula Kawałek pora ½ kalafiora ½ szklanki kukurydzy z zalewy ½ szklanki groszku konserwowego ½ cukinii 2 ząbki czosnku 2 szklanki wody 1 łyżka mąki pszennej 100 ml śmietany 12% do sosów Natka pietruszki do posypania Sól do smaku Pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy do kurczaka Olej do podsmażenia Jak wykonać ? Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka oraz(...)cedzakową, do tej samej wody w której gotowaliśmy kalafior włożyć bób i gotować  5 minut, odcedzić, przelać zimna wodą, obrać z łupinek. Kalafiora z bobem  dodać do sosu, całość dusić jeszcze 15 minut, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na sam koniec wsypać osączony groszek i kukrydzę z zalewy. Mąkę wsypać do słoiczka, dodać niewielką ilość wody, zakręcić

Wanilia i Kardamon
Wegański bekon z grzybów portobello 173

Wegański bekon z grzybów portobello to po prostu pyszne grillowane grzybki, które dzięki marynacie z wędzonej słodkiej papryki i sosu BBQ smakują “bekonowo” :).   Grzyby portobello to bardziej mięsista odmiana dobrze znanych nam białych pieczarek. Mają one dużo większe od nich kapelusze – ja zwykle kupuję paczkę 400 g składającą się z 3 pieczarek. Im większe świeże grzyby, tym większe(...)przez dosłownie wszystkich. Przepis ten znalazłam u Eli Gale i na stałe zagościł w naszym menu. Polecam! Składniki: 400 g grzybów portabella (1 opakowanie) 6 łyżek oleju 4 łyżki sosu do grilla (ja używam Classic BBQ Sauce) 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu z agawy (lub klonowego) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku

Lamarida.pl
Wegański quiche brokułowy 158

łyżki oliwy 2/3 szklanki wody szczypta soli Nadzienie: Warzywa: 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 5 pieczarek 1/2 większego brokuła 3 średnie ziemniaki garść szpinaku lub jarmużu pieprz sos sojowy do smaku 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia Masa tofu: 300 g tofu o smaku naturalnym 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżki wody(...)smażymy aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy brokuła i szpinak i smażymy jeszcze przez kilka minut. Do blendera wkładamy tofu połamane na niewielkie kawałki, dodajemy sos sojowy, wodę i przyprawy i miksujemy na gładką masę. Gdy jest za sucha (w zależności od użytego tofu) dolewamy niewielką ilość wody i jeszcze raz miksujemy. Masę dodajemy do usmażonych warzyw

Lamarida.pl
Taco – meksykańska sałatka 138

stołówkach i knajpach meksykańskich, podawana z pikantnymi i chrupiącymi chipsami kukurydzianymi tortilla, czyli nachosami. Jak na meksykańskie danie przystało nie może w niej zabraknąć fasolki. Sekretem jej smaku jest sos – moim patentem na sukces jest połączenie kminu rzymskiego i curry. Ta prosta w wykonaniu sałatka pysznie smakuje na lunch, ale również nie powinno jej zabraknąć na domowej imprezie. Gorąco(...)chipsów tortilla Wykonanie: Sałatę myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na niewielkie kawałki. Pomidory ostrożnie parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w niewielkie kawałki. W małym naczyniu przygotowujemy sos: wszystkie przyprawy mieszamy dokładnie z majonezem. W dużym naczyniu mieszamy sałatę, pokrojone pomidory, przepłukane wodą i odcedzone fasolkę i kukurydzę, pokrojone w obrączki oliwki, polewamy wszystko sosem i dokładnie mieszamy

Lamarida.pl
Bezglutenowy seitan 295

szybki w wykonaniu (jeśli ma się już ugotowaną lub puszkowaną fasolę ) i zawiera proste składniki dostępne w każdej kuchni. Smakowo seitan jest raczej neutralny, dzięki czemu poprzez dodawanie ulubionych sosów możemy zmieniać jego smak. Super nadaje się na kanapki albo jako zdrowe źródło nieprzetworzonych protein do obiadu. Składniki: 240 g ugotowanej fasoli czerwonej (lub 1 puszka) 240 g ugotowanej fasoli(...)białej (lub 1 puszka) 1 szklanka gotowanego ryżu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka cebuli suszonej 1 łyżka cząbru 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 2 łyżki sosu tamari (może być sos sojowy, ale wtedy seitan przestaje być bezglutenowy) 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy szczypta czarnego pieprzu mielonego Wykonanie: W pierwszym kroku przygotowujemy sobie większy kawałek folii

Lamarida.pl

Proponowane wyszukiwania