sosy - 72234 przepisów (strona:1336/4816)

Mięsne kąski 460

domową imprezę najlepsze są drobiowe mięsne kąski. Podane z sosem słodko - kwaśnym będą niewątpliwie przebojem. Zresztą zauważyłam, że to mięsko preferują dzieci. Pewnie dlatego, że z zewnątrz są chrupiące, a w środku soczyste i miękkie. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
pizza warzywna... 191

Składniki: ciasto na pizzę 1 opakowanie/nie mrożone, sos do pizzy - ile potrzeba, olej rzepakowy 6 łyżek, pieczarki 50 dag, kucharek 2 łyżeczki, cebula 1 duża, papryka czerwona 1 duża, cukinia 1 średnia, pomidory 2 sztuki, ser mozarella 25 dag, feta 1/2 opakowania pieczarki na oleju usmażyć z kucharkiem do odparowania nadmiaru wody, wystudzić, cukinię pokroić ze skórką na plasterki, posypać(...)solą i po 30 minutach ręcznikiem papierowym osuszyć plasterki ciasto na pizzę rozwinąć z rulonu i dać na blache z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia na cieście rozsmarować sos do pizzy pikantny, rozłożyć pieczarki wystudzone na pieczarkach ułożyć plastry cukinii, rozsypać pokrojone kawałeczki papryki dodac pokrojone w plastry pomidory i cebulę, rozsypać ser mozzarella i ser feta piec w nagrzanym

W Mojej Kuchni Lubię
Jajka w sosie chrzanowym 234

Sos chrzanowy robię dosyć często, ponieważ w domu wszyscy bardzo go lubią.    Taki sos pasuje do różnych mięs jak również do jajek na twardo.   Ja tym razem podałam z ziemniakami i buraczkami.     Składniki: jajka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki chrzanu tartego 1 szklanka bulionu 100 ml śmietany(...)przez 5 minut od czasu do czasu przemieszać. Na koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka ugotowane, obrać, przekroić na połówki i podawać z sosem

magiczna kuchnia Kasi
LETNIA SAŁATKA WARZYWNA Z SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM 180

ziemniaków, 5-6 łyżek groszku Bonduelle, 4 rzodkiewki, 3 jajka ugotowane na twardo, 1/2 cebuli czerwonej, 2 większe garście mieszanki sałat ze szpinakiem, 2 pomidorki koktajlowe, łyżka posiekanego szczypiorku; sos: 2 łyżki śmietany, łyżka majonezu, łyżeczka ostrej musztardy, 1/2 łyżeczki płynnego miodu. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie, obieram. Kroję w kostkę. Jajka dzielę na ósemki, cebulę drobno(...)siekam. Sałatę myję i osuszam, groszek osączam z zalewy. Z rzodkiewek i pomidorów wycinam kwiatki (naokoło zygzakiem małym nożykiem z czubkiem). Przygotowuję sos z podanych składników - mieszam do momentu dokładnego połączenia się. Na talerzu układam składniki: z wierzchu - sałata z cebulą, kolejno: ziemniaki, groszek i jajka posypane szczypiorkiem. Całość dekoruję kwiatkami i polewam przygotowanym sosem (lub podaję w oddzielnym naczyniu

JejKuchnia
Penne z wędzonym łososiem i cukinią 169

szybkiego sytego obiadu, czasem gdy jesteśmy bardzo głodki wystarczy nam paczka makaronu i 15 minut poświeconego czasu aby wyczarować pyszne danie. Moja dzisiejsza propozycja to penne w kremowym sosie z wędzonym łososiem i cukinią, prosto a jak smacznie! Składniki: 20 dag  makaronu rurki 10 dag wędzonego łososia 1 cukinia 1 cebula 1 papryka  podłużna ramiro 2 ząbki czosnku(...)łyżka masła 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki białego  wytrawnego wina 150 ml słodkiej śmietanki 12% do sosów Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Kilka gałązek koperku do posypania Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obrać, posiekać zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy, wlać wino, zamieszać odczekać chwilę aż odparuje, dodać pokrojoną w kostkę cukinie

Wanilia i Kardamon
Kurczak w sosie śmiatnanowo-kurkowym (na winie) 192

podsmażonych kurek z cebulą dodać podsmażonego kurczaka. Wlać wino i dusić, na średnim ogniu, aż znaczna większość płynów odparuje. Następnie wlać śmietankę i dusić, na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Kurczaka w sosie kurkowym podawać gorącego, posypanego drobno posiekaną natką pietruszki, z młodymi ziemniakami/ryżem/kaszą/makaronem. SMACZNEGO !   Uwagi(...)przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób. Sos należy dobrze przyprawić pieprzem, aby nie był mdły. Grzyby bardzo lubią pieprz. Kurki można zastąpić innymi świeżymi grzybami np. maślakami, prawdziwkami, borowikami, podgrzybkami lub ewentualnie pieczarkami. Przyprawę do kurczaka można zastąpić solą i pieprzem i nimi oprószyć pokrojonego kurczaka. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Kalafior marynowany w curry 189

Tegoroczny sezon słoikowy rozpoczęliśmy wyjątkowo wcześnie. Już w pierwszych dniach czerwca przygotowaliśmy niewielkie ilości bazy pomidorowej do sosów i zup oraz konfitury morelowe z amaretto ( klik po przepis ) Nie bylibyśmy jednak Saudyjskimi Wielbłądami, gdybyśmy nie zapragnęli (zresztą, jak co roku) wypróbować nowych nieznanych nam dotychczas smakołyków ze słoików. Tym razem inspiracje czerpaliśmy z rewelacyjnej książki Jennifer MacKenzie " Wielka księga słoików(...)tutaj znajdziecie recenzję ).  Oprócz słodkich i wytrawnych marynat na zimę zamierzamy na jej podstawie przygotować także sosy, tapenady i czatneje. Mamy nadzieję, że poniższy przepis w całości zaczerpnięty właśnie z tego świetnego poradnika kulinarnego przypadnie Wam do smaku, tak samo jak nam. Smacznego ;) Kalafior i curry to klasyczne połączenie smaków, które świetnie się sprawdza również w przypadku tej przyjemnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Quinoa z grzybami shitake i płatkami suszonego tuńczyka 193

quinoą ;)   Podaję przepis na 2 porcje. Składniki: 6 łyżek ugotowanej trzykolorowej quinoy 6 świeżych grzybów shitake 4 łyżki suszonych płatków tuńczyka 2 łyżki klarowanego masła  sos sojowy bezglutenowy Wykonanie: Do ugotowanej quinoy dodajemy pół łyżeczki bezglutenowego sosu sojowego i dokładnie mieszamy, wykładamy ją na talerzyki. Grzyby shitake delikatnie przesmarowujemy sosem sojowym, nadziewamy po trzy na wykałaczki i wrzucamy

Quinoa Raz!
Orientalna fasolka szparagowa 156

przyprawie pięć smaków od Rafex . Składniki 500 g fasolki szparagowej 2 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 czerwona papryka 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka przyprawy pięć smaków     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Fasolkę oczyszczamy, obgotowujemy w osolonym wrzątku przez około(...)odcedzamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany imbir, czosnek i szalotki. Następnie wrzucamy fasolę, pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy sosy i przyprawę. Chwilę razem smażymy. Podajemy jako dodatek lub samodzielną przekąskę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Kurczak w sosie barbecue 142

łyżki miodu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu sól   Wykonanie:   Wszystkie składniki na sos przełożyć do miski, dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, osuszyć   włożyć do miski z sosem i wymieszać by całe mięso było obtoczone sosem. Przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki najlepiej

magiczna kuchnia Kasi
Owocowy deser z mrożonego jogurtu 172

jogurtem greckim to pyszna i zdrowa przekąska, a warstwowe przełożenie dodaje jej niesamowitego uroku. Dzieci na pewno będą zachwycone tymi kolorowymi, owocowymi lodami w zdrowszej wersji! Do tego pyszny sos miodowo- cytrynowy i można rozłożyć się ze wszystkim na zielonej trawie w owocowej rozkoszy :) Owocowy deser z mrożonego jogurtu Potrzebujesz: 500g truskawek 2 banany 250g borówki amerykańskiej 16 łyżek naturalnego(...)jogurtu greckiego  Sos: 3 łyżeczki miodu 3 łyżeczki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: 1. Truskawki umyj, odszypułkuj, umieść w robocie kuchennym lub wysokim naczyniu. 2. Dodaj 8 łyżek jogurtu i zmiksuj na gładko. 3. Keksówkę wyłóż folią spożywczą i wlej do niej połowę masy truskawkowej, drugą odlej do miseczki. 4. Keksówkę wstaw do zamrażalnika

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zapiekana kasza bulgur z kalarepą 171

Kasza bulgur to jedna z moich ulubionych kasz. Bardzo lubię  zapiekaną, z sosem, mięsem czy na słodko. Za każdym razem idealna. Na blogu znajdziecie w zakładce Kasze inne przepisy na dania z kaszą w roli głównej. Szczególnie polecam zapiekankę z kaszy bulgur i młodej kapusty Poniższą zapiekankę podałam z sosem pomidorowym. Rewelacja! Polecam! Składniki 300 g kaszy bulgur(...)kostkę. Koperek posiekać. Wszystko razem wymieszać i zapiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C . Piec do momentu aż ser się rozpuści. Podawać ze swoim ulubionym sosem. zapiekana kasza bulgur z kalarepą

O kuchni z uczuciem
Placuszki z kukurydzy konserwowej Bonduelle 166

nami :)  Najciekawsze i najsmaczniejsze historie wygrają kulinarne nagrody!  Te kilka zdań można przeczytać na stronie Bonduelle, ja skorzystałam z zaproszenia i przygotowałam placuszki kukurydziane, podane z sosem ajvar oraz sosem czosnkowym. Podobno niebo w gębie ;) Składniki: 1 puszka kukurydzy  150 g sera żółtego garść natki pietruszki opakowanie serka wiejskiego 3 łyżki mąki kukurydzianej  1 łyżka mąki(...)patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placuszki pod przykryciem pokrywką na złoty kolor z obu stron. Przykrycie u mnie było konieczne, ponieważ bardzo strzelał tłuszcz. Podajemy na ciepło z dodatkami i sosem. Czy wiesz, że? Agronomowie Bonduelle selekcjonują ziarna do siewu oraz pomagają rolnikom wybrać właściwy czas siewu, właściwy sposób pielęgnacji oraz właściwy czas zbiorów. Agronomowie tak dobierają ten czas, aby warzywa

Życie zaczyna się w kuchni
Sałatka z łososiem i zielonym ogórkiem 169

sałatka dobrze się sprawdzi jako przystawka, kolacja albo jako śniadanie do pracy. Składniki: 120 g wędzonego łososia 1 zielony ogórek 3 garście roszponki 2 garście sałaty lodowej 1 szalotka sos 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka cytryny 1/2 łyżeczki miodu sól, pieprz Wykonanie:   Ogórka obrać, pokroić w półplasterki, a cebulę w krążki. Łososia pokroić na mniejsze kawałki(...)półmisku ułożyć roszponkę i sałatę lodową, dodać ogórka, łososia zwiniętego w ruloniki, a na wierzch cebulę. Wszystkie składniki na sos wymieszać, doprawić do smaku. Całość polać sosem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
OSTRO- KWAŚNA ZUPA Z KREWETEK TOM YUM GOONG 222

obrane szalotki 2 średniej wielkości pomidory 500ml własnej roboty bulionu z kurczaka szklanka grzybków straw, przepołowionych 4 lub 2 tajskie papryczki 16 nieobranych, średnich krewetek 2,5 łyżeczki sosu rybnego 3 łyżeczki pasty chilli (Tajskiej) sok z całej limonki 6 łyżek mleka krowiego 4 podsmażone papryczki chilli (małe) 2 łyżki listków świeżej kolendry Zagotuj na sporym ogniu bulion.  Dodaj(...)pomidora. Gotuj do uzyskania ziołowego aromatu (ok. 6 minut).  Dodaj grzyby i krewety.  Gotuj, aż krewetki zmienią kolor na różowawy, czyli około minuty do dwóch.   Przypraw sosem rybnym i zdejmij zupkę z ognia, następnie dodawaj: sok z limonki, papryczki chilli, pastę chilli oraz mleko.  Spróbuj, czy nie potrzeba Ci więcej soku z limonki bądź słonego sosu

ClauditteMissCooking