odcedzić. Pomidorki i ogórka umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na pół, ogórka w kostkę. Ogórka zostawić ze skórką. Kukurydzę odcedzić, mozzarellę pokroić w dużą kostkę. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Sos czosnkowy – do garnuszka dodać jogurt, majonez, keczup, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz świeżo mielony. Ząbki czosnku obrać i wycisnąć przez praskę. Dodać do garnuszka i dokładnie wymieszać. Wylać(...)sos do sałatki i wymieszać. W razie potrzeby jeszcze doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać porwane listki bazylii i ponownie wymieszać. Smacznego, polecam
Kuchnia Pokoleńprosty deser. Miłego dnia moi drodzy. U nas w końcu zawitały ciepłe dni Składniki: (na 2 porcje, ilości orientacyjne) około 12 szt. słomki ptysiowej Brześć 2 łyżki sosu czekoladowego + do ozdobienia szklanek bita śmietana 2 gałki lodów czekoladowych do ozdoby – 2 wiśnie kandyzowane, listki świeżej mięty Przygotowanie: Na dno szklaneczek wykładamy po 5 sztuki (złamanych na pół) słomek ptysiowych(...)Zalewamy je około łyżką sosu czekoladowego (można dać go więcej jeśli lubicie). Sosem też robimy dowolne wzorki na ściankach szklanek. Następnie nakładamy porcję bitej śmietany. Na wierzch dajemy gałkę lodów czekoladowych, kandyzowaną wiśnię, słomkę ptysiową i listki świeżej mięty. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkidodać pokrojony drobno czosnek. Smażyć jeszcze chwilkę, żeby czosnek się nie przypalił. Dodać łyżkę mąki i cały czas mieszając wlewać śmietankę, potem bulion. (Jeśli nie macie bulionu możecie podlać sos małą ilością wody, jeśli będzie za gęsty) Przyprawić solą, pieprzem i wegetą. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę. Sos trzeba cały czas mieszać bo dość mocno zgęstnieje. Kiedy ser się rozpuści(...)dodać rozdrobnione różyczki brokuła i podsmażoną pierś z kurczaka. Wszystko wymieszać. Gotowym sosem polać ugotowany makaron. Smacznego
Agusiowe smakołykiwody ziemniaki muszą ostygnąć i dopiero wtedy kroimy je na grubą kostkę – dzielimy je na ćwiartki i siekamy. Wszystkie ziemniaki trafiają do miski. Następnie zabieramy się za sos. Łączymy musztardę z majonezem i jogurtem greckim. Do nich dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, a także pieprz i sól. Jeśli już soliliście ziemniaki podczas gotowania możecie zrezygnować z dodatkowego solenia. Wszystko róbcie(...)według waszych upodobań. Sos dodajemy do ziemniaków, a następnie siekamy koperek i szczypior. I przesypujemy do miseczki z sosem i ziemniakami. Całość dokładnie mieszamy. Uwaga. Sałatkę wkładamy na min. 2 godziny do lodówki, by się przegryzła i można ją wtedy ze smakiem zjeść. Koszt: 13 zł (porcja dla czterech osób) Przygotowanie: 30 minut (bez gotowania) Gotowa sałatka ziemniaczana. Szczypior
Kuchennyviral.plChłód i kiepska pogoda nie odpuszczają, więc nadal przyrządzam na obiad rozgrzewające dania. Tym razem mam dla Was prosty, lekki pikantny sos z pieczonej papryki. Przygotowuje się go szybko i pasuje do wielu dań. Ja przeważnie, podaję taki sos z ugotowaną kaszą. Tu z gryczaną, dodatkiem sera feta i pestkami dyni. 2 czerwone papryki łyżka oliwy spora szczypta soli(...)pieczenia i pieczemy około 20 minut, aż skórka zacznie odchodzić. Miękką, upieczoną paprykę miksujemy (bez skórki), z passatą pomidorową, czosnkiem i pimentonem. Doprawiamy do smaku. Smacznego :) Artykuł Prosty sos z pieczonej papryki pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogopakowaniu. Na patelnię wkładamy masło, mięso kroimy w kostkę dodajemy na patelnię. Po kilku minutach wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy aż mięso będzie miękkie a sos zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. W garnku gotujemy wodę, solimy ją, na wrzątek wrzucamy szparagi pokrojone na mniejsze kawałki. Wierzchołki odkładamy. Szparagi gotujemy około 3-4 min. (Wcześniej należy(...)rozgotowały by się. Można też szparagi gotować w wysokim garnku na stojąco. związane nitką, tak aby wierzchołki wystawały nad poziom wody. Ugotowane szparagi przelewamy wrzątkiem i odsączamy. Dodajemy do sosu śmietanowego. Na koniec dodajemy makaron, doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba. Mieszamy i podajemy. Jeśli sos jest bardzo gęsty i zostało go bardzo mało wtedy możemy dolać około pół
Radość kipiąca uśmiechem.Pomysł na szybki obiad - makaron mini rurki wraz z dodatkiem piersi kurczaka, groszku, marchewki i kukurydzy. Całość obtoczona w sosie śmietanowym i posypana zieloną pietruszką. Prosto i smacznie :) Składniki na porcję dla 6 osób: 1 opakowanie makaronu, np. mini rurki (400 g) 1 duża, podwójna pierś z kurczaka 2 średniej wielkości marchewki 1/2 puszki kukurydzy 1 biała cebula 1/2 czerwonej(...)ogniu, aż do lekkiej miękkości marchewki. Na sam koniec wsypać mrożony groszek i kukurydzę oraz wlać śmietanę. Całość przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż do redukcji sosu. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i gorący makaron przełożyć do sosu z warzywami. Dokładnie wymieszać i od razu przełożyć na talerze. Na sam koniec posypać
Ugotowaćszklanki ugotowanej fasoli 2 cebule jabłko 2 liście laurowe 1 ziarenko ziela angielskiego 1 goździk 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 szklanki zimnej wody szczypta lubczyku 1 łyżka sosu sojowego olej sól himalajska różowa zmielony pieprz czarny WYKONANIE Cebulę pokroić w kostkę,jabłko też.Na patelni rozgrzać olej,wrzucić cebulę,jabłko,liście laurowe,ziele angielskie,goździk,dodać szczyptę lubczyku i dusić(...)małym ogniu aż cebula będzie miała złoty kolor.Usunąć przyprawy. Fasolę (jeśli dodajemy tę z puszki - to trzeba odcedzić)połączyć z majerankiem,sporą szczyptą soli i pieprzu,wodą i sosem sojowym i zmiksować blenderem ręcznym. Potem dodać wystudzoną cebulkę z jabłkiem i miksować przez chwilę na niskich obrotach,tak żeby wszystkie składniki się połączyły ,ale żeby nie zmiksować cebuli
Mała w garnku mieszaKopytka to bardzo popularne i uniwersalne danie.Można je podawać na wiele sposobów.Pysznie smakują z różnymi sosami,z podsmażoną cebulką czy odsmażane na masełku. :) U mnie dzisiaj z sosem pieczarkowym ;) SKŁADNIKI ok.1 kg.ugotowanych ziemniaków 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć) WYKONANIE Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Dodać mąkę oraz jajka.Jeśli ktoś chce można(...)się nie przykleiły do blatu,następnie wrzucamy kluseczki do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez 2 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe ciepłe kopytka podajemy tak jak lubimy :) Przepis na sos pieczarkowy znajdziecie TUTAJ!! SMACZNEGO
Mała w garnku mieszamogę ją polecić z czystym sumieniem. To jest porcja na 4 talerze. 1 podwójna pierś z kurczaka 1 sałata lodowa 1 papryka 4 jajka 1 duży brokuł przyprawa gyros Sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros (może też(...)twardo, ostudzić i obrać ze skorupki. Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować al dente, najlepiej na parze. Paprykę umyć, pokroić w słupki, sałatę porwać na małe kawałki. Przygotować sos czosnkowy: majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki (ilość pietruszki zależy od upodobań, ja daję niewiele, do zapachu). Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanielubi, gdy na talerzu jest smacznie, szybko i pożywnie ? :) Czyli makaron w kremowym sosie śmietanowo - serowym, z kawałkami soczystego kurczaka i chrupiącego, zielonego brokuła :D Mam nadzieję, że się skusicie !! Składniki (4 porcje): 500 g kurczaka przyprawa do kurczaka oliwa/olej 25 g sera pleśniowego blue 250 g brokuła 500 ml śmietany kremówki 30% 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie(...)instrukcji na opakowaniu. Po tym czasie usmażyć kurczaka na rozgrzanej patelni. Gdy ten się zarumieni dorzucić ser, brokuła, wino, a pod koniec wlać śmietankę i dusić, aż sos zgęstnieje. Do tak powstałego sosu dodać ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszać. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnipociętych " na zapałki " pędów bambusa w zalewie wodnej 1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki) lub wody 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Marynata 3/4 szklanki ciemnego sosu sojowego 3/4 szklanki wody 2-3 łyżki oleju o neutralnym smaku 5-6 łyżek stołowych sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki 2-3 łyżki płynnego miodu (można zastąpić cukrem trzcinowym(...)mamy około 3,5 do 5 godzin wolnego czasu. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy pędy bambusa. Jeżeli podaję wołowinę z ryżem lub makaronem ryżowym to często zagęszczam sos dodając czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszaną z niewielką ilością wody, całość mieszam i gotuję jeszcze około 15 do 30 minut, Gdy jemy obiad z brokułami, nie zagęszczam sosu. Obiad gotowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMakaron i sos, raz wymyślny, mięsny, warzywny, serowy, inny to danie, które wiem, że nigdy nie zawiedzie mnie w kuchni. Zawsze wyjdzie, zawsze smakuje. Jeden makaron a tyle sposobów na danie! To mi się podoba. Choć znam wiele wersji na tagliatelle bolognese pod względem dodatków i proporcji to dziś pokusiłam się na przepis z MasterChefa Junior. Wszystkiego trzeba spróbować(...)wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Następnie dodajemy mięso i gdy jest już podsmażone dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory i zblendowane pomidory z puszki. Sos doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i – redukujemy. Makaron gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dekorujemy bazylią. Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z programu: MasterChef
Zasmakuj Kuchnisię też tym na zdecydowanie bardziej udane danie. Tym razem będzie to jednak potrawa wegańska, gdzie swego rodzaju substytutem mięsa jest czerwona soczewica. Zapewniam, że przygotowany w ten sposób sos będzie świetnym dodatkiem do makaronu, a dzięki przyprawom i ziołom całość będzie miała prawdziwie włoski charakter. Składniki na 4 porcje: 1 nieduża cebula 1 średnia marchewka 2 laski selera naciowego(...)zalewą, pomidory odrobinę rozdrobnić łyżką. Gotować całość, aż soczewica i warzywa będą miękkie (około 15 minut). W międzyczasie ugotować makaron al dente , zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy sos będzie ugotowany zdjąć go z ognia, doprawić pieprzem, oregano, octem oraz solą i/lub syropem, jeśli jest taka potrzeba, dodać posiekaną bazylię. Makaron odcedzić na sicie, dodać do garnka z sosem, wymieszać
Even Better Food