sosem mango i malinami Ten pudding powinnam nazwać - Puddnig Malwinki- Odwiedza mnie czasem, z rodzeństwem i mamą- Malwinka. Mała, drobna, śliczna dziewczynka, która niestety od zawsze wszelakie desery i słodycze mogła tylko podziwiać... alergia... Tak wszechobecna w tych czasach... Utrudnia bardzo nie tylko mnie, przyjmowanie tak uroczych gości. W poszukiwaniu słodkości które i Malwinka mogłaby(...)jest bezglutenowy, bezmleczny i bezjajeczny. Cukier możecie zastąpić innymi substancjami, choćby syropem z agawy. Na wierzch puddingu możecie położyć owoce sezonowe lub musy owocowe.... ten przepis jest z sosem z mango. Pudding 2 puszki mleka kokosowego. 1/3 szklanki tapioki (używam drobniejszych kuleczek) 1/4 szklanki cukru trzcinowego (lub białego, lub syropu z agawy) 1 łyżeczka pasty waniliowej ( dodałam laskę
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmałe cebule 3 ząbki czosnku 5 cm korzenia imbiru 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej 1 limonka 1-2 ostre papryczki 2 l bulionu 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki jasnego sosu sojowego olej - do smażenia 1 łyżka octu ryżówego * makaron ryżowy - opcjonalnie * - ocet należy dodać na samym końcu, jeśli zupa nie będzie dostatecznie kwaśna. Udka trybujemy(...)przez 10 - 15 min na niewielkim ogniu. W drugim garnku lub czajniku gotujemy wodę i zalewamy makaron, aby napęczniał. Powinno to potrwać niecałe 5 min. Po tym czasie dodajemy sos rybny i sojowy, pastę z trawy, cukier oraz sok z limonki. Na końcu wrzucamy pomidorki i gotujemy jeszcze przez 2-3 min. Makaron odcedzamy i przekładamy bezpośrednio na talerz. Zalewamy
Kuchnia od dwojgaProsta sałatka ziemniaczana z szynką i chrupiącym selerem naciowym. Wszystko zaprawione sosem koperkowym na bazie jogurtu naturalnego, dzięki czemu jest znacznie lżejsza. Smaczna sałatka, którą można przygotować na kolację lub na spotkania w gronie przyjaciół. 6 łodyg selera naciowego 300 g szynki konserwowej wieprzowej 6 ziemniaków SOS: 400 g jogurtu naturalnego gęstego 2 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego świeżego koperku(...)przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i posiekane łodygi selera razem z listkami. Czosnek rozetrzeć, koperek posiekać i dodać do jogurtu, doprawiając go solą i pieprzem. Sos wymieszać razem z warzywami i szynką. Najlepiej zrobić to jakąś godzinę przed podaniem, aby smaki się przegryzły. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Na specjalne
https:KKuchniaMniampieczonych buraków zrobiłam kopytka :) Przepis mnie zainspirował. Dokonałam kilku zmian przed i paru w trakcie przygotowywania. Efekt? co najmniej zadowalający i to nie tylko mnie! Kopytka buraczane z sosem chrzanowym 4 średniej wielkości buraki (upieczone) 200 g sera twarogowego półtłustego 30 g sera dojrzewającego np. Bursztyn 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej mąka - w zależności od wielkości buraków(...)szkl., plus do podsypania sól, pieprz sos: śmietana i chrzan, proporcja wg upodobań sok z cytryny Upieczone buraki obieramy i miksujemy blenderem razem z twarogiem na gładka pastę, ja najpierw buraki starłam na tarce a ser rozdrobniłam widelcem. Dodajemy ser i żółtko, mieszamy. Dosypując mąkę zagniatamy dość zwarte ciasto z którego będziemy w stanie ulepić wałeczek. Odstawiamy
Dzieje kuchennej Wiewióryzdjęć i przygotowywania kompozycji - patrz zdjęcia w tym poście ;)). Natomiast te parówki musiałam tutaj dodać! Same 'hot-dogi' nie są niczym innowacyjnym, na uwagę jednak zdecydowanie zasługuje pyszny sos, z jakim je podaję. Polecam zaserwować danie z dużą ilością świeżych, soczystych pomidorów i ogórków małosolnych. Śniadanie-ideał. Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego lub drożdżowego 10 parówek (u mnie z serem(...)płaty ciasta i kroić na kawałki. Posmarować roztrzepanym jajkiem, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez 15 min. Podawać z sosem musztardowym. Sos musztardowy 100 g musztardy dijon 100 g musztardy francuskiej 2 łyżki śmietany Wymieszać wszystkie składniki
Słodkie inspiracjeczerwonej papryki. Składniki 200 g piersi z kurczaka 5 jajek 2 szalotki 2 garście rukoli ½ czerwonej papryki 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka przyprawy włoskiej (suszonej pietruszki, czosnku i płatków chili) sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w oliwie z oliwek, słodkiej(...)papryce, sosie sojowym i soli. Wstawiamy na lodówki na dwie godziny. Następnie kawałki kurczaka smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Odstawiamy. Rukolę myjemy i szatkujemy, ale niezbyt drobno. Paprykę i szalotki kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do miski i dodajemy usmażonego kurczaka. Wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą włoską. Dokładnie mieszamy i przelewamy do formy na tartę. Wstawiamy
My Chcemy Jeśćnerkowców - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - 1 łyżeczkę masła - 1 łyżkę oliwy z oliwek - sok z połowy pomarańczy - szczyptę chili - szczyptę soli i pieprzu do smaku Do przygotowania sosu potrzebujemy: - sok z połowy pomarańczy - 1 łyżkę miodu - szczyptę chili 1. Mrożone krewetki płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 2. Na maśle i oliwie przez minutę podsmażamy czosnek z dodatkiem chili(...)krótką chwilę. 4. W tym czasie płuczemy i osuszamy szpinak, a następnie przekładamy go do miski. 5. Do szpinaku dodajemy podsmażone krewetki z pomidorami i orzechami, a całość polewamy sosem przygotowanym z drugiej pomarańczy, miodu i odrobiny chili. UWAGA: jeśli nie lubicie bardzo pikantnych sałatek, zrezygnujcie z ponownego dodania chili do sosu. Opcjonalnie całość można skropić odrobiną soku z cytryny
Bez CebuliWitajcie :) Dziś kolejna propozycja na obiad. Od pewnego czasu chodziło za mną spaghetti, aż postanowiłam zrobić! Przepyszny pomidorowo-mięsny sos polany na makaron, szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu danie, a zarazem przepyszne! Zapraszam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie akurat była łopatka wieprzowa) 3 pomidory butelka passaty pomidorowej 2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki) 3 ząbki czosnku(...)smażymy. Gdy mięso się usmaży, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką, ostrą. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następne kroimy w kostkę. Do garnka, w którym będzie sos wlewamy passatę (przecier) pomidorową, dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy sos zacznie się gotować dodajemy usmażone mięso i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu
Gotuj z MąkąChyba każdy z Was uwielbia grzyby. Zupy grzybowe, wszelakie sosy - to coś, co z chęcią jadamy. Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić sos z suszonych grzybów, dodatkiem będzie brązowy ryż i piersi z kurczaka oraz surówka z czerwonej kapusty, jabłka i marchewki. Czyli przepis na kolejne szybkie danie. Składniki: piersi z kurczaka śmietana garść suszonych grzybów cebulka przyprawy(...)niż zwykły. Dlatego odpowiednio wcześnie wstawcie go. W międzyczasie robimy surówkę. Szatkujemy kapustkę. Dodajemy do tego starte jabłko oraz marchewkę. Wszystko razem mieszamy. Poszłam na łatwiznę i zrobiłam sos do tej surówki z torebki. Oprócz wody i oleju dodałam jeszcze olej smakowy oraz odrobinę cukru. Obiad gotowy ! Smacznego
My World by Dagmara Rekjaka może być. A do tego jaka smaczna! Zachęcam wszystkich do wypróbowania jej. Składniki: makaron mięso mielone sól, pieprz zwykły 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy papryka pół cebili SOS mała śmietana 18% Dwie łyżki majonezu łyżeczka musztardy pieprz ziołowy 1 ząbek czosnku Mięso mielone doprawić (pieprz zwykły, pieprz ziołowy, dwa ząbki czosnku, papryka). Cebulę pokroić na małą kosteczkę(...)zeszklić na kropli oleju, dodać mięso mielone - smażyć. Makaron gotować 2-3 minuty mniej niż jest podane na opakowaniu. Sos do polania zapiekanki zrobić godzinkę wcześniej, aby składniki połączyły się i nabrały lepszego, wyraźniejszego smaku. Piec w piekarniku ok 20 minut, w 180 stopniach. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć ugotowany makaron, następnie mięso mielone i polać sosem
My World by Dagmara Rekkalafior makaron (ilość zależy od Was i od tego jak duże macie naczynie żaroodporne) 1 papryka czerwona (czasami dodaje również zieloną i żółtą) woreczek mięsa mielonego ( ja miałam 400g) Sos duża śmietana 18% 1 jajko 1 łyżeczka musztardy przyprawy do smaku (zioła prowansalskie, pieprz, pieprz ziołowy) 3-4 ząbki czosnku (ewentualnie czosnek granulowany, lecz nie da on takiego smaku(...)zioła prowansalskie, bazylia, oregano, pieprz, sól, papryka, pieprz ziołowy), podsmażamy. Brokuł i kalafior, makaron gotujemy, lecz 2-3 minuty krócej niż zwykle.. Paprykę kroimy w małą kosteczkę. Sos przygotowujemy prędzej, by nabrał odpowiedniego smaku. Składniki układamy warstwowo, u mnie wyglądało to tak: Na samym dole makaron, następnie brokuł, mięso mielone, kalafior, papryka i na końcu polane sosem. Piec
My World by Dagmara Rekkurczaka 1 pomidor kilka liści sałaty - lodowa, karbowana, masłowa -u mnie masłowa 1 mała cebula biała/czerwona 1 ogórek gruntowy przyprawa do kurczaka - bez konserwantów - np. Prymat pieprz Sos: Pół szklanki śmietany 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz, ulubione zioła Filet do kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na patelni z odrobiną oleju i przyprawy do kurczaka oraz(...)pieprzu. Kurczaka można także ugrilować - ja nie mam takiej patelni :(. W międzyczasie, kroimy pomidora i ogórka w plastry. Cebulę w piórka, a sałatę szarpiemy na mniejsze części. Przygotowujemy sos, łącząc czosnek przeciśniety przez praskę, śmietanę, majonez i przyprawy ze sobą. Na placek tortilli układamy wszystkie przygotowane przez nas składniki, w ilości jakiej nam się podoba, polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy
Justa próbuje gotowaćktórych zazwyczaj bazujących na ziemniakach, nie rzadko też z twarogu. Jak dla mnie pyszne, lekko kwaskowate i idealnie komponujące się z wszelkimi owocami sezonowymi. U mnie podane z gęstym sosem jagodowym, i przybrane nektarynką oraz listkami melisy. W szczelinkach rozpuszczony pod wpływem ciepła ciemny cukier trzcinowy Muscovado. Pyszne i szybkie danie gotowe. Smacznego. Składniki : 2 jajka(...)cukier umieszczamy w rondlu i gotujemy na średnim ogniu. Gdy masa zaczyna wrzeć rozpuszczamy mąkę w zimnej wodzie i szybkim ruchem mieszamy z jagodami. 5. Zdejmujemy z ognia. Sos będzie dosyć gęsty. Nektarynkę dzielimy na cząstki. 6. Wykładamy sos i gnocchi. Posypujemy muscovado i wykładamy nektarynki. Dekorujemy świeżą melisą. Gotowe
vaniliowoczekoladowa