selera z orzechami i rodzynkami to bardzo szybki sposób na przygotowanie pysznego dodatku do dań mięsnych. Surówka jest przygotowana jest tartego, surowego selera z dodatkiem winnego jabłka w sosie jogurtowo-majonezowym smakuje rewelacyjnie i wygląda bardzo wykwintnie za sprawą rodzynek i orzechów. Surówka z selera z orzechami przypomina mi czasy PRL-u kiedy jadałam ją regularnie. W moim domu mama(...)przygotowywała, ale że w latach 80-tych stołowaliśmy się w kasynie to jadałam ją jako dodatek do schabu w sosie , szynki w sosie pieczeniowym lub do sztuki mięsa . Surówka bardzo mi wtedy smakowała, więc poszłam do kuchni i poprosiłam o przepis, a że byłam wtedy bardzo miłą istotą to dostałam przepis od gotującej tam kucharki 😉 Od czasu gdy gotuję sama
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: -pół ogórka szklarniowego lub jeden gruntowy -pół papryki pomarańczowej -papryczka chili -pół awokado -1/3 białej rzodkwi -sos winegret wg. przepisu sos winegret -dowolna zielenina: szczypiorek, koperek, natka pietruszki lub bazylia Ogórek kroimy w plasterki, paprykę, papryczkę chili i awokado w paseczki, rzodkiew ścieramy na tarce. Wszystko mieszamy na półmisku z posiekaną zieleniną i skrapiamy sosem. Świetnie
Kulinarne przemysleniaawokado garść świeżego szpinaku, lub mieszanki sałat 5 pomidorków koktajlowych 1 kostka tofu 1 łyżeczka nasion chia ( do posypania) Składniki na marynatę: 5 łyżek sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Składniki na dressing: 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny szczypta pieprzu Przygotowanie: Zaczynam od przygotowania marynaty(...)Sos sojowy przelewam do większej miseczki, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku ,słodką paprykę, mieszam. Tofu kroję w kostkę wkładam do marynaty i odstawiam do lodówki na 1-2 h godziny. Komosę dokładnie płuczę na sitku ( pozbywam się w ten sposób gorzkiego posmaku) gotuję według instrukcji na opakowaniu ( szklanka wody na pół szklanki komosy) Ugotowaną i ostudzoną komosę przekładam do miski
Kukuleczkipęczakiem. Składniki: – 1 kg karkówki – 1 kg kapusty kiszonej – 1 cebula – sól, pieprz do smaku – 4 liście laurowe – 5 ziaren ziela angielskiego Sos – 3 łyżki pikantnego keczupu – 2 łyżki musztardy – 1 łyżeczka chrzanu – 5 łyżek oliwy – 5 łyżek wody Wykonanie: – Karkówkę pokroić w plastry, posypać(...)zielem angielskim. – Mięso przełożyć do naczynia, pomiędzy plastry mięsa powkładać plastry cebuli i 1/3 kapusty. Resztą kapusty obłożyć mięso z góry. – Wymieszać wszystkie składniki sosu, polać nim karkówkę z kapustą. Widelcem rozchylić plastry mięsa, aby sos wszedł pomiędzy każdy plaster. – Piec przez 2 godziny w zamkniętym naczyniu, w temp. 220 st.C
To co kochamprzykleja mi się do garnka :) Składniki: 1/2 dużej cukinii 50 gramów suchej kaszy jaglanej oliwa z oliwek sól himalajska świeżo mielona pieprz ziołowy 1 łyżka uprażonych pestek słonecznika Sos: 1 łyżeczka pasty tahini (sezamowa) 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub sok z połowy cytryny) Składniki na sos zblendowałam Kaszę ugotowałam Cukinię(...)grillową, ułożyłam plastry cukinii i podsmażylam z dwóch stron do miękkości Odstawiłam do wystygnięcia Uprażyłam pestki słonecznika Gdy kasza się ugotowała, wyłożyłam na talerz, na kaszę ułożyłam cukinię, sos i posypałam słonecznikiem Smacznego
Szczęśliwa kuchniaformują, a po usmażeniu wychodzą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Bajka! ➤ Spróbuj także: falafele z marchewką i kuminem falafele z burakiem lub botwinką falafele z dynią w sosie pomidorowo-grzybowym Specjalna foremka do falafeli Jak formować falafele? Czy warto kupić foremkę do formowania falafeli? Jak już Wam wspominałam, niedawno kupiłam specjalną foremkę do formowania falafeli. Oczywiście nie jest(...)falafele przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z hummusem , w picie lub wrapie ze świeżymi warzywami lub w sałatkach. Do falafeli polecam sos tzatziki oraz jogurt naturalny zmieszany z sosem harissa (na mały kubek jogurtu daję 1 łyżkę harissy
Chilli Czosnek i Oliwamąki pszennej - 0,5 łyżeczki czosnku mielonego - 0,5 łyżeczki otartego majeranku - 0,5 łyżeczki kminku mielonego - 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej - sól,sos sojowy do smaku - olej Wykonanie Cieciorkę dokładnie płuczę zalewam zimna wodą i odstawiam do namoczenia na całą noc. Wymoczoną odcedzam, zalewam 2,5 litrami wody i gotuję na wolnym ogniu(...)kroję w większa kostkę, wrzucam na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Na silnym płomieniu przesmażam mięso, aż straci różowy kolor, do mięsa dodaję wszystkie przyprawy, oprócz soli i sosu sojowego. Smażę ok 10-15 minut do zrumienienia. Kiedy cieciorka jest już wpół miękka dodaję do niej przesmażone mięso i dalej gotuję. Marchewkę kroję w słupki, selera i ziemniaki
Kuchnia z widokiem na ogróddoprawić do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny, solą, pieprzem Obtaczać w bułce bezglutenowej ( ja obtoczyłam w mące gryczanej), smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu. Składniki na szybki sos: 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, ewentualnie łyżeczka cukru, świeży estragon 1 łyżka mąki kukurydzianej Przygotowanie: Do garnuszka o objętości 250 - 300 ml wlewamy do połowy zimnej wody(...)mąki i wszystko dobrze mieszamy Wlewamy do garnuszku z niewielką ilością wrzącej wody (100- 200 ml), gotujemy i ciągle mieszamy, doprawiamy do smaku. Możemy dodać łyżkę śmietany 18 % Ten sos jest bardzo szybki do zrobienia, a o to nam chodzi :) Trochę czasu zajmie nam przygotowanie kotletów, dlatego sos jaki proponuję jest minimalistyczny, ale zawsze można zrobić swój ulubiony - pomidorowy
Proste Potrawygram/woreczek, kucharek 1 łyżka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", cebula podsmażona 3 sztuki, bułka tarta 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, sos grzybowy 1 opakowanie wodę zagotować w dużym garnku, wsypać soczewicę i włożyć woreczek z kaszą gryczaną, kaszę po 20 minutach wyjąć z garnka, soczewicę jeszcze gotować z 20 minut, wylać(...)jajko, wsypać tartą bułkę i wszystko dobrze wyrobić ręką olej na patelni mocno rozgrzać, formować z masy kotlety z 1 cm grubiści i smażyć na rumiano z każdej strony sos grzybowy wsypać do 500 ml zimnej wody, dodać 2 łyżeczki mąki pszennej, łyżkę suszonych zmielonych grzybów, dodać 2 łyżki śmietany 18% i mieszając doprowadzić do zagotowania, kotlety podawać z sosem
W Mojej Kuchni Lubięmakarony i dania włoskiej. Dzisiaj po raz kolejny zrobiłam makaron cannelloni, czyli nadziewane grube rurki. Ostatnio była wersja mięsna z porem (przepis) Dzisiaj wersja bez mięsa i z sosem pomidorowym dla odmiany. Równie pyszna, choć ta z porem trochę lepsza ;) Składniki 150 g świeżego szpinaku 300 ml passaty pomidorowej 250 g ricotty 1/4 szklanki startego parmezanu 1 jajko(...)doprawiamy ząbkiem czosnku i gotujemy przez 5 minut. Do szpinaku dodajemy tarty parmezan, jajko i ser ricotta, doprawiamy pieprzem i całość dokładnie mieszamy. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę sosu, posypujemy połową rozkruszonej mozzarelli. Następnie układamy nadziany szpinakiem z serem makaron. Całość polewamy sosem i posypujemy rozkruszoną mozzarellą. Całość zapiekamy około 20 minut w 190 stopniach
Delusional Trinepomidor pokrojony w plasterki albo kilka koktajlowych przekrojonych na pół kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki kilka kaparów kilka talarków papryczki chilli - opcjonalnie żółty ser tarty - do woli Sos: 400 g puszka pomidorów krojonych zioła prowansalskie, bazylia, słodka papryka szczypta cukru, pieprzu i soli - wszystkie składniki na sos połącz w miseczce, wymieszaj. Jak ciasto urośnie podziel je na dwie(...)kule i rozłóż na blachach (uprzednio posmarowanych delikatnie oliwą z oliwek, robię to pędzelkiem) rozcierając dłońmi na boki i tworząc ulubioną grubość ciasta i brzegi. Na ciasto wykładaj: sos pomidorowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą ziołami prowansalskimi (opcjonalnie). Możesz upieczone posypać świeżymi liśćmi
Zasmakuj Kuchnizgorzknieje. Międzyczasie świeże pomidory lub puszki pomidorów całych bez skóry, doprowadzić w garnku do wrzenia, dodać kilka listków bazylii, sól i kawałeczek cebuli.Pogotować trochę. Następnie przetrzeć. Jeśli sos wyda się Wam za kwaśny, dodajcie łyżeczkę syropu z agawy, złamie kwaśny smak. Salsa włoska jest słodka! Wlać do cebuli i czosnku przetarte pomidory. Cebula i czosnek powinny się rozpaść(...)sosie. Do gorącego sosu włożyć ugotowany makaron i dokładnie go w nim wymieszać. Przełożyć na talerze i podawać. Posypać tartym parmezanem lub serem owczym.U mnie dodatkowo sałata ozdobna i bardzo zdrowa czarnuszka. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnimega prostą, a na dodatek bez soli, czego nikt nie zauważa, a to znaczy, że dużo zdrowiej. Ziemniaki: kilogram obranych ziemniaków łyżeczka słodkiej papryki łyżka oleju papier do pieczenia Sos: kubeczek gęstego jogurtu pół zielonego ogórka ząbek czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka skórki otartej z cytryny szczypta soli szczypiorek lub natka pietruszki Obrane ziemniaki kroimy ( w zależności(...)olejem. Następnie gdy są już tłuste, posypujemy papryką i czynność powtarzamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (210 stopni) i pieczemy około 30 - 40 min. Przygotowujemy sos, ogórka ścieramy na grubych oczkach, solimy, jak zmięknie mocno odciskamy, dodajemy do jogurtu razem ze startym czosnkiem i resztą przypraw. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby się przegryzło. Takie pieczone ziemniaki
Dieta moja pasjaużyciu naturalnych substancji z zachowaniem najwyższych standardów dbałości o środowisko. Aby móc określić dany produkt mianem BIO – powinien zawierać co najmniej 95 proc. składników ekologicznych" - czytamy w komunikacie Lidla. Sos Combino Bio Organic Napoletana niesamowicie pyszny, lekko słodki, gęsty i prawdziwie pomidorowy. po prostu WOW. Składniki: 350 g Bio Organic Pasta Sauce Napoletana 200 g Bio Organic ryż brązowy(...)każdej strony na rumiany kolor. Następnie pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C 20-25 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół mięso powinno odpocząć 5-7 minut. Sos do tego dania został użyty gotowy ze słoika, ale bardzo dobry jakościowo. Zakupiony podczas tygodnia BIO w Lidlu. Przed podaniem do podgrzewanego sosu dodałam sól, pieprz i świeżą bazylię
Życie zaczyna się w kuchniświeżych warzyw pokrojonych w drobną kostkę (marchewka, groszek, papryka, małe różyczki kalafiora itp.) 400-500 g ugotowanego mięsa z kurczaka pokrojonego w kostkę lub ugotowanych małży do doprawienia: sos Worcester sos Tabasco świeży sok z cytryny Wykonanie: Rozgrzać olej w rondlu i wrzucić na niego cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku.Pół ząbka odłożyć. Zamieszać składniki, dodać chili, koncentrat pomidorowy, liść(...)masłem i natką pietruszki. W miseczkach umieścić po porcji kurczaka lub małży, dopełnić gorącą zupą a na środku każdej porcji umieścić grudkę utartego z pietruszką masła. Doprawić kilkoma kroplami sosu Worcester, Tabasco i kilkoma kroplami soku ze świeżej cytryny bron:emte
Sztuka gotowania w/g Samiry