małym ogniu, pod niezbyt szczelnym przykryciem. Ugotowane, miękkie mięso wyjąłem z rondla, wywar przecedziłem przez gęste sito i dodałem do niego mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z małą ilością zimnej wody. Sos zagotowałem. Gdy sos zgęstniał dodałem ocet winny. Doprawiłem do smaku solą i grubo mielonym pieprzem. Mięso pokroiłem w plastry, włożyłem do sosu i jeszcze raz szybko zagotowałem
R'n'G Kitchenwykorzystać. Przedstawiam Wam jeden z pomysłów. Danie jest bardzo proste. Z poniższego przepisu wychodzą dwie porcje obiadowe. 4 udka z kurczaka ugotowane w rosole 1 średnia cebula 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka miodu 4 łyżeczki oleju 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku szczypta suszonego chilli Dodatkowo: olej do smażenia 2 duże ziemniaki szczypta soli szczypta suszonego(...)chilli Mięso z udek oddzielić nożem i pociąć na mniejsze części. Sos sojowy wymieszać z olejem (4 łyżeczkami), miodem i kminem rzymskim. Przygotowanym sosem zalać kawałki kurczaka i dokładnie wymieszać. Cebulę przekroić na pół, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Następnie wrzucić mięso, chilli i wyciśnięty czosnek. Wszystko zamieszać. Smażyć jeszcze
Bulliojest to bardzo smaczne danie typu fast food. Tradycyjnie podawany z burgerem wołowym. Burgery podaje się w bułce z dodatkiem sera żółtego, sa ł aty, pomidora, ogórka konserwowego i sosu. Hamburgery zyskały popularność na całym świecie... Dla mojego męża zawsze robię tradycyjnego burgera z wołowiny, lecz ja jestem zwolennikiem burgerów wegetariańskich i wegańskich, wi ę c przedstawię Wam dzisiaj(...)kochani wersje Wegeburgera. Zrobiłam go z kaszy jaglanej i pieczarek. Zapraszam😉 Składniki: burger: kasza jaglana pół woreczka, pieczarki 10 dag, cebula 1/4 szt, czosnek 2 ząbki, sos sojowy 2 łyżki, papryka słodka do smaku, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia, Dodatkowo: bułki do burgerów (duze), sałata 6 liści, pomidor
kulinarne odsłony patiziela angielskie, pieprz oraz szczyptę soli. Całość gotujemy na niedużym ogniu przez ok. godzinę. Gdyby po tym czasie woda całkowicie się wygotowała tro szeczk ę jej dolewamy. Gdyby natomiast sos był za rzadki zdejmujemy pokrywę i gotujemy do zgęstnienia sosu. Możemy także zagęścić sos dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w ok. 1/5 szklanki wody. Gotowy gulasz podajemy np. z kopytkami, kluskami
Słodka Stronakoleżanka Ania z pracy. Przeszukałam więc internety żeby znaleźć przepis i stwierdziłam że troszkę muszę go zmodyfikować. Dlatego nie dodałam chipsów a wzbogaciłam sałatkę o warzywa i obowiązkowo sos czosnkowy. Polecam! Składniki : *główka sa ł aty lodowej * 3-4 pomidory rzymskie * ogórek zielony * czerwona papryka * 500g mielonego mięsa * łyżka oliwy * 300g pieczarek * łyżka masła * 3 czerwone(...)cebule * mały koncentrat pomidorow y * sól , pieprz do smaku * 200g sera żółtego * puszka kukurydzy * puszka czerwonej fasoli * sos czosnkowy Przygotowanie : Mięso przesmażyć z przyprawami i cebulą pokrojoną w kostkę na łyżce oliwy. Dodać koncentrat i wystudzić mięso. Pieczarki pokroić w pl asterki, przesmażyć na maśle i wystudzić. W misce układać warstwami sałatę lodową,ogórek, pomidory
Magiczne Życie MartyMakaron z kurczakiem i porem w sosie śmietankowym to prosty i szybki obiadek. Dla podkręcenia smaku polecam dodać kilka kaparów. składniki: 400 g makaronu, u mnie tagliatelle nidi Malma 600 g piersi z kurczaka 1 cebula 150 g pora ( biała i jasnozielona część ) 300 ml śmietanki 30 % sól,pieprz olej kokosowy kapary świeżo zmielony kolorowy pieprz Pierś pokroić w średnią(...)samej patelni zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojonego pora. Smażyć chwilę aby por zmiękł. Gdy por już zmięknie dodać wcześniej podsmażonego kurczaka i całość zalać śmietanką. Zagotować i gotować aż sos zgęstnieje, do smaku doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente i dobrze osączyć. Przełożyć do gorącego sosu i wymieszać. Nałożyć na talerze, oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i udekorować
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 100g sera solankowego (może być feta) 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 nieduże awokado 1 nieduża czerwona cebula kawałek ogórka (ok 5cm) garść kiełków sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu sok z połowy limonki pieprz 1 łyżeczka sosu sojowego Pomidor, awokado, ogórek i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w cienkie piórka. Ser pokroić(...)kostkę, jeśli jest miękki można po prostu pokruszyć palcami. Składniki sałatki wymieszać. Składniki sosu wymieszać, polać sałatkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Słonecznego dnia
Obiad gotowyzimowym, jednak na specjalne zamówienie może również zostać przygotowana poza sezonem. Byłam już całkiem najedzona, a przed nami jeszcze danie główne: pierś kaczki z puree jabłkowo-żurawinowym, rabarbarowym sosem z przyprawami korzennymi oraz obsmażonymi na maśle kładzionymi kluseczkami. Pierś kaczki miękka i delikatna, kluseczki smakowite, a sos świetnie dopełniał całość. Słodko-kwaśny, lekko korzenny, ale przy tym nie dominujący(...)potrawie. Powiem, że taki sos mogłabym wyjadać łyżką, polać nim lody lub ciasto – był po prostu pyszny! Miałyśmy też przyjemność poznać szefa kuchni – pana Artura Górę, który przygotował dla nas to pyszne menu, jak również dyrektora hotelu – pana Marcina Ankiersztejna, który osobiście przyszedł się dowiedzieć, czy kolacja nam smakuje. Zapowiadając deser dyrektor hotelu powiedział, że jest bardzo ciekawy
Obiad gotowyklimatach, próbując zamknąć ich smak w słoiku. I chyba się udało - passata smakuje niczym pomidorowa esencja: naturalnie słodka, aromatyczna, kremowa. Passata to inaczej przecier pomidorowy, który można wykorzystać jako sos do makaronów, pulpetów, zapiec w nim rybę, dodać do zupy, Składniki: 4kg dojrzałych mięsistych pomidorów garść liści bazylii 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli morskiej Pomidory umyć, włożyć(...)wrzącej wody, wyjąć, obrać ze skórek, pokroić w dużą kostkę. Do dużego garnka przełożyć pokrojone pomidory, gotować, aż puszczą sok i staną się miękkie. Zblendować do uzyskania jednolitego sosu. Sos gotować ok 30 minut, żeby odparował i zgęstniał. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Razem z bazylią dodać do pomidorów, posolić, gotować jeszcze ok 5 minut. Gorącą passatę wlać do słoików
Obiad gotowyLubicie jarzynową? Składniki: 4 jajka 4 fioletowe ziemniaki* 3 marchewki 3 kiszone ogórki 3/4 szklanki zielonego groszku (może być mrożony lub z puszki) 4 łyżki konserwowej kukurydzy sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu opcjonalnie: łyżeczka musztardy sok z cytryny, sól, pieprz do smaku Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Marchew i ziemniaki(...)ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki. Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku. Sałatkę wymieszać z sosem przed podaniem. Smacznego
Obiad gotowyBezmięsne danie, które zachwyci każdego. Makaron, pieczarki i groszek idealnie łączą się z delikatnym sosem. Koniecznie musicie spróbować! Jeżeli nie macie makaronu typu gnocchi, to możecie zastąpić go muszelkami. SKŁADNIKI 1 duża cebula 360 g pieczarek 450 g mrożonego zielonego groszku 80 g masła 200 g śmietany 30% 50 g żółtego sera 300 g makaronu gnocchi (można zastąpić muszelkami) sól(...)nieco krócej niż podane na opakowaniu. Ugotowany przecedzić i dodać do pieczarek i groszku. Następnie wlać śmietankę, zetrzeć ser, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Całość krótko gotować, aż sos odpowiednio zgęstnieje, a makaron i groszek nie będą twarde. Jeżeli sos będzie za gęsty, to można dodać przegotowanej wody
Passions hobbies lifeskładniki: - ok 10 makaronów cannelloni - ok 300 g łososia wędzonego (ja użyłam brzuszków) - 1 por - 1 serek topiony w bloczku - pieprz grubo mielony - łyżka masła sos: - 250 g mascarpone - 3 szalotki - 3 ząbki czosnku - 2-3 łyżeczki pieprzu cytrynowego - sól morska do smaku - łyżka masła - łyżka soku z cytryny parmezan i szczypiorek do posypania Makaron gotujemy (ta dosyć twarde(...)kilka łyżek mleka. Przyprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą ( mój łosoś był dosyć słony, więc nie było potrzeby dosalania. Odstawiamy farsz aby lekko ostygł. W tym czasie przygotowujemy sos: W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy posiekany czosnek i szalotkę pokrojoną w krążki. Gdy szalotka się zeszkli dodajemy mascarpone. Ciągle mieszając czekamy aż się rozpuści. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym
Cook&Lovemetalową rączką , taką , którą możemy włożyć do piekarnika i zapiec . Warto , kurczak jest soczysty w środku , chrupiący na zewnątrz , a dodatkowo ,podczas pieczenia , wytrąca się z niego doskonały sos . Prosta potrawa , nie wymagająca zdolności kulinarnych , ale za to pyszna ..jak to u prostych dań zazwyczaj bywa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Doskonały do ryżu ! Składniki(...)dwie małe ) 2 średniej wielkości cebule 1 łyżeczka suszonego , mielonego chilli ( płaska ) 1 łyżeczka cukru lub dwie miodu kawałek startego imbiru świeżego lub płaska łyżeczka mielonego, suszonego 2 łyżki sosu sojowego jasnego sól do smaku Udka myjemy , oczyszczamy ze wszelkich zbędnych rzeczy . Nacieramy imbirem , solą , proszkiem chilli , miodem lub cukrem oraz sosem sojowym . Odstawiamy do lodówki na noc . Następnego dnia
Ogrodnik w podróżyłyżki żółtego sera startego na tarce 4 łyżki płatków owsianych lub ugotowanej kaszy jaglanej lub pęczaku 1 surowe jajko sól i pieprz do smaku 1 łyżki oleju na sos: 50 ml greckiego jogurtu (lub innego bardzo gęstego) 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 2 świeże ogórki starte na tarce ze skórką sól i pieprz do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w malakserze(...)mąki. Masę podzielić na 4 części i uformować z nich hamburgery Przykryć folią i odstawić na jakiś czas do lodówki aby zespoiły się. Burgerów nie trzeba smażyć. Podać z sosem jogurtowym, który powstanie po wymieszaniu składników
Sztuka gotowania w/g Samiryłyżki żółtego sera startego na tarce 4 łyżki płatków owsianych lub ugotowanej kaszy jaglanej lub pęczaku 1 surowe jajko sól i pieprz do smaku 1 łyżki oleju na sos: 50 ml greckiego jogurtu (lub innego bardzo gęstego) 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 2 świeże ogórki starte na tarce ze skórką sól i pieprz do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w malakserze(...)mąki. Masę podzielić na 4 części i uformować z nich hamburgery Przykryć folią i odstawić na jakiś czas do lodówki aby zespoiły się. Burgerów nie trzeba smażyć. Podać z sosem jogurtowym, który powstanie po wymieszaniu składników
Sztuka gotowania w/g Samiry