czasu, gruszki powinny być lekko miękkie ale nadal zachować swoją chrupkość i teksturę. Dodaj miód. Przez kolejne 4-5 minut smażymy gruszki tak aby, cała zawartość wody odparowała, a sos zaczął się karmelizować. Poznacie to po lekkim brązowieniu płynu. Cały czas gruszki mieszamy, tak aby były równomiernie pokryte warstwą karmelu. Gdy sos już cały zgęstnieje i się skarmelizuje, kończymy pracę(...)sosem. Wyjmujemy z pieca upieczony ser, który powinien wyglądać tak: Ser lekko nacinamy w kratkę, aby ułatwić potem jego konsumpcję. Na wierzch układamy gruszki w solonym karmelu z migdałami i orzechami. Całość polewamy ciepłym karmelem. Danie jest gotowe! Możecie je podawać z francuskim wytrawnym winem, bagietką pszenną czy też ciemnym winogronem. Życzę Wam smacznej francuskiej uczty. Koniecznie zajrzycie na stronę
SMYKWKUCHNINiezawodny drób, tym razem na ostro. Składniki 8 szt skrzydełek 100 g musztardy Dijon pół szklanki japońskiego sosu teriyaki 150 g startego sera parmezan płaska łyżeczka miodu Przygotowanie Skrzydełka umyłem, odciąłem ostre końcówki, a pozostałe części podzieliłem na pół. W misce wymieszałem musztardę z ¾ ilości sosu teriyaki, płaską łyżeczką miodu, niewielką ilością startego sera parmezan(...)przygotowaną marynatą natarłem skrzydełka, odstawiłem na godzinę. Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. W naczyniu do zapiekania ułożyłem skrzydełka, skropiłem pozostałym sosem, posypałem parmezanem. Piekłem 25 minut
R'n'G Kitchenząbki czosnku przetartego przez praskę pół łyżeczki startego imbiru (świeżego startego na tarce) ćwierć chilli bez pestek lub pół łyżeczki harissy (opcjonalnie, nie dodawaj, jeśli lubisz łagodne) chlust jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Podsmażamy delikatnie czosnek, imbir, chili i sos sojowy, a gdy zaczna pachnieć dodajemy pak choi i smażymy kilka minut(...)dosłownie 2-3) aż zielone liście zwiedna a łodygi przejda sosem. Podajemy ciepłe, pyszne i skropione łyżką oleju sezamowego. Artykuł Kapusta chińska pak choi pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiataneUdziec indyczy z grzybami Udziec z indyka, serwowany z dodatkiem leśnych grzybów w pomidorowo porowym sosie, jest gwarancją sukcesu każdego obiadu. składniki dla 6 osób marynata do mięsa 1,5 kg udźca z indyka 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi szczypta lubczyku szczypta suszonego czosnku szczypta papryki słodkiej sól, pieprz(...)sos grzybowy 2 łyżki masła 0,5 kg leśnych grzybów ( akurat ja użyłem kołpaków ale do potrawy nadają się również maślaki, opieńki, twarde podgrzybki a w ostateczności nawet boczniaki) 1 niewielki por ( tylko biała cześć) 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta cukru sól. pieprz. sposób przygotowania Mieszamy składniki
Miód i pieprzMakaron z krewetkami i dorszem w sosie śmietanowym Był taki okres w moim życiu kiedy nie przepadałam za makaronami. Jadłam je ale jakoś wielkim ich fanem nie byłam. Sama nie wiem kiedy moje do nich nastawienie się zmieniło, gdyż teraz je uwielbiam Myślę, że teraz duże znaczenie ma dla mnie fakt, iż są one bardzo szybkie w przygotowaniu. Czasami kiedy(...)minuty. Nie za długo aby nie przegotować krewetek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (około 1 łyżka soli na 2 litry wody i 8-9 minut). Gorący mieszamy z sosem. Smacznego! Jeśli lubimy możemy dodać parmezan ale niekoniecznie. Można też delikatnie posypać natką pietruszki. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass("sgmb-center
mecookspieprzu, wlać śmietankę i zblendować na kremową, gładką i puszystą masę. Na rozgrzanej na patelni oliwie (1 łyżka) podsmażyć pokrojony boczek na złocisty kolor. Do gorącego, odcedzonego makaronu dodać sos z awokado, śmietanki, żółtka, czosnku i cytryny, starty parmezan i podsmażony boczek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, oprószony startym parmezanem (opcjonalnie(...)SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób. Awokado musi być dojrzałe, tj. miękkie. Inaczej sos będzie miał grudki i może mieć gorzki posmak. Makaron ma cytrynowy, orzeźwiający smak, idelany na ciepłe dni. Makaron należy gotować jednocześnie z przygotowywaniem sosu. Czas przygotowania tej potrawy wynosi max. 30 minut. Źródło przepisu: Tasty on BuzzFeed
Gospodyni Miejskasól, pieprz Ilości poszczególnych składników sosiku zależy od tego, ile jest naraz przygotowanych buraczków. Na taki duży około 35 centymetrowy półmisek biorę 2 dosyć duże buraki, wówczas na sos potrzeba około 6 łyżek oleju, 2 łyżki miodu, 2 łyżki octu, porządną garść orzechów, sól i pieprz. Drobniutko siekam orzechy. Wszystkie pozostałe składniki sosu umieszczam w słoiczku i mocno(...)mieszam, energicznie wstrząsając do uzyskania płynu o jednolitej postaci. Rozsypuję równomiernie orzechy na buraczkach, które wcześniej, bardzo cieniutko pokrojone, układam dachówkowo na półmisku. Następnie na powierzchni całości rozlewam sos, tak by znalazł się na każdym plasterku buraczków. Jeżeli barbabietolaccio* będzie zajadane później, trzeba je przykryć folią, żeby nadmiernie nie przesychało i schować w chłodne miejsce. Warto spróbować! *włos
I tu będę miała takie tewyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, umieszczamy z misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min., do wyrośnięcia. składniki na sos do 1 pizzy: ok. 600 g pomidorów mięsistych 1 łyżeczka cukru brązowego 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, oregano lub bazylia opcjonalnie: 2 ząbki czosnku wykonanie: Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy(...)skórki, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i dusimy na rozgrzanej oliwie, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz oregano lub bazylią. składniki na wierzch: ok. 150 g sera mozzarella bazylia Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na cztery części. Każdą delikatnie oprószamy mąką, rozwałkowujemy na cienkie placki i przekładamy na blaszki. Odstawiamy na ok. 15-20 min. do podrośnięcia
Domowy Smak JedzeniaSoczyste roladki kurczaka z oliwkami w sosie śmietanowym na pewno przypadną do gustu wszystkim smakoszom dań z drobiu :) Soczyste roladki kurczaka z oliwkami w sosie śmietanowym – Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka pieprz, sól, papryka słodka 150g (1 opak.) serka Delikate śmietankowy z cebulą szczypiorkiem (lub Almette itp.) ok. 20 czarnych oliwek oliwa […] The post Soczyste roladki kurczaka(...)oliwkami w sosie śmietanowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepokrojona w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1×400 ml puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 łyżeczka brązowego cukru 1,4 kg małży, oczyszczonych duża garść posiekanej świeżej kolendry mała garść posiekanej tajskiej lub klasycznej bazylii Przygotowanie(...)koło 3 minuty. Dodaj pastę curry i smaż mieszając, aż poczujesz jej intensywny aromat, przez około 30 sekund. Wlej wino, gotuj aż 1/3 odparuje, po czym dodaj mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki lub cytryny, cukier i doprowadź całość do wrzenia. Wrzuć mule, przykryć garnek i gotuj aż małże się otworzą, przez około 5 minut. Następnie wmieszaj kolendrę
karmelowyupieczeniu, w środku mamy czekoladowego zakalca....czyli, jak na brownie przystało! :D Do dzieła, niech koniec lata będzie bardzo malinowy! :) Brownie z malinami ( na bazie majonezu) z sosem malinowym Potrzebujesz: Na ciasto: 40 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g kakao 140 g gorzkiej czekolady + 1 osobny pasek 3 jajka 200g cukru 100 g majonezu(...)niewielki kubeczek malin ( ok. 2 pełnych garści) Na sos: 100g malin 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Jajka i cukier lekko ubij. 2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. 3. Ciepłą czekoladę wmiksuj w uprzednio ubite jaja z cukrem. 4. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i majonez -> miksuj na gładką masę
Kuchnia w Słońcu Skąpanainnych mokrych atmosferycznych opadów. A krem z marchewki z cynamonem tylko czeka, żeby rozjaśnić i ocieplić nam te szare dni :) Jest słodkawy, a głębię smaku zapewniają mu cynamon z sosem sojowym. Pyszny i sycący! Obierajcie marchewki, czas na krem... ...i byle do słońca! :) Krem z marchewki z cynamonem Ilości na rodzinny gar zupy (ok.6 porcji) Potrzebujesz: 1kg marchewek(...)średnie ziemniaki 1 mniejsza cebula 2 listki laurowe 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz Do tego: łuskany słonecznik ( ilość zależy od upodobań) grzanki z ulubionego pieczywa ( najlepiej razowego) Sposób przyrządzenia: 1. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki 2. Umieść warzywa w garnku, dodaj listki laurowe, zalej warzywa
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPublikując przepisy na boczek pieczony w winie oraz boczek z grilla obiecywaliśmy, że będzie go więcej. A więc jest – tym razem upieczony w domowym piekarniku w piwnym sosie. O ile pieczony w winie był raczej mocno wytrawny i nawet dość pikantny, o tyle w wersji z przepisu poniżej będzie kusił nas zgoła odmiennymi smakami. Przede wszystkim piwem jakiego użyjemy będzie(...)syropem klonowym i cynamonem, jakkolwiek „przełamując” całokształt również kawałkiem imbiru. Pod koniec pieczenia dodajemy całe i również raczej słodkie jabłka, które będą idealnym dodatkiem do tak przygotowanego mięsa i sosu. Nie od rzeczy byłoby także upieczenie razem z nim sporej garści niewielkich ziemniaków. Z takimi dodatkami boczek najlepiej będzie podać od razu na gorąco, ale nie ma przeszkód, aby wystąpił
Kulinarna Pokusadzieci. Tradycyjnie podawane ze śmietaną, uwielbiane również w towarzystwie gulaszu (tzw. placki ziemniaczane po węgiersku), czy z rybą. Wariacji ziemniaczanych jest wiele. Ja dziś postawiłam na pyszny sos pomidorowy. Mniam! Składniki: 1 kg ziemniaków 4-5 ząbków czosnku 1 jako 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki mąki ½ łyżeczki sody oczyszczonej sól i pieprz do smaku bazylia w proszku do smaku(...)olej do smażenia Składniki na sos: 4 pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku 1 pęczek natki pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać mąkę z bułką tartą, jajko, sodę oczyszczoną, przyprawy do smaku i zmiażdżony czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Placki kłaść na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Wykonanie sosu
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka 30 dag makaronu (ozdobne kolanka) 1 cebula 25 dag pieczarek 50 ml sos sojowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 3 łyżki suszonego estragonu 40 dag śmietany 18% oliwa z oliwek sól, pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso myjemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy sos sojowy i zmiażdżony czosnek. Odstawiamy na 30 minut(...)estragon, sól i pieprz. Wszystko razem smażymy na złoty kolor. Następnie wlewamy śmietanę i wrzucamy usmażone wcześniej mięso. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy al dente i dodajemy do sosu. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki
Qchnia po prostu