cukiniowe paluszki. Wystarczy pokroić cukinię w cienkie paski, obtoczyć w panierce i wstawić do piekarnika. Po pół godziny macie gotowe cukiniowe paluszki. W między czasie można zmiksować jakiś stosowny sos. Przegryzka pod film gotowa. Z powodzeniem zastąpi chipsy. Cukinia jest tania i można z niej przyrządzić bigos , placki , klopsiki . Mój ulubiony sposób na wykorzystanie cukinii to oczywiście cukiniowe ciasto . Cukiniowe(...)wymieszaj. Brytfankę wysmaruj olejem. Obtocz kawałki cukinii w panierce i ułóż na blasze. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz paluszki przez 20 minut. Cukiniowe paluszki świetnie smakują z sosem czosnkowym lub Rhode Island. Przyrządziłam uproszczoną wersję Rhode Island. Do przygotowania sosu wystarczy dobry ketchup i domowy majonez The post Cukiniowe paluszki na przegryzkę appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniapatelni zagotować syrop z malin, ułożyć na nim figi, przecięciem do dołu. Lekko zrumienić i przełożyć na drugą stronę. Chwilę smażyć i przełożyć na półmisek. Na patelnię, do powstałego sosu wlać ocet, zagotować. Sos przelać do miski, wlać oliwę i dokładnie wymieszać. Sosem polać mozzarellę pokrojoną lub małe kulki. Odstawić na 30 minut, co jakiś czas mieszając. Połączyć figi
królestwo garówprzyprawy obsypki kaukaskiej 1 łyżeczka pieprzu kolorowego całego 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 3 kulki jałowca 2 łyżki sosu Worcester 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Wszystkie przyprawy oprócz sosu worcoster i oleju zmiksować w blenderze lub utłuc drobno w moździerzu. Po zmiksowaniu wlać sos, olej
Ala piecze i gotujezakładki mięsa, gdzie znajdziecie wiele pomysłów na różne rodzaje mięs. Składniki 4 udka z kurczaka 2 łyżki masła 5 łyżek oleju 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki sosu sojowego 1/2 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól pieprz Udka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W miseczce wymieszać olej,sos sojowy, rozgnieciony czosnek,ocet balsamiczny, paprykę,tymianek(...)chłodne miejsce, a następnie na każde udko nałożyć plaster masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 1,5 godziny od czasu do czasu polewać udka sosem z pieczenia. Gdy udka będą się zbyt mocno rumienić można nakryć folią aluminiową. udka pieczone
O kuchni z uczuciemSurówka ta zdobyła popularność dzięki wprowadzeniu jej do sieci restauracji KFC oraz McDonald’s. Składniki podstawowe: 1 kg kapusty białej , 2 duże marchewki, 1 duża cebula, Składniki na sos : pół szklanki (125 ml ) majonezu, pół szklanki (125 ml ) śmietany 30 % (kremówki ) lub maślanki, 3 łyżki białego octu winnego , 3 łyżki soku z cytryny, 5 płaskich łyżek cukru pudru(...)kapustę na drobno, Następnie marchew na dużych oczkach i cebulę na drobno. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski dodajemy sól i dokładnie wymieszamy.( pozostawiamy na 5-10 min ) Przygotowujemy sos : w małej misce dokładnie mieszamy majonez, śmietanę , sok z cytryny, ocet winny pieprz i cukier. Warzywa polewamy przygotowanym sosem. Dokładnie wymieszamy. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na 2-3 godz
Pysznosci Babci Basizarumienienia, następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut - do ładnego brązowego koloru. Bułkę do hamburgera podgrzać w piekarniku/na patelni/ugrillować. Obie strony bułki posmarować ulubionym sosem (u mnie sos czosnkowy wg tego przepisu ). Ułożyć warzywa i na koniec kotleta z kalafiora. Polać sosem i przykryć wierzchem bułki. Smacznego! _______________ * mroziłam zarówno surowe jak i upieczone kotlety - obie formy
CookYourselfBaaardzo szybki i smaczny obiad. A do tego jeszcze fit, jak wiadomo teraz to w modzie :) W tym przepisie użyłam sosu sałatkowego a to tylko tak dla szybkości, zdrowiej będzie użyć np. oliwy, cytryny i ulubionych ziół. Co tu dużo pisać, przechodzę do przepisu, który nie ukrywam jest banalnie prosty :) Składniki: pierś z kurczaka kapusta pekińska sos sałatkowy koperkowo-ziołowy(...)pieprzem, solą i smażę aż będzie chrupiąca (choć większość ludzi lubi pierś soczystą to ja zupełnie odwrotnie wolę jak jest przysmażona). Kapustę pekińską kroję drobno a w kubeczku rozrabiam sos sałatkowy z odrobina wody i oleju a po chwili wlewam do kapusty i mieszam. Na talerz nakładam kapustę, na nią pierś i gotowe. Smacznie, zdrowo i kolorowo :) Smacznego
Kuchnia VikiMarynowane, grillowane papryki bez skóry 500 gram mięsa mielonego 100 gram ryżu ( 1 woreczek ) 100 gram sera żółtego Garść grzybów suszonych 1 jajko Sól Pieprz Papryka słodka i ostra Sos grzybowy lub pieczeniowy ( torebka ) olej Wykonanie: Grzyby namaczamy w gorącej wodzie. Ryż gotujemy. Gdy się wystudzi dodajemy do mięsa. Ser ścieramy na tarce warzywnej i również dodajemy do farszu. Grzyby(...)odsączamy i drobno je kroimy. Również umieszczamy w masie. Dodajemy jajko. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz paprykami. W wodzie po grzybach ( około 400 ml ) rozprowadzamy dokładnie sos grzybowy. Zagotowujemy. Papryki faszerujemy przygotowaną masą. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i układamy w nim papryki. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku przez około 1 ½ godz
Smaki Ewy