Banalnie prosty w przygotowaniu i pyszny makaron z porem, kurczakiem i pieczarkami w kremowym sosie z dodatkiem płatków chilli. Idealny pomysł na szybki i sycący obiad. Przepis na makaron z porem, kurczakiem i pieczarkami: Składniki Ilość porcji: 2 Makaron – 150 g Mięso z piersi kurczaka – 200 g Pieczarki – 100 g Śmietanka 30% – 100 ml 1 średni(...)dodajemy posiekany czosnek, sól i smażymy do momentu, aż puszczą wodę. Dodajemy pora, wlewamy bulion i gotujemy kilka minut. Następnie wlewamy śmietankę, dodajemy płatki chilli, pieprz i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec wrzucamy usmażonego wcześniej kurczaka i gotujemy jeszcze przez chwilę. Przygotowany wcześniej makaron mieszamy z sosem i gotowe. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 1 151,7 kcal Białko
ale Pysznieduży ząbek czosnku 3 łyżki oleju 500g mięsa mielonego ( u mnie indyk) 1 puszka krojonych pomidorów 250 ml bulionu wołowego 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki sosu worcester (ewentualnie maggi) 2 duże szczypty soli 1 szczypta pieprzu Puree ziemniaczane: 1kg ziemniaków 2 łyżki masła 4 łyżki mleka 30g parmezanu/ regio piatto 1 duża łyżka posiekanego szczypiorku sól(...)mięso przestanie być surowe. 3. Posiekaj rozmarynowe igiełki i dodaj do mięsa razem z tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 4. Do mięsa dodaj pomidory z puszki, bulion wołowy, sos i przyprawy. 5. Wymieszaj wszystko dokładnie, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 30-40 min, aż płyn się zredukuje i stanie się dość gęstym sosem. Ziemniaczane
Kuchnia w Słońcu SkąpanaChyba poszalałam z tą nazwą… długaśna jakaś taka;) Być może niepotrzebnie chciałam zawrzeć w niej całość smaków. Mamy więc sos na bazie porów, cebuli i cukinii, oczywiście dodatek w postaci mięsa również musi się znaleźć. Wszystko to przygotowane w sosie śmietanowym z dodatekiem topionego serka i podane z makaronem. Delikatne, pyszne i sycące:) około 500 g piersi z kurczaka(...)jeszcze solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki, możemy też wkruszyć 1 kostkę cebulową Knorr. W międzyczasie stawiamy wodę na makaron. Gotujemy go w osolonym wrzątku według czasu podanego na opakowaniu. Sos podajemy razem z makaronem
Smaki Na Talerzuteż łatwa do przygotowania, także każdy jest w stanie spróbować :) Składniki: * 2 duże piersi z kurczaka * 2 jajka * mąka ziemniaczana * sól, pieprz * przyprawa 5 smaków * olej * olej sezamowy * sos sojowy * czosnek Czas przygotowania: 1 godzina (plus 1 godzina marynowania) Poziom trudności: łatwy porcja: 8-10 osób kaloryczność: wysoka Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na dużą kostkę. Łyżkę(...)oleju sezamowego mieszamy z łyżeczką przyprawy 5 smaków, pół łyżeczki soli i pieprzy, łyżeczką sosu sojowego oraz pokrojonym w duże ćwiartki czosnku. Do gotowej marynaty dodajemy kurczaka i szczelnie zawijamy folią. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Powoli dodajemy stopniowo po łyżeczce mąki ziemniaczanej i mieszamy. Dodajemy tyle mąki aby powstało ciasto
Klasyka Gotowaniamożecie znaleźć też klikając tu . SAŁATKA ZIEMNIACZANA z KAPARAMI Składniki: 3 ziemniaki kilka sztuk mini korniszonów 2 łyżki kaparów 1 mała czerwona cebula garść ugotowanej czerwonej soczewicy (opcjonalnie) sos: 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 2 łyżki musztardy 50 ml oliwy Przygotowanie: sos: Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z oliwą, musztardą i sokiem z cytryny.Mieszamy dokładnie Zimniaki(...)gotujemy w mundurkach, studzimy , a potem obieramy. Kroimy w dużą kostkę, polewamy sosem. Cebulę kroimy w kostkę, korniszony kroimy na mniejsze kawałki , a kapary odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy razem (opcjonalnie można dodać ugotowaną czerwona soczewicę) , doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Bon appetit mon amiemrożone, obrane, zblanszowane) ok 260 g -1 duża ( lub dwie małe) bulwa kopru włoskiego (fenkuł) ok 50 g rukoli 100 g groszku cukrowego ziarna granatu - opcjonalnie sok z cytryny sos 7 - 8 łyżek. oliwy 1 ząbek czosnku, roztarty 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej 1 - 2 łyżki octu jabłkowego sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku przygotowanie Krewetki ugotować zgodnie(...)gotować 3 minuty. Ma być chrupiący. Odcedzić, wystudzić Fenkuł obrać z wierzchnich liści, pokroić w bardzo cienkie paski, najlepiej w robocie lub na mandolinie. Skropić sokiem z cytryny. Składniki sosu włożyć do słoika, słoik zakręcić, dobrze wymieszać, potrząsając. W misie ułożyć rukolę, fenkuł, krewetki, groszek. Polać sosem, posypać ziarnami granatu. Smacznego
Stare Garyzapiekankę 😊 Łatw ą i błyskawiczn ą w przygotowaniu. Zapiekanka jest bardzo sycąca i wyrazista w smaku. Do zapiekanki użyłam makaronu fusilli, który połączony został z sosem pomidorowym, mielonym mięsem, czerwon ą fasolk ą , papryk ą , pieczarkami, kukurydz ą i cebulk ą ... a to wszystko przyprawione chili. Wierzch zapiekanki posypałam obficie serem żółtym. Makaron w zapiekance(...)opakowanie, pieczarki 300 g, cebula 1 szt, mięso mielone wieprzowe lub wołowe 350 g, papryka czerwona pół szt, kukurydza pół puszki, fasola czerwona pół puszki, czosnek 1 łyżeczka, sos sojowy 2 łyżki, majeranek 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki, chili do smaku, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, ser żółty 100 g, Sposób przygotowania: Cebulkę siekamy
kulinarne odsłony patiMule w mleczku kokosowym. Ubóstwiam. Maczanie świeżutkiej bagietki w sosie po gotowaniu skorupiaków jest uzależniające. Mleko kokosowe, imbir, czosnek i chilli to klasyczne smaki tajskiej kuchni, które do muli pasują idealnie. Same małże to podobno jeden z najsilniejszych afrodyzjaków, dlatego szczególnie warto przygotować takie danie na kolację we dwoje. Jeśli boicie się muli uprzedzam, że smakują znacznie lepiej niż wyglądają(...)wymieszać mleczko). Wrzucamy trawę cytrynową (korzeń warto uderzyć kilka razy młotkiem, aby oddał swój aromat) i wyciskamy sok z połowy limonki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy. Na gotujący się sos wrzucamy umyte mule i od razu zamykamy pokrywką. Gotujemy przez 5 minut – w międzyczasie powinniśmy przemieszać małże (ze dwa razy) potrząsając mocno garnkiem (nie otwieramy pokrywki – wystające ponad
Poezja smakusię nowe opcje tej sałatki :D Składniki: 200 g prażonej kaszy gryczanej 1-2 papryki konserwowe z zalewy 50 - 100 g wędzonego twarogu garść swieżej mięty lub kolendry 2 sosy sałatkowe + 6 łyżek wody + 6 łyżek oliwy z oliwek (lub samodzielnie zrobiony sos vinaigrette) Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolnej wodzie, lekko ostudzić. Paprykę pokroić w cienkie paski, dodać(...)kaszy, całość zalać sosem, posypać z wierzchu twarogiem i posiekanymi ziołami. Można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniPrzykrywamy pokrywką i dusimy ok. 40 min. na bardzo małym ogniu. Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Kiedy mięso zmięknie dolewamy drugą połowę wody ( jeżeli chcecie więcej sosu, więcej wody + 1 łyżka mąki więcej do zaklepki ). Przekręcamy gaz na większy, aby woda zaczęła bulgotać. Przygotowujemy zaklepkę i dodajemy do sosu. Mieszamy. Na koniec doprawiamy ewentualnie do smaku(...)dodajemy natkę pietruszki. Gotowym sosem polewamy kaszę
Kuchnia Pauletteslufcikiem po środku) i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 2 godziny, do miękkości. Wyjmij z naczynie z piekarnika, przełóż udka na duży talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw. Przecedź sos i wlej go ponownie do naczynia do zapiekania lub patelni. Doprowadź do wrzenia i gotuj aż płyn nabierze konsystencji sosu. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Wyłóż udka na talerze(...)polej sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! English version Spiced braised duck legs (8 servings) Ingredients: 8 duck legs, skin on 1 tbsp vegetable oil 2 carrots, peeled and roughly chopped 1 onion, roughly chopped 2 celery sticks, trimmed and roughly chopped 1 leek, trimmed and roughly chopped 4 garlic cloves, left whole and unpeeled 1 bay leaf
karmelowypierwszy też jadłam tofu i po raz pierwszy miałam okazję próbować takiej mieszanki smaków. Na danie składa się makaron ryżowy, podsmażona cielęcina, tofu, orzeszki ziemne, imbir, dymka i sos pad thai. Całość doprawiona sokiem z limonki i brązowym cukrem. Początkowo mieliśmy obawy co z takiego misz-maszu wyjdzie, zwłaszcza po dodaniu jajek, z których zrobiła się jajecznica, ale całościowo wyszło(...)wstążki 500 g gulaszu cielęcego 3 łyżki mąki olej kokosowy 350 g tofu 1 duża cebula 2 cebulki dymki około 5-7 cm korzenia imbiru 4 jajka 150 ml sosu Pad Thai 100-120 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych solonych 2 łyżeczki cukru sok z 2 limonek sól, pieprz Na dwie godziny przed przygotowaniem dania zalewamy makaron przegotowaną wodą
Smaki Na Talerzubędziemy potrzebować: - 1 ugotowanego buraka - pół opakowania mieszanki sałat z rukolą - 1/3 kostki sera typu feta - 2 łyżeczki łuskanego słonecznika *1 porcja sałatki miała wielkość talerza obiadowego Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 1 łyżeczkę miodu - 1 łyżeczkę kremu balsamicznego - 1 łyżeczkę ulubionej musztardy (do jednej sałatki użyłam musztardy łagodnej, do drugiej ostrej chrzanowej) UWAGA: Aby ułatwić sobie pracę skorzystałam z ugotowanych(...)buraków do kupienia np. w Lidlu (pakowanych po 3 szt.) 1. Buraka kroimy w cienkie plastry, a ser w niewielką kosteczkę. 2. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. 3. Na talerzu układamy mieszankę sałat, a następnie buraka i ser. Całość posypujemy słonecznikiem i skrapiamy wcześniej przygotowanym sosem. Sałatkę można układać również w odwrotnej kolejności, w której burak ląduje na samym
Bez Cebulikimczi. I to klasycznej wersji z kapusty pekińskiej. Kiszonki rulez! Składniki: średnia kapusta pekińska 2 łyżki soli pół cebuli 3 ząbki czosnku łyżeczka startego imbiru 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego 3 łyżki pasty chili np. harissy czy gochujang (jesli lubisz mniej ostre to 2) duży słoik z przykrywką – umyty i wyparzony wrzątkiem Jak przygotować(...)lodówki. Nie wylewać soku puszczanego przez kapustę. Następnego dnia cebulę i czosnek rozetrzeć na pastę w blenderze albo przepuścić przez praskę do czosnku. Wymieszać z sosem sojowym i pastą chili. Kapustę mieszamy z pikantną pastą i przekładamy do dużego słoika. Można dodać jeszcze odrobinę wody, tak żeby warzywa były całkowicie zanurzone. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku
Ugotowane pozamiatanedzisiaj na pyszne chrupiące nuggetsy z kurczaka. Nie znam takiej osoby która by ich nie lubiła :) Takie pyszne kąski możecie śmiało przygotować sami w domu. Do nuggetsów podałam wyśmienity sos Madziarów Folwark. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 5 piersi z kurczaka 250 g płatków kukurydzianych 1/2 szklanki bułki tartej 1,5 łyżki domowej vegety lub sól do smaku(...)Kawałki mięsa wyciągamy z zaprawy i obtaczamy w płatkach z bułką. Do rondla wlewamy większą ilość oleju i rozgrzewamy, smażymy mięso na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy z sosem Madziarów, ketchupem lub sosem czosnkowym. Do tego proponuję surówkę z kiszonej kapusty i ziemniaczki, taki zestaw smakuje wybornie. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili