Pierś kurczaka zapiekana z sosem pomidorowym i plastrami bakłażana. Całość posypana startym parmezanem. Danie dość szybkie do wykonania. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami. 1 podwójna pierś z kurczaka 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku mały bakłażan 2 łyżeczki oregano sól – ok. 2 łyżeczek do obtoczenia kurczaka + do smaku do sosu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu(...)czosnkiem, łyżką oliwy oraz oregano. Gotować na małym palniku około 15-20 minut. W razie potrzeby doprawić solą i oregano. Piekarnik rozgrzać do 190°C. W żaroodpornym naczyniu ułożyć sos pomidorowy, następnie kurczaka oraz pokrojonego w plastry bakłażana. Całość posypać startym parmezanem. Piec około 15 minut (aż ser się stopi a bakłażan lekko zarumieni). Podawać posypane posiekaną bazylią
BullioNieco zdrowsza wersja tradycyjnej pizzy. Ciasto z mieszanki mąki pszennej oraz żytniej razowej. Ma bardziej wyrazisty smak, dlatego nie wszystkie dodatki będą pasować. Sos z pomidorów z puszki. Składniki na jedną pizzę o średnicy około 31 cm. Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej razowej 1/2 szklanki mleka 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli(...)oliwę, czosnek oraz oregano. Wyrobić ciasto i uformować w kulę. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać trochę mąki pszennej. Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości). Sos pomidorowy: 100 g pomidorów z puszki (bez skóry) szczypta soli 1 ząbek czosnku pół łyżeczki cukru kilka listków świeżej bazylii kilka listków świeżego oregano Bazylię i oregano drobno posiekać. Dodać
BullioFilet z dorsza zapiekany w pomidorach (świeżych i suszonych). Bardzo aromatyczny sos. Najlepiej podawać z ulubioną sałatką (moja propozycja poniżej) oraz np. opiekanymi ziemniakami. Podaję przepis dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) ok. 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 małe ząbki czosnku sól(...)posiekać i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać pomidory z puszki, wyciśnięty czosnek oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Gotować na małym ogniu aż do odparowania wody i zagęszczenia sosu. W tym czasie przygotować sałatkę. Sałaty wymieszać z pokrojonym w kostkę pomidorem i oliwkami. Wyciśnięty czosnek wymieszać z zalewą z pomidorów i dodać do sałatki. Dokładnie wymieszać. Na patelni ułożyć
BullioPierogi ze szpinakiem i serem feta, z dodatkiem czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie (link tutaj ) Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści świeżej bazylii(...)pierogów). W dużym garnku zagotować posoloną wodę. Pierogi gotować partiami. Wrzucać po kilka na gotującą się wodę. Gotować ok. 1,5-2 minut od wypłynięcia. Po odcedzeniu podawać z sosem czosnkowym i pestkami dyni. Sos czosnkowy: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki suszonego oregano 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej papryki 1/2 łyżeczki
Bulliojego najprostszych wersji. Zawsze dodaję dużo świeżych ziół i czosnku. Jeśli jednak akurat nie macie, można użyć suszonych ziół i czosnku granulowanego. Przepis na około 4-5 porcji. Sos: 500 g mięsa z piersi kurczaka 1 łyżka oleju 1 cebula 500 g przecieru pomidorowego garść liści świeżej bazylii garść liści świeżego oregano 2 łyżeczki suszonego oregano 3 ząbki czosnku(...)wyciśnięty czosnek. Całość zamieszać i smażyć ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając (aż mięso będzie usmażone ze wszystkich stron). Dodać przecier pomidorowy. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Mieszać co kilka minut. Na koniec dodać drobno posiekane świeże zioła. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na talerze wykładać makaron, sos, utarty parmezan oraz pokrojoną bazylię
Bulliosię delikatnie rozbić. Ja się nie narabiam, a i tak po niecałym kwadransie zajadam się kruchym, idealnie ugotowanym mięskiem. Z wywaru, w którym gotowały się bitki, przygotowuję wyśmienity sos, aromatyzowany czarnym pieprzem oraz cebulą. Bitki wołowe z czarnym pieprzem i cebulą. Składniki ok. 1 kg chudego antrykotu wołowego lub innego kawałka mięsa wołowego np. z udźca, usuń(...)mieszanki dodaj troszkę wywaru z gotowania bitek mieszankę dokładnie połącz, aby nie było grudek dodaj powstałą mieszankę do wywaru całość pogotuj chwilę na małym palniku bez zamykania garnka powstały sos dopraw do smaku do gotowego sosu dodaj bitki i chwilkę podgrzewaj bez zamykania garnka serwuj z gotowanymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym oraz z ulubioną surówką np. z kiszonej kapusty
Szybko SzybkowarAleż to była zapiekanka !!! Przekonaliby się do niej nawet ci, którzy nie przepadają za makaronowymi daniami. Smak wędzonego łososia z sosem serowo - czosnkowym wraz z brokułem i makaronem - pychotka! Całość została posypana malutkimi kulkami serka grani, który cudownie się przypiekł. O dziwo zachował się mały kawałeczek na drugi dzień i mam wrażenie, że wtedy zapiekanka(...)przez chwilę, aż masa zacznie się lekko ścinać. Zestawić z ognia. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę makaronu, na to ułożyć połowę różyczek brokuła i wylać równomiernie połowę sosu, następnie rozłożyć równomiernie resztę makaronu i wylać resztę sosu, na to pozostały brokuł. Całość posypać odsączonym z zalewy serkiem grani i piec 30 minut w 170 stopniach
Jadło i czytadłorzepakowy. Całość energicznie mieszamy i gotujemy przez mniej więcej 4 minuty, uważając aby nie powstały grudki.Na koniec dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i minimalną ilość soli, ponownie mieszamy. Wlewamy do sosu pomidorowego. Beszamel to naturalny sos, który idealnie komponuje się z mięsem, makaronem,warzywami. Na patelnię z gotowym sosem wrzucamy makaron. Mieszamy i w razie czego dosmaczamy solą, pieprzem, olejem rzepakowym
Z Kuchni Do Kuchnisycąca przekąska idealna na każdą okazję. Pyszna, chrupiąca i prosta w przygotowaniu sałatka z kurczakiem w przyprawie gyros z kapustą pekińską, ogórkami, cebulą i serem feta w smakowitym sosie czosnkowym. Jest doskonała na imprezę z przyjaciółmi, jak również na uroczystą kolację. składniki na 6 porcji podwójna pierś z kurczaka 1/2 główki kapusty pekińskiej 3-4 łyżki przyprawy do gyrosa(...)czerwone cebule 6 średnich ogórków konserwowych 100 g ketchupu 250 g sera feta 3 łyżki oleju sos 3-4 łyżki majonezu 200 g śmietany 18% 2 ząbki czosnku czarny pieprz sól przepis Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki a następnie przekładamy do miski, dokładnie łączymy z przyprawą do gyrosa, po czym odstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie kurczaka podsmażamy
Smakowite Daniawszystkich Włochów gotujących swym drugim połówkom! To nie jest wpis sponsorowany, lubię dzielić się informacjami na temat godnych uwagi produktów włoskich dostępnych na rynku. Basta. Pappardelle w ostrym sosie z żółtych warzyw z czarnuszką i natką z pietruszki Składniki: 5 gniazdek jajecznego makaronu pappardelle, użyłam włoskiej marki, bo mam do niej zaufanie 1 słoiczek sosu ostrego z żółtych pomidorków daktylowych(...)papryki Grangusto 2 łyżki czarnuszki 1/3 szklanki posiekanej natki z pietruszki sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie na patelnię wylewamy sos i podgrzewamy. Dodajemy odcedzony, ugotowany makaron, posiekaną natkę z pietruszki i czarnuszkę, mieszamy. Przekładamy na talerze. W razie potrzeby doprawiamy do smaku
Moja smaczna kuchniajajka 150 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki usiekanej natki pietruszki sól do smaku (około 1 łyżeczki) kopytka możemy podać z masłem i bułką tartą, sosem grzybowym lub sosem pomidorowym Link do filmu z przygotowania: Kopytka z kaszy jaglanej Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia. Następnie wystudzoną kaszę mielę w maszynce(...)patelni rozpuszczam masło, dodaję bułkę tartą i ją rumienię Następnie kopytka wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam roztopionym masłem z bułką tartą (kopytka możemy również podać z sosem pomidorowym lub grzybowym). Kopytka z kaszy jaglanej są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujecukrem pudrem. Dosypujemy resztę składników i zagniatamy elastyczne ciasto. Może lekko kleić się do rąk, ew. można podsypać je dodatkowo mąką. Oprószamy mąką, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. sos: 3/4 szklanki przecieru pomidorowego pól ząbka czosnku, posiekanego szczypta bazylii i oregano sól, pieprz Składniki sosu zagotowujemy. Pyrkoczemy 5 minut, odstawiamy do wystygnięcia Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury, u mnie(...)stopni. Blaszkę smarujemy oliwa. Rozciągamy wyrośnięte ciasto na okrąg wielkości blaszki, można wspomóc się wałkiem. Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy. Układamy ulubione składniki lub te, które zalegają w lodówce. U mnie były to: piórka cebuli, okrawki papryki, kawałki trzech rodzajów sera – mozzarelli, cheddara i rokpola. Pizzę wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok 10 minut
Dzieje kuchennej Wiewiórysałatka dla wielbicieli wątróbki. Składniki: 400 g wątróbki drobiowej opakowanie mixu sałat, albo sałata lodowa ok 250 g pomidorków koktajlowych 4 ogórki konserwowe 4 łyżki pestek dyni mąka olej Sos: trzy łyżki oliwy dwie łyżki octu jabłkowego łyżeczka musztardy (rosyjska) sól, pieprz, szczypta cukru, oregano, bazylia Przygotowanie Wątróbkę oczyszczamy, kroimy na kawałki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju(...)złoto. Odstawiamy na ręcznik papierowy do ostygnięcia. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórki kroimy w plasterki, dynię prażymy na suchej patelni. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, zalewamy sosem i mieszamy dokładnie
e-PrzepisyKulinarnedrożdżowe: 1 kg mąki pszennej 0,5 l mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 42 g świeżych drożdży 0,5 szklanki oleju 1 jajko z przepisu cioci Asi :) Sos do ciasta: 5 łyżeczek przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy 1 łyżka wody szczypta soli inne ulubione zioła (oregano, bazylia) Dodatki: salami ser żółty oliwki pieczarki cebula Sposób przygotowania: Mleko lekko(...)uformować małe kulki, które wystarczy spłaszczyć w dłoni i rozwałkować na stolnicy podsypanej delikatnie mąką na placki o średnicy ok. 10 cm i grubości 1 cm. Wszystkie składniki na sos należy dokładnie wymieszać. Każdy placek wystarczy posmarować 1 łyżeczką przygotowanego sosu, następnie ułożyć plastry cebuli, pieczarki, oliwki i salami oraz starty ser żółty. Ser żółty można dodatkowo posypać przyprawą
Z notatnikadobry patent - jak się u mnie sprawdzi, podzielę się z Wami przepisem. Ciasta nie zrobiłam oczywiście dla samego ciasta :) Jeszcze w tym tygodniu podzielę się z Wami przepisem na sos do pizzy, a w przyszłym tygodniu przepisem na pizzę, którą z pomocą ciasta i sosu przygotowałam :) Spróbuj także tradycyjnego włoskiego ciasta na pizzę oraz ciasta na pizzę na drożdżowym zaczynie(...)Ciast podziel na 2 lub 4 porcje (jeżeli nie zrobiłeś tego wcześniej). Kulę ciasta rozpłaszcz dłońmi, następnie delikatnie rozciągaj do uzyskania pożądanej wielkości i grubości pizzy. Nałóż na pizzę sos oraz wybrane dodatki. Piekarnik z blachą lub kamieniem do pizzy nagrzej do 240 stopni C (grzałka góra-dół). Pizzę przełóż na kamień lub blachę (ja robię to na papierze
Chilli Czosnek i Oliwa