Witajcie Kochani Dzisiejszy przepis to danie dla miłośników makaronu w każdej postaci – tym razem z sosem z boczkiem, jarmużem i fasolką szparagową. Użyłam do niego mrożonego jarmużu oraz fasolki. Jest to danie sycące, a jego zaletą jest fakt, że składniki sosu możemy zmieniać – będzie również smakował z innymi warzywami. Zapraszam do zapoznania się z przepisem(...)miękkości. Kiedy boczek będzie już odpowiednio podsmażony, dodajemy do niego jarmuż oraz fasolkę. Całość podlewamy wodą i doprawiamy według uznania. Śmietankę mieszamy z mąką ziemniaczaną i partiami dodajemy do sosu, cały czas mieszając – tak, aby uzyskał odpowiednią konsystencję. W razie potrzeby dolewamy wody. Podajemy z makaronem. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji
Via Gustodania, które mimo, że powstało na jednej patelni wygląda bardzo efektownie? Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem na mięsne roladki w kształcie rogalików z kładzionymi kluskami, brokułem i sosem koperkowym // Składniki: mała podwójna pierś z kurczaka lub duża pojedyncza 50 g mozzarelli 1 cebula 1/2 brokuła 2 jajka 5 łyżek wody 1 – 1.5 szklanki mąki (u mnie orkiszowej(...)mięso będzie już miękkie, ciasto na kluski dajemy do wody (nabierając na łyżeczkę i tworząc w ten sposób kluski), pomiędzy mięso, tak oby kluski mogły gotować się w powstałym sosie. Po 2 minutach gotowania do całości dodajemy wymieszaną (najlepiej w słoiczku) śmietankę, mąkę ziemniaczaną i koperek. W razie potrzeby doprawiamy. Całość mieszamy do momentu zagotowania. Danie możemy podać w wersji
Via GustoSzybka, smaczna sałatka Składniki 1 garść rukoli 1 awokado 6 szt jajek przepiórczych 6 szt pomidorków koktajlowych garść rzeżuchy 120 g szynki wieprzowej , surowej w plastrach Sos :1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu sól pieprz Przygotowanie Rukolę umyłem, osuszyłem. Jajeczka przepiórcze ugotowałem na twardo(...)minuty), ostudziłem, obrałem i przekroiłem na połówki. Pomidorki koktajlowe umyłem, pokroiłem. Szynkę położyłem na zimnej patelni, rozgrzałem ją, krótko smażyłem w obu stron. Awokado obrałem, pokroiłem na kawałki. Przygotowałem sos łącząc wszystkie składniki. Na półmisku rozłożyłem rukolę, na niej połówki pomidorków, rzeżuchę, jajka, awokado,kawałki podsmażonej szynki . Składniki sosu wymieszać razem i polałem sałatkę
R'n'G Kitchenpracy nie mamy ochoty siedzieć zbyt długo w kuchni więc na myśl przychodzi coś szybkiego. Wystarczy mieć tylko kilka niezbędnych składników i możemy zrobić syty obiad, coś na wzór sosu bolognese lecz z wiadomych względów nim nie jest. Jest taż bardziej uproszczony, a na pewno zdrowszy. A do przygotowania potrzebne będzie... Składniki: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 duża(...)kostki lub rozdarte na drobno tofu wędzone i smaż kolejne kilka minut do momentu aż zacznie brązowieć. Dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, odczekaj minutę i dodaj passatę. Zamieszaj i podgotuj sos jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, bazylią i pieprzem. Sos podawaj z makaronem. 2-3porcje
Roślinna - blog wegańskiKolejny przepis na makaron tagliatelle . Pyszny przepis :) uwielbiam dania makaronowe, bo są z reguły szybkie, a przy tym smaczne i bardzo sycące :) a tagliatelle tak cudownie oblepia się tym sosem... :) Ten przepis na tagliatelle przygotowałam w oparciu o poprzedni - też mamy tu mięso z kurczaka i suszone pomidory , też mamy bardzo prosto doprawione, bo tylko sól i pieprz + olej spod(...)dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Po chwili podlewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Cieciorkę odsączamy z zalewy, wsypujemy na patelnię, dolewamy resztę wody, dusimy kilka minut (jeśli sos ma być bardzo gęsty to można wody wlać mniej). Opcjonalnie możemy jeszcze przyprawić do smaku. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i całość dokładnie mieszamy, by sos pokrył i oblepił tagliatelle. Zobacz
Kolorowy Przepisownikwypełnioną sernikowym nadzieniem i owocami. Znajdziecie tu ananas, granat i świeże figi, a wszystko posypane jest płatkami kokosa i zapieczone. Ciasto podłam jeszcze ciepłe, z granatem, melisą i gorącym sosem na bazie mango z dodatkiem kardamonu. Zapraszam! Składniki: 50 gram mąki quinoa 50 gram płatków quinoa 100 gram mąki kokosowej 80 gram mąki z tapioki 100 gram oleju kokosowego(...)przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 45 minut, następnie kolejne 20 minut przy uchylonym piekarniku. W czasie gdy ciasto się piecze, przygotowujemy sos. Mango obieramy, miąższ kroimy na kawałki i blendujemy z miodem, wodą i 2 łyżeczkami kardamonu, a następnie podgrzewamy. Tartę podajemy jeszcze ciepłą, posypaną owocami granatu, ozdobioną listkami melisy i polaną gorącym
Quinoa Raz!Jutro piąteczek i jak przystało na ten dzień oczywiście rybka. Na jutro proponuję zapiekanego dorsza, podanego z sosem jogurtowo – koperkowym podkręconym czosnkiem. Może się skusicie. Składniki: Filety z dorsza ze skórą Sól Masło Jogurt naturalny Koperek 1 ząbek czosnku Cukier Wykonanie: Dorsza układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawiamy solę. Na każdy kawałek ryby wykładamy niewielką ilość masła. Zapiekamy(...)piekarniku w temperaturze 170 o C przez około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. W naczyniu umieszczamy jogurt naturalny. Koperek drobno siekamy, dodajemy do jogurtu razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i szczyptą cukru. Zapiekanego dorsza podajemy razem z sosem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwyDzień dobry:-) Dzisiaj przepis dla miłośników mięsa :-) Tym razem zrazy wieprzowe, zawijane z szynką oraz ogórkiem konserwowym, podane w sosie własnym z dodatkiem słodkiej śmietanki. Idealny dodatek do klusek śląskich lub kaszy gryczanej. W moim rodzinnym domu nie pamiętam, aby moja mama przygotowywała jakikolwiek rodzaj roladek mięsnych, więc tego niestety nie mogłam się od niej nauczyć. Staram się sama wykombinować(...)praktycznie całe były przykryte. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy na małym ogniu przez 40-45 min. Gdy zrazy będą gotowe to wyciągamy je z powstałego sosu i dodajemy do niego majeranek, sól i pieprz do smaku. Pozostałą mąkę mieszamy z 5 łyżkami zimnej wody, wlewamy do niej chochelkę gorącego sosu, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka
kulinarne odsłony patiKARTOFLISKO PROSTO Z PATELNI! PRZEPIS NA OBIAD: SKŁADNIKI: - 5- 6 dużych młodych ziemniaków - 10-12 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek -kilka gałązek świeżego rozmarynu sól, pieprz, woda KREMOWY SOS: - 1 opakowanie serka kremowego Apetina POMIDORY I BAZYLIA - zielona część pora - 3 garście świeżego szpinaku - 3 ząbki czosnku - 1/4 cebulki białej lub jedna szalotka - 1 papryczka chili - bazylia - 5 łyżek(...)szklanki wody, przykryj folią aluminiową - wstaw do piekarnik na 45 minut, temperatura 190 -200 stopni C, pięć minut przed końcem pieczenia zdejmij folię - podczas pieczenia ziemniaków przygotuj kremowy sos - na rozgrzaną patelnie wlej oliwę z oliwek, podsmaż posiekany czosnek, cebulkę i pora. Dodaj umyty i osuszony szpinak, i liście bazylii. - do podsmażonych warzyw dodaj kremowy serek Apetina- Pomidory i Bazylia
SMYKWKUCHNIjajko sól pieprz 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki ketchupu olej kokosowy do smażenia Reszta dodatków: cebula czerwona rukola pomidor ogórki kiszone papryka ser żółty plasterki majonez, ketchup, sos tatarski 1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i mieszamy. Formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je z obu stron. Powinny nam się ładnie zarumienić. 2. Dodatki(...)były ciepłe, ponieważ burgery robiłam zaraz po ich upieczeniu, jeśli robicie później, to bułki można podgrzać w piekarniku. 4. Bułki przekrawamy na pół. Na dolnej części rozprowadzamy trochę sosu lub majonez, albo ketchup, następnie ja dałam cebulę, trochę rukoli, kotlecika, na kotlecika ketchup, plaster sera i resztę składników, na ostatni składnik tez troszkę sosu i nałożyłam wierzch bułki. Lekko
kruche babeczkirulon. Tak przygotowane naleśniki delikatnie podsmażyć, na rozgrzanym na patelni klarowanym maśle (około 1 łyżka), z obu stron. Naleśniki podawać ciepłe, same lub polane (jak np. u mnie) sosem pieczarkowym. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 7 naleśników, smażonych na patelni o średnicy 28 cm. Do farszu można użyć zarówno gotowego, zmielonego sera (takiego jak do sernika(...)wiaderkach), jak również samodzielnie zmielonego, tłustego lub półtłustego, białego sera. Naleśniki można podawać same, polane kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym lub z sosem pieczarkowym, czy grzybowym. Smak farszu można wzbogacić o podsmażony, pokrojony w niewielką kostkę boczek (około 125 g). 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskawody, dodać śmietanę i wszystko razem dobrze wymieszać, a następnie wlać do pieczarek i jeszcze chwilę pogotować. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu rozłożyć na talerze, polać sosem, a po wierzchu posypać zieleninką (pietruszką lub szczypiorkiem według własnego uznania). Smacznego :) P.S. Zdrowsza wersja sosu: nie zagęszczamy go mąką, a do duszenia dodajemy mniejszą ilość wody. Sos jest
Dieta Rozdzielna i ZdrowieMając 2 przepisy można zacząć kombinować. Np. skorzystać z przepisu na Placki ziemniaczane, link poniżej: Placki ziemniaczane A potem zaimportować sos z przepisu na makaron penne, link poniżej: Przepis: Makaron penne z sosem pieczarkowym W ten sposób mamy trzecie danie zmierzające w kierunku placków ziemniaczanych po węgiersku. Tylko, że nadal zachowujemy dietę rozdzielną... :) To jest dobra metoda kiedy(...)przygotujemy większą ilość sosu i jednego dnia podamy go z makaronem, a drugiego dnia z plackami ziemniaczanymi i mamy już urozmaicenie zamiast jeść dzień po dniu to samo
Dieta Rozdzielna i Zdrowieoleju 1 łyżeczka papryki słodkiej sól pieprz Przygotowanie: Udziki myjemy i osuszamy. Musztardę, oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek plus przyprawy: paprykę, sól, pieprz dokładnie mieszamy i tak przygotowanym sosem nacieramy kurczaka (zostawiamy na godzinę w lodówce). Pieczarki czyścimy i obieramy, jesli są małe to zostawiamy w całości, a duże kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka(...)naczynia żaroodpornego wkładamy cebulę, na nią układamy pieczarki - delikatnie solimy, a na samej górze układamy udziki razem z sosem, w którym się macerowały. Pieczemy w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach C (co jakieś 20 minut obracając mięsko i polewając sosem, w którym się pieką). Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekażdych pieniędzy. Jak już pisałam, nie raz miałam okazje pracować z dobrymi szefami kuchni. Przygotowywali oni wszystko sami, od gravy (przepyszny sos) po gotowana szynkę. Zasmakowałam tam najlepszych fish cake na wyspach. Zrobić je można z każdego rodzaju ryby ...im szlachetniejsza ryba tym smak bogatszy. Kotleciki można(...)był zanurzony w gorącym oleju do połowy) Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym . Podawać gorące. Najlepsze do Fish cake jest sos tatarski. Mój ulubiony szef kuchni robił taki szybki niezwykle prosty i pyszny sos z 1/2 małej cebulki lub dwie szalotki. posiekana natka pietruszki w ilości według uznania
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk