Wykonanie trochę zajmuje, ale nie ma już roboty przy smażeniu, więc rachunek wychodzi na zero. SKŁADNIKI: - 2 duże ziemniaki (ok 400 gram) pokrojonych - 2 jajka - 2 duże łyżki ostrego sosu chili (ja użyłam srirachy) - 1 szklanka startego parmezanu - pół łyżeczki wędzonej soli - 1/4 szklanki liści świeżego tymianku ROZTRZEP JAJKA i wymieszaj sosem chili, starty parmezan połącz z solą i tymiankiem(...)temperatury 190 stopni. ZIEMNIAKI JUŻ POKROJONE obtaczaj najpierw w jajku, a następnie w parmezanie i kładź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz do tego zrobić jakiś sos lub majonez , ja zrobiłam właśnie majonez, a ta mega ceramiczna miseczka jest od dsceramika . Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolizdjęciu: pure ziemniaczane z ulubionym mlekiem, sałata zielona w musztardowym sosie winegret, surówka (seler, jabłko, chrzan, żurawina, biała kapusta, oliwa), bardzo smaczny kotlet kalafiorowy ( podpatrzony u Jadłonomii ), sos beszamelowy i kiełki rzeżuchy. Fotorelacja z Torunia (w drodze z Rzeszowa do Gdańska) starówka i wokół kto czytał Przekrój , to pewnie rozpoznaje pomnik piernikarki zawody strażackie toruński smok krzywa wieża restauracja wegetariańska(...)Ciasna na Podmurnej 17, bardzo smacznie kofta twarogowo-jaglana z sosem pomidorowym pierogi soczewicowe z chutneyem z modrej kapusty Zamek w Malborku o 5.20 :) (w drodze powrotnej) Vegetarian summer dinner V In the photo: mash potatoes with favourite milk, lettuce in mustard vinagraitte, raw vegetable salad (celeriac, apples, horseradish, cranberries, white cabbage, olive oil), very tasty cauliflower cutlet
Qlinarnie i Qlinarnieząbek czosnku, solimy i rozcieramy. Wlewamy ocet balsamiczny i wkładamy do kubka ubijaczkę balonową blendera – cienką strużką, powoli, wlewamy do octu z czosnkiem oliwę stale miksując. Miksujemy do zemulgowania sosu (nie będzie bardzo gęsty). Dosalamy, dopieprzamy, wsypujemy słodką wędzoną paprykę, jeszcze raz mieszamy i wlewamy sos miski. Bagietkę rwiemy na kawałki wielkości dużego kęsa, wykładamy na blachę wyłożoną papierem(...)poziom rozgrzanego do 180⁰C piekarnika – grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Suszymy pieczywo do lekkiego zrumienienia, gotowe – wyjmujemy z pieca i jeszcze ciepłe mieszamy z zawartością miski. Pieczywo nasiąknie sosem i wypije jego nadmiar – ma być miękkie, tylko gdzieniegdzie będzie chrupać. Cukinię i bakłażana kroimy na równej grubości plastry (5-7mm). Skrapiamy oliwą i grillujemy – na patelni
Karo in the Kitchenpieczeń można wykorzystać na wiele sposobów, na zimno lub na ciepło. Przepis jest nieco czasochłonny, ale prosty i łatwy. Naprawdę wart przynajmniej wypróbowania. Składniki: ok. 2 kg łopatki wieprzowej sos barbecue - opcjonalnie przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1/3 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonego lub utłuczonego w moździerzu kuminu 2 łyżeczki brązowego trzcinowego(...)nieco się zrumienić. Upieczona łopatkę odstawić na około pół godziny, aby mięso "odpoczęło". Przy pomocy dwóch widelców rozdzielać (wyczesywać) kawałki mięsa na cienkie włókna. Wymieszać z powstałym podczas pieczenia sosem, a także (opcjonalnie) z sosem barbecue. Podawać z bułkami, na kawałkach chleba, z naleśnikami lub plackami tortilli. Jako dodatki świetnie się sprawdzają surówki z kapusty białej lub czerwonej, plastry
Codzienna kuchnia niecodziennaliść kapusty, który zapobiegnie ewentualnemu przypaleniu się gołąbków. Na nim ułożyć zawinięte gołąbki i zalać je przygotowanym wcześniej gorącym bulionem oraz wywarem po moczeniu grzybów jeśli oczywiście chcemy uzyskać sos grzybowy. Gotować całość do miękkości. Można również podawać gołąbki z sosem śmietanowym czy koperkowym. Po ugotowaniu sos zagęścić śmietanką. http://www.mlynystoislaw.pl
W garach u Gosirestauracji, gdzie ludzie przychodzą tylko na to danie, a aby wejść do knajpy trzeba czasami czekać po pół godziny. Jest to bardzo proste i nieskomplikowane danie, którego bazą jest sos na bazie creme fraiche i fromage blanc z dodatkiem gałki muszkatołowej. Ja ze sobą z Francji przywiozłam już gotowy ser do tarte flambee którym wystarczy posmarować ciasto, ale taki(...)sos można przygotować samemu i będzie smakował prawie podobnie. Tutaj można poczytać jak zrobić creme fraiche link Składniki 1 szklanka mąki 1/3 szklanki letniej wody 1 łyżka oliwy (ja użyłam z oliwek) 2 łyżki creme fraiche 2 łyżki śmietany 12% 1 duża cebula 100 g boczku pokrojonego w kostkę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki razem zagnieść, gdyby
Delusional Trinejednolitą masę. Dzielimy na 4 części. Formujemy kule i spłaszczamy je na burgery. Do kubka wykładamy 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu i 2 łyżki musztardy. Mieszamy na jednolity sos. Włączamy piekarnik na 180 o C ( góra i dół ). Bułki przekrawamy na pół z jednej strony lekko smarujemy sosem. Umieszczamy na blaszce i wkładamy do piekarnika. Patelnię rozgrzewamy z niewielką(...)między czasie na bułki wykładamy po plasterku sera. Wyłączamy piekarnik gdy ser zacznie się trochę topić. Piekarnik otwieramy i wykładamy po kolei: burgery, ogórki cebulę i pomidory. Całość polewamy sosem. Na drugą połowę wykładamy sałatę. Całość składamy i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyksiążkach często proponuje dania szwedzkie i różne wariacje na temat szwedzkich klopsików ( Köttbullar ). Za każdym razem przywołuje konieczność dodawania do nich kopru, za którym podobno Szwedzi przepadają, a do sosu proponuje dodatek owoców (żurawin, brusznicy itp.). U mnie borówki już "wyszły" z piwnicy, a kolejnych konfitur jeszcze zrobić nie można, więc posiłkowałam się moim kulinarnym eksperymentem - konfiturą z aronii, jabłek(...)zająć się przygotowaniem surówki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsiki z różnych stron tak, by nabrały koloru. Podlać klopsiki połową szklanki wrzątku, by zebrać smak z patelni. Do sosu dodać kminek, konfiturę i śmietanę. Wymieszać i zagotować na małym ogniu. Sos można rozrzedzić wrzątkiem lub bardziej odparować, w zależności od potrzeb. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać
Weekendy w domu i ogrodzieugotować w lekko posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Truskawki dokładnie umyć, osuszyć, odszypułkować. Przełożyć do miski. Posypać cukrem i rozgnieść widelcem/tłuczkiem do ziemniaków. Do powstałego sosu z kawałkami truskawek dodać mascarpone i dokładnie wymieszać, aż cały serek się rozpuści. Makaron (ciepły lub zimny) ułożyć na talerzach i polać sosem truskawkowym. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu(...)podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób, w zależności od apetytów. Przygotowany sos truskawkowy z mascarpone, do czasu podania, najlepiej przechowywać w lodówce. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskanasz kalafior. Nasze główne warzywo w daniu blanszujemy do 10 minut. Kalafior nie może być rozgotowany, ani za surowy – taki al dente. Gdy gotujemy kalafior zabieramy się za sos. Łączymy jogurt, majonez i wyciśnięte ząbki czosnku. Po wymieszaniu odstawiamy na chwilę nasz sos – niech się trochę przegryzie. Siekamy koper i wyciągamy z wody kalafior. Nasze warzywo kroimy(...)mniejsze elementy i wrzucamy do miski. Musimy odczekać, by koper nieco wystygł. Następnie dosypujemy koper i wlewamy nasz sos. Całość mieszamy. Gotowe. Smacznego. Koszt: 9 zł (porcja dla czterech osób) Przygotowanie: 30 minut Sałatka z kalafiorem do grilla Sałatka z kalafiorem do grilla Sałatka z kalafiorem do grilla Artykuł Sałatka z kalafiorem do grilla pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl
Kuchennyviral.plzrobiłam na rodzinne przyjęcie urodzinowe . Jestem (podobnie jak reszta gości) nią zachwycona. W tej pysznej zapiekance jest wszystko co być powinno: jest syta, ostra w smaku i ma przepyszny sos. Polecam na obiad lub na ciepłą kolację. Tych co wolą zapiekanki z kurczakiem odsyłam tutaj . Składniki: 1 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowe) 2 puszki pomidorów 1 duża cebula 1 papryka(...)czerwona 1 papryka żółta puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 3 ząbki czosnku szklanka bulionu sól pieprz słodka papryka chilli tłuszcz do smażenia sos 4 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu 4 łyżki octu winnego białego sól, pieprz cukier wierzch 2-3 garście chipsów TACOS 2 garście startego na tarce żółtego pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Cebulę obieramy z łupin i kroimy
Pobite gary Barbarybananowy Dr.Oetker 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią Dr.Oetker 1 duże jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z limonki Olej do smażenia Karmelowy sos: ½ szklanki cukru ½ szklanki słodkiej 30% śmietanki Dodatkowo: 1 banan do dekoracji Świeża mięta Sposób przygotowania: Ciasto: Miękkiego banana połamać na kawałki, włożyć do miski , skropić sokiem z limonki i rozdrobnić(...)powstanie gęste jednolite ciasto bez grudek. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, rozgrzać, nałożyć ciasto, forując okrągłe placuszki, smażyć na złocisto z każdej strony po 2-3 minuty. Sos karmelowy: Cukier wsypać do suchego rondelka, wstawić na mały ogień i czekać aż zacznie się rozpuszczać, w tym czasie nie mieszać , można tylko potrząsnąć garnkiem aby równo się skarmelizował, gdy się
Wanilia i Kardamonraczej kiepsko. Jednak robiąc zakupy w Lidlu wpadła mi ręce mąka żytnia pełnoziarnista - postanowiłam jej wypróbować. Okazała się strzałem w 10! Nadaje się do wypieków czy zagęszczenia zupy lub sosu. Zrobiłam z niej nawet pierogi a w planach mam jeszcze domowy makaron. Dzisiaj jednak chcę Wam pokazać przepis na domowe pierogi z tej mąki. Nadzienie to połączenie kurczaka oraz(...)odrobinę soli oraz oliwy z oliwek. Do gotującej się wody włożyłam pierogi i gotowałam przez około 5 minut ( do momentu kiedy nie wypłynęły na wierzch). Pierogi świetnie smakują z sosem tzatziki - to ostatnio mój ulubiony sos wiosenny! Smacznego
Health-Fit-Lifeburaków (raczej mniejszych niż większych) 100 g sera feta 3-4 łyżki octu balsamicznego szczypta pieprzu cayenne 1 łyżka oliwy bazyliowej kilka listków rukoli, rozmarynu. 4 łyżki prażonego słonecznika sos balsamico garść czerwonych porzeczek Buraki obrać ze skórki. Pokroić je w duże kawałki i delikatnie podsmażyć na patelni z octem balsamicznym, aż ocet się zredukuje. Buraczki przenieść(...)salaterki, delikatnie oprószyć pieprzem cayenne, pokruszyć ser feta, dodać słonecznik, rukole i garść czerwonych porzeczek. Można delikatnie skropić oliwą, lub sosem balsamicznym . Tu znajdziecie przepis na sos balsamico. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukłyżeczka cukru 4 łyżki margaryny Omega Optima 1/2 szklanki ciepłej wody Pierś kurczaka duszona w truskawkach i rozmarynie: 500 gram piersi kurczaka 3 łyżki sosu sojowego pieprz 2 gałązki świeżego rozmarynu 400 gram truskawek 2 łyżki margaryny Omega Optima do smażenia szczypta chili w płatkach Dodatki: 200 gram sera ricotta kilka liści(...)pieczywo studzę na kratce. Kurczak słodko- rozmarynowy Na patelni rozpuszczam margarynę razem z rozmarynem, wówczas tłuszcz zyska aromat. Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki i marynuję w sosie sojowym, pieprzu i chili. Truskawki pozbawiam szypułek i kroję na ćwiartki. Na patelni smażę pierś do zarumienia, dodaję truskawki i całość duszę 8-10 minut, nadmiar powstałego sosu redukuję. Odstawiam
Mango Papaja