chleb - 26516 przepisów (strona:1356/1768)

Bułki - giganty 193

wpłynie na walory smakowe. Ogólnie to szukałam bułeczek z dodatkiem dymki, ale jakoś nie mogłam trafić na odpowiedni przepis. Ten to mocno zmodyfikowana receptura z książki  Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener. Tak właściwie to jest niezwykle luźna inspiracja, bo pozmieniałam dodatki, proporcje, a nawet czas pieczenia. Oryginalne też kiedyś wypróbuję - na zdjęciu prezentują się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
A po drugie... 186

czerwona cebula (ale równie dobrze można użyć zwykłej), a w lodówce leżało troszkę sera, który C. kupił do beszamelu. Sosu nie było, ser został. Poszperałam więc w książce Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Maire-Theres Wiener, i znalazłam przepis idealny. To znaczy idealny do modyfikacji, które zamierzałam przeprowadzić. Efekt? Wyśmienite, pełne smaku, mięciutkie i puszyste bułeczki. Z chrupiącą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zwykły-niezwykły krem z ziemniaków 234

stwierdziłam, że koniecznie muszę coś zjeść. Coś więcej, niż kawałek, swoją drogą całkiem niezłego, ciasta. Problem pojawił się, kiedy odkryłam, że w domu nie ma nic. Naprawdę nic. Nawet chleba tostowego! Chodziłam w te i z powrotem, od kuchni do kanapy, aż nagle mnie oświeciło - przecież w domu są ziemniaki! Już od dawna miałam ochotę przygotować krem z ziemniaków

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki duńskiej babci 194

Dzisiaj piątek, więc czas zacząć myśleć o sobotnim śniadanku. Jeśli mam wolny weekend, staram się w piątek wieczorem upiec chleb lub bułeczki - takie aromatyczne śniadanie wprawia mnie zawsze w dobry humor. Do domowego pieczywa nie trzeba wiele - odrobina masła, pyszny dżem albo plasterek pomidora, i jestem w siódmym niebie. Czasem jednak nie mam siły na nic - i wtedy moje wyrzuty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wakacje, Walle i powrót do trochę lepszej normalności 137

spotkać: Walle. Czyż nie jest piękny...? Dziękuję Ci, Kochanie, ogromnie - lepszego prezentu nie mogłabym sobie wymarzyć. I tak teraz staramy się Walle'go  troszkę wykorzystać - zagniata ciasto na chleb, bułeczki i makaron, kręci biszkopty i serniki, ubija śmietanę i białka. Oj, będzie miał chłopak ciężkie życie... Co prawda C. stanowczo stwierdził, że najwyżej jedno ciasto na tydzień, ale zobaczymy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciotka Nina i bułeczki 147

wyskokami C., w ogóle nie mam nikogo, kto by mi przygotowywał pieczywo. Muszę sobie radzić sama. Na szczęście - sprawia mi to ogromną przyjemność, i chociaż dzieciństwo wypełnione zapachem świeżego chleba w kuchni mamy, babci czy ciotki to wspaniała sprawa - nie narzekam. Moje pachniało inaczej. Któregoś dnia w Ciastach za grosik , nr 7/2012 znalazłam przepis na kajzerki ciotki Niny. Hmm... Wygląda

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dynia na dwanaście sposobów, czyli wspólne gotowanie 176

nich kupować całej ogromnej kuli. Gdy jednak bardziej zainteresowałam się gotowaniem i pieczeniem okazało się, że dynia to nie tylko kostki w occie, ale też zupy, gnocchi, tarty, chleby, ciasta przeróżne... Istnieją miliony możliwości, a co jedna, to bardziej smakowita. Postanowiłam więc spróbować... I przepadłam. Odtąd jesienią w mojej kuchni dynia być musi, i koniec. Pod różnymi postaciami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyzwanie miesiąca: suflet 150

zimno i paskudnie. Śnieg nie chce spaść, a mi nie chce się wychodzić z domu. Suflet jest już tylko wspomnieniem, za to niedługo po domu rozejdzie się zapach kolejnego chleba... To zdecydowanie powinno poprawić mi humor

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ekskluzywna focaccia: z kasztanami i czerwonym winem 228

kasztanów, i pełna zapału i energii postanowiłam - nie skończą wszystkie po prostu upieczone w naszych brzuchach, tudzież w najpyszniejszej kasztanowej zupie. Tym razem wrzucę je do ciast, ciasteczek i... Chleba. Tak jakby. Focaccia to rodzaj włoskiego, płaskiego chlebka. Może być bardzo cieniutki i chrupiący, lub grubszy i mięciutki - i właśnie tę wersję preferuję. Uwielbiam wszelakie wariacje na temat : rozmaryn

Pożeraczka, czyli raz adobrze
W dziewiętnastowiecznej Moskwie Akunina 139

się rozpakowałam, a góry prania piętrzą się w łazience.  Miałam wielkie plany co do pieczenia - oczywiście, nic z tego nie wyszło. Ani mazurka, ani paschy, ani nawet chleba z Tatą nie upiekłam. No nic - w wakacje spędzę w domu całe trzy tygodnie, więc nic straconego - co się odwlecze, to nie uciecze ...  Ależ mnie dzisiaj powiedzonka męczą. Tak się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Uchylam rąbka tajemnicy. I częstuję pysznymi drożdżówkami 184

poradzę - wyszła idealna), wygrałyśmy pudełko czekoladek.  W czasie pikniku, poza grami, delektowaliśmy się pysznościami, które ze sobą zabraliśmy. Moja nauczycielka upiekła naprawdę pyszny chleb z cukinią, były sałatki, naleśniki, pizza, ciasteczka i muffiny. Ja zabrałam ze sobą drożdżowe bułeczki - na słodko. Wczoraj wróciliśmy do domu dość późno i nie miałam już czasu na nic więcej. Użyłam dżemu, którego słoiczek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kiełbasa smażona z papryką i cebulą 320

Zapraszam do spróbowania! Składniki: 250g dobrej jakości kiełbasy śląskiej (około 3 małe kiełbaski); 1 średnia czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 2 średnie cebule; Pieprz; Sól; Kilka kromek chleba; Ewentualnie olej do smażenia. Sposób przygotowania: Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię

Gospodyni Miejska
Żurek na zakwasie 222

Żurek na zakwasie... Lekko kwaśny, z delikatną nutą czosnku. Doprawiony śmietaną i chrzanem. Nieco inny niż tradycyjny żur staropolski. Podany w domowej roboty chlebie. Niebo w gębie! Składniki: 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 4 średniej wielkości ziemniaki; 2 liście laurowe; 5 ziarenek ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 2 litry zimnej wody; 2 śląskie

Gospodyni Miejska
Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków 297

drobno posiekaną natką pietruszki. Na talerze wyłożyć jajka ugotowane na twardo i przekrojone na pół, zalać barszczem i podawać. Podawać gorący z ziemniakami ułożonymi na osobnym talerzu lub z chlebem lub w chlebku . SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 3 litry zupy. Należy użyć soku z kiszonych (najlepiej domowej roboty, ale mogą być także kupne) ogórków

Gospodyni Miejska
Menemen - turecka jajecznica 217

sosie 4 dziury i wbić w nie całe jaja. Smażyć, aż się zetną. Gotową jajecznicę zestawić z ognia i posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Jajecznicę podawać samą, z chlebem, lub jak u mnie z ryżem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Danie jest pikantne, więc jeśli ktoś woli łagodniejsze potrawy można zrezygnować z płatków chili. Można użyć papryk o dowolnych kolorach. Można

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania