ryż smażony - 6533 przepisów (strona:43/436)

Chicken Daily Superior 183

herbaty liściastej Irving Daily Superior, wrzątek, skórka otarta z 1 małej cytryny, 2 łyżki sosu sojowego  2 łyżki klarowanego masła lub oleju (do smażenia) czarny, świeżo mielony pieprz, sól morska do smaku Ryż 1 szklanka ryżu jaśminowego lub parboiled kilka zielonych cebulek, tylko białe części (zielone odcinamy i zostawiamy do salsy) duża szczypta suszonych warzyw (rozdrobnionych w moździerzu(...)przez 6 minut w 350 ml gorącej wody, wyciągamy torebki. Białe części cebulek kroimy w cienkie krążki, w garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, smażymy mieszając, aż się zeszkli. Dodajemy ryż, mieszamy aż zrobi się biały. Wlewamy zieloną herbatę, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2 minuty, dodajemy sól i suszone warzywa lub vegetę, przykrywamy garnek i zmniejszamy ogień

Kuchnia Prezydentowej
„paella” z małżami, chorizo i kurczakiem 159

wrzucić chorizo. Podsmażyć. Chorizo przełożyć do miski, a do garnka włożyć kawałki kurczaka. Podsmażyć na rumiano ze wszystkich stron, przełożyć do choriza. Podsmażyć cebulę, dodać paprykę, smażyć około 4 minut. Dodać ryż, przesmażyć. Wlać wino i smażyć cały czas mieszając aż płyn odparuje. Dodać przyprawę, wymieszać. Włożyć kurczaka, chorizo, wlać bulion, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 320

jasnego szczypta soli szczypta suszonego chilli 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki sosu z ananasów 4 plastry ananasa z puszki 1 łyżeczka octu winnego olej do smażenia Dodatkowo: 100 g ryżu Kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć go do miski i zalać sosem sojowym. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej(...)koncentrat pomidorowy i sos z ananasów. Doprawić solą i chilli. Przygotowany sos dodać do kurczaka i warzyw na patelni. Dorzucić pokrojonego ananasa. Całość dokładnie wymieszać. Smażyć przez ok. 10 minut. Podawać z ugotowanym ryżem

Bullio
Kotlety ryżowe z boczkiem i serem 295

szklanka startego, żółtego sera (u mnie gouda);Pęczek szczypiorku;1/2 pęczka natki pietruszki;5 listków bazylii;3 jaja;2 łyżki bułki tartej;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Ryż (tj. około 1/3 - 1/2 szklanki suchego) ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Przełożyć do miski.Boczek pokroić w drobną kostkę. Dodać(...)ryżu. Wymieszać.Do ryżu z boczkiem dodać starty, żółty ser. Wymieszać.Szczypiorek, natkę pietruszki, listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać i dodać do masy ryżowej. Wymieszać.Jajka roztrzepać widelcem. Dodać do masy ryżowej. Wymieszać.Dodać bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać (łyżką lub ręką).Z masy ryżowej formować okrągłe i płaskie kotlety.Kotlety smażyć na złoty kolor

Gospodyni Miejska
Ryż z cukinią i fenkułem na ostro 181

uzyskania szarego koloru mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mięso przesuwamy na boki woka i dodajemy pokrojony w drobną kostkę fenkuł oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy ryż oraz posiekaną natkę i wszystkie składniki, (te ze ścianek także) ze sobą mieszamy. Wlewamy odrobinę wody i dusimy przez 5 minut. Gotowym farszem wypełniamy cukinie oraz papryki(...)funkcjonalnośćUnikalny, efektowny wyglądPowłoka patelni faktycznie jest świetna ponieważ nawet smażenie mięsa bez dodatkowego tłuszczu nie przywiera. Jeśli chodzi o trwałość i odporność na uszkodzenia to wok daje takie wrażenie, ale stwierdzę to po dłuższym używaniu. Chociaż przy pierwszym użyciu w chwili zapomnienia mieszałam ryż metalowym widelcem i nie dostrzegłam żadnych uszkodzeń. Gwarancja wynosi

Bon Appetit Małgorzaty
Smażona cukinia w sosie maślanym z pietruszką 138

Smażona cukinia w sosie maślanym z pietruszką Cukinia to wielce uniwersalne warzywo , można z niego zrobić prawie wszystko. Dżem , pastę,pasztet,zapiec, nadziewać,smażyć , panierować i gotować… Nieskończona ilość kombinacji . Ten przepis jest prościutki i szybki do wykonania . Doskonale nada się na danie obiadowe , jeśli dorzucicie grzanki lub ryż . Może stanowić , także pyszną kolację , to już zależy(...)około 5 minut , dokładnie tyle , ile potrzeba ,żeby sos samoczynnie się zagęścił Teraz już tylko obficie posypujemy siekaną pietruszką , mieszamy . Gotowe , serwujemy na gorąco z czosnkowym pieczywem lub ryżem . Smacznego ! Artykuł Smażona cukinia w sosie maślanym z pietruszką pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Morelowy pudding ryżowy! 142

Morelowy pudding ryżowy ze smażonym na maśle kakaowym mini bananem,  jagodami w syropie klonowym, surowymi pistacjami i malinami MORELOWY RYŻ NA MLEKU KOKOSOWYM /przepis własny/ Składniki: 5 łyżek ryżu arborio (dobrze sprawdzi się też jaśminowy) 250 ml mleka 100 ml mleka kokosowego bio łyżka kremu kokosowego  kopiasta łyżeczka mąki kokosowej bio szczypta soli 2 łyżki syropu klonowego(...)syrop. Na koniec zagęścić mąką kokosową. Na patelni rozpuścić masło kakaowe. Banana przekroić na pół i smażyć na małym ogniu, uważając by się nie przypalił. Ryż przełożyć do miseczki, udekorować smażonym bananem i innymi, dowolnymi dodatkami. Smacznego! Produkty wyróżnione pogrubioną czcionką znajdziesz w sklepie internetowym

Poranek na słodko
Placki szpinakowe z gotowanego ryżu 141

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com  Placki są przepyszne i o statnio smażę je prawie codziennie. Dla urozmaicenia możecie dodać ząbek czosnku, czy posiekaną cebulę. Zresztą ryż w połączeniu ze szpinakiem.. - rewelacja.  Czasami podjadam go bez "niczego" - lekko posolę i dodam odrobinę masła. Nie piszę tego dla reklamy (bo mogę pominąć własną opinię), ale produkty firmy(...)smażenia (u mnie masło z olejem) Opcjonalnie: ulubiony sos Ryż ze szpinakiem ugotować (nie rozgotować!) wg przepisu z opakowania i pozostawić do ostygnięcia. (Z ostudzonego ryżu placki nie rozpadają się podczas smażenia.) Dodać jajka, mąkę i całość dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku. Smażyć (tak jak placki ziemniaczane) na rumiano - z obu stron.  Placki osączyć z nadmiaru tłuszczu

Di gotuje
Szybki kurczak z warzywami (z mrożonki) 357

sałatka meksykańska (typowe warzywa na patelnie są za duże i trudne dłużej się gotuje) filet z kurczaka przyprawa do kurczaka bułka tarta masło/margaryna trochę oleju do smażenia Wykonanie: Gotujemy ryż/kaszę/makaron. W tym czasie wstawiamy też lekko osoloną wodę na warzywa. Kroimy kurczaka w kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy na patelni. Gdy warzywa się ugotują wylewamy

W kuchni bez szafek
Paprykarz szczeciński 313

Dużą patelnie z oliwą stawiamy na gaz, aby się rozgrzała. W między czasie siekamy drobno cebulkę i wrzucamy na patelnie. Dokładamy liście laurowe oraz ostrą paprykę. Kiedy cebula się smaży obieramy marchewkę i trzemy na dużych oczkach. Do zarumienionej cebuli dodajemy dwa ząbki czosnku, chwilkę obsmażamy i wrzucamy marchewkę. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce, również na dużych oczkach(...)pieprzem. Podlewamy odrobiną ciepłej wody, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. W między czasie obieramy dokładnie rybę z ości. Na patelnie dorzucamy rybę oraz ryż, mieszamy całość, smażymy jeszcze z 2 minuty. Zdejmujemy z gazu, wyjmujemy liście laurowe i w razie potrzeby doprawiamy. Kiedy ostygnie możemy przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przez najbliższe

Kolizje Smaków
Risotto z warzywami 144

Sposób przygotowania: Cebulę i por siekamy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy cebulę, por oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażamy aż się zeszkli. Wsypujemy ryż i mieszając smażymy 3 minuty, po tym czasie wlewamy wino i dusimy do momentu aż odparuje a ryż zrobi się szklisty.  Wlewamy około 1/2 litra gorącego bulionu, gotujemy

Wanilia i Kardamon
Risotto z kasztanami 172

zaokrąglonej części i gotujemy 10 minut. Sztuka po sztuce wyjmujemy z wrzątku i jeszcze gorące obieramy. Na maśle dusimy szalotkę i pokrojoną papryczkę. Gdy się zeszklą wsypujemy ryż i chwilę smażymy. Mieszamy. Wlewamy wino, gdy odparuje dodajemy kasztany i wlewamy partiami bulion. Gotujemy do miękkości ryżu. Dokładamy na patelnię drugą część masła i starty ser. Mieszamy, zdejmujemy z ognia

Smakowity Blog Kulinarny
Bardzo kremowe risotto z owocami morza 163

Dodajemy owoce morza(oprócz krewetek), troszkę gotujemy, dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy trochę wody i przecier pomidorowy. Gotujemy przez 10 min. Następnie wsypujemy ryż i mieszając drewnianą łyżką smażymy około 3 minuty. Gdy  ryż wchłonie cały płyn nalezy go uzupelniać.  W drugim garnku powinniśmy przygotować gorący bulion, który będzie stał na przykręconym maksymalnie ogniu

Mia Cucina Sofieta
Danie jednogarnkowe z kurczakiem i brokułami 224

curry, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 10 minut. W dużym garnku lub patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać mięso i krótko smażyć na dużym ogniu. Dodać wypłukany dokładnie ryż i zalać bulionem. Wymieszać całość, doprawić kurkumą. Gdy całość zacznie wrzeć zmniejszyć ogień(...)przykryciem gotować przez 20 minut. Po 5 minutach smażenia dodać podzielonego na różyczki brokuła. A 3 minuty przed końcem smażenie dodać pokrojonego pomidora. Na koniec przyprawić potrawkę solą oraz pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki. Krok po kroku: 1. Doprawić kawałki mięsa 2. Zeszklić cebulkę 3. Podsmażyć mięso 4. Dodać ryż i bulion 5. Doprawić i smażyć pod przykryciem

KuchniaWeDwoje.pl
Łosoś z aromatycznymi truskawkami w zredukowanym balsamiko 217

balsamicznego 6% sól i pieprz do ssmku garstka zieleniny: mix młodych liści sałat, szpinaku, botwinki lub rukoli czy roszponki 1-2 plasterki cytryny 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia 1/2 łyżeczki oliwy (opcjonalnie) do zieleniny Wykonanie: Skórę łososia oskrobać z łusek, opłukać i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Osuszonego łososia oprószyć solą i pieprzem. Ocet balsamiczny wlać do małego teflonowego(...)karmelem. Dlatego zredukowany ocet balsamiczny zdjąć z ognia zanim jeszcze stanie się bardzo gęsty. Do tego łososia idealnie pasuje maślany ryż - klik . Ten ryż trzeba przygotować jeszcze przed smażeniem łososia. Jeśli nie planujesz podawania ryżu, puree czy innego dodatku węglowodanowego (tak jak ja w tym przepisie), możesz wykorzystać więcej zieleniny i truskawek. Zieleninę przed podaniem dla połysku warto

Sztuka gotowania w/g Samiry