ryż smażony - 6533 przepisów (strona:50/436)

Roladki wieprzowe 150

boczku wieprzowego  wędzonego   1/2 ogórka kiszonego 2 słupki czerwonej papryki 2 małe piórka cebuli białej 1 łyżeczka musztardy dijon Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Dodatkowo: 1 woreczek ryżu Przepis: Schab rozbijamy za pomocą tłuczka, ale niezbyt cienko. Wewnętrzną i zewnętrzną stronę nacieramy solą i pieprzem. Wewnętrzną stronę kotletów smarujemy musztardą. Na końcu kotletów nakładamy paprykę, ogórka(...)cebulę. Kotlety zawijamy ciasno w rulon. Następnie owijamy roladki 2-3 cienkimi plastrami wędzonego boczku. Tak przygotowane roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Podajemy np. z gotowanym ryżem (przygotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu

Emcia Pichci
Risotto z cukinią i marchewką 227

kapka oliwy1 łyżka masła2 łyżki tartego parmezanuDo dużego i szerokiego garnka nalewamy trochę oliwy, po jej rozgrzaniu wrzucamy na nią cebulę i czosnek, podsmażamy.Wsypujemy do tego ryż (nie płukany!) i smażymy aż zrobi się szklisty. Zalewamy łyżką wazową bulionu, gotujemy aż ryż wciągnie wodę, znowu zalewamy łyżką bulionu itd itd... gdy ryż zacznie mięknąć wrzucamy cukinię

Z butelką mleczka w tle
Smaki jesieni, czyli urodzinowe risotto z leśnymi grzybami 183

cebulę i rumienimy. Ważne jednak, by najpierw pozwolić cebuli zmięknąć i nie przysmażać jej od razu za bardzo, ponieważ zostanie wtedy twardawa. Do garnka z cebulą wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy ok. 2 min. Następnie dodajemy wino. Mieszamy i czekamy, aż ryż je wchłonie. Później dodajemy bulion. Najpierw jedną szklankę, drugą dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie

Ratunku obiad
Kurczak w paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie ajvaru) 321

bakłażan Podravka * 1 łyżka  przyprawy Vegeta do mięs Podravka 3/4 szklanki wody 1/3 szklanki przecieru pomidorowego Podravka 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej oliwa z oliwek do smażenia ulubione dodatki: ryż, ziemniaki, świeże pieczywo Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę/paseczki. Przekładamy do miski, obsypujemy 1 łyżą przyprawy Vegeta do mięs a następnie dodajemy 4 pełne łyżki łagodnego

Słodkie okruszki
Kurczak z ryżem po meksykańsku 3273

woreczek ryżu 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 300 ml pomidorów z puszki olej do smażenia pieprz przyprawa do kuchni meksykańskiej tabasco (opcjonalnie) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dużą kostkę, następnie doprawiamy pieprzem i przyprawą do kuchni meksykańskiej. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w paski. Cebulę podsmażamy(...)podsmażamy kurczaka, następnie dorzucamy paprykę i zamrożoną fasolkę. Całość smażymy do momentu aby kurczak się zarumieni, a papryka i fasolka zmiękną. Na patelnię przekładamy wcześniej przygotowaną cebule, dodajemy pomidory i koncentrat. Smażymy około 5-7 minut alby pomidory odparowały.   Dodajemy kukurydzę oraz czerwoną fasolkę. Smażymy jakieś 5 minut. Ugotowany ryż mieszamy   razem z resztą składników i jeszcze

Mania Gotowania
Krewetkowe risotto z cytrynowo-koperkową nutą 180

jest świetną bazą, która pozwala na eksperymenty i smakuje świetnie z różnymi dodatkami. Mam więc nadzieję, że polubicie je tak samo jak ja :)Składniki (na 2 porcje):180 g ryżu do risotto200 g mrożonych lub świeżych krewetek koktajlowych0,5 l bulionu drobiowego1 cytryna0,5 cebulikilka gałązek koperku1,5 łyżki masłasólpieprz biały1 łyżka oliwyPrzygotowanie:Krewetki wyjmujemy z zamrażalnika kilka godzin przed(...)oliwę i wrzucamy na nią cebulę. Smażymy aż się zeszkli. Zdejmujemy z patelni. Odmierzoną porcję ryżu wsypujemy na tą samą patelnię i smażymy 1-2 minuty. Dosypujemy cebulę. Małymi porcjami wlewamy bulion, cały czas pilnując by ryż był zakryty i by się nie przyklejał do dna patelni.Po około 12 minutach dokładamy krewetki. Gotujemy jeszcze chwilę i wrzucamy skórkę

Zakręcony Widelec
domowe sajgonki z jabłkami 132

ryżu 1 garść orzechów włoskich 1 garść suszonej żurawiny lub rodzynek cukier do smaku cynamon do smaku dodatkowo: miód do podania tłuszcz do smażenia wykonanie: Orzechy oraz żurawinę lub rodzynki siekamy. Ryż gotujemy na sypko. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię i podsmażamy tak aby się rozpadały. Doprawiamy(...)cynamonem i cukrem, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy posiekane bakalie. Papier ryżowy przy pomocy pędzelka smarujemy letnią wodą. Na środek każdego wykładamy porcję ryżu oraz porcję jabłek, zwijamy i smażymy na gorącym głębokim tłuszczu. Podajemy na ciepło z miodem. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak pieczony po chińsku – kurczak kantoński 223

Kurczak jest jednym z najpopularniejszych składników w kuchni chińskiej. Chińczycy używają wszystkich części kurczaka – również kurzych rapek a nawet grzebieni, aby przygotować naprawdę pyszne dania. Mięso kurczaka najczęściej jest smażone, często duszone i gotowane, rzadziej pieczone. Ten przepis na kurczaka pieczonego w całości pochodzi z Kantonu – miasta w południowo-zachodnich Chinach w prowincji Guangdong. Klucz do sukcesu w tym przepisie(...)mięsie. Odcinamy uda i skrzydełka. Skrzydełka zostawiamy w całości, uda dzielimy na pałkę i podudzie. Odcinamy piersi i kroimy je na połowy. Podajemy kurczaka z ugotowanym na sypko ryżem, grillowanymi lub smażonymi warzywami albo surówką, sosem z pastą chili albo szybkim skwierczącym sosem z zaparzanego szczypioru, imbiru i czosnku, na który przepis znajdziecie TUTAJ . SKŁADNIKI składniki na 4 porcje

Karo in the Kitchen
Roladki z kurczaka z warzywami 116

jeśli używacie), podlać sosem sojowym i smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając. Smażyć kilka minut po czym od razu podawać. Roladki z kurczaka z warzywami podawać ze smażonymi warzywami i ryżem (najlepiej brązowym). Smacznego

Codzienne Gotowanie
Curry z dorszem i szparagami 125

łyżeczki żółtej pasty curry 1 papryczka chili 5-6 różyczek kalafiora (ugotowanego al dente lub mrożonego) 1/4 szklanki mrożonego zielonego groszku sól, pieprz 1 łyżka oleju do smażenia 200 g ryżu np. jaśminowego   Wykonanie: Dorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki (ok. 3-4 cm). Oprószyć solą i pieprzem. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki (można je zachować

Pasja Smaku
Aromatyczny ryż 95

paczki ugotowanego na sypko ryżu lub kaszy 1 srednia marchewka około 10 cm pora  garść suszonych moreli,żurawiny i rodzynek 1 szalotka łyżka masła i oleju sól, grubo mielony pieprz lub roztarty w moździerzu WYKONANIE: na maśle i oleju zeszklić warzywa pokrojone w drobną kosteczkę, dodać suszone owoce oraz ryż,  wymieszać i smażyć około 5 minut, doprawić

Kuchnia Beaty
Ryż z kurczakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami 200

świeżej pietruszki 400 g mięsa mielonego drobiowego Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso wraz z cebulą, pokrojonymi pomidormi i oliwkami (ok 15-20 minut). Gdy będzie rumiane, dodajemy ryż i chwilę smażymy (tak aby ryz zrobił się prawie przezroczysty) wtedy dodajemy bulion i zmniejszamy płomień. Gotujemy ok 40 minut. Mieszamy i podlewamy bulionem. Na samym końcu doprawiamy solą oraz pieprzem

Szybko Tanio Smacznie
Fasolka szparagowa z mieszanką chińską 95

false MicrosoftInternetExplorer4 Fasolkę czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki. Lekko podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy ryż i zalewamy bulionem (ok. 200 ml). Dodajemy mieszankę chińską, koncentrat i smażymy, cały czas mieszając. Ryż ma być al dente. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy prażonymi algami nori. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Wątróbka po indyjsku. 118

pieprz, kolendrę, kurkumę, garam masalę i zamieszać. Po kolejnej minucie dodać wątróbkę, wymieszać aby pokryła się przyprawami. Dodać wodę i smażyć ok. 10 minut. Doprawić solą przed końcem smażenia. Podawać z ryżem lub pieczywem

zadanie-gotowanie
Domowy Sambal Oelek - ostry sos indonezyjski 173

papryczek przypada 1 łyżeczka soli. Sos ma pikanty, wyrazisty smak, jest gęstszy od meksykańskiej salsy. Idelanie nadaje się jako dip do mięs, warzyw, czy np. do  smażonego makaronu czy ryżu. Papryczek nie należy oczyszczać z nasion, to dzięki nim sos jest pikantny. Słoiki z sambal oelek można zawekować na zimnę, pasteryzując je po zakręceniu przez 20 minut. Źródło przepisu

Gospodyni Miejska