ryż smażony - 6533 przepisów (strona:41/436)

Zielone Curry ze szparagami i cukrowym groszkiem podane z jaśminowym ryżem 200

PRZYGOTOWANIA Kurczaka pokroić w kostkę i  zamarynować w 2 łyżkach sosu sojowego i przyprawie shoarma. Odstawić na 15-20 min. W garnku rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić ryż i chwilę smażyć, aż się lekko zeszkli. Zalać dwoma łyżkami wody. Dodać kurkumę i sól. Gotować, aż ryż wchłonie wodę, będzie miękki i żółty od kurkumy(...)minuty. Dodać szparagi pokrojone w mniejsze kawałki. (Wcześniej pozbyć się zdrewniałych końcówek). Smażyć 2-3 min. Dodać ugotowany al dente groszek. Całość zalać mlekiem kokosowym i dodać zielonej pasty curry wedle uznania. Doprowadzić do zagotowania. Dodać soli do smaku. Na talerz wyłożyć ryż jaśminowy, a obok duuużą porcję curry :) Smacznego

DefinicjaSmaku
Ryż z cukinią i tuńczykiem – przepis na lekki i pyszny obiad 146

ciepło jak i na zimno. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ryżu będziemy potrzebowali: 2 cukinie (około 600 g) 300 g ryżu 1 puszka tuńczyka duże kawałki (po odsączeniu około 150 g) 1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej 2-3 łyżki oliwy do smaku: sól, pieprz bazylia suszona olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Ryż(...) gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i przekładam do miski. Cukinię kroję w drobną kostkę i smażę na rozgrzanym oleju na patelni, przez około 10 minut, tak aby cukinia była lekko chrupka, cukinię podczas smażenia solę. Do ciepłego ryżu dodaję usmażoną cukinię, odsączonego tuńczyka, odsączoną kukurydzę, doprawiam solą, pieprzem, bazylią, dodaję oliwę i dokładnie mieszam. Po wymieszaniu sprawdzam

Uwaga Babcia Gotuje
Waniliowe placuszki ryżowe z owocami 162

ugotowanego ryżu (może być troszkę więcej) 1 jajko 1/2 szkl mleka 3/4 szkl mąki 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia 1. Przygotować ryż - najlepszy jest świeżo ugotowany i lekko kleisty, j eśli jest zimny np. z poprzedniego dnia, należy go podlać wodą i dobrze podgrzać, żeby nie był suchy. 2. Jajko(...)spokojnie może postać kilka godzin w lodówce, jeśli więc planujemy zrobić racuszki na podwieczorek/kolację, najlepiej od razu przygotować ciasto ze świeżo ugotowanego ryżu a później je tylko usmażyć. 3. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej, smażyć na rumiano z jednej strony pod przykryciem, a po przekręceniu na drugą stronę już bez przykrycia

Kto ugości moich gości?
Nadziana pierś z przyjacielem pomidorem 251

godzinę. ETAP II - Przygotowanie pomidorów 1. Z 4 pomidorów odcinamy "kapelusz", ale go nie wyrzucamy. Łyżką wydążamy miąższ. 2. Gotujemy torebkę ryżu. A na paleni smażymy 3 garście warzyw na patelnię. Gdy ryż się ugotuje dodajemy do warzyw. Następnie wszystko mieszamy, dodajemy sól, pieprz, curry oraz kilka łyżek soku z pomidorów, który uzyskaliśmy po wydrążeniu.  3. Następnie faszerujemy(...)pomidory ryżem i przykrywamy kapeluszem, który wcześniej odkroiliśmy. 4. Układamy w naczyniu żaroodpornym.  Zostawiamy miejsce na piersi. ETAP III - Smażenie piersi 1. Przygotowujemy trzy talerze. Jeden z mąką, drugi z płatkami migdałowymi, trzeci z jajkiem. Pierś maczamy w następującej kolejności: mąka, jajko, płatki migdałowe. 2. Pierś smażymy na gorącym oleju po 4 minuty z każdej strony.  Nie trzymajmy

Mój Smak na Życie
Bardzo kremowe risotto z borowikami i gorgonzolą 136

niego ser gorgonzola :) Składniki:400 g ryżu arborio 6 dużych świeżych prawdziwków (borowików)1 duża cebula2 ząbki czosnku4 łyżki masła do ryżu + 2 łyżki masła do smażenia grzybów200 g sera gorgonzola (mój z Biedronki)1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek rosołowych b;) )3 listki laurowe4(...)kolorowy pieprzsólW rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki

Bon Appetit Małgorzaty
Paprykarz z tuńczykiem 331

tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, czosnek, marchewkę i smażyć około 10 minut. Dodać odsączonego tuńczyka, koncentrat pomidorowy, sos cygański, paprykę słodką, ryż i całość smażyć kolejne 10 minut. Paprykarz doprawić do smaku solą i pieprzem.  Jeśli paprykarz będzie za suchy dolać wody. Jeśli użyjecie zwykłego tuńczyka dla zaostrzenia smaku dodać szczyptę ostrej

Ala piecze i gotuje
Rissoto kokosowo-limonkowe z łososiem marynowanym w sosie sojowym i „lemoniadą” ananasowo-kokosową 233

rozgrzej 3 łyżki oleju kokosowego i podsmaż przez chwilę pokrojoną w kostkę cebulkę tak, by stała się miękka i zarumieniona, dodaj posiekany ząbek czosnku. Wsyp na patelnię ryż, wymieszaj i smaż przez chwilę (dosłownie minutę) ciągle mieszając, tak by ryż cały pokrył się tłuszczem. Wlej mleko kokosowe, sok z limonki i skórkę, wymieszaj. A teraz zacznij zabawę

Eat me! Fit me!
Pierś kurczaka w sosie koperkowym 462

mięso z piersi kurczaka (ok. 400 g) 1 pęczek koperku 250 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki bulionu sól i pierz do smaku 2 łyżeczki majonezu olej do smażenia Dodatkowo: ugotowany ryż i brokuły lub kalafior W małym garnku gotować bez przykrycia, na małym ogniu jogurt wymieszany z bulionem. Dodać majonez, szczyptę soli i pieprzu oraz drobno posiekany koperek(...)Mięso umyć, oczyścić i pokroić w drobne kawałki. Usmażyć na dobrze rozgrzanym na patelni oleju. Dodać przygotowany sos. Dokładnie wymieszać i smażyć na patelni jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Zdjąć z patelni i podawać z ryżem oraz brokułami lub kalafiorem

Bullio
Risotto z kurczakiem i wędzonym łososiem 200

arborio. Całość smażyłem około 2 minut, a następnie dodałem 50 ml białego wytrawnego wina i całość gotowałem na małym ogniu. Po prawie całkowitym wchłonięciu płynu dodałem na patelnię kolejne 50 ml wina, czynność tę powtarzałem, aż na patelni znalazło się 300 ml wina. Po wchłonięciu płynu danie dalej podlewałem bulionem drobiowym - aż do czasu kiedy ryż się ugotował - powinien

Wyprawy kulinarne
Domowa chińszczyzna 337

wycisnięty z 1/2 cytryny; 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 500 ml zimnej wody; Przyprawy: przyprawa do potraw chińskich, curry, imbir,  sól, pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy (2 łyżki) i sok z cytryny i wymieszać. Przykryć(...)gotować jeszcze przez chwilę od pojawienia się pęcherzyków. Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawami i ewentualnie sosem sojowym. Podawać gorące z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Warzywa w potrawie powinny być chrupkie, dlatego należy je smażyć krótko, na dużym ogniu, na bardzo rozgrzanym oleju. W razie braku dużej patelni warzywa można smażyć oddzielnie i dopiero na koniec

Gospodyni Miejska
Risotto z pancettą i zielonym groszkiem 141

dużej, głębokiej patelni lub w rondlu. Przesmażyć drobno posiekaną cebulę,  gdy zmięknie i się zeszkli, podlać winem, po kilku minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć przez minutę. Wsypać ryż, dokładnie wymieszać, aż cały pokryje się tłuszczem, podlać częścią wina, smażyć aż wino zostanie wchłonięte. Gotować na niewielkim ogniu, stopniowo podlewać bulionem, aż ryż będzie miękki

Codzienne Gotowanie
Kolorowa chińszczyzna na ostro 115

sojowego 3 łyżeczki przyprawy do dań chińskich 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 płaska łyżeczka przyprawy curry szczypta pieprzu sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z 1/2 kostki rosołowej - dzięki temu będzie bardziej aromatyczny, lekko zmieni kolor. Grzyby Mun moczymy 20 minut w gorącej wodzie, następnie wstawiamy(...)przykryciem 5 minut, dodajemy ugotowane grzyby Mun (ja kupiłam krojone, jeśli są w całości trzeba je po ugotowaniu posiekać). Dodajemy przyprawy. Razem smażymy pod przykryciem około 15 minut na niezbyt dużym ogniu (co jakiś czas mieszamy). Ryż wykładamy na talerz za pomocą obręczy (ja użyłam miarki) lub łyżki do lodów, dokładamy potrawkę z patelni. W wersji uproszczonej - ryż

Kolorowy Przepisownik
Kurczak po indyjsku z ryżem kokosowym 351

zbyt wiele czasu. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram ud kurczaka (tylko górne części - bez tzw. pałek), 3 puszek pomidorów pelati, 1 puszki (200 ml mleka kokosowego), 300 gram ryżu basmati, kawałka świeżego imbiru wielkości kciuka, 1 czerwonej papryczki chili, 1 zielonej papryczki chili, 1 średniej cebuli, 5 ząbków czosnku, pęczka natki świeżej kolendry, 3 łyżeczek kminu rzymskiego, kawałka kory(...)oliwy dodałem 300 gram ryżu basmati, który smażyłem, aż jego ziarenka zaczęły robić się białe. Wówczas dodałem do ryżu zmiksowane przyprawy z mlekiem kokosowym. Po minucie podgrzewania na małym ogniu dodałem pozostałą część mleka kokosowego i 200 ml wody. Całość gotowałem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając (aby ryż się nie przypalił) przez około 20 minut

Wyprawy kulinarne
Curry z pomidorowym ryżem 143

masz kostek, to możesz dodać łyżkę brązowego sosu sojowego łyżeczka pieprzu łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka soli Przygotowanie: W średnij wielkości garnku rozgrzej 22 łyżki oleju, wrzuć ryż, i dokładnie wymieszaj. Smaż go cały czas mieszając, aż się zeszkli po czym dodaj 1/3 soku. Wymieszaj. Gdy ryż wchłonie płyn znowu dodaj 1/3 soku, wymieszaj … i tak aż ryż(...)patenię, na któej uprzednio podgrzej łyżkę oleju roślinnego, smaż przez minutę, dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj i dodaj batata. Po około 15 minutach dodaj rozdrobniony jarmuż. Duś wszystko razem kolejne 10 minut i dodaj ciecierzycę i sól. Dokładnie wymieszaj i smaż kilka minut aby batat był odpowiednio miękki. W tym czasie ryż powinien być już gotowy od jakiś 10 minut

greenscarf

Proponowane wyszukiwania