ryż smażony - 6533 przepisów (strona:34/436)

Risotto ai funghi secchi / Risotto z suszonymi grzybami 148

względu jakich dodatków (condimenti) użyjemy, każde risotto przygotowuje się według jednego schematu. Ryż (riso) najpierw smaży się z tłuszczem i cebulą (soffritto) , następnie lekko gotujący się bulion (brodo) dodaje się do ryżu małymi porcjami, chodzi o to, aby ryż pochłonął każdą porcję, zanim dolejemy kolejną. Gdy ryż jest miękki, ale wciąż jędrny, przychodzi pora na dodanie(...)parmezanu, które energicznie miesza się z ryżem.  "Tajemnica risotto tkwi  w stopniowym podlewaniu ryżu bulionem" Przygotowanie risotta składa się z 4 etapów: Brodo - bulion, ale także wino lub inny płyn, którego używamy do gotowania ryżu. Należy pamiętać, aby bulion cały czas lekko się pryciał i był gorący podczas dodawania go do ryżu, chodzi o utrzymanie stałej temperatury gotowania

Codzienne Gotowanie
Risotto z bobem i grillowanym łososiem 167

Łosoś: ok. 400 g filetów z łososia sól, pieprz przyprawa ziołowa sok z cytryny W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło i olej. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec

Czerwień i błękit
Miruna w zielonej panierce na ryżu 181

Składniki : około 20-30 dag ryby, u mnie miruna 6 dag świeżego szpinaku, kilka gałązek mięty jajko 2-3 łyżki mąki sok z cytryny - sól, pieprz, tłuszcz do smażenia ugotowany ryż, czerwona papryka do ozdoby Przygotowanie : Rozmrożoną rybę, pokroić na dzwonka, posypać pieprzem i solą, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 5-10 min Do szpinaku i listków(...)wszystko zblendować Na gorącym tłuszczu smażyć z obu stron kawałki ryby zanurzone wpierw w szpinakowo-miętowej panierce Osączyć na papierowym ręczniku  Zrobić sałatkę, u mnie z pomidorów i arbuza (polałam sosem miętowym ) Na sos miętowy : Kilka gałązek mięty, sok z cytryny, miód i oliwa- wszystko wymieszać. Polać tym sałatkę. Rybę podałam na ryżu i polałam sosem chrzanowym ze świeżo

Proste Potrawy
Kalafior z ryżem curry 203

Dziś pomysł na szybki obiad, czyli smażony kalafior z ryżem curry. Można podawać z dowolnego rodzaju surówką - w mojej wersji z pomidorem i czerwoną cebulą.  Składniki : - kalafior - biały ryż - pomidory - czerwona cebula - przyprawa curry - sól  - pieprz ziołowy - bazylia - jajko - bułka tarta Przygotowanie 1. Kalafior podzielić na różyczki, umyć i następnie gotować w osolonej wodzie około 15 minut(...)Ugotowany kalafior obtoczyć w jajku i następnie w bułce tartej. 3. Ryż gotować około 12 minut. 4. Przygotowany kalafior smażyć aż się zarumieni, następnie przyprawić pieprzem ziołowym i bazylią. 5. Ugotowany ryż wymieszać z przyprawą curry (około pół łyżeczki na 1 torebkę ryżu) i następnie podsmażyć chwilę na patelni dokładnie mieszając. 6. Pokroić pomidory i cebulę. Smacznego

Kuchenne innowacje
Kremowe risotto z borowikami 179

odgrzewania. Grzyby czyścimy i kroimy w paski/plasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z jedną łyżką masła i przesmażamy czosnek i cebulę do miękkości. Dodajemy ryż i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy borowiki i wino i zmniejszamy ogień. Gdy wino odparuje, dodajemy po jednej chochli bulionu, aż do całkowitego wchłonięcia prze ryż.  Często mieszamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Risotto limonkowe z czosnkiem niedżwiedzim 162

koperku szczypta suszonego oregano sól pieprz, najlepiej cytrynowy W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną szalotkę i dusić 2 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion i gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki

Czerwień i błękit
Risotto z kurkami i pieczony kurczak 130

dobrze ją przypiecz. Zrumienione mięso wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika na około 20 minut. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 2 łyżkach masła. Wsyp ryż i smaż aż stanie się przezroczysty. Teraz wlej wino i gotuj risotto aż prawie cały alkohol wyparuje. Gotuj risotto dalej, wlewając stopniowo bulion. Pod koniec gotowania ryż powinien być

codojedzenia
Riz en Couronne i Concombres au Beurre Julii Child 147

Michała, ale najprostsze można zrobić w 3 tygodnie, jak ktoś chce podam przepis :) - ogórki gruntowe - przyprawa do zup w płynie - musztarda Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy surowy ryż i smażymy dotąd, aż stanie się przezroczysty. Radzę cały czas mieszać :) Dolewamy małymi porcjami wodę lub, tak jak ja, wodę z winem. Przestajemy w momencie, aż ryż będzie miękki

Kryzysowa Książka Kucharska
Misz masz z kurą i marchewką 112

pietruszka Przygotowanie: Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Mięso rozdrobnić, usmażyć na smalcu z vegetą. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać pod koniec smażenia. Dodać ryż, podsmażyć. Podawać posypane natką pietruszki. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Gotowanie ryżu na sypko 121

Wykonanie: Ryż przesypać do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie go wypłukać i odcedzić. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać ryż i smażyć przez kilka minut aż zacznie się robić przezroczysty. Dodać wodę i posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 10 minut aż ryż wchłonie całą

Mama Gotuje
Risotto z ośmiornicą 179

wyjąć i trzymać w cieple, wywar przecedzić. Cebulę posiekać. 50 g masła rozgrzać w garnku z grubym dnem. Dodać cebulę i ją zeszklić, następnie dodać posiekany czosnek. Wsypać ryż i smażyć 3 minuty ciągle mieszając łyżką drewnianą. Wlać wino, sepię i mieszając gotować aż płyn odparuje. Stopniowo (po około 100 ml) wlewać wywar z ośmiornicy. Aby ryż się

królestwo garów
"Risotto" z boczkiem, porem, groszkiem i cukinią 145

Nie jest to oryginalne risotto, lecz mój pomysł  na danie z ryżemSkładniki: 2 woreczki białego ryżu1 woreczek naturalnego, dzikiego (brązowego) ryżu2 pęta kiełbasy20 dag boczku

Bon Appetit Małgorzaty
Ryż z warzywami 176

czerwona papryka Spora garść zielonego groszku Ok.350 ml bulionu warzywnego Pieprz Papryka słodka Papryka ostra Cząber Sól/ ewentualnie Oliwa PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzany tłuszcz, wsypujemy drobno posiekaną cebulę. Następnie ryż i smażymy kilka minut-mieszając. Dodajemy posiekany czosnek, po chwili w kostkę pokrojoną marchew, fasolkę i paprykę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem,do momentu,aż ryż wchłonie

Kopystką po garach
Czerwony ryż z warzywami 212

czerwonego ryżu marchewka cebula 1/2 szklanki groszku mrożonego 6 pieczarek 1/2 szklanki kukurydzy 3 ząbki czosnku natka pietruszki sól morska pieprz czarny zioła curry kurkuma olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Ryż gotuję około 30 minut. W tym czasie przygotowuję warzywa. Marchewkę, jedną połowę kroję w kosteczkę, drugą ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroję w kostkę, to samo

Bike By Life