Składniki : około 20-30 dag ryby, u mnie miruna 6 dag świeżego szpinaku, kilka gałązek mięty jajko 2-3 łyżki mąki sok z cytryny - sól, pieprz, tłuszcz do smażenia ugotowany ryż, czerwona papryka do ozdoby Przygotowanie : Rozmrożoną rybę, pokroić na dzwonka, posypać pieprzem i solą, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 5-10 min Do szpinaku i listków(...)wszystko zblendować Na gorącym tłuszczu smażyć z obu stron kawałki ryby zanurzone wpierw w szpinakowo-miętowej panierce Osączyć na papierowym ręczniku Zrobić sałatkę, u mnie z pomidorów i arbuza (polałam sosem miętowym ) Na sos miętowy : Kilka gałązek mięty, sok z cytryny, miód i oliwa- wszystko wymieszać. Polać tym sałatkę. Rybę podałam na ryżu i polałam sosem chrzanowym ze świeżo
Proste PotrawyDziś pomysł na szybki obiad, czyli smażony kalafior z ryżem curry. Można podawać z dowolnego rodzaju surówką - w mojej wersji z pomidorem i czerwoną cebulą. Składniki : - kalafior - biały ryż - pomidory - czerwona cebula - przyprawa curry - sól - pieprz ziołowy - bazylia - jajko - bułka tarta Przygotowanie 1. Kalafior podzielić na różyczki, umyć i następnie gotować w osolonej wodzie około 15 minut(...)Ugotowany kalafior obtoczyć w jajku i następnie w bułce tartej. 3. Ryż gotować około 12 minut. 4. Przygotowany kalafior smażyć aż się zarumieni, następnie przyprawić pieprzem ziołowym i bazylią. 5. Ugotowany ryż wymieszać z przyprawą curry (około pół łyżeczki na 1 torebkę ryżu) i następnie podsmażyć chwilę na patelni dokładnie mieszając. 6. Pokroić pomidory i cebulę. Smacznego
Kuchenne innowacjeodgrzewania. Grzyby czyścimy i kroimy w paski/plasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z jedną łyżką masła i przesmażamy czosnek i cebulę do miękkości. Dodajemy ryż i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy borowiki i wino i zmniejszamy ogień. Gdy wino odparuje, dodajemy po jednej chochli bulionu, aż do całkowitego wchłonięcia prze ryż. Często mieszamy
Moje Kuchenne Rewelacjekoperku szczypta suszonego oregano sól pieprz, najlepiej cytrynowy W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną szalotkę i dusić 2 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion i gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki
Czerwień i błękitdobrze ją przypiecz. Zrumienione mięso wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika na około 20 minut. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 2 łyżkach masła. Wsyp ryż i smaż aż stanie się przezroczysty. Teraz wlej wino i gotuj risotto aż prawie cały alkohol wyparuje. Gotuj risotto dalej, wlewając stopniowo bulion. Pod koniec gotowania ryż powinien być
codojedzeniaMichała, ale najprostsze można zrobić w 3 tygodnie, jak ktoś chce podam przepis :) - ogórki gruntowe - przyprawa do zup w płynie - musztarda Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy surowy ryż i smażymy dotąd, aż stanie się przezroczysty. Radzę cały czas mieszać :) Dolewamy małymi porcjami wodę lub, tak jak ja, wodę z winem. Przestajemy w momencie, aż ryż będzie miękki
Kryzysowa Książka Kucharskapietruszka Przygotowanie: Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Mięso rozdrobnić, usmażyć na smalcu z vegetą. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać pod koniec smażenia. Dodać ryż, podsmażyć. Podawać posypane natką pietruszki. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniWykonanie: Ryż przesypać do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie go wypłukać i odcedzić. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać ryż i smażyć przez kilka minut aż zacznie się robić przezroczysty. Dodać wodę i posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 10 minut aż ryż wchłonie całą
Mama Gotujewyjąć i trzymać w cieple, wywar przecedzić. Cebulę posiekać. 50 g masła rozgrzać w garnku z grubym dnem. Dodać cebulę i ją zeszklić, następnie dodać posiekany czosnek. Wsypać ryż i smażyć 3 minuty ciągle mieszając łyżką drewnianą. Wlać wino, sepię i mieszając gotować aż płyn odparuje. Stopniowo (po około 100 ml) wlewać wywar z ośmiornicy. Aby ryż się
królestwo garówNie jest to oryginalne risotto, lecz mój pomysł na danie z ryżemSkładniki: 2 woreczki białego ryżu1 woreczek naturalnego, dzikiego (brązowego) ryżu2 pęta kiełbasy20 dag boczku
Bon Appetit Małgorzatyczerwona papryka Spora garść zielonego groszku Ok.350 ml bulionu warzywnego Pieprz Papryka słodka Papryka ostra Cząber Sól/ ewentualnie Oliwa PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzany tłuszcz, wsypujemy drobno posiekaną cebulę. Następnie ryż i smażymy kilka minut-mieszając. Dodajemy posiekany czosnek, po chwili w kostkę pokrojoną marchew, fasolkę i paprykę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem,do momentu,aż ryż wchłonie
Kopystką po garachczerwonego ryżu marchewka cebula 1/2 szklanki groszku mrożonego 6 pieczarek 1/2 szklanki kukurydzy 3 ząbki czosnku natka pietruszki sól morska pieprz czarny zioła curry kurkuma olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Ryż gotuję około 30 minut. W tym czasie przygotowuję warzywa. Marchewkę, jedną połowę kroję w kosteczkę, drugą ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroję w kostkę, to samo
Bike By Lifewoka... 😀 Tak by nie tylko przypominał ryż potrawę chińską, lecz również przyrządzało się, tak by atmosfera już w kuchni była chińską... 🙏 😊 Składniki: 200g ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 szkl. groszku mrożonego 2 garście fasolki szparagowej kawałek pora ok. 10 cm papryka chili curry sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu
Dieta Rozdzielna i ZdrowieGotować na wolnym ogniu przez 5-8 minut, odwracając filety na drugą stronę. Risotto: • Podsmażyć na maśle cebulę pokrojoną w drobną kostkę. • Dodać ryż i smażyć je razem jeszcze przez minutę. Dodać szafran. • Następnie podlać 1/3 bulionu wymieszanym z białym winem. • Gdy bulion odparuje, dolewać bulion i cały czas mieszać powtarzając
To co kocham