ryż smażony - 6533 przepisów (strona:36/436)

Zapiekane gołąbki z farszem mięsno-ryżowym 547

mielony - sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy Kapustę należy obgotować we wrzątku po 20 minut z każdej strony . W międzyczasie przygotować sobie farsz. Do miski wrzucamy mięso,drobno pokrojoną smażoną cebulkę,ryż,całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy dłonią,przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy. Następnie,główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyncze liście,z których usuwamy

Różne smaki w kuchni
Zapiekane gołąbki z farszem mięsno-ryżowym 152

sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy Kapustę należy obgotować we wrzątku po 20 minut z każdej strony .  W międzyczasie przygotowujemy sobie farsz. Do miski wrzucamy mięso , drobno pokrojoną smażoną cebulkę , ryż , całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy  dłonią i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy. Następnie główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyncze liście

Różne smaki w kuchni
Zapiekane gołąbki z farszem mięsno-ryżowym 138

pieprz mielony - sól- ziele angielskie- koncentrat pomidorowyKapustę należy obgotowac we wrzątku po 20 minut z każdej strony . W międzyczasie przygotowujemy sobie farsz. Do miski wrzucamy mięso , drobno pokrojoną smażoną cebulkę , ryż , całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy  dłonią i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy.Następnie główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyńcze liście

Słodkości i nie tylko
Risotto z grzybami 120

łyżki masła Wykonanie: • Cebulę drobno posiekać. • W dużej patelni o wysokich brzegach lub rondlu rozgrzać oliwę z  masłem, wrzucić cebulę i zeszklić. • Wrzucić ryżsmażyć przez 2 minuty, dolewając w trakcie łyżkę bulionu. • Wlać resztę bulionu, suszoną włoszczyznę, przyprawić pieprzem, ewentualnie dosolić i gotować 15 minut cały czas mieszając. • Grzyby rozmrozić

To co kocham
Risotto z grasicą 144

włożyć do garnka z grubym dnem, dodać cebulę, szczyptę soli i cukru i dusić do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać grasicę i podsmażyć ją na rumiano. Grasicę wyjąć, wsypać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino, gotować aż płyn odparuje. Następnie wlać około 150 ml bulionu, włożyć grasicę, dodać tymianek i gotować mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką

królestwo garów
Risotto z podgrzybkami 163

mieszając, dusiłam kilka minut. Cebulę obrałam i pokroiłam  kostkę. W dużym rondlu rozgrzałam oliwę i masło, wrzuciłam cebulę i smażyłam ją powoli do zeszklenia. Dodałam osączony ryż i mieszając smażyłam około minuty, aż wszystkie ziarenka dobrze pokryły się tłuszczem. Wlałam wino, kilka razy przemieszałam, a następnie dolałam szklankę bulionu i dołożyłam podduszone grzyby. Każdą następną porcję bulionu dolewałam

Kuchenne zapiski Edyty
domowy paprykarz a la szczeciński 276

1i1/2 – 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego (zmielonego) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki chilli sól, cukier do smaku tłuszcz do smażenia wykonanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie w przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę część startą

Domowy Smak Jedzenia
Risotto z kurczakiem 694

ryż i smażyć dwie minuty. Cały czas mieszać. Dodać posiekaną cebulkę i kurczaka. Smażyć mieszając tak długo aż kurczak straci kolor surowizny a cebulka zmięknie. Wlać wywar i pozostałe warzywa. Zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Teraz już trzeba gotować na średnim ogniu. Co chwilkę mieszać, gotować do całkowitego wchłonięcia wywaru przez ryż. Ryż

Kuchnia Pokoleń
Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem 238

sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka mirinu 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sezamu 2 ząbki czosnku 3-4 cm kawałek imbiru olej do smażenia: arachidowy lub rzepakowy do podania: ryż (ja użyłam jaśminowego) po podania – opcjonalnie: azjatycka sałatka z ogórków listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g polędwiczek wieprzowych 1 duża, czerwona(...)sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka mirinu 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sezamu 2 ząbki czosnku 3-4 cm kawałek imbiru olej do smażenia: arachidowy lub rzepakowy do podania: ryż (ja użyłam jaśminowego) po podania - opcjonalnie: azjatycka sałatka z ogórków'; document.write(" "); Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy sos chilli, sos sojowy, sos ostrygowy, mirin, olej sezamowy. Dodajemy

Poezja smaku
Risotto z dynia i szalwia 172

masła 40 g startego parmezanu + do posypania Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Na średnim ogniu, w rondlu do zapiekania, szklimy cebulę na łyżce oliwy. Dodajemy szałwię chwilkę smażymy, wsypujemy ryż, kawałki dyni, wlewamy bulion, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Gdy risotto będzie miało jeszcze troszkę płynna konsystencję wyjmujemy je z pieca. Odkrywamy, dodajemy sól, pieprz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Różowe risotto. 189

ostrego białego sera (koziego, owczej bryndzy lub krowiego typu bałkańskiego) kilka orzechów włoskich zielona pietruszka Wykonanie: Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na maśle lub oliwie. Dodać ryż i smażyć około 2 minuty, a następnie zwiększyć ogień i wlać wino. Kiedy wino się wchłonie zredukować ogień i rozpocząć dodawanie bulionu. Dolewać bulion porcjami, czekając na wchłonięcie poprzedniej i wciąż delikatnie

zadanie-gotowanie
#3 Malezja: nie bój się Azji ! 150

żadnej osoby otyłej. Mijając stragany z ogromnymi garami tłuszczu w których skwierczały obiady dla tubylców nie mogłam się temu nadziwić. Bo jak to... jedzenie najważniejszym posiłkiem dnia, najlepiej smażone, dużo ryżu i sosów, ah no i nie zapominajmy o panierkach. O zgrozo! Gdzie żywieniowiec w takim świecie odnajdzie sens wpajanej mu nauki ?! No ale... McDonalny puste, KFC nie widać, czekolada

Gawron w rosole
Ryż cytrynowy 110

Czosnek i trawę cytrynowa posiekać. Paprykę drobno pokroić. Liście limonki rozerwać. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, wrzucić czosnek, trawę cytrynową, ostrą paprykę, liście limonki, przesmażyć. Wrzucić ryż i smażyć mieszając dopóki nie zrobi się lekko szklisty. Wlać wino i mieszając smażyć aż płyn wyparuje. Wlać wodę, dodać sól, zamieszać, przykryć pokrywką. Gdy się zagotuje zmniejszyć ogień(...)czasie zawijam garnek w ściereczkę a następnie zawijam w kołdrę, tam spokojnie „dochodzi” i dłuższy czas będzie prawie gorący. To stary sposób naszych Babć i Mam... polecam. Ryż można przygotować wcześniej, wstawić pod kołderkę i spokojnie zająć się przygotowaniem mięsa czy innych dodatków. zastawa

królestwo garów
Risotto z fasolką szparagową i krewetkami 132

oliwa  z oliwek sól pieprz posiekana natka pietruszki  1 łyżka masła Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy posiekane szalotki i czosnek.   Do warzyw dodajemy ryż i smażymy go na wolnym ogniu przez 3 minuty ciągle mieszając.  Na koniec dodajemy fasolkę szparagową, wlewamy  wino, przyprawiamy i gdy lekko odparuje dodajemy 2 chochle(...)wolnym ogniu mieszając raz na jakiś czas. Gdy płyn się wchłonie dodajemy następną porcję, gotujemy i mieszamy. Po 15 minutach sprawdzamy miękkość ryżu ( nie może być rozgotowany ani za suchy). Gdy jest już wystarczająco miękki, dodajemy do niego pokrojone na mniejsze części krewetki, zdejmujemy garnek z ognia. dodajemy masło i jeśli jest

Kulinarne przygody Gatity
Fasolka szparagowa z czerwona cebulą, ryżem i pomidorami 165

mniejsze kawałki i wrzucamy na gotującą , lekko osoloną wodę. Gotujemy około 13 minut. Odcedzamy wodę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w cienkie krążki cebulę i chwilę smażymy. Dodajemy ryż arborio i podsmażamy przez 2 minuty, co chwilę mieszając. Wlewamy partiami podgrzany bulion i gotujemy pod przykryciem przez około 17-20 minut, do momentu aż ryż całkowicie

Moja Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania