www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Placki są przepyszne i o statnio smażę je prawie codziennie. Dla urozmaicenia możecie dodać ząbek czosnku, czy posiekaną cebulę. Zresztą ryż w połączeniu ze szpinakiem.. - rewelacja. Czasami podjadam go bez "niczego" - lekko posolę i dodam odrobinę masła. Nie piszę tego dla reklamy (bo mogę pominąć własną opinię), ale produkty firmy(...)smażenia (u mnie masło z olejem) Opcjonalnie: ulubiony sos Ryż ze szpinakiem ugotować (nie rozgotować!) wg przepisu z opakowania i pozostawić do ostygnięcia. (Z ostudzonego ryżu placki nie rozpadają się podczas smażenia.) Dodać jajka, mąkę i całość dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku. Smażyć (tak jak placki ziemniaczane) na rumiano - z obu stron. Placki osączyć z nadmiaru tłuszczu
Di gotujesałatka meksykańska (typowe warzywa na patelnie są za duże i trudne dłużej się gotuje) filet z kurczaka przyprawa do kurczaka bułka tarta masło/margaryna trochę oleju do smażenia Wykonanie: Gotujemy ryż/kaszę/makaron. W tym czasie wstawiamy też lekko osoloną wodę na warzywa. Kroimy kurczaka w kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy na patelni. Gdy warzywa się ugotują wylewamy
W kuchni bez szafekDużą patelnie z oliwą stawiamy na gaz, aby się rozgrzała. W między czasie siekamy drobno cebulkę i wrzucamy na patelnie. Dokładamy liście laurowe oraz ostrą paprykę. Kiedy cebula się smaży obieramy marchewkę i trzemy na dużych oczkach. Do zarumienionej cebuli dodajemy dwa ząbki czosnku, chwilkę obsmażamy i wrzucamy marchewkę. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce, również na dużych oczkach(...)pieprzem. Podlewamy odrobiną ciepłej wody, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. W między czasie obieramy dokładnie rybę z ości. Na patelnie dorzucamy rybę oraz ryż, mieszamy całość, smażymy jeszcze z 2 minuty. Zdejmujemy z gazu, wyjmujemy liście laurowe i w razie potrzeby doprawiamy. Kiedy ostygnie możemy przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przez najbliższe
Kolizje SmakówSposób przygotowania: Cebulę i por siekamy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy cebulę, por oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażamy aż się zeszkli. Wsypujemy ryż i mieszając smażymy 3 minuty, po tym czasie wlewamy wino i dusimy do momentu aż odparuje a ryż zrobi się szklisty. Wlewamy około 1/2 litra gorącego bulionu, gotujemy
Wanilia i Kardamonzaokrąglonej części i gotujemy 10 minut. Sztuka po sztuce wyjmujemy z wrzątku i jeszcze gorące obieramy. Na maśle dusimy szalotkę i pokrojoną papryczkę. Gdy się zeszklą wsypujemy ryż i chwilę smażymy. Mieszamy. Wlewamy wino, gdy odparuje dodajemy kasztany i wlewamy partiami bulion. Gotujemy do miękkości ryżu. Dokładamy na patelnię drugą część masła i starty ser. Mieszamy, zdejmujemy z ognia
Smakowity Blog KulinarnyDodajemy owoce morza(oprócz krewetek), troszkę gotujemy, dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy trochę wody i przecier pomidorowy. Gotujemy przez 10 min. Następnie wsypujemy ryż i mieszając drewnianą łyżką smażymy około 3 minuty. Gdy ryż wchłonie cały płyn nalezy go uzupelniać. W drugim garnku powinniśmy przygotować gorący bulion, który będzie stał na przykręconym maksymalnie ogniu
Mia Cucina Sofietacurry, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 10 minut. W dużym garnku lub patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać mięso i krótko smażyć na dużym ogniu. Dodać wypłukany dokładnie ryż i zalać bulionem. Wymieszać całość, doprawić kurkumą. Gdy całość zacznie wrzeć zmniejszyć ogień(...)przykryciem gotować przez 20 minut. Po 5 minutach smażenia dodać podzielonego na różyczki brokuła. A 3 minuty przed końcem smażenie dodać pokrojonego pomidora. Na koniec przyprawić potrawkę solą oraz pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki. Krok po kroku: 1. Doprawić kawałki mięsa 2. Zeszklić cebulkę 3. Podsmażyć mięso 4. Dodać ryż i bulion 5. Doprawić i smażyć pod przykryciem
KuchniaWeDwoje.plrazy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła + dodatkowo: 1 – 2 łyżki masła 1 średnia cebula- pokrojona w drobną kostkę 250 – 300 g dyni pokrojonej w bardzo drobną kostkę (waga po obraniu) 1 – 2 ząbki czosnku – posiekane 150 g ryżu arborio 1/2 szklanki(...)czasie – w drugim garnku – rozgrzej 1 – 2 łyżki masła i podsmaż dynię. Smaż ją około 10 minut – do momentu aż zmięknie.Wraz z ostatnią chochelką bulionu – do ryżu dodaj dynię. Dopraw solą himalajską i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj 1/2 parmezanu i 2 łyżki zimnego masła, wymieszaj
Moja pasja smakuzmiękną. Zdjąć z ognia i pozostawić w rondlu.Zagotować mleko i pozostawić na malutkim ogniu.W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło. Kiedy zacznie się pienić dodać ryż , mieszać i smażyć ,aż ziarna staną się prawie szkliste.Wlać 60 ml gorącego mleka, mieszać i gotować, aż ryż je wchłonie. Czynność tę powtarzać do wyczerpania mleka. Proces jest dosyć długi
Kulinarny karnet Christopheranastępnie wyciągnąć je i pokroić.Marchewkę oraz dynię pokroić w kostkę.Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju, dodać grzyby i chwilę podsmażyć.Na patelnię z cebulą wsypać szklankę ryżu, wymieszać i smażyć do momentu, kiedy będzie szklisty, wtedy wlać szklankę bulionu.Od razu też wrzucić pokrojoną marchewkę wraz z dynią.Dusić pod przykryciem, aż do wchłonięcia bulionu.Wlać kolejną porcję bulionu
Kraina Miodem Płynącadużą, rozgrzaną patelnię dać pół kostki masła. Zeszklić na nim cebulę. Kurki pokroić na średniej wielkości kawałki (małe pozostawić w całości) i dodać do cebuli, smażyć kilka minut. Na patelnię wsypać ryż, wymieszać z cebulą i grzybami, smażyć przez chwilę, aż stanie się niemal przezroczysty. Na patelnię wlewać porcjami bulion (grzybowy), kolejne porcje wlewać, gdy poprzednia zostanie całkowicie 'wciągnięta
Darcia w kuchnimajeranek Sposób wykonania: 1. Ryż zalać 2 szklankami wody, gotować do miękkości, w razie potrzeby uzupełnić wodę. Można też najpierw do rondla dodać trochę oleju, wsypać ryż i chwilę smażyć i mieszać, następnie dodać gorącą wodę, trochę soli i gotować do miękkości, aż płyn zostanie wchłonięty. Wtedy ryż będzie bardziej sypki. 2. Mięso obsmażyć na niewielkiej ilości
Kuchnia domowa Anibiały ryż - kminek - czosnek Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Czosnek kroimy drobno i podsmażamy z kminkiem. Dodajemy odsączoną fasolę i chwilę smażymy. Mieszamy z ryżem i podajemy. Jeśli już jesteśmy przy bezsensownych konfliktach to podzielę się fotką z ostatniej wycieczki po małych górach, która przedstawia zamek Kamieniec w Odrzykoniu - widok z trasy na Królewską
Kryzysowa Książka KucharskaBibimbap to danie pochodzące z Korei Południowej. Najprościej mówiąc jest to miks warzyw, wołowiny oraz jajka smażonego podanych na ryżu, z sosem chili. Jest to talerz zdrowia i smaku. Muszę się przyznać, że jest to moja ulubiona potrawa. Powiem więcej, jest to ulubiona potrawa całej mojej rodziny. Przed chwilą przeczytałam, że Bibimbapa znalazła się na 40 miejscu najsmaczniejszych potraw(...)wszystko pokroić w cienki paseczki. Jest to dość pracochłonne zadanie, ale warto. Gotujemy ryż. Następnie rozgrzewamy wok lub patelnie dodajemy parę kropel oliwy i poklei dodajemy warzywa i je szybko obsmażamy. Robimy to tak najpierw np marchew obsmażamy zdejmujemy na talerz i następne warzywo itd. Smażymy tylko chwilę po 30 sekund. Ponieważ cały proces zabiera trochę czasu, warto nastawić
Smaki Przyprawy i KoloryBibimbap to danie pochodzące z Korei Południowej. Najprościej mówiąc jest to miks warzyw, wołowiny oraz jajka smażonego podanych na ryżu, z sosem chili. Jest to talerz zdrowia i smaku. Muszę się przyznać, że jest to moja ulubiona potrawa. Powiem więcej, jest to ulubiona potrawa całej mojej rodziny. Przed chwilą przeczytałam, że Bibimbapa znalazła się na 40 miejscu najsmaczniejszych potraw(...)wszystko pokroić w cienki paseczki. Jest to dość pracochłonne zadanie, ale warto. Gotujemy ryż. Następnie rozgrzewamy wok lub patelnie dodajemy parę kropel oliwy i poklei dodajemy warzywa i je szybko obsmażamy. Robimy to tak najpierw np marchew obsmażamy zdejmujemy na talerz i następne warzywo itd. Smażymy tylko chwilę po 30 sekund. Ponieważ cały proces zabiera trochę czasu, warto nastawić
Kulinarna rozmowa