ryż smażony - 6533 przepisów (strona:46/436)

KOTLECIKI Z ZIEMNIAKAMI I NATKĄ PIETRUSZKI 112

SKŁADNIKI 85g ryżu długoziarnistego 2 duże ziemniaki 2 czerwone cebule drobno posiekane ząbek czosnku 4 łyzki świeżej natki pietruszki 6 łyżek sezamu sól pieprz olej do smażenia WYKONANIE Ugotować ryż wedlug przepisu na opakowaniu,po czym dobrze odcedzić.Rozłożyć na talerzu i odstawić na godzinę,by całkowicie wystygł.Od czasu do czasu zamieszać widelcem. W tym czasie ugotować ziemniaki

Mała w garnku miesza
Risotto z rybką 171

ryba ( filety z dorsza, lub inna ulubiona) koperek sól, pieprz cytrynowy olej odrobina masła Siekamy cebulkę i czosnek, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, gdy się zeszklą wsypujemy ryż i przez chwilę smażymy, a następnie podlewamy bulionem tak aby przykrył ryż. I właśnie bulion najlepszy byłby ugotowany wcześnie na warzywach, ale ponieważ akurat nie miałam, posłużyłam się kostką rosołową

Cynamonowe szczęście
RYŻ Z CURRY I PAPRYKĄ 147

łyżki curry 1 / 4 szkl.oleju ************************************* Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i obsmażyć ok. 3 minut.Następnie wsypać ryż , 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę i smażyć do momentu ,aż ryż będzie przezroczysty .Wlać 2 szklanki wody , zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ,  aż ryż stanie się prawie miękki . Wrzucić paprykę , wsypać curry , dodać przyprawy jak sól

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
A'la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy (bez zawijania) 152

wody 1 kostka bulionu warzywnego 3 łyżki keczupu pikantnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany 30% mąka do zagęszczenia Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy na sypko w 8 szklankach wody z dodatkiem przyprawy uniwersalnej (lub zwyczajnie w osolonej wodzie). Studzimy. Soczewicę przelewamy ciepłą wodą, następnie gotujemy w wodzie z 2 liśćmi(...)nadmiar wody jeśli jest. Studzimy Połowę kapusty pekińskiej siekamy, łączymy z ryżem i soczewicą, dodajemy jajka, kaszę mannę i pozostałe przyprawy: szałwię, pieprz czarny i ziołowy, rozmaryn, tymianek, sól. Dokładnie wyrabiamy rekami. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy formujemy zgrabne kotleciki i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Sos pomidorowy: zagotowujemy

Kolorowy Przepisownik
PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO 85

dusimy na średnim ogniu aż pieczarki puszczą wodę i ta prawie w całości odparuje. Gdy wody z pieczarek już prawie nie ma na patelni wrzucamy na nią ryż, dokładnie mieszamy i smażymy kilka chwil. Po chwili całość zalewamy bulionem. Zmniejszamy ognień i od czasu do czasu mieszając czekamy aż ryż wchłonie płyn. W międzyczasie kroimy ser w średnią(...)kostkę, mieszamy w misce z jogurtem, pieprzem i ziołami. Gdy na patelni prawie nie ma śladu po bulionie wrzucamy sos jogurtowy i smażymy mieszając aż ser się rozpuści, a sos osiągnie właściwą konsystencję, ma być kleiste, ale nie lejące. First step is to cut the onion into medium cubes, wash the mushrooms thoroughly and separate the stipes from

Martyna Cooks
PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO 102

dusimy na średnim ogniu aż pieczarki puszczą wodę i ta prawie w całości odparuje. Gdy wody z pieczarek już prawie nie ma na patelni wrzucamy na nią ryż, dokładnie mieszamy i smażymy kilka chwil. Po chwili całość zalewamy bulionem. Zmniejszamy ognień i od czasu do czasu mieszając czekamy aż ryż wchłonie płyn. W międzyczasie kroimy ser w średnią(...)kostkę, mieszamy w misce z jogurtem, pieprzem i ziołami. Gdy na patelni prawie nie ma śladu po bulionie wrzucamy sos jogurtowy i smażymy mieszając aż ser się rozpuści, a sos osiągnie właściwą konsystencję, ma być kleiste, ale nie lejące. First step is to cut the onion into medium cubes, wash the mushrooms thoroughly and separate the stipes from

Martyna Cooks
„Sweet china”, zaradny chińczyk 106

średniej wielkości cebula 1 łodyga selera naciowego 2 plastry ananasa, pokrojonego w kostkę 3 ząbki czosnku 7-8 łyżek słodkiego sosu chilli sól , chilli do smaku dodatkowo: ryż olej do smażenia Filety pokrój w kostkę średniej wielkości, oprósz chilli i solą do smaku, wymieszaj z wyciśniętym praską czosnkiem. Rozgrzej woka, wlej olej, wrzuć pokrojone(...)słupki warzywa, tylko seler naciowy i cebulę , wiadomo inaczej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smaż aż się zrumienią, następnie dodaj kurczaka i ponownie mieszając, smaż do czasu, aż się przyrumieni. Dorzuć ananasa, wlej sos chilli i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i chilli do smaku. Gotowe, serwuj z gotowanym ryżem lub makaronem ryżowym, na gorąco. Szybki chińczyk, zaradzi na każdy głód Smacznego

Ogrodnik w podróży
Risotto wieprzowo-warzywne 153

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Łopatkę kroimy w kostkę, warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy mięso razem z warzywami, dodajemy ryż, dolewamy wino, smażymy do momentu, kiedy alkohol wyparuje. Następnie stopniowo wlewamy bulion i dusimy cały czas mieszając, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Bulion dolewamy do momentu, kiedy ryż wchłonie wszystko i stanie

R'n'G Kitchen
Ryż z mięsem i fasolką 143

MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko. Na dużej patelni podsmażamy posiekaną cebulę ,pokrojone w plasterki pieczarki ,fasolkę szparagową ,smażymy 5 min. Następnie dodajemy mięso mielone ,rozdrabniamy je widelcem ,oprószamy solą i pieprzem ,dodajemy sos ,smażymy 10-15 min. Do całości dodajemy ryż i osączoną z zalewy kukurydzę. Smażymy jeszcze kilka minut ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem ,mieszamy

R'n'G Kitchen
Krewetki z pancerzem marynowane w czosnku (smażone na maśle) 203

zamarynowane krewetki. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron, aż do uzyskania różowego/pomarańczowego koloru krewetek. Na sam koniec, krewetki posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać, np. z ryżem. Krewetki przed smażeniem Usmażone krewetki - wyraźnie zmienią swój kolor

Ugotować
Warzywa w mleczku kokosowym i curry 144

okresie zimowym (u mnie cukinia, marchew, papryka, fasola) 1 puszka mleczka kokosowego przyprawa curry, pieprz, sól, ostra i słodka papryka, ewentualnie starty imbir 1-2 woreczków ryżu  olej do smażenia 0,5 cebuli Wykonanie: na niewielkiej ilości oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodajemy nasze warzywa i smażymy aż zmiękną. Wlewamy nasz olejek kokosowy, doprawiamy solą, pieprzem, znaczną

W Moim Magicznym Domu
Risotto z groszkiem i kremowym serkiem 92

łyżki serka kremowego naturalnego szczypta soli świeżo zmielony pieprz rukola do dekoracji szczypta oregano i bazylii Na łyżce masła podsmaż posiekaną szalotkę i ząbek czosnku. Dodaj ryż i całość smaż jeszcze minutę. Dodaj oregano i bazylię. Wlej wino i zredukuj jego ilość o połowę. Następnie wlej część bulionu (150 ml) i gotuj na wolnym ogniu ryż

Mango Papaja
Risotto alla milanese 187

nitek szafranu 50 g startego parmezanu sól, biały pieprz Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na głębokiej patelni roztopić 2 łyżki masła i zeszklić na nim cebulę. Dodać ryż i całość smażyć około 2 minuty. Następnie wlać wino, dodać szafran i krótko pogotować, aż wino wyparuje. Wlać chochlę gorącego bulionu, zmniejszyć ogień i gotować ciągle mieszając, aż ryż wchłonie

wyzwania kuchenne
KOFTY DROBIOWE Z SEZAMOWYM RYŻEM 158

podaniem, na patelni prażymy 1 łyżkę sezamu. Gdy lekko się zezłoci dodajemy 20 g masła, a gdy się rozpuści, także starty na tarce czosnek i przyprawę curry. Smażymy 1 minutę, dodajemy ugotowany ryż i podsmażamy mieszając przez kolejne 2 minuty.  SOS CZOSNKOWY : wszystkie składniki mieszamy(...)miseczce KOFTY: Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy cebulę i smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy starty czosnek i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dolewamy 3 łyżki wody i smażymy do odparowania. Odstawiamy z ognia, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, oczyszczamy

cool and minty
Kiczeri-wegetariańskie 156

soczewicą płuczemy pod bieżącą zimną wodą, osączamy na sicie. Masło ghee rozgrzewamy w garnku, wsypujemy kurkumę, mielony kmin rzymski oraz szczyptę imbiru, podsmażamy przyprawy. Dodajemy osączony ryż z soczewicą, smażymy razem przez minutę mieszając od czasu do czasu. Zalewamy gorącą wodą,  dodajemy startą na tarce jarzynowej   marchewkę oraz cukinię  gotujemy pod przykryciem około 20 minut

Wanilia i Kardamon
Kulki ryżowe - arancini di riso 208

ryżu 3 szklanki wody sól i pieprz 100 g sera żółtego 100 g salami lub innych wędlin 2 jajka (1 jajko do panierki) bułka tarta olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ryż ugotować w posolonej wodzie do momentu aż woda całkowicie wyparuje,co jakiś czas mieszając by nie przywarł od do dna. Do ostudzonego ryżu dodać pokrojoną drobniutko salami

zielonacukinka