Wątróbka po indyjsku. 174pieprz, kolendrę, kurkumę, garam masalę i zamieszać. Po kolejnej minucie dodać wątróbkę, wymieszać aby pokryła się przyprawami. Dodać wodę i smażyć ok. 10 minut. Doprawić solą przed końcem smażenia. Podawać z ryżem lub pieczywem
zadanie-gotowanie
Domowy Sambal Oelek - ostry sos indonezyjski 233papryczek przypada 1 łyżeczka soli. Sos ma pikanty, wyrazisty smak, jest gęstszy od meksykańskiej salsy. Idelanie nadaje się jako dip do mięs, warzyw, czy np. do smażonego makaronu czy ryżu. Papryczek nie należy oczyszczać z nasion, to dzięki nim sos jest pikantny. Słoiki z sambal oelek można zawekować na zimnę, pasteryzując je po zakręceniu przez 20 minut. Źródło przepisu
Gospodyni Miejska
Wiosenne spring rolls ze świeżymi warzywami i pełnoziarnistym makaronem kokardki. 223można go spokojnie zapakować sobie do pracy, dziecku do szkoły czy po prostu cieszyć się nim w domowym zaciszu. Nikt nie powiedział, ze sajgonki muszą być tłuste, smażone i nadziane ryżem prawda? :-) Składniki: 15 sztuk papieru ryżowego (ja skorzystałam z okrągłego) 100 g makaronu pełne ziarno kokardki Lubella pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku pół zielonego ogórka pomidor malinowy 6 dużych
Poezja Smaków - blog kulinarny
Mostek jagnięcy 183mięso, na rumiano z obu stron. Wyjąć mięso, trzymać w cieple. Do garnka wrzucić zmielone przyprawy i przesmażyć. Dodać cebulę, cynamon i chwilę przesmażyć. Następnie dodać opłukany ryż i mieszając smażyć aż się zeszkli. Wlać bulion, włożyć mięso, pokrojoną na ósemki cytryny, oprószyć solą, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec około 40 minut. Posypać
królestwo garów
Kochane grillowanie – przepisy na walentynkowe grillowanie 201wysmażony. Filet Mignon z prażonym kminkiem i czarnym pieprzem Jest to zdecydowanie jeden z najbardziej aromatycznych sposobów na przygotowanie steka. Przygotowane w ten sposób steki najlepiej podawać ze smażonymi warzywami i ryżem. Składniki: 2 filety mignon 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka nasion kminku 2 łyżeczki nasion czarnego pieprzu 1 łyżeczka płatków soli morskiej ¼ łyżeczki czosnku w proszku Przygotowanie
naRuszcie
Kurczak curry z fasolką szparagową 262łyżeczki mielonej kolendry 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżeczka suszonej lub świeżej pietruszki (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku 2 - 3 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia 1/2 szklanki ryżu basmati Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Świeżą fasolkę umyć i oczyścić z ogonków(...)dość pikantna masala i te proporcje są na łagodne curry. Przygotowanie ryżu: Do niezbyt dużego garnka wlać 1 szklankę zimnej wody, wsypać 1/2 szklanki ryżu basmati, zagotować i od tej chwili gotować pod przykryciem bez mieszania, na wolnym ogniu 9 minut (pilnować by nie wykipiał). Ugotowany ryż zdjąć z palnika, dodać 1/2 łyżeczki soli, wymieszać, przykryć i odstawić
Kuchcik gotuje
Nieziemsko dobre smażone tofu z ryżem 220kilka godzin. Dobrym rozwiązaniem są kotlety sojowe czy błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym. No ale ile można jeść taki makaron czy kotlety?! Ratunkiem dla zapracowanych jest nieziemsko dobre smażone tofu z ryżem- idealna alternatywa dla tych, którzy są już znudzeni kotletami i makaronem
wegetalerze
Kilka pomysłów na... 234ciecierzycy miały być mniejsze, ale jestem leniuszkiem i wolałam uformować kilka większych tofu klopsy z masłem orzechowym, kuskus, warzywa (vegan) inspiracja tortilla z tofu smażonym z ananasem, ryżem, marchewką i sałatą, z ostrym sosem chilli (vegan
More food, love and dreams
Kochane grillowanie – przepisy na walentynkowe grillowanie 213wysmażony. Filet Mignon z prażonym kminkiem i czarnym pieprzem Jest to zdecydowanie jeden z najbardziej aromatycznych sposobów na przygotowanie steka. Przygotowane w ten sposób steki najlepiej podawać ze smażonymi warzywami i ryżem. Składniki: 2 filety mignon 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka nasion kminku 2 łyżeczki nasion czarnego pieprzu 1 łyżeczka płatków soli morskiej ¼ łyżeczki czosnku w proszku Przygotowanie
naRuszcie
Kurczak curry z mleczkiem kokosowym, gruszką i migdałami 178mleczka kokosowego – 400 ml duża garść płatków kokosowych 1 gruszka 2 łyżeczki żółtej przyprawy curry sok z limonki odrobina cukru lub miodu olej do smażenia (najlepiej kokosowy) ryż lub makaron penne PRZYGOTOWANIE: Kurczaka zamarynować w przyprawie curry i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny (można pominąć ten proces, ale kurczak jest wtedy bardziej wyrazisty
Calzonella.com
Ryż z warzywami i kurczakiem. 242połowę bulionu i wsypać ryż. Ryż z warzywami należy co jakiś czas mieszać aby się nie przypalił oraz stopniowo dolewać resztę bulionu gdy tamten odparuje, ryż z warzywami smażymy tag długo aż będzie miękki ale nie może być ciapka. Na końcu przyprawić ewentualnie do smaku pieprzem lub solą. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili
Pieprzny kurczak z ryżem i warzywami 244solą, dodajemy sos, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy kurczaka, dodajemy ryż i warzywa, lekko podlewamy bulionem. Smażymy do suchej patelni (do miękkości ryżu i warzyw), cały czas mieszając i po trochu dolewając bulionu. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchen
Tofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż 182Tofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż Składniki: - 100g ryżu naturalnego - ½ łyżeczki curry - 100g tofu naturalnego - ¼ łyżeczki imbiru - 50g brokuła(...)kalafiora; dusić przez 2 minuty - Następnie dodać marchewkę, brokuła, paprykę i groszek; dusić przez 3 minuty - Dodać kostki tofu i wymieszać, dusić przez kolejne 2 minuty - Ryż przełożyć na talerz, obok wyłożyć smażone warzywa - Ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydzielać orzechowy aromat - Danie posypać sezamem i skropić sokiem z cytryny
Wegańska kuchnia orientalna
Zapiekanka z ryżem, soczewicą i dynią 170pieprz natka pietruszki 1. W żaroodpornym garnku* rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso, obsmażyć. Dodać wszystkie przyprawy wraz z solą i pieprzem. 2. Dodać ryż i soczewicę, smażyć 2 minuty. Wlać gorący bulion, zagotować. Dodać dynię i pomidory. Wymieszać i zagotować. 3. Przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut. Posypać natką
Moja Galeria Smaku
Baharat - smak Bliskiego Wschodu 207Baharat to doskonała saudyjska mieszanka przypraw stosowana do drobiu, jagnięciny i wołowiny (zwłaszcza smażonych), kuskusu, bulgaru, ryżu oraz wielu zup i sosów. My bardzo często używamy jej do gulaszu wołowego, któremu nadaje pikantny, lekko korzenny smak. Słowo "baharat" ( بهارات ) oznacza w języku arabskim przyprawę Baharat w różych wariantach (np. z dodatkiem mielonego czosnku, kurkumy, mięty lub curry
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata