sól pieprz bazylia Wykonanie: Grzyby namoczyć przez noc, rano je odcedzić i drobno posikać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać czosnek i posiekane grzyby. Smażyć aż grzyby zmiękną. Ryż ugotować, kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać ze sobą kapustę, ryż, grzyby, mięso i jajka. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem(...)tymiankiem. Jeśli masa jest zbyt wilgotna dodać bułkę tartą i wymieszać. Z masy formować niewielkie kotlety i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos: Do garnka wlać bulion i przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i bazylią i doprowadzić do wrzenia. Gołąbki zalać sosem
Mama Gotujetajskiej. Pyszne ze wszystkimi innymi dodatkami. Składniki papier ryżowy (10 szt) 3/4 szkl ryżu jaśminowego kilka grzybków mun 5 paluszków surimi sól olej do smażenia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż i grzyby gotujemy według przepisu zawartego na opakowaniach. Grzyby drobno siekamy i mieszamy z ryżem. Do smaku doprawiamy solą. Paluszki surimi przekrawamy na pół(...)Papier ryżowy nawilżamy (osobno) ,na każdy kładziemy ryż z grzybami i ½ surimi. Zawijamy tak jak krokiety i smażymy na rozgrzanej oliwie. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchenząbki czosnku około 0,5 l.bulionu ryż szklanka pasty pomidorowej czerwona słodka i ostra papryka 3 łyżki sosu rybnego oliwa z oliwek kurkuma curry sól,pieprz Pierś z kurczaka pokroiłam na kawałki i podsmażyłam na patelni. To samo zrobiłam z cebulą. Dodałam do niej sporo ostrej i słodkiej papryki. Pod koniec smażenia, również starte ząbki czosnku. Następnie pokrojoną(...)potraktowane jako następny składnik paelli. Dosypałam ryż, dolałam bulion, sos pomidorowy i przyprawiłam przyprawami: solą,pieprzem,curry,kurkumą (szafranu niestety nie posiadałam) Mieszałam i smażyłam na małym ogniu,aż ryż nabrał miękkości. Pachniało w całym mieszkaniu! ;-) Połączenie tylu smaków i składników stanowiło ucztę dla oczu,duszy i podniebienia;) Smacznego
potrawyregionalne200g pieczarek puszka kukurydzy cebula curry sól, pieprz ostra papryka przyprawa gyros szklanka bulionu szklanka mleka łyżka masła łyżka mąki serek topiony śmietankowy (100g) masło do smażenia żółty ser do posypania (opcjonalnie) Ryż gotujemy 5 minut krócej niż mamy podane na opakowaniu. Studzimy. Pierś z kurczaka posypujemy curry i przyprawą gyros. Smażymy, ale dość krótko, staramy się nie doprowadzić
Czerwona Porzeczkaśmietany kremówki, 2 kulki mozarelli (każda po 125 g), łyżka tymianku, łyżka oregano, sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania naczynia, tłuszcz do smażenia, 2 łyżki tartej bułki. Sposób przygotowania: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Wysypujemy równomiernie ryż. Mielone mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę(...)czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni do czasu aż mięso straci surowiznę. Mielone wykładamy równomiernie na ryż. Paprykę kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cukinię mieszamy z papryką i wykładamy na warstwę mięsa. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę i jajka. Dodajemy wystudzony bulion. Doprawiamy do smaku solą
Pobite gary Barbaryrodzynek 200 pieczarek pokrojonych w plasterki 200 ml wody 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki świeżej kolendry, ewentualnie suszuna 1 pierś kurczaka pokrojona w kostkę olej do smażenia chlebek naan lub ryż Cebulę pokroić i zmiksować, dodać do niej koncentrat pomidorowy, orzechy, garam masala, czosnek, ostrą paprykę, sok z cytryny, kurkumę i sól. Zmiksować na jednolitą masę(...)zmiksowaną masę i smażyć przez kilka minut. Dodać połowę kolendry, rodzynki i kurczaka. Smażyć przez kilka minut. Dodać pieczarki wodę i jogurt, w takich proporcjach aby sos nie był za rzadki ani zbyt gęsty, gotować na wolnym ogniu aż kurczak będzie usmażony (około 10 minut). Posypać pozostałą kolendrą i podawać z chlebkiem naan lub ryżem
Codzienne Gotowanielubię najbardziej. Składniki: 6-7 białych papryczek 300 g mięsa mielonego 2/3 szklanki ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na oleju razem z czosnkiem. Do miski przełożyć ryż, mięso mielone oraz cebulę, wymieszać
magiczna kuchnia Kasismażenia Wykonanie Do rozgrzanego garnka z oliwą , dodaję nasz ryż oraz cebulę pokrojoną w kostkę i kabanosa , przesmażam razem aż ryż się zarumieni , dość często mieszając , następnie pod koniec smażenia dodaję posiekany czosnek i zalewam 2 szklankami wody , dodaję kostkę rosołową , i gotuję na małym ogniu , do momentu aż ryż będzie miękki , kiedy ryż
Mój Smakmasło z olejem. Gdy masło się rozpuści i spieni, wrzuć cebulę i zeszklij lekko. Dodaj czosnek, przemieszaj i od razu wsyp ryż. Wymieszaj dokładnie, aby cały ryż pokrył się tłuszczem. Smaż kilka chwil, aż ziarenka staną się przejrzyste. Wlej pierwszą chochlę gorącego bulionu i wymieszaj dokładnie. Duś na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały wywar. Od czasu
Anioszek w kuchniSola ze szpinakiem i brązowym ryżem (porcja dla 2 osób) Należy przygotować: 2 duże filety z soli 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 200 g świeżego szpinaku 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (najlepiej takiej do zup lub sosów) 100 g naturalnego, brązowego ryżu przyprawy: sól, czarny pieprz, rozmaryn 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju do smażenia Na początek wstawiamy wodę(...)ryżu będzie to ok. 30 min.). Teraz mamy chwilę dla siebie :) Kiedy do końca gotowania ryżu zostanie ok. 15-12 min., możemy zabrać się za szpinak. Oczyszczamy i płuczemy go dokładnie, osuszamy i siekamy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. Na patelni mocno rozgrzewamy łyżkę oleju (uwaga, by nie przypalić!), na którym następnie smażymy
Ratunku obiadząbki czosnku 2-3 łyżki zielonej pasty curry 100ml bulionu drobiowego 400ml mleka kokosowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego pół limonki olej do smażenia 2-3 woreczki ryżu jaśminowego lub basmati PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, dymkę siekamy, czosnek kroimy na plasterki. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę, czosnek(...)minuty. Dodajemy pastę curry i znowu smażymy prze 2 minuty. Dolewamy bulion i mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Kurczaka kroimy w grubą kostkę i dodajemy do wrzącego mleka. Mieszamy przez około 10 minut, aż kurczak będzie miękki. Na koniec dodajemy sos sojowy i sok z limonki. Mieszamy składniki. Podajemy z ryżem - najlepiej jaśminowym, ale może być też basmati
Moje Kuchenne Rewelacjegram piersi z kurczaka przyprawa czubryca 6-7 plastrów szynki parmeńskiej szczypta soli Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną szalotkę. Dodaj ryż oraz szafran i całość smaż jeszcze chwilę. Wlej wino i zredukuj je o połowę. Dodaj bulion i gotuj ryż aż będzie lekko miękki. Na koniec gotowania dodaj mleko kokosowe i gotuj jeszcze(...)koniec gotowania dodaj masło i parmezan. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw. Piersi kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą i czubrycą. Zawiń kawałki w szynkę parmeńską i smaż na suchej patelni do zarumienienia. Zawiń podsmażone kawałki kurczaka w folię aluminiową i umieść mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz 10 minut. Porcję risotto podaj z pokrojoną roladką
Mango Papajaszklanka bulionu Ryż gotujemy na półtwardo. Cebulę wraz z czosnkiem siekamy w kostkę i podsmażamy,aż lekko się przyrumienią. Dodajemy mięso mielone i chwilkę razem smażymy. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy , czerwoną fasolkę oraz kukurydzę i wszystko razem mieszamy. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem , słodką papryką oraz tymiankiem. Pęczek pietruszki siekamy drobno i również dodajemy
Aromatyczne Podróżełyżki listków świeżego tymianku. Gdy cebula się zeszkli, dodaj 250 g ryżu do risotto i smaż, mieszając, aż ziarenka zeszklą się. Dodaj 50 ml białego wina i gotuj, aż płyn odparuje. Dodaj szklankę buliony i gotuj mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Dodawaj po 1/2 szklanki bulionu, aż ryż będzie miękki. Wtedy dodaj puree oraz pokrojone buraczki. Odstaw
Kredowe Menupokrojone w plasterki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski, czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory. Dusimy przez chwilę, następnie dodajemy ryż i cały czas mieszając, smażymy kilka minut. Następnie wlewamy na patelnię gorący bulion z szafranem, dodajemy przyprawy i oliwki. Wszystko zagotowujemy już bez mieszania i zmniejszamy ogień do minimum. Patelnię zakrywamy folią
e-PrzepisyKulinarne