wersja z kurczakiem, mlekiem kokosowym, świeżym imbirem i bazylią. Foodporn jednym słowem Danie podawaj z ryżem, kuskusem lub makaronem. Składniki (2 porcje): 2 piersi z kurczaka ryż 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 4 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 3 ząbki czosnku – drobno posiekanego kawałek imbiru (wielkości kciuka) 1 łyżeczka mielonej kurkumy(...)garść świeżych liści bazylii Wykonanie: Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki. Czosnek drobno posiekaj. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Imbir pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pastę curry i smaż przez chwilę. Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż z każdej strony. Wymieszaj dokładnie, by mięso było całkowicie pokryte pastą curry
Moja pasja smakuwrzucić przyprawioną pierś. Po 10 minutach do smażącego się kurczaka dodać cebulę. Dusić najlepiej pod przykryciem kolejne 10 minut, sprawdzić miękkość i smak kurczaka, ewentualnie dodać soli lub pieprzu do smaku. Dodać paprykę i dusić jeszcze nie więcej niż 5 minut. W międzyczasie można gotować ryż(...)lekko osolonej wodzie, 15 minut jeśli jest w torebkach lub tyle ile jest podane na opakowaniu. Ugotowany ryż odsączyć i wymieszać z kurczakiem, aby ryż wchłonął sos powstały podczas smażenia kurczaka (nie gotować
Kuchcik gotujesól pieprz (przepis na 3 porcje) Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i chwilę smażymy na oleju. Oliwki, pomidory i chili kroimy na mniejsze kawałki i smażymy chwilę z cebulą. Po ugotowaniu, ryż przekładamy do miski, dorzucamy resztę produktów, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, sokiem z cytryny, dorzucamy pokrojoną bazylię. Cukinie myjemy, odcinamy
Kardamonovygrzybów. Całość maczamy w roztrzepanym jajku i obsypujemy tartą bułką. Tak przygotowane selery smażymy na rozgrzanym tłuszcz na rumiano z obu stron. Selery podawane są z ryżem lub ziemniakami. Selery z grzybami smażone - kuchnia podkarpacka Alfabetyczny spis dań KUCHNI PODKARPACKIEJ
Trzeci talerzryżem i tuńczykiem paprykę, zapiekaną w piekarniku na sosie pomidorowym. Proste i bardzo smaczne danie. Trwa sezon na paprykę, więc warto je przygotować. Ja miałam takie podłużne papryki, dzięki temu danie wygląda bardzo apetycznie. Smacznych inspiracji życzę :) Potrzebujemy: Na paprykę: 8 średniej wielkości podłużnych papryk czerwonych 2 woreczki ryżu brązowego ( łącznie 20 dag ) 1 duża cebula masło do smażenia(...)smaku pieprz czarny do smaku zioła prowansalskie według uznania bazylia suszona według uznania Wykonanie pysznej pieczonej papryki: 1. Nadzienie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy do miękkości i zrumienienia na maśle. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, ugotowany wsypujemy do miseczki, dodajemy usmażoną cebulę, kukurydzę, tuńczyka odsączonego z oliwy i przyprawy, dokładnie mieszamy
Izabelawkuchnimuscovado 3-4 łyżki sosu BBQ 1 łyżka kuminu 1 łyżka wędzonej papryki *opcjonalnie 1 łyżka ostrej papryki sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: 1 Ugotuj brązowy ryż tak, żeby był "puchaty" i sypki - nie może być rozgotowany. 2 W międzyczasie rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę. 3 Podsmażoną cebulkę i pozostałe(...)składniki umieść w malakserze i zmiksuj, ale niebyt dokładnie. 4 Ponownie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, formuj burgery i smaż z każdej strony po kilka minut. Opcjonalnie, możesz spróbować je upiec w piekarniku lub na grillu. Artykuł Burgery z czerwonej fasoli pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmannajbliższym czasie zrobię ponownie. A jakie Wy gołąbki robicie, jakie lubicie? Pochwalcie się swoimi przepisami i zdjęciami. Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg mięsa mielonego 400 g ryżu 400 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów 1 szklanka wody 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła klarowanego bazylia oregano sól pieprz Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb(...)gołąbki. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Pieczarkki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. podsmażone pieczarki. . Doprawić solą majerankiem i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać
O kuchni z uczuciemżurkiem. główka kapusty kiszonej, 700 g łopatki wieprzowej, 1 cebula, 100 g ryżu, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi, może być smalec, masło), 100 ml soku z kiszonej kapusty, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, Ryż umyć, odsączyć i zalać 180 ml zimnej wody. Osolić, dodać 2 łyżki tłuszczu. Wstawić na duży ogień
królestwo garówdrobną kostkę cebulę. Następnie dodaj kurczaka i obsmaż go chwilę, aby z wierzchu nie był surowy. Teraz dodaj dynię oraz ryż. Wymieszaj całość, aż ryż okryje się tłuszczem ze smażenia. Jeśli używasz wina, wlej je i odparuj. Jeśli nie, od razu wlej mleko oraz około 1 chochlę bulionu. Wymieszaj potrawę dokładnie i kiedy ryż wchłonie cały płyn
Słodko-Słony Świat Ilonypanierowania ½ szklanki ugotowanego ryżu sól i pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso zmieliłam, natkę posiekałam, cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę. Na patelni na łyżce oleju zeszkliłam cebulę i dodałam ¾ ilości zmielonego mięsa. Chwilę podsmażyłam. Przełożyłam do miski, dodałam pozostałe mięso, wbiłam 3 jajka, dodałam ryż, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszałam całość na pulchną(...)gorący tłuszcz na patelni i smażyłam je z każdej strony na złoty kolor. Wyłożyłam na talerz Takie kotlety można podać tylko z ulubioną sałatką, surówką. Ja podałam sałatkę z pomidorów i papryki przyprawioną do smaku.... Obiad inny, bo kotlety.... po prostu inne, bo z ryżem i dlatego nie ma potrzeby podawać
Kuchnia u Krysinimi. I tak były jak dla mnie za mocno wyczuwalne w potrawie. Pilaw z bobem, korzennymi przyprawami i grillowaną cukinią inspirowany tym przepisem na 4 porcje Składniki: 225 ryżu basmati, namoczonego w wodzie przez 20 minut i odcedzonego 200 g surowego bobu, wyłuskanego z łupinek (potrzebujemy ok. 500 g bobu w łupinkach) 2 cukinie, pokrojone w plastry 400 ml bulionu(...)moździerza i rozdrobnij. Na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj rozdrobnione kolendrę i kumin, dorzuć laskę cynamonu, kurkumę, goździki i anyż i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj ryż, bób i bulion warzywny, przykryj patelnię przykrywką i gotuj pilaw na małym ogniu przez 12-15 minut (aż ryż wchłonie cały płyn i będzie ugotowany
Chilli Czosnek i Oliwazetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnuszka wsypać ryż, wlać wodę, dodać domową wegetę i marchewkę. Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy ryż wchłonie wodę to garnek zdjąć z ognia i poczekać, aż masa lekko ostygnie. Z cukinii odcisnąć nadmiar soku. Cebulę oraz czosnek obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach(...)wyrobić (tj. uformować placuszek). Na patelni rozgrzać masło klarowane. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać od razu po usmażeniu. Wygląd ugotowanej marchewki i ryżu Masa przed i po wymieszaniu Smażenie placków z cukinii Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćsmaków, pochodzących z tamtych regionów: mocno aromatyczny ryż, przełamany słodkimi rodzynkami i umieszczony w cukinii prosto z własnego ogródka! Jest pysznie! * SKŁADNIKI na 4 porcje Farsz: 1 szklanka ryżu ½ szklanki rodzynek 2 szklanki bulionu warzywnego ½ szklanki cydru chlust oliwy z oliwek 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 1 papryczka pepperoni 2 pomidory 1 laska cynamonu ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki garam(...)wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż przez 3 minuty. Dodaj posiekaną drobno papryczkę pepperonii i przełamaną na pół korę cynamonu. Podsmaż jeszcze chwilę. Wsyp ryż oraz rodzynki. Dodaj kumin i garam masalę. Smaż przez 5 minut , ciągle mieszając. Następnie wlej cydr. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno posiekaj. Dodaj do ryżu, gdy cydr już odparuje. Zacznij
Food SquareIglotex, dlatego, że biorę udział w konkursie "Patelnia pełna smaków" Składniki: 1/2 opakowania "warzywa na patelnie orientalne" 1 pierś z kurczaka 3/4 szklanki ryżu 2 łyżki przyprawy do chińszczyzny 8 arkuszy papieru ryżowego sól tłuszcz do smażenia Mięso pokroić na drobną kostkę, wymieszać z połową przyprawy i usmażyć. Warzywa wrzucić na tłuszcz, posypać przyprawą i dusić pod przykryciem do miękkości(...)będzie dało się go zwijać. Na każdy położyć po łyżce mięsa i zwijać jak krokiety- najpierw boki do środka a potem całość w rulonik. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoto. Podawać na ciepło z ryżem i warzywami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSmażone sajgonki, chrupiące i pachnące. Można je zjeść na przystawkę, albo zmienić w pełnowartościowy obiad, podając z ryżem i sałatą. Czas: 30 minut Poziom trudności : Dość trudne Liczba porcji: 4 Jak zawijać sajgonki Przyrządzanie sajgonek nie jest łatwym zadaniem, szczególnie dla nowicjuszy, ale jeśli zrobisz je raz, potem pójdzie jak z płatka. Dwie są krytyczne sytuacje przy robieniu sajgonek(...)złociste ze wszystkich stron. Wyjmij z oleju i przełóż na talerz wyłożony papierem ręcznikowym, żeby osączyć je z tłuszczu. Podawaj sajgonki z ryżem i sałatą. Obok postaw naczynie z sosem sojowym do maczania sajgonek. Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Smażone sajgonki pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz