ryż smażony - 6533 przepisów (strona:58/436)

Kurczak po chińsku 154

tłuszczu. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną w plasterki paprykę, drobno posiekany czosnek, kukurydzę oraz kapary. Składniki polewamy miodem, sosami, magii oraz solą i pieprzem, wszystko razem smażymy około 15 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem z mięsem i warzywami

Zainspirowana w kuchni
Arancini z nadzieniem musztardowo-miodowym i gruszką 157

pół szklanki ryżu arborio szklanka bulionu 2 łyżki masła 50g parmezanu szczypta soli opakowanie serka kremowego musztardowo-miodowego Arla Apetina  gruszka bułka tarta olej do smażenia W rondelku topimy masło. Dodajemy ryż. Mieszamy, aby każde ziarenko pokryło się warstwą tłuszczu. Po chwili zaczynamy dolewać stopniowo gorący bulion. Gotujemy ryż ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając(...)lekko ostygnie, dodajemy starty parmezan. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Z ryżu lepimy kulki wielkości mandarynki, do środka wkładając łyżeczkę serka i kawałek gruszki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Smacznego

Wrzosowa Polana
Risotto z porem 140

łyżki tartego parmezanu Przygotowanie: Siekamy cebulę i czosnek, por kroimy w pół plastry. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę z czosnkiem i porem. Dodajemy ryż i suszone pomidory oraz smażymy przez ok. 2 minuty, następnie wlewamy pół łyżki bulionu, mieszamy co jakiś czas. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodajemy kolejną porcję bulionu i mieszamy-robimy tak jeszcze

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym 193

vegety; 1 łyżeczka oregano; 1 łyżeczka ziół prowansalskich; 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 250 ml zimnej wody; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Bułka tarta do obtoczenia kotletów; Olej do smażenia kotletów. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Kapustę pekińską umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Natkę

Gospodyni Miejska
Paprykarz domowy 163

smażyłam ok. 2 - 3 minut. Posoliłam, dolałam bulion i gotowałam jeszcze ok 10 minut. Dodałam koncentrat pomidorowy, papryki i dołożyłam przygotowanego wcześniej łososia oraz ugotowany ryż. Oprószyłam pieprzem i wymieszałam. Smażyłam jeszcze ok. 5 minut.  Odstawiłam do ostygnięcia. Notatki: * marchew była dwa razy większa niż pietruszka * miałam odrobinę bulionu drobiowego, dolałam dodatkowo wody. Bulion nie jest konieczny, jeśli

Pieprzyć z Fantazją
Dip majonezowo-miodowy 130

majonezowo-miodowy to zdecydowanie mój ulubiony dip Uwielbiam go jako dodatek do ryżu, shoarmy , czy grilla . Za sprawą miodu jest lekko słodki co świetnie się komponuje się z większością mięs. Na zdjęciu podany w towarzystwie indyjskich chlebków naan . Dip majonezowo-miodowy Składniki: 4 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu(...)naturalnego 1,5 łyżeczki miodu 1 łyżeczka płatków chilli sól Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż miód się rozpuści. Doprawiamy do smaku szczyptą soli. Podajemy jako dodatek do smażonych i grillowanych mięs, ryżu, czy drożdżowych chlebków pita lub naan . Będzie również świetnym dodatkiem do domowych hamburgerów, czy frytek. Smacznego Artykuł Dip majonezowo-miodowy pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Kotlety ryżowo-drobiowe 194

Kotlety ryżowo-drobiowe to jeszcze jedna propozycja na oszczędny zdrowy obiad. Dzięki dodaniu do masy mięsnej ryżu otrzymujemy większą porcje kotletów niż zwykle :) Co jest niewątpliwym plusem ;) Dodatkową zaletą tych kotletów jest piękny zapach lubczyku, który roznosi się po całej kuchni podczas smażenia. Wspaniały bardzo aromatyczny. Takie właśnie są te kotlety smaczne i  pożywne. Jest to świetna alternatywa(...)mielonego mięsa drobiowego 1 torebka ugotowanego ryżu 1 cebula 1 jajko pęczek posiekanego lubczyku sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Cebulkę siekamy i podsmażamy na oleju. Mięso mieszamy z wystudzonym ryżem i cebulką, dodajemy jajko oraz posiekany lubczyk. Doprawiamy solą , pieprzem i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy owalne kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy

Krokusowy Dom
Pomidorowy pilaf z bobem i koperkiem 130

parmezanu Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej pokrojone w plastry pory przez kilka minut aż zmiękną. Dodajemy posiekany drobno czosnek, kumin oraz cynamon. Smażymy kilka chwil, dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory, wlewamy bulion i całość gotujemy tak długo aż ryż całkowicie wchłonie płyn. Po tym czasie pilaf gotujemy jeszcze

Mango Papaja
Pomidorowy pilaf z bobem i koperkiem 105

parmezanu Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej pokrojone w plastry pory przez kilka minut aż zmiękną. Dodajemy posiekany drobno czosnek, kumin oraz cynamon. Smażymy kilka chwil, dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory, wlewamy bulion i całość gotujemy tak długo aż ryż całkowicie wchłonie płyn. Po tym czasie pilaf gotujemy jeszcze

Mango Papaja
Papryka z wędzonym dorszem 90

wędzonym dorszem najlepiej podać z ugotowanym ryżem. Taki posiłek może nie jest zbyt wymyślny, ale powinien posmakować zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na paprykę z wędzonym dorszem: 300 g wędzonego dorsza 3 papryki 1 cebula pieprz i sól do smaku olej rzepakowy do smażenia Dodatkowo: 1 szklanka(...)ryżu jaśminowego Jak zrobić paprykę z wędzonym dorszem? Z dorsza zdjąć skórę i dokładnie obrać z ości. Ryż wrzucić do 2,5 szklanek wrzącej, lekko osolonej wody i gotować pod przykryciem około 15 minut. Po ugotowaniu wymieszać i odstawić na 5 minut. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć. Po zeszkleniu cebuli dodać drobno pokrojone papryki i smażyć do miękkości

Kuchcik gotuje
Ryż z polędwiczkami z kurczaka 151

oczyszczone z błonki, wypłukane, osuszone papierowym ręcznikiem polędwiczki i mieszamy. Pozostawiamy na czas przygotowania pozostałych składników. W rondelku rozgrzewamy 50 ml oleju, podsmażamy na nim obrany korzeń kurkumy, dodajemy ryż i mieszamy, aby każde ziarenko zostało obtoczone w tłuszczu. Zalewamy 500 ml gorącej wody, dodajemy sól i gotujemy do momentu, aż woda się zredukuje. Mieszamy tylko na początku(...)dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, podsmażamy na nim cebule z dodatkiem cukru, następnie dodajemy pieczarki i smażymy je. Na końcu doprawiamy szczyptą soli. Dodajemy polędwiczki, pomidorki i całość smażymy kilka min (polędwiczki bardzo szybko się smażą). Następnie dodajemy, kapary, ryż i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy pieprzem, solą do smaku i dodajemy posiekany szczypiorek. Rada: soli

Moniki Smakołyki
Pieczarki w kremowym sosie parmezanowym 393

Pieczarki w kremowym sosie parmezanowym – to idealny dodatek do makaronów, czy ryżu. Sprawdzi się również idealnie jako sos do smażonej/pieczonej piersi z kurczaka i nie tylko! Polecam go jako dodatek do dań na wszelkie imprezy – gościom na pewno zasmakuje ;) Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę – przepisy @media (min-width:800px){ .ads-right(...)smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Podusić całość jeszcze przez 1-2 minuty. Zestawić z palnika. Takie pieczarki to idealny dodatek do makaronów, czy ryżu. Sprawdzą się również idealnie jako sos do smażonej/pieczonej piersi z kurczaka i nie tylko! Smacznego! Może zainteresujesz się również innymi przepisami: Sos pieczarkowy Sos kurkowy Pieczarki w aromatycznym sosie Polecam przejrzeć również inne przepisy

Kulinarne Przeboje
Gołąbki – przepisy na gołąbki 863

wrzątkiem i mocz przez 20 minut. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Pokrój namoczone grzyby i dodaj do cebuli wraz z pietruszką i pieprzem. Smaż przez 2 minuty. Ryż i mięso umieść w dużej misce. Dodaj cebulę z grzybami i pietruszką oraz jajko, dokładnie wymieszaj. Spróbuj farsz i ewentualnie dopraw więcej. Podziel kapustę na liście

codojedzenia
Cytrynowe risotto ze szpinakiem i chipsem z szynki parmeńskiej 112

parmezanu  sól i pieprz 2/3 szklanki ryżu arborio  koncentrat bulionu od Krakus- 200 ml   sok z 1/2 cytryny  Na oliwie z oliwek smażę szalotkę oraz czosnek. Dodaję ryż i całość podsmażam przez 2- 3 minuty. Wlewam bulion oraz 200 ml wody. Gotuję ryż do momentu wchłonięcia całego płynu. Na koniec gotowania dodaję szpinak oraz

Mango Papaja
Halibut pieczony w papilotach z risotto cytrynowym z cukinią 146

ścieram och skórkę. Kroję cytrynę w plastry. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę oraz startą cukinię. Całość smażę kilka minut i dodaję ryż. Dokładnie mieszam i prażę składniki po czym wlewam wino, które redukuję niemal całkowicie. Wlewam bulion i gotuję w nim ryż do momentu aż będzie al dente

Mango Papaja
Ryż z soczewicą 187

woda Czas przygotowania: 30 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Do garnka wsypujemy ryż i dolewamy odrobiną oliwy. Smażymy aż się trochę zeszkli. Wtedy zalewamy go wodą na wysokość ok. 2 cm nad poziom ryżu. Gotujemy bez mieszania. Jeżeli ryż wchłonie wodę, a nie będzie jeszcze miękki, dolewamy trochę wody. Na koniec przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim i solą. Mieszamy. Myjemy

Weganka gotuje