ryż smażony - 6533 przepisów (strona:64/436)

Poniedziałkowy "fit" - papryki faszerowane 188

lekko osolonej wodzie, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną drobno cebule.Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, ugotowany ryż i posiekaną pietruszkę.  Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy papryki.  Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki z dzikim ryżem i chili 187

woreczek ryżu białego2 woreczki ryżu dzikiego2 litry warzywnego bulionu1 cebula1 jajkosól, pieprzkapusta włoskapasta pomidorowa w kartoniku1 papryczka chili1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżka mąki olej do smażenia suszona bazylia i oregano Ryż gotujemy wg polecenia producenta na półtwardo, później studzimy go. Następnie mieszamy z mięsem, jajkiem i solą i pieprzem, tak, aby farsz był ścisły. Kapustę wkładamy

Bon Appetit Małgorzaty
Zielone risotto z gorgonzolą 166

rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną dymkę, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tą powtarzamy aż ryż zacznie być miękki

Bon Appetit Małgorzaty
Niemcy wygrali a ja zrobiłam risotto ze szparagami :) 187

rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy, by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki

Bon Appetit Małgorzaty
Dorsz w pergaminie z ryżem i słodką marchewką 238

kilkanaście małych marchewek  łyżka masła łyżka cukru pudru Wykonanie: Filet opłukać i osuszyć. Pokroić na 4 części. Po dwa kawałki włożyć do każdego pergaminu i smażyć wg przepisu na opakowaniu.  Ryż ugotować i podzielić woreczek na pół. Za pomocą filiżanki lub szklanki ukształtować ryż na talerzu. Marchewki ugotować na parze, a następnie umieścić na patelni

Pasja Smaku
PLACEK PO CYGAŃSKU Z GRZYBAMI LEŚNYMI 129

pieprz ziołowy, papryka ostra NADZIENIE ryż Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać jajko, mąkę, przyprawy i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć dość cienkie placki na całej powierzchni. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Przygotować sos: na maśle podsmażyć obgotowane grzyby leśne, dodać cebulkę i chwilkę razem poddusić. Do grzybów dolać 3/4 szkl

Pieguskowa Kuchnia
173. Kabaczki nadziewane 164

przygotowania farszu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko.  Mięso  lekko podsmażamy i przyprawiamy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy do miękkości, dodajemy mięso i przecier pomidorowy, na samym końcu ryż. Masę mieszamy i przyprawiamy. Krążki kabaczka układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy farsz i zapiekamy 30 minut w 160 stopniach. Na 5 minut przed

Jadło i czytadło
Risotto z bobem i zielonym groszkiem 102

800ml bulionu warzywnego 50g startego parmezanu 200g bobu 200g zielonego groszku sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzać rondel i roztopić w nim połowę masła. Cebulę drobniutko posiekać i smażyć aż się zeszkli. Wsypać ryż, dokładnie wymieszać, aż ryż pokryje się tłuszczem. Wlać wino, zamieszać, przesmażyć i pozwolić żeby wyparowało. Następnie stopniowo dodawać bulion małymi porcjami, dopiero gdy jedna się wchłonie

Codzienne Gotowanie
Paella z kurczakiem, kalmarami i małżami 151

paprykę, szafran oraz chili w płatkach i dokładnie mieszamy. Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę a po dwóch minutach pokrojonego pomidora. Całość doprawiamy solą i pieprze, dodajemy ryż Arborio i dokładnie mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy(...)średnim ogniu tak długo aż ryż całkowicie wchłonie płyn- około 18 minut. W tym czasie kalmary przyprawiamy solą, pieprzem, chili w płatkach i smażymy na rozgrzanej patelni aż uzyskają biały kolor. Kiedy ryż będzie miękki dodajemy sok z połowy cytryny oraz groszek i dusimy jeszcze chwilę całość, dodajemy usmażone kalmary- ewentualnie w tym momencie doprawiamy jeszcze solą danie

Mango Papaja
KREMOWE RISOTTO Z KURKAMI I POMIDORAMI 103

był gorący ). Krok 3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, gdy cebula zeszkli się, wrzucamy drobno pokrojone kurki, smażymy około 1 minutę, dodajemy ryż, wszystko razem zasmażamy, cały czas mieszając, aby ryż dokładnie pokrył się masłem (ok. 2 minuty). Dolewamy białe wino, dalej mieszając, odparowujemy. Krok 4. Gdy wino odparuje, wlewamy(...)pomidora. Wszystko razem gotujemy, aż ryż będzie gotowy. Krok 6. Risotto doprawiamy ewentualnie do smaku, zdejmujemy z ognia, dodajemy starty parmezan oraz 1 łyżkę masła, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Krok 7. Na 1 łyżce masła podsmażamy pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz posiekane świeże zioła*, wrzucamy małe, dokładnie oczyszczone kurki, wszystko razem smażymy przez około 3 minuty. Całość możemy

Moja Książka Kucharska
Ciasto Lion bez pieczenia + film 891

masy kajmakowej 150 g orzeszków ziemnych smażonych i solonych 100 g ryżu preparowanego masa serowa 350 g śmietany 30% 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan – fixu przepis Orzeszki ziemne dość drobno siekamy. Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) przekładamy do miski, dodajemy ryż preparowany oraz połowę posiekanych orzeszków i wszystko dokładnie ze sobą łączymy

Smakowite Dania
Rybne curry/ryba 185

patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekane: cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodajemy przyprawy: kurkumę, cynamon, kolendrę, pastę curry. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy wodą i mleczkiem kokosowym, gotujemy kilka minut. Filety z dorsza kroimy na kawałki i dodajemy je do gotującego się sosu. Gotujemy około 10 minut. Curry podajemy z ryżem, pokrojoną papryczką chilli i listkami

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z dynią 163

warzywnego (marchewka, pietruszka, seler) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Sposób przygotowania: Na rozgrzaną patelnię z masłem lub olejem dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dynię. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy ryż i mieszamy, aż zrobi się szklisty. Kolejno wlewamy chochlę gotowego gotującego się bulionu. Czekamy, aż ryż wchłonie wodę i partiami dolewamy bulion (ok.20-25minut). Między czasie dodajemy

Truskawkowa Fiesta
Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem 229

mnie wspaniałym aromatem, doskonale współgrającym z całym daniem i niesamowicie chrupiącą cebulką.    Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem Składniki na 2 porcje: 250g czarnego ryżu (u mnie Venere Gallo). 2 dzwonki świeżego łososia 300 g słodkiego zielonego groszku( u mnie mrożony) 3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem Sól, pieprz, natka pietruszki(...)Usmażonego łososia dzielimy na małe kawałeczki, usuwając ewentualne ości. W małej ilości wody z dodatkiem warzywka, gotujemy do miekkości mrożony groszek. Odcedzamy. Odcedzamy ugotowany ryż,  aromatyzujemy go na patelni, na której wcześniej smażyliśmy łososia. Przy pomocy okrągłej foremki na risotto, formujemy coś na kształt małego tortu. Na dno kładziemy czarny ryż, następnie kawałeczki łososia i zielony groszek

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania