ryż smażony - 6533 przepisów (strona:72/436)

Pyszny szybki obiad 294

komu przyjdzie do głowy. Składniki: szaszłyki pierś z kurczaka (można też użyć mięsa gulaszowego jednak wtedy szaszłyk będzie trzeba dłużej smażyć/piec) papryka cebula pieczarki posypka bosforska Skworcu olej Można też użyć: boczek, cukinię, pomidora bez miąższu, itd. ryż koperkowy: ryż koperek masło vegeta Kurczaka kroimy w nieduże kawałki i obtaczamy w posypce bosforkiej (ja zostawiłam kurczaka(...)patyczki. Rozgrzewamy trochę oleju i obsmażamy szaszłyki. W tym czasie gotujemy ryż. Gdy jest już gotowy odcedzamy go, na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy ryż i dodajemy pół pęczka posiekanego kopru oraz vegetę. Smażymy

Brzuszki Łakomczuszki
Ryżowo-marchewkowe kotleciki drobiowe 145

torebki ryżu 4-5 marchewek 6-7 pieczarek 1 duża cebula 2 duże jajka 10 łyżek bułki tartej (+ do obtaczania kotlecików) 1 nieduży pęczek natki pietruszki 2 łyżki keczupu pikantnego 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka szałwii 1 łyżeczka lubczyku 2 łyżki soli szczypta pieprzu tłuszcz do smażenia Dekoracja(...)odrobinie tłuszczu podsmażamy pieczarki, aby odparować wodę, po chwili dorzucamy marchewkę, aby zmiękła. Na koniec wrzucamy cebulę, przykrywamy patelnię i wyłączamy gaz (nie ma się smażyć, tylko zmięknąć). Studzimy. W misce łączymy ryż, pokrojoną pierś kurczaka, pieczarki z marchewką i cebulą, dodajemy jajka, bułkę tartą, keczup i przyprawy, rękami wyrabiamy masę. Z masy formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce

Kolorowy Przepisownik
Kurczak z papryką i serkiem mascarpone + film 199

podwójna pierś z kurczaka 2 średnie czerwone cebule 2 czerwone papryki pęczek szczypioru z dymki 250 g serka mascarpone 2 łyżki przyprawy do kurczaka olej do smażenia czarny pieprz sól opcjonalnie ugotowany ryż lub makaron przepis Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę a następnie przekładamy do miski, łączymy z przyprawą do kurczaka i odstawiamy

Smakowite Dania
Balsamiczny kurczak ze szparagami 171

kurczaka 2 łyżki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyka oleju sezamowego 150-200g pieczarek 300g zielonych szparagów nasiona sezamu oliwa do smażenia sól i pieprz Jak przygotować kurczaka ze szparagami Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W misce wymieszać miód, ocet balsamiczny i olej sezamowy. Kurczaka pokroić w cienkie paski i dodać go do marynaty(...)plastry pieczarki. Smażyć przez kilka minut ciągle mieszając.  Na patelnię wlać kurczaka wraz z marynatą i smażyć prze kolejne 10-15 minut, lub do czasu aż warzywa będą miękkie, a mięso nie będzie surowe. Jeżeli sos zrobi się zbyt gęsty, dolać niewielką ilość wody. Doprawić solą i pieprzem, oprószyć ziarnami sezamu. Podawać z ryżem.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Krem z pomidorów malinowym na różowym winie 127

czosnku  cebula  1 litr bulionu  250 ml różowego wina  sól, pieprz  1/2 cukinii  oliwa z oliwek do smażenia  świeża bazylia i natka pietruszki  dodatki: natka pietruszki, brązowy ryż, drobno posiekany pomidor malinowy pozbawiony skórki, doprawiony oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem  Pomidory pozbawiam skórki i kroję. W dużym garnku(...)rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej czosnek oraz cebulę. Dodaję posiekaną niedbale cukinię oraz pomidory. Całość smażę 3-4 minuty. Wlewam wino, które redukuję o połowę. Wlewam bulion i gotuję zupę jeszcze 10 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję posiekane świeże zioła. Miksuję zupę na gładki krem i podaję z ugotowanym ryżem, natką pietruszki i salsą pomidorową

Mango Papaja
Mięsne kopytka na orientalnym ryżu 147

mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,  3 ząbki czosnku, 3-4 łyżki tartej bułki, 1 jajko, sól, pieprz, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie, Ponadto: olej do smażenia, szczypiorek do posypania potrawy Sposób przygotowania: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Mięso mielone, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, sól i przyprawy włożyć do miski, wymieszać(...)kopytka – z obu stron na rumiano. Gdy warzywa będą miękkie, dorzucić na patelnię ugotowany wcześniej ryż, przyprawy, dodać sos Korma, bulion warzywny, kilka kropli maggi, sosu sojowego, wymieszać i dusić wszystko razem około 10 minut. Na koniec dodać obsmażone mięsne kopytka – całość smażyć bez przykrycia około 7 - 10  minut – nie za długo, kopytka mają pozostać chrupiące. Przed podaniem

Nie tylko w kuchni
Chińszczyzna z wieprzowiną na carpaccio z cukinii 177

Układamy na przemian w kratkę na talerzu. Cukinię solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.W tym czasie w odrobinie kurkumy i curry gotujemy ryż. Wieprzowinę kropimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy mieszankę chińską i zalewamy odrobiną wody, dusimy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy przyprawami wg uznania: imbir, kurkuma, curry,  papryka mielona, suszona kolendra

Bon Appetit Małgorzaty
Placki ryżowo-warzywne 156

sypko, odsączyć. Do rondla wlać 3 łyżki oleju i do zimnego oleju wrzucić posiekany czosnek. Smażyć 1 minutę. Następnie do czosnku dodać drobno pokrojoną paprykę( bez gniazd nasiennych) oraz pokrojoną dymkę. Lekko posolić, smażyć ok.2 minut, stale mieszając. Podsmażone składniki dodać do ryżu i wymieszać. Dodać żółtka, jajko, curry, pietruszkę, koperek, chilli oraz łyżeczkę papryki w proszku. Wsypać 2 łyżki

Gorący kąsek
Karmazyn na mozzarelli z melanżem dodatków w winegrecie - roodbaars 168

rozgrzać do smażenia ryby z kilkoma łyżkami oleju. Im więcej tym lepiej. Mięso Karmazyna smażone ze skórą ma tendencję do lekkiego zwijania się i pęcznienia przez co nie przylega płasko do dna patelni. W większej ilości oleju będzie łatwiej je usmażyć. Ułożyć więc skóra do dołu wcześniej oprószone solą i pieprzem filety na rozgrzanej patelni. W trakcie smażenia można(...)dojdzie od gorąca patelni i pozostanie ciepły do czasu podania. Po 3-4 minutach smażenia przewrócić też rybę. Z drugiej strony smażyć ją już tylko 2-3 minuty aby nabrała koloru. Wyłożyć rybę na plastry mozzarelli, obok ułożyć plaster grillowanego kabaczka, do tego porcja mieszanki ryżu. Na koniec zakręcić winegret w miseczce do powstania gładkiej kremowej emulsji, wymieszać

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kotlety z ryżu i groszku. Kotlety ryżowe 361

mąkę, proszek do pieczenia, jajko i mleko i łączymy za pomocą trzepaczki, na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Do masy dodajemy ugotowany ryż, groszek, siekany szczypiorek, mieszamy łyżką. Rozgrzewamy na patelni olej, i smażymy kotlety partiami po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złote. Podajemy obsypane blanszowanym groszkiem i szczypiorkiem. Smacznego! The post Kotlety z ryżu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tofu w sosie kokosowym z warzywami 153

łyżki płatków migdałowych 2 łyżki rodzynek 2 łyżki cukru trzcinowego Smażone warzywa: 1 cukinia 1/2 czerwonej papryki 8 różyczek średniej wielkości brokuła 6 różyczek średniej wielkości kalafiora 6 kawałków suszonych pomidorów 1 czerwona papryczka chilli Czosnek granulowany Pieprz ziołowy Pieprz i sól Olej lub oliwa Do podania: Ryż brązowy lub jakikolwiek inny Przygotowanie: 1. Najpierw nastawiamy brązowy(...)ryż, gdyż długo się gotuje - te minimum 30-40 minut trzeba odczekać, akurat tyle ile powinno Wam zająć przyrządzenie tofu i warzyw. Jeśli gotujecie inny ryż, możecie to zrobić w międzyczasie smażenie warzyw i robienia sosu. 2. Aby ułatwić sobie robotę zacznijmy od pokrojenia składników. Cukinie kroimy w średniej wielkości słupki bądź plastry. Czerwoną paprykę w długie paski

Bananowe Pole
PILAF Z RYŻEM I MARCHEWKĄ 150

patelni lub w garnku (z dopasowaną pokrywką), na małym ogniu, rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę, czosnek i marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Smażymy, często mieszając, przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną.  Dodajemy ryż oraz sok i skórkę otartą z cytryny. Wrzucamy posiekane morele i odsączoną ciecierzycę. Mieszamy i smażymy 1-2 minuty. Dolewamy gorący bulion

cool and minty
Smażony filet drobiowy w sosie słodko-kwaśnym, danie do słoika na wyjazdy 308

urozmaicają słoiki z bigosem czy fasolką Ten przepis ze smażonym filetem drobiowym w pysznym sosie słodko kwaśnym jest prosty, ale świetnie sprawdza się „na wynos”. Co prawda nie jest to oryginalny sos słodko kwaśny, raczej interpretacja, ale na tyle pyszny że wystarcza Później można już tylko dogotować ryż, odgrzać i gotowe. Zdrowe, domowe jedzenie bez ulepszaczy(...)poza lodówką, trzeba taką pasteryzację wykonać jeszcze dwukrotnie, w kolejnych dniach, zmniejszając każdego dnia jej czas o 10 minut (tyndalizacja). Serwować po podgrzaniu najlepiej z ryżem lub kaszą bulgur Smacznego!     Artykuł Smażony filet drobiowy w sosie słodko-kwaśnym, danie do słoika na wyjazdy pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Salatka warstwowa z kurczakiem i brokułem 178

Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę, mieszamy z solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem, ziołami oraz curry. Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy mięso. Smażymy do miękkości. Odstawiamy do ostygnięcia.  Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.  W kubku mieszamy jogurt, majonez oraz przeciśnięty czosnek oraz dodajemy przyprawy. Odstawiamy do lodówki.  Brokuła dzielimy

Gotuj z Agnes
Jak perfekcyjnie ugotować ryż 234

łyżeczki tymianku Krok 1 Przepłucz ryż pod strumieniem zimnej wody. Posiekaj drobno szalotkę. Krok 2 Rozgrzej w rondlu łyżkę masła. Gdy się roztopi dodaj szalotkę. Smaż mieszając przez 2-3 minuty. Dodaj ryż, mieszamy przez kolejną minutę, po czym dodajemy pół łyżeczki suszonego tyminaku, liść laurowy i zalej całość 2 szklankami wody. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania