ryż smażony - 6533 przepisów (strona:66/436)

Kotlety z brokułów, ryżu i sera 533

brokułów, ryżu i sera: przepis na ok. 8 kotlecików 2/3 szklanki ryżu (u mnie do risotto) 1 łyżka masła 2 szklanki bulionu lub rosołu (może być z kostki warzywnej) 6 różyczek brokułów 1 szklanka startego żółtego sera 1 jajko posiekana natka pietruszki zioła do sałatek i dań z warzyw bułka tarta 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia Przygotowanie: Można wykorzystać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Risotto z warzywami 193

fasolka szparagowa, dynia] kilka suszonych pomidorów z oleju sól, pieprz Kiełbaskę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na smalczyku.Dodać warzywa,pokrojone suszone pomidory ,chwilę smażyć na małym ogniu,dodać ryż i dokładnie wymieszać ,aby ryż obtoczył się w tłuszczu. Na początek wlać jedną szklankę gorącego rosołu i cały czas mieszać . Dolewać stopniowo resztę rosołu ,doprawić

Moje domowe kucharzenie
Pomidorowy butter chicken z oliwkami, cukinią i suszonym pomidorem 124

porcje: 2 większe filety z kurczaka mała cukinia kilkanaście oliwek u mnie zielone kilka suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku słoiczek sosu pomidorowy butter chicken Patak's ryż jako dodatek olej do smażenia lub masło klarowane 1. Na maśle klarowanym podsmażam kurczaka, do którego dorzucam pokrojoną w ćwiartki cukinię, pokrojone oliwki i suszone pomidory, oraz dodaję przepuszczony przez praskę czosnek

kruche babeczki
Pieczone gołąbki bez zawijania 170

łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 2 jajka 3 łyżki kaszy manny bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia 1/2 l bulionu Przygotowanie: Ryż gotujemy wg instrukcji z opakowania i odkładamy do ostygnięcia. Cebule i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na łyżce smalcu, odstawiamy. Kapustę pekińską drobno kroimy i przekładamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
TEL ŞEHRİYELİ PİLAV, czyli ryż z makaronem 110

osób. Smacznego! Składniki 1 łyżka masła 2 łyżki makaronu nitki 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody sól Przygotowanie Roztopić masło, wsypać makaron i zrumienić go. Wypłukać ryż i dodać do garnka. Smażyć 2 min., mieszając. Wlać wodę. Dodać sól. Przykryć. Kiedy zagotuje się, zmniejszyć ogień do minimum. Dusić do wchłonięcia wody. W tym czasie nie zdejmować przykrywki (najlepiej gdyby

Tureckie Przepisy
Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem 181

ugotować, osączyć i przestudzić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju. Następnie dodać mięso mielone z indyka. Smażyć aż z patelni odparują płyny, dobrze doprawić do smaku solą pieprzem i majerankiem. Potem dodać ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Gotowym farszem nadziać wydrążone cukinie. Nadziane cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym

Monia miesza i gotuje
Łosoś z ryżem z warzywami 118

ponieważ może się różnić). Warzywa kroimy w taką samą kostkę, najlepiej średnią. Podsmażamy na łyżce oleju przez około 10-15 minut aż warzywa zmiękną. Podczas smażenia przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Gotowy ryż mieszamy z warzywami, przykrywamy przykrywką i odstawiamy na około 20-25 minut. W ten sposób warzywa i ryż idealnie się połączą. Przed podaniem dodać(...)skórą do patelni. Smażymy bez tłuszczu przez około 7  minut z każdej strony ( w zależności od grubości łososia, im grubszy łosoś tym dłużej należy go smażyć. Minimalny czas smażenia z każdej strony to 7 minut.) po 15 minutach można dodać masło i poczekać aż się rozpuści, dodając łososiowy maślany posmak. Podajemy z wcześniej zrobionym ryżem :)  Smacznego :) Zapraszam

Klasyka Gotowania
Risotto z grzybami leśnymi 190

kostkę cebulę, podsmażamy tak aby nie zaczęła się rumienić. Dodajemy umyte i pokrojone grzyby i podduszamy około 15 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wsypujemy ryż i wszystko razem chwilkę smażymy cały czas mieszając. Wlewamy wino, mieszając czekamy aż odparuje alkohol. W garnku przygotowujemy bulion do którego dodajemy natkę pietruszki i zostawiamy na małym ogniu. Za pomocą łyżki

Kulinarne życie
Wołowina z sosem sojowym,marchewką i świeżą kolendrą 190

starta na grubych oczkach - pół selera startego na grubych oczkach  - pęczek świeżej kolendry  - owoce świeżego granatu  - łyżka sezamu białego - sos sojowy - 200g ryżu jaśminowego  - olej rzepakowy lub rydzowy do smażenia Marynata do mięsa:  - 100 ml sosu sojowego  - 2 ząbki czosnku  - 1cm korzeń świeżego imbiru lub łyżeczka mielonego  - świeża kolendra posiekana  - świeżo(...)zmiękły, ale były jeszcze chrupiące. Marchewkę przed podaniem mieszamy z białym sezamem. 4. Po 2 godzinach marynowania mięso wyjmujemy z lodówki i smażymy na łyżce oleju do momentu odparowania całej wody.  5. Mięso podajemy z ryżem jaśminowym lub na samo, do tego w kokilce przygotowujemy dodatkowo sos sojowy do indywidualnego polania. Na talerz układamy mięso, na to warzywa

Sajkofanka smaku
Risotto ze szparagami 143

oliwy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i szklimy. Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki a pozostałe łodygi tniemy na kawałki. Dodajemy do cebuli, oprócz wierzchołków. Wsypujemy ryż i wszystko razem chwilkę smażymy cały czas mieszając.  W garnku przygotowujemy bulion do którego dodajemy natkę pietruszki i zostawiamy na małym ogniu. Za pomocą łyżki wazowej dodajemy bulionu i mieszamy

Kulinarne życie
Kurczak curry z ryżem na mleczku kokosowym 240

mleczko kokosowe 2 łyżeczka curry sól, pieprz  ryż Pierś kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Usmażonego kurczaka odkładamy do miski. Na patelni smażymy warzywa. Gdy będą miękkie, wrzucamy kurczaka i mleczko połączone z curry. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.  Lubicie takie orientalne smaki? :) Pozdrawiam, Ania

Mój Smak na Życie
FASZEROWANA CUKINIA WARZYWAMI LUB MIĘSEM 228

miąższ z cukinii  zielona papryka 1 pomidor 3-4 łyżki ugotowanego ryżu 1 ząbek czosnku 1 łodyżka selera naciowego kawałek startego parmezanu zioła prowansalskie sól pieprz olej do smażenia Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażyłam na oleju. Dodałam do niej starty czosnek jak również wydrążony i pokrojony miąższ z cukinii. Paprykę podpiekłam nad gazem i zawinęłam na parę minut(...)nafaszerowałam warzywami. Do wersji warzywno mięsnej wykorzystałam zrobiony wcześniej  sos do spaghetti z dodatkiem mielonego mięsa. Żeby farsz nie był za rzadki, dłużej go smażyłam w celu odparowania wody. Dodałam do niego również ryż i starty parmezan. Nałożyłam go do cukinii. Przykryłam je odkrojonymi czapeczkami, następnie folią aluminiową / przykrywką,  podlałam odrobiną wody i piekłam

potrawyregionalne
Domowy paprykarz z dorszem 220

stopni. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę. Jak zmięknie, dokładamy marchewkę i jeszcze chwilę smażymy. W dużej misce mieszamy ryż, upieczonego dorsza i usmażone warzywa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek i obie papryki. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem, którego nie żałujemy. Całość jeszcze chwilę

My Chcemy Jeść
Pieczony łosoś na liściach młodego szpinaku 148

minut. Na koniec dodajemy świeżo mielony czarny pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i śmietanę. Dokładnie mieszamy. Maliny przenosimy do małego garnuszka, dodajemy cukier i krótko smażymy. Na talerz nakładamy ugotowany ryż, duszony szpinak, pieczonego łososia i sos malinowy, dodajemy świeże owoce i ćwiartkę z cytryny. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny

Proponowane wyszukiwania