ryż smażony - 6533 przepisów (strona:59/436)

Cytrynowe risotto ze szpinakiem i chipsem z szynki parmeńskiej 109

parmezanu  sól i pieprz 2/3 szklanki ryżu arborio  koncentrat bulionu od Krakus- 200 ml   sok z 1/2 cytryny  Na oliwie z oliwek smażę szalotkę oraz czosnek. Dodaję ryż i całość podsmażam przez 2- 3 minuty. Wlewam bulion oraz 200 ml wody. Gotuję ryż do momentu wchłonięcia całego płynu. Na koniec gotowania dodaję szpinak oraz

Mango Papaja
Halibut pieczony w papilotach z risotto cytrynowym z cukinią 142

ścieram och skórkę. Kroję cytrynę w plastry. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę oraz startą cukinię. Całość smażę kilka minut i dodaję ryż. Dokładnie mieszam i prażę składniki po czym wlewam wino, które redukuję niemal całkowicie. Wlewam bulion i gotuję w nim ryż do momentu aż będzie al dente

Mango Papaja
Ryż z soczewicą 181

woda Czas przygotowania: 30 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Do garnka wsypujemy ryż i dolewamy odrobiną oliwy. Smażymy aż się trochę zeszkli. Wtedy zalewamy go wodą na wysokość ok. 2 cm nad poziom ryżu. Gotujemy bez mieszania. Jeżeli ryż wchłonie wodę, a nie będzie jeszcze miękki, dolewamy trochę wody. Na koniec przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim i solą. Mieszamy. Myjemy

Weganka gotuje
Risotto z kurkami 110

Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 200 g kurek 2/3 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 1 – 2 szalotki 2 ząbki czosnki 1 pęczek natki pietruszki około 600 ml bulionu warzywnego(...)masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż około 1 – 2 minut. Dodaj kurki i smaż kilka minut, do momentu aż zmiękną. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce

Moja pasja smaku
Risotto z pomidorami, prosciutto i tymiankiem 143

wraz i 2 łyżki masła, dodaj prosciutto i smaż kilka minut. Następnie dodaj drobno cebulę i smaż około 1 – 2 minut. Po tym czasie dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce

Moja pasja smaku
Tempura tendon 133

Danie kuchni japońskiej ,choć początek swój miało w Portugalii. Do smażenia używamy warzyw oraz owoce morza. Tempura tendon podawana jest na ryżu ,choć można Tempurę podawać samą z dodatkiem sosów. Ważne jest ,by olej był mocno rozgrzany ,a ciasto mocno schłodzone. Składniki Ciasto: szklanka mąki pszennej szklanka zimnej wody żółtko jajka kilka kostek lodu sól ,pieprz Do smażenia użyliśmy: brokuł(...)mieszamy ,dodajemy kilka kostek lodu (by panierka była bardziej chrupiąca). Olej rozgrzewamy. Brokuł i krewetki zanurzamy w cieście ,nadmiar ciasta usuwamy i wrzucamy na gorący olej. Smażymy krótko 4-5 min. Podajemy z ryżem i sosem słodko-kwaśnym

R'n'G Kitchen
Fajitas z wołowiny 217

wart jest niewielkiego w sumie wysiłku. Fajitas z wołowiny 2016-01-29 12:37:28 Popularne fajitas z wołowiny, czyli cienkie plastry mięsa wołowego grillowane (smażone) z warzywami i podane np. z czerwonym ryżem lub tortillą. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 350g względnie delikatnej wołowiny (np. rostbef, udziec) 1/2 średniej czerwonej papryki 1/2 średniej żółtej papryki 1/2 średniej(...)gorącą patelnię kładziemy paski zamarynowanej wołowiny. Obsmażamy najpierw dość intensywnie z obu stron, potem nieco zmniejszamy ogień. Mięso smażymy łącznie przez ok. 8 minut, podczas których powinno się dość wyraźnie zarumienić. Wołowinę podajemy na ciepło z kolorowymi warzywami oraz czerwonym ryżem. Dekorujemy świeżą kolendrą. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-179 {margin: auto;} #gallery-179 .gallery-item {float: left;margin

Kulinarna Pokusa
Ryż jednogarnkowy z kurczakiem 125

zmieniać, komponować według własnego uznania, a i tak - kierując się głównymi założeniami - wyjdzie smacznie i szybko :-) To może na dzisiejszy obiad ktoś jeszcze nie ma pomysłu? SKŁADNIKI 1 torebka ryżu (100 - 125 g) 2 szklanki wody 1 filet z kurczaka 3 łyżki oleju 1 cebula 1 duża łodyga selera naciowego 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% kiełki rzodkiewki(...)wody po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, suszonego majeranku sól, pieprz Cebulę i selera kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa, chwilę smażymy, a następnie wsypujemy ryż; całość mieszamy. Gdy ryż zacznie lekko bieleć dolewamy wodę oraz dodajemy paprykę i czosnek; dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Kurczaka kroimy w kostkę

Czary - gary w kuchni
Ryżowe placuszki z cukinią 349

pasuje idealnie. Zapraszam!!!!     Składniki: 1 cukinia ( większa), 1 woreczek ryżu, 1 jajko, sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia   Sos jogurtowo-koperkowy 200 ml jogurtu naturalnego, pęczek posiekanego   koperku, sól, pieprz   Wykonanie: Ryż gotujemy na sypko. Uważamy, żeby się nie rozgotował(...)Odstawiamy do wystygnięcia. Cukinię ścieramy na grubszych oczkach, lekko solimy i odstawiamy żeby puściła wodę. Odciskamy ja z nadmiaru wody.   Jak ryż wystygnie dodajemy jajko, cukinię i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.    Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni   nakładając   ciasto za pomocą łyżki. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki, aby się

Passion of Cooking
Burrito z kolorową salsą i guacamole 344

łyżkach oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodajemy mielone mięso i przyprawy: utarte w moździerzu kumin i kolendrę oraz paprykę w proszku, sól, pieprz. Smażymy około 10 minut. Ryż gotujemy na sypko, około 15 minut. Odcedzamy. Składniki salsy- pomidorki, ogórek, cebulę, natkę pietruszki- drobno siekamy, dodajemy kukurydzę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Awokado przekrawamy

Smakowity Blog Kulinarny
Dietetycznie – Kurczak z ryżem i warzywami 232

godziny do lodówki. Po wyjęciu kurczaka z lodówki, smażymy go na suchej patelni w papierze do pieczenia ok. 10 minut z każdej strony. Po usmażeniu zostawiamy go jeszcze przez parę minut w papierze do pieczenia aby odpoczął, a następnie kroimy w średniej wielkości plastry. W rondelku gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie na odrobinie oleju podsmażamy warzywa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 386

paprykakoperekoliwa z oliwekWykonanie:Ryż gotujemy, studzimy. Kapustę bardzo drobno szatkujemy (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Do poszatkowanej kapusty dodajemy  mięso, wystudzony ryż, jajka, kaszę manną i  podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wyrabiamy masę aż do połączenia wszystkich składników. Następnie formujemy okrągłe klopsiki(...)lekko je spłaszczając (najlepiej zwilżonymi w wodzie dłońmi). Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony.Sos: cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor, do podsmażonej cebuli dodajemy posiekany ząbek czosnku. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy przecier pomidorowy lub wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i papryki. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy

Walijskie Pichcenie
Cygan :) 97

zagęszczenia przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy Do nadziania ryż Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jajko, przyprawy, mąkę i dobrze wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju placki o średnicy patelni. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Podsmażyć na rumiano cebulkę, dodać pieczarki, jak puszczą sok podlać wodą i dobrze doprawić do smaku. Pod koniec

Pieguskowa Kuchnia
Sajgonki szarlotkowe z ryżem - dla gości 120

szklanki orzechów włoskich drobno pokrojonych 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła szczypta soli cukier do smaku. olej do smażenia cukier puder do posypania   W garnku gotujemy 2 szklanki wody ze szczyptą soli, wsypujemy ryż i gotujemy 12 minut na średnim ogniu. Następnie odcedzamy na sicie ale wcześniej należy sprawdzić czy ryż jest dobrze ugotowany(...)czasie gdy gotujemy ryż, obieramy jabłka ze skórki i ścieramy na grubych oczkach. Rozgrzewamy w rondelku masło, dodajemy jabłka smażymy około 5 minut, następnie dodajemy rodzynki, cynamon, orzechy i cukier do smaku, na samym końcu dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.   Papier ryżowy należy zamoczyć na ok. 5 sekund w ciepłej wodzie, następnie nakładać

Jadło i czytadło
Zupa grzybowa z ryżem i kurczakiem 178

obierałam, smażyłam, gotowałam, próbując jednocześnie prowadzić konstruktywną konwersację z obserwującym to całe zamieszanie gościem, dobrze, że był wyrozumiały. Efektem tej karkołomnej gimnastyki była pięknie pachnąca,  ale niestety bardzo gorącą zupę, którą zaserwowałam Chłopakom na obiad... Chcecie o niej posłuchać? Zupa grzybowa z ryżem i kurczakiem 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula 3 ząbki czosnku 200g ryżu 200ml białego(...)rozgrzaną patelnie wlałam łyżkę oliwy i zeszkliłam drobno posiekany czosnek i cebulę. Dodałam ryż, wymieszałam aby dokładnie pokrył się oliwą, następnie wlałam wino i smażyłam do czasu wchłonięcia całego płynu przez ryż. Ryż wrzuciłam do bulionu, w którym wcześniej ugotowałam pierś z kurczaka, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam przez kolejne 15minut. Na patelni podsmażyłam grzyby, po czym

Zapiski Młodej Żony