ryż smażony - 6533 przepisów (strona:76/436)

Wytrawne placki ryżowe i "Długie lato w Magnolii" 150

ryżowej po przygotowaniu "mleka" ryżowego mała garść grzybów mun 2 jajka ok. 2 cm imbiru papryczka chili dymka sól pieprz nasiona kolendry olej do smażenia Grzyby mun namoczyć we wrzątku na ok. kwadrans. Ryż lub pulpę ryżową wymieszać z jajkami. Do ryżu dodać pokrojone na drobno grzyby mun, dymkę i chili oraz starty imbir. Masę doprawić do smaku przyprawami

Weekendy w domu i ogrodzie
Obiad za 10zł - Dwa dania: Ryżówka i mortadela panierowana na ryżu z warzywami podana. 254

jajku i znów w bułce. Jeżeli lubicie grubszą panierkę powtórzcie czynność. Kotlety z mortadeli smażymy na oleju rzepakowym. 300 gram ryżu gotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką oleju. Gdy będzie na ząb cedzimy. Na patelnię wlewamy małą chochelkę naszego bulionu (jak zrobić poniżej), wrzucamy ryż i groszek, oraz wyciągnięte z bulionu marchewki i pietruszki. Redukujemy płyn. Doprawiamy pieprzem

BaRepas
Francuska przekąska z bakłażanem 161

sól ,pieprz tłuszcz do foremek żółtko 1/2 pęczka koperku Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę ,podsmażamy na suchej patelni. Gdy tłuszcz się wytopi dodajemy posiekaną cebulę ,smażymy do zeszklenia. Do całości dodajemy ugotowany ryż ,jako ,posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ścianki foremek do zapiekania smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Na dno dajemy plaster oprószonego solą

R'n'G Kitchen
Dyniowe curry z papryką i jarmużem 168

mleka kokosowego 2 łyżki oleju 1 łyżeczka curry 1 ząbek czosnku 1 cebula 4 cm kawałek imbiru sól, pieprz 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 mango - opcjonalnie dodatkowo: 1 szklanka ryżu basmati Przygotowanie: dynię przekroić na 4 części, przy pomocy łyżki wybrać pestki razem z miękką częścią. Połowę dyni pokroić w 2-cm kostkę. Papryki przekroić na pół, wybrać miąższ(...)Mango obrać ze skóry, odkroić od pestki i pokroić w 1-cm słupki na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę z czosnkiem i imbirem. Dodać curry, paprykę i smażyć 5 minut w międzyczasie ugotować ryż w dużej ilości osolonej wody. Przed gotowaniem dobrze jest wypłukać ryż na sitku pod bieżącą wodą (niestety wszystkie rodzaje ryżu zawierają związki rtęci) na patelnię

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TAJSKIE KOTLECIKI KUKURYDZIANE 231

TAJSKIE KOTLECIKI KUKURYDZIANE Tradycyjnie, kotleciki te przyrządza się z posiekanym mięsem krewetek i sosem ostrygowym, smaży się je w wielkim woku i podaje z ryżem oraz sałatą ze świeżych warzyw.  Jest to bardzo popularna przekąska na tzw. street food w Tajlandii. Zamiast krewetek, do przygotowania kotletów użyłam mięsa z kurczaka dodałam majonez i przyprawę do kurczaka Galeo(...)misce, mieszam łyżką, no i gotowe :)  Krok 2. Łyżką nabieram porcje z miski i kładę na rozgrzany tłuszcz - smażę na złoty kolor (na średnim ogniu). Kiedy spód jest dobrze podsmażony, odwracam na drugą stronę. Kotleciki podaję z ryżem i sałatą, lub z majonezem jako przekąskę.  Smacznego :) Zobaczcie przepis na Orientalne grzanki

Moja Książka Kucharska
Niby gołąbki + film 136

składniki na 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa 1/2 małej główki białej kapusty 2 cebule 150 g suchego ryżu 5-6 łyżek bułki tartej olej do smażenia 3 jajka czarny pieprz sól sos 500 g przecieru pomidorowego ( nie koncentratu) 1/2 litra bulionu 4-5 łyżek śmietany 18% 2-3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ziół prowansalskich czarny pieprz sól(...)czasu do czasu mieszając. Do miski wrzucamy poszatkowaną kapustę, dodajemy mielone mięso, podsmażoną cebulkę, suchy ryż, jajka, bułkę tartą, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i starannie wyrabiamy dłonią. Z masy mięsnej lekko zwilżonymi formujemy duże owalne gołąbki. Uformowane gołąbki smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 4 minuty z każdej strony a następnie układamy w dużym garnku wyłożonym liśćmi

Smakowite Dania
Risotto z szafranem - przepis 221

oraz wino były ciepłe przed wlaniem, inaczej ryż stwardnieje i już nie wchłonie bulionu. Risotto w całości jest pięknie kremowe o słonecznym żółtym kolorze. Ryż taki podaję z piersiami z kurczaka smażonym we własnym sosie z nutą cytryny. Jeżeli chcę, aby risotto było bardziej kremowe, dodaję starty parmezan. Takie risotto robię ok 15-20 minut, w zależności

Basia w kuchni
Brązowy ryż z ciecierzycą 164

Pyszne, wegetariańskie danie rodem z kuchni arabskiej :) Miłośnicy mięsa mogą wkroić sobie np. smażoną/grillowaną pierś kurczaka. Danie dzięki ciecierzycy jest jednak naprawdę sycące, aromatyczne i smaczne :) SKŁADNIKI (dla 2 osób) 1 woreczek brązowego ryżu 400g soczewicy z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 łodygi selera naciowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kminu rzymskiego(...)przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego w kostkę selera i smażymy razem na małym ogniu prze około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy kuminem i sokiem z cytryny. Dorzucamy ciecierzycę i ugotowany ryż. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy kolendrą. Mieszamy chwilę, aż ciecierzyca się zagrzeje. Od razu podajemy. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
RISOTTO Z KURCZAKIEM, CUKINIĄ I ZIELONYM GROSZKIEM 238

chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojony drobno czosnek, chwilę smażyć i do tego dorzucić kurczaka, doprawić solą i pieprzem i smażyć krótko do zrumienienia. Dodać cukinię i smażyć dalej przez chwilę. Następnie wsypać ryż – przesmażyć ok. 1 minutę. Można nieco zwiększyć ogień. Zalać winem i zredukować, a następnie podlać 1 szklanką bulionu. Po wchłonięciu bulionu przez ryż podlać

Calzonella.com
Risotto Z Pieczarkami I Piersią Z Kurczaka 144

pokroiłam w plasterki ) dodaję do cebulki. solę i pieprzę oraz wkrawam ząbek czosnku. 3. Przesuwam smażące się pieczarki na bok i w wolne miejsce wrzucam pokrojona na małą kostkę pierś z kurczaka. Przewracam dotąd aż się mięso zetnie. Kiedy to się stanie wsypuje ryż(...)patelnie i mieszam całość. Następnie podlewam 3 chochelkami bulionu i przykrywam.  Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam. Pod koniec smażenia sprawdzam smak (ewent. doprawiam sola i pieprzem) i dorzucam pokrojona natkę pietruszki ( oczywiście nie cały pęczek, a kilka łodyżek ) Duszenie ryżu trwa

Gotowanie...to proste !
Potrawka z kurczaka z warzywami i dzikim ryżem 267

papryki 1 duża cebula 1 mała cukinia (ja użyłam żółtej i zielonej mrożonej) 3 ząbki czosnku 1 puszka ciecierzycy 2 woreczki dzikiego ryżu RISANA 1 l bulionu 1 łyżeczka bazylii Kamis sól z pieprzem Kamis olej do smażenia Pierś kurczaka pokroić w kostkę, opruszyć solą pieprzem i podsmażyć na oleju, bardzo krótko aby mięso zmieniło tylko kolor i odstawić. Cukinię(...)pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać drobno posiekany czosnek oraz paprykę i cukinię. Wszystkie warzywa smażyć chwilę a następnie zalać bulionem i zagotować. Dodać ryż oraz bazylię, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować ok 10 minut. Następnie dodać podsmażonego kurczaka i osączoną ciecierzycę. Gotować kolejne 10 minut aż ryż

Monia miesza i gotuje
RYŻOWE KOTLECIKI CURRY ZE SZPINAKIEM 138

Najlepiej przygotować je z ryżu pozostałego z obiadu. SKŁADNIKI / 9 SZT. 2 szklanki ugotowanego ryżu 30 g masła 2 łyżki oliwy 100 g świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki bułki tartej PRZYPRAWY:sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili w proszku olej do smażenia WYKONANIE Czosnek ścieramy na tarce(...)osuszamy. Na patelni, na minimalnym ogniu, rozgrzewamy masło. Gdy się rozpuści dodajemy starty czosnek oraz curry i kurkumę w proszku. Mieszamy i dodajemy ugotowany ryż. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Smażymy 1-2 minuty. Przekładamy do malaksera. Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na małym ogniu 3 minuty, aż zrobi się szklista

cool and minty
Risotto z dynią i pieczonymi pomidorkami 97

stopni przez 90 minut. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pozostały ząbek czosnku. Dodać dynię, oprószyć suszonym tymiankiem i smażyć przez około 2 minuty. Dodać ryż, podsmażyć. Gdy zrobi się szklisty dolewamy etapami bulion. U mnie trwało to około 20 minut. Gdy ryż wchłonie cały bulion zdjąć z palnika dodać ser żółty

Moja Galeria Smaku
Domowy paprykarz z kurczaka 98

odstawić. Paprykę pokroić w paski razem z chilli oraz cebulą i czosnkiem. Następnie rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulę z czosnkiem i włożyć pokrojone filety. Smażyć około 15 minut, dodać paprykę, chilli, ryż doprawić do smaku, włożyć liść laurowy i dusić następne 15 minut na wolnym ogniu

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety kalafiorowe z ryżem i warzywami 338

szklanki surowego ryżu basmati + 1 szklanka wody 1 marchewka 1 cebula 1 jajko sól, pieprz 2 łyżki posiekanego koperku olej do smażenia do panierowania bułka tarta Składniki i masa na kotleciki przed wymieszaniem Ryż dwa razy przepłukać, zalać szklanką wody i posolić. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie wodę to garnek zdjąć(...)Ugotowanego kalafiora zmiksować za pomocą blendera. Następnie do masy kalafiorowej dodać: cebulę, marchewkę, posiekany koperek, ugotowany ryż i wbić jajko. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. Za pomocą dłoni formować kotleciki. Na sam koniec, kotleciki panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron (aż do zezłocenia). Usmażone kotleciki przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Ugotować

Proponowane wyszukiwania