ryż smażony - 6533 przepisów (strona:82/436)

Risotto z dynią z mnóstwem przypraw 138

bulionu  czosnek  imbir curry gałka muszkatołowa kurkuma szczypta cynamonu oregano szałwia bazylia kolendra sól WYKONANIE Dynię kroimy w grubszą kostkę i smażymy chwilę na oleju, po chwili dodajemy ryż i jeszcze chwilę podsmażamy.  W międzyczasie przygotowujemy bulion, a ryż z dynią zalewamy winem i dusimy, aż wino wyparuje. Dodajemy część bulionu, sypiemy przyprawy i dusimy

Zofiana
Wytrawne risotto z truskawkami, z olejem rzepakowym 222

smaku Wykonanie: Truskawki myjemy i kroimy w kostkę. Zostawiamy cztery ładne sztuki na dekorację. Olej rzepakowy pogdrzewamy w dużym, niskim rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy, aż cebulka stanie się złocista. Dodajemy ryż i prażymy przez 1 minutę. Często mieszamy. Dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy pokrojone truskawki i łączymy z ryżem. Dodane truskawki powinny puścić

Mia Cucina Sofieta
Wieprzowina po chińsku z warzywami 175

każdy przepada za chińskimi smakami, ale ich sympatycy na pewno znają to danie. Smażona wieprzowina z chińskimi warzywami to klasyk nad klasykami. Koniecznie podana z ryżem lub makaronem ryżowym. :-) To danie bardzo rozgrzewa i choć dzięki przewadze warzyw jest lekkie, nie polecam go na szczególnie upalne dni, bo aromatyczne przyprawy robią swoje. 300g łopatki lub szynki wieprzowej 400g mrożonej mieszanki(...)chińską. Smażymy przez około 10 minut na rozgrzanym oleju. 2. Na patelnię dodajemy mieszankę chińską i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy do momentu wyparowania płynów. Dodajemy sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę do smaku.  3. Podajemy z ryżem

Szefowa kuchni
Risotto z kurczakiem i warzywami. 336

Wikipedia nie zna takiego hasła). Ale ryż kupowany z worka na targu, też nie będzie najgorszy. Ważne, żeby ryżu nie przelać wodą, ma zachować całą skrobię i dać nam kleistość.Na 4 porcje dla głodnych wyjadaczy:- 2 szklanki suchego ryżu- ok. litr bulionu, rosołu- 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę- mięso z tegoż rosołu obrane i pokrojone w małe(...)tylko sugestią, risotto może być bezmięsne, można dodać zupełnie inne warzywa, dobrze na smak robi też dodanie białego wina.W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulkę, smażymy chwilę (do zeszklenia), wsypujemy na to ryż, mieszamy aż będzie przeźroczysty, wtedy dolewamy pierwszą porcję rosołu (ma zakryć ryż), przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu, gdy płyn zejdzie poniżej poziomu ryżu

Z butelką mleczka w tle
Kotlety ryżowo-mięsne z brokułem 203

bułki tartej    sól    pieprz czarny    zioła dalmatyńskie    papryka ostra    olej do smażenia    bułka tarta do obtoczenia kotletów   Do miski  wykładamy mięso mielone, ryż i brokuł. Wszystko razem rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Gdy masa będzie w miarę jednolita (brokuł musi zostać dobrze rozdrobniony) wbijamy jajko, dodajemy(...)się składników, masa musi odchodzić od ręki - jeśli jest zbyt mokra dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Z masy formujemy nieduże kule, lekko spłaszczamy, obtaczamy dokładnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym ojeju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubioną surówką bądź warzywami z wody. Kotlety ryżowo-mięsne z brokułem SMACZNEGO

peggiwkuchni
Ryż z truskawkami i jabłkami 171

łyżki masła Wykonanie: • Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie. • Jabłka obrać i pokroić w plasterki, dodać cukier i smażyć ok. 5 minut. • Na koniec dodać cynamon i masło. • Wymieszać ryż z jabłkami i obranymi truskawkami (większe przekroić) i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. • Na wierzchu ma być ryż

To co kocham
Ryż z warzywami i schab w cieście 162

panierce z bułki tartej postanowiłam zrobić im schabowego w pysznym, pulchnym cieście. Całość skomponowała się idealnie;) Polecam;)  Składniki: 3 woreczki ryżu około 700 ml bulionu warzywnego sól pieprz majeranek  oliwa z oliwek do smażenia około 750 gramów pokrojonych na mniejsze kawałki jarzyn (u mnie fasolka szparagowa, kukurydza, brokuł, marchewka, zielony groszek) 5 plastrów schabu 3 jajka(...)pieczenia Wykonanie: Na rozgrzaną patelnie przełożyć pokrojone na mniejsze kawałki warzywa (jeżeli używamy  mrożonych to wcześniej ich nie rozmrażamy), smażymy przez około 15 minut bądź do czasu aż będą miękkie. Następnie na patelnię wsypujemy ryż, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i podsmażamy ciągle mieszając przez około 3 minuty. Po tym czasie stopniowo dodajemy ciepły bulion. Co jakiś czas

Krakowskie smaki Ani
Gołąbki bez zawijania 255

duże jajo;200 ml kaszy manny;1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego;1 łyżeczka kimnku;2 ząbki czosnku;Szczypta słodkiej papryki;Szczypta ostrej papryki;Sól;Pieprz;Olej do smażenia;Bułka tarta do obtoczenia kotletow;1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety;1 litr gorącej wody (do rozpuszczenia vegety).Sposób przygotowania:Kapustę umyć, osuszyć, drobno posztakować, zalać wrzątkiem (tak, aby woda przykryła(...)słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz), wystudzony ryż, odsączoną z wody kapustę, podsmażoną cebulę i dobrze wyrobić. Podczas wyrabiania dodać tyle kaszy manny (około 200 ml), aby masa mięsna dobrze odchodziła od ręki i dała się formować w kotlety.Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.Przypraw

Gospodyni Miejska
Ryż po hiszpańsku z chorizo 192

cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy przecier pomidorowy, 150 ml wody, sól i przyprawy, dusimy przez około 15 minut często mieszając, do momentu aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę. Wtedy dodajemy oliwki i groszek, smażymy jeszcze chwilę. Przed podaniem możemy posypać danie posiekaną natką pietruszki

Szefowa kuchni
SUSHI ZE SZPARAGAMI I AWOKADO 135

wystarczy lekko natrzeć oliwą i krótko usmażyć lub zgrillować na suchej patelni, pod koniec dodając sezam. Dokładny czas smażenia zależy od grubości szparagów, ale nawet grube okazy nie będą smażyć się dłużej niż 8 minut. Zarówno ryż jak i szparagi można przygotować z lekkim wyprzedzeniem. Jednak zwinięte rolki powinny być serwowane od razu. SKŁADNIKI / 3-6 PORCJI

cool and minty
Risotto Z Warzywami 138

marchewki 1/2 korzenia pietruszki 1 mała cukinia 1/2 cebuli około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy) natka pietruszki sól, pieprz do smaku olej/oliwa do smażenia 1.  Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę wraz z warzywami pokrojonymi w kostkę (marchewką, pietruszką, cukinią). 2. U nas musi być dodatek mięsa więc(...)mieszam całość. 4. Następnie podlewam 3 chochelkami bulionu i przykrywam.  Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam. Pod koniec smażenia (tak z 10 minut) dodaje warzywa z puszki, tak z łyżkę natki pietruszki, pieprz, mieszam i sprawdzam smak. Następnie dusze dalej. Duszenie ryżu

Gotowanie...to proste !
Risotto trochę inaczej z poskim akcentem 139

Serdecznie zapraszam  na risotto troszkę inaczej. A dlaczego? Bo juz na początek złamalam pierwszą zasadę- Ryż powiennien byc Arborio- niestety okazało się że nie mam :) Druga złamana zasada- to dodatek wina, trzecia to parmesan z torebki, a powinnien być świeżo stary :) Dlatego dzisiaj mamy risotto troche inaczej  Składniki: 150-200 gr pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)mała puszka kukurydzy mała puszka groszku parmesan natka pietruszki 3 łyżki masła Wykonanie: Pieczarki podsmażamy na patelni , by odparowały wode. W garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę I wyciśniety czosnek. Dodajemy ryż. Mieszmy by ziarnka obtoczyły się w tłuszczu. Dodajemy chochelka bulinon. Jedna chochelka I czekamy by ryż przyjąl rosól, mieszamy I od początku- chochelka bulionu

Smaki Edyty
Kurczak po chińsku 243

przypraw  i sosem sojowym. Wrzucamy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy.  Smażymy kurczaka na mocno rozgrzanym oleju, by był chrupiący. Zdejmujemy kurczaka z patelni i smażymy posiekaną dymkę. Najlepiej smakuje podany z ryżem curry oraz z sosem  chilli słodko- pikantnym

Moje Kuchenne Rewelacje
risotto z krewetkami i cukinią 164

Wyjątkowość krewetek oraz kremowy smak i konsystencja risotto to doskonałe połączenie, które zdecydowanie podkreśli ostrość chilli. Idealne danie dla dwojga z lampką białego wina. Składniki : ryż na risotto 200g ugotowanych krewetek 50g masła 50ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 łyżki soku z cytryny 1 cukinia 1 szklanka groszku zielonego (może być mrożony) natka pietruszki(...)przyrządzenia : kostkę bulionu rybnego lub warzywnego zalewamy gorąca wodą masło rozgrzewamy na dużej patelni, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, dodajemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy około 3 minuty, a następnie dodajemy ryż risotto i mieszamy łyżką około 2 minuty do ryżu wlewamy małą lampkę białego wina, redukujemy na ogniu, a następnie wlewamy stopniowo bulion i czekamy

zobacz ich smak
Czerwone curry z łososiem 136

basmati sól, 1 czubata łyżka brązowego cukru kolendra olej roślinny do smażenia Wykonanie: Przygotuj składniki: łososia umyj, odetnij skórę, pokrój w większą kostkę. Cebulę i czosnek pokrój drobno. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, cebulę, kurkumę i kumin, smaż około 3-4 minuty. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając. W razie potrzeby – dodaj odrobinę oleju(...)Dodaj mleko kokosowe wraz z wodą / bulionem. Sos dopraw solą i brązowym cukrem. Dodaj łososia i smaż 4 – 5 minut, często mieszając. Curry z łososiem wyłóż do miseczek wraz z ryżem. Dodaj kolendrę. Smacznego

Moja pasja smaku

Proponowane wyszukiwania