ryż smażony - 6533 przepisów (strona:86/436)

Risotto pomidorowe (Risotto al pomodoro) 344

masła2 łyżki startego parmezanuświeża natka lub bazylia2 łyżki oliwysól, pieprzCebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie w głębokiej patelni.Gdy cebula zmięknie wsypać ryż i podsmażyć około minutę. Wlać wino i nadal smażyć.Gdy wino się zredukuje wlać chochelkę gorącego bulinu i pozwolić mu odparować. Dodać pomidory i kolejną porcję bulionu, zamieszać i ponownie czekać, aż się

wyzwania kuchenne
RISOTTO A LA BOEUF STROGANOFF 195

cebuli w proszku sól dużo świeżo mielonego pieprzu garść posiekanej natki z pietruszki Na maśle podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodałam kawałki polędwicy, smażyłam dalej około 4 minut, dodałam grzyby, przyprawy, ryż i smietankę. Chlustnęłam wina. Gdy ryż był al dente dodałam passatę i natkę z pietruszki. Pogotowałam minutę i voila

Cytryna&Co.
Wegańskie pulpety z ryżu i fasoli w pomidorach 216

prażonego i zmielonego sezamu 2 łyżki ziarenek białego sezamu 1/2 łyżeczki świeżo mielonego kuminu rzymskiego sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy do smażenia kilka gałązek świeżej bazylii 400g pomidorów z puszki (lub ze słoika) Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie (ja preferuję al dente). Odcedzić i ostudzić. Fasolę odcedzić i wrzucić do pojemnika blendera(...)niej zrobić. Do fasolowego puree dodać ugotowany ryż, zmielone siemię lniane, sezam i kumin. Wymieszać dokładnie, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formować niewielkie pulpeciki i obtaczać je w ziarenkach sezamu. Z masy uformowałam 24 pulpety, po 6 sztuk na porcję. Oliwę rozgrzać na patelni i smażyć pulpety na złoty kolor, obracając z każdej strony. Na drugą

Dietolog
Paprykarz warzywny 176

papryki 1 cebula 1 mała pietruszka 1 średnia marchew 1 pomidor Olej do smażenia (u mnie rzepakowy) 2 łyżki koncentratu 1 ząbek czosnku 2 płaty suszonych wodorostów Natka pietruszki Pół papryczki chilli bez pestek Przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji. Cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak umyte(...)dodajemy papryki. Siekamy ząbek czosnku i wraz z marchewką i pietruszką dodajemy na patelnię. Smażymy tak długo, aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy (można użyć świeżych pomidorów - obie opcje pysznie wychodzą:). Odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy ryż. Przyprawiamy do smaku, rwiemy płaty nori na kostkę i dodajemy do paprykarza. Gdy wszystko

VegUlka
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem :) 169

pietruszki Oliwa Przygotowanie: Cukinie umyć, przekroić na pół i wydrążyć . Cebulkę i czosnek podsmażamy na oliwie na złoty kolor . Do podsmażonej cebulki dodajemy mięso i smażymy ok 5 min, po czym dodajemu ugotowany ryż i wydrążony środek cukinii. Chwilkę podsmażamy i dodajemy 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną suszonego tymianku . Mieszamy i dusimy ok 10min

Domowa Kuchnia u Mamy
Ser smażony z kminkiem 249

robiła, właściwie zawsze gdy byłam u niej to ten ser był. Wspominając kuchnię babci Tosi to właściwie zawsze mam na myśli ser smażony, ruskie pierogi, królika w sosie słodko-kwaśnym i najpyszniejsze gołąbki z ryżem i boczkiem, których do tej pory nie potrafię odtworzyć. W innych rejonach Polski ser smażony również jest znany, ale jednak to u nas w Wielkopolsce

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryż curry z kurczakiem i warzywami. 285

curry, sół, pieprz -odrobina oleju Sposób przygotowania: Piersi myjemy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju z przyprawami. Sól dodajemy gdy mięso będzie miękkie. Ryż gotujemy, Warzywa kroimy w małą kosteczkę i dodajemy do smażonego mięsa. W pierwszej kolejności dodajemy marchewkę ponieważ potrzebuje więcej czasu by zmięknąć, Następnie paprykę z ogórkiem. Gdy warzywa będą miękkie dodajmy ugotowany ryż

Magia jedzenia.
Zapiekanka z wątróbką 156

odstawić na pół godziny. Wątróbkę umyć i osuszyć , pokroić na małe kawałki. Pomidory pokroić na plasterki. Cebulę pokroić , przesmażyć na 2 łyżkach masła , dodać wątróbkę , smażyć 1 min. W natłuszczonej formie układać warstwami osączony ryż , wątróbkę i pomidory , posypać solą i pieprzem. Polać bulionem wymieszanym ze śmietaną , posypać serem. Zapiekać 20 min w 190 stopni

R'n'G Kitchen
Naleśnikowy makaron z makiem i bakaliami 296

cienkie paseczki i wymieszane z masą makową, w której nie mogło zabraknąć bakalii. Danie zrobiłam na wzór kutii, ale naleśniki zastąpiły klasyczny makaron czy ryż. Taka wersja jest dla tych co smażą na Święta cały stos naleśników na krokiety. Można dosmażyć trochę więcej i przygotować dodatkowe szybkie danie. NALEŚNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka

https:KKuchniaMniam
Soczysta karkówka z warzywami gotowana w szybkowarze. 181

Witajcie :) mam dzisiaj  dla Was propozycję pysznego mięsa z warzywami gotowanego w szybkowarze. Mięso jest kruche, soczyste i najważniejsze nie smażone.  Mięso można podawać z kaszą lub ryżem.  Na kanapkach też wyśmienicie smakuje. Do mięsa użyłam przyprawy Swojskiej Piwniczki . Zapraszam :) Składniki : Około 1 kg karkówki 3 cebule 3 marchewki 3 malutkie zielone papryki 3/4 słoiczka pomidorów suszonych

Sama słodycz i szczypta chili
Butter Chicken 166

soli, smaż już bez przykrycia aby sos lekko się zredukował ok 5 min. Dodaj zmielony czosnek z imbirem. Następnie dodaj zamarynowane piersi kurczaka, orzechy i smaż ok 20 min.  Podawaj danie z ryżem  Smacznego

Niezły Młynek
PAELLA Z KURCZAKIEM ( / owocami morza ) 202

wolnym ogniu cały czas mieszając. Doprawiamy szczyptą papryki i chili, wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli, d okładnie mieszamy i smażymy kilka minut. Wlewamy gorący bulion i „dusimy” na wolnym ogniu ok. 8-10 minut. Na sam koniec polewamy całość odrobiną oliwy ( po całości ) i posypujemy posiekaną

Ostra na Słodko
Menu dla diabetyka - podejmij listopadowe wyzwanie! 168

znajdziecie na stronie www.menudiabetyka.pl w pierwszej tabeli. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA Zalecane jest gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii lub pergaminie, duszenie, grillowanie, gotowanie warzyw, kasz, ryżu i makaronu “al dente”.  Przeciwwskazane jest smażenie w głębokim tłuszczu, panierowanie, pieczenie w cieście francuskim, rozgotowywanie potraw, dodawanie tłustej śmietany, masła, smalcu, boczku Zachęcam także do zajrzenia na stronę www.menudiabetyka.pl - znajdziecie tam całe

Kulinarne Inspiracje
Rolada naleśnikowa z masą ryżową 177

pomyślałam tak zrobiłam, jak zrobiłam tak szybo zjadłam, a było pyszne.  Ciasto naleśnikowe 1 jajko mąki kakao mleka cukru pudru 1 łyżka masła do smażenia Masa ryżowa na słodko: 70 g ryżu 1 szklanka mleka 5 pianek marschmalow 1 jajo 1 łyżka masła 1 galaretka Winiary jagodowa 1 galaretka Winiary agrestowa Galaretki należy przygotować zgodnie z opisem, jednak(...)wrzątku, a do agrestowej 1 i 1/3. Galaretki wylewamy na nie duże płaskie naczynia, tak aby po zastygnięciu galaretkę można było pokroić na paski o wymiarach ok 1x1 cm. Ryż gotować w 1 szklance wody przez 20 minut, następnie odcedzić z nadmiaru wody. Wlać mleko, dodać cukier, cukier waniliowy,  masło i gotować kolejne 15 minut na małym

Jadło i czytadło