ryż smażony - 6533 przepisów (strona:93/436)

GOŁĄBKI bez ZAWIJANIA 175

zagotowaniu odcedzić na sitku), ostudzić. Cebulę i pieczarki pokrój na drobną kostkę.  Na małej patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż na średnim ogniu cały czas mieszając do zarumienienia. Mięso przełóż do dużej miski, dodaj kapustę, cebulę, surowy ryż, natkę pietruszki i jajka. Dopraw solą i pieprzem.  Wyrób na jednolitą masę (jeśli będzie rzadka, dodaj trochę tartej bułki

Fiołkowe Talerze
Paprykarz z makreli 151

oleju. Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli, smażymy razem przez kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę paprykową, smażymy jeszcze przez chwilkę, doprawiamy do smaku słodką paprykę, solą i pieprzem. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, studzimy. Makrelę pozbawiamy ości, rozdrabniamy. Do ostudzonego sosu dodajemy ryż i makrelę, dokładnie mieszamy

Bajeczna Kuchnia
MUFFINKI RYŻOWE Z PIECZARKAMI 170

Muffinki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc można je zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na piknik...  Składniki: 400 g pieczarek 200 g ryżu (2 torebki) 1 cebula 100 g sera żółtego 4 jajka 2 białka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy(...)żamy do zeszklenia. Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zeszklonej cebuli. Przyprawiamy sosem sojowym, ziołami, pieprzem oraz solą i smażymy aż pieczarki zmiękną. Zestawiamy z ognia i studzimy.  Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż odcedzamy, wsypujemy do miski i mieszamy z pieczarkami. Dodajemy połowę sera żółtego pokrojonego w drobną kostkę

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekany ryż z kurczakiem. 126

gyros, zostawiamy na dwie godz.(ja na całą noc), smażymy na maśle do zrumienienia, następnie mieszamy z ugotowanym ryżem, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty parmezan, mieszamy, połowę wkładamy do naczynia żaroodpornego, boczek kroimy w cienkie paski, rozkładamy na ryżu, z majonezu, ketchupu i śmietany robimy sos, smarujemy ryż w naczyniu, rozkładamy zeszkloną na maśle cebulę i pomidorki

Kuchnia Beaty
Paprykarz szczeciński 157

papryki slodkiej mielonej 1/2 łyżeczki płatków  chili 1/2 łyzeczki pieprzu 1łyżka płaska soli Wykonanie Krok 1 Ryż opłukać i ugotować . Rozkłócić jajko w miseczce, na talerzyk wsypać bułkę tartą  . Umyte filety ryby moczyć w jajku potem w bułce i smażyć na rozgrzanej oliwie. Krok 2   Do rondla wlać 3 łyżki oliwy i podsmażyć  pokrojoną(...)kostkę cebulę ok 3-4 minut. Dodać paprykę ostrą , słodką i pieprz . Smażyć jeszcze ok 3 minut na silnym ogniu , caly czas mieszając. Krok 3 . Do rondla wlać przecier pomidorowy, dodać płatki chili i sól . Dusić do chwili aż przecier zagotuje się . Krok 4 . Dodać ugotowany ryż , mieszać aż składniki dokładnie połączą się .  Krok 5 . Pokroić rybę

Eli Gotowanie
Ryż z kurczakiem i warzywami 353

piersi kurczaka 1 cebula 1 marchewka 5 pieczarek 5 suszonych pomidorków w zalewie olejowej 1 szklanka długoziarnistego ryżu 3 szklanki wody lub bulionu* 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz olej *ilość płynu jest uzależniona od rodzaju ryżu jaki użyjemy. Wykonanie: Kurczka kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i podsmażamy na patelni(...)zrumienieniu kurczaka, dodajemy do niego cebulę pokrojoną w kostkę, marchewkę pokrojoną w półplasterki, pomidorki pokrojone w paski i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Chwilę smażymy, aby warzywa lekko zmiękły, wtedy na patelnię wsypujemy opłukany ryż. Dokładnie wszystko mieszamy, tak aby ziarenka ryżu pokryły się tłuszczem. Chwilę go podsmażamy, po czym dolewamy 3 szklani wody lub bulionu, dodajemy przyprawy. Patelnię

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki na parze z sosem pomidorowym 163

minut to gotujemy około 8). Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno kroimy, podobnie robimy z czosnkiem. Smażymy na maśle do uzyskania złotego koloru. W misce mieszamy ryż, mięso, marchew oraz cebulę z czosnkiem. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem.   Z kapusty włoskiej wykrajamy głąb. Obieramy 8 ładnych liści. Z każdego obcinamy

Kolizje Smaków
Pierś kurczaka sauté 123

Soczysta pierś z kurczaka, mocno ziołowa, doprawiona, smażona w niewielkiej ilości tłuszczu. Bez panierki, lekko, zdrowo, pokochałam tego typu mięso. Obiad podaję z ryżem, świeżą natką i posiekaną sałatą pekińską z pomidorami, oliwkami lub mizerią z jogurtem, sałatką ze świeżych warzyw. Pierś kurczaka sauté Wypróbuj także inne przepisy na soczystą pierś z kurczaka: Pierś kurczaka pieczona z szynką dojrzewającą Pierś(...)dnia lub po kilku godzinach rozgrzewam patelnię z niewielką ilością tłuszczu (piersi już są w oleju). Kotletów nie rozbijam. Smażę na dobrze rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty, odwracam na drugą stronę i dosmażam jeszcze kilka minut. Podaję z ryżem posypanym natką i świeżymi sałatami oraz pomidorkami i winegretem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki inaczej 246

drobno i dodajemy do mielonego mięsa. Do mięsnej masy dodajemy również drobno pokrojoną cebulę, wcześniej ugotowany ryż i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju. Na dno garnka układamy trochę poszatkowanej kapusty (jeśli nam jej zostało), wlewamy

Salonik smaków
Fit chili con carne 171

wędzona, mielony kmin rzymski, oregano, sól, pieprz cayenne, czosnek granulowany -płaska łyżeczka ksylitolu   -olej kokosowy do smażenia -jogurt naturalny do polania ( łyżka na porcję) -dwa całe liście sałaty w formie miseczki Wykonanie: Do garnka z osoloną wrzącą wodą wrzucamy ryż i gotujemy.  Posiekaną białą cebulę i czosnek podsmażamy na oleju kokosowym, na rozgrzanej dużej patelni. Dorzucamy doprawione(...)mięso. Smażymy ok. 15 min starając się rozbić mięso na jak najmniejsze kawałki. Pokrojoną w kosteczkę paprykę i czerwoną cebulkę, wrzucamy na patelnię i zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy przyprawami, solą i ksylitolem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10 min (w razie potrzeby podlejcie danie wodą lub bulionem). Po tym czasie dokładamy kukurydzę, fasolę oraz ugotowany i odcedzony ryż

Gawron w rosole
Obiad w 30 minut: Zielona potrawka curry 288

końcówki, pokroić na mniejsze kawałki, dymkę posiekać, oddzielić białą i zieloną część. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, białą część dymki, fasolkę i cukinię. Smażyć na mocnym ogniu ok 5 minut. Do wrzątku dodać ryż, gotować do wchłonięcia płynu (ok 15 minut) Do podsmażonego kurczaka z warzywami dodać pastę curry, sól, pieprz, zalać mleczkiem kokosowym - gotować na małym ogniu

coolinarny
Kurczak pilaw- chicken pilav 223

pieprz 2 łyżki oleju 200-300 ml rosołu z kostki kurczakowej  Wykonanie: Podsmażamy cebulę na oleju, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostki. Smażymy ok 5 min, aż kurczak przestanie być różowy. Dodajemy paste curry I ryż. Mieszamy , dodajemy rosół. Doprowadzamy do wrzenia.  Dodajemy fasolkę I kalafior. Zmniejszamy gaz I  "dusimy" pod przykryciem 10 min. Na koniec dodajemy

Smaki Edyty
Zapiekanka z sosem słodko-kwaśnym 191

słoik sosu słodko-kwaśnego od Orzech 200g ryżu 2 filety z kurczaka 100g żółtego sera sól, pieprz olej 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem, smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Wylewamy sos i dusimy jeszcze chwilę. 2. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy ryż, na który wylewamy sos z kurczakiem

Szefowa kuchni
Papkeni Szirakskie – ormiańskie kotleciki/paluszku z ryżem 107

masła Ryż ugotować z dodatkiem soli i kurkumy, ostudzić. Cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach, kolendrę drobno posiekać. Do mięsa dodać cebulę, kolendrę, jajko, przyprawy, ostudzony ryż i wodę i wszystko dokładnie wymieszać/ wyrobić ręką. Z farszu uformować średniej wielkości kotleciki- paluszki, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle. Podawać, polane odrobiną roztopionego masła, ze smażonymi talarkami

Smaki Armine

Proponowane wyszukiwania