ryż smażony - 6533 przepisów (strona:98/436)

Gołąbki z ryżem 171

kapusty, wymaga to nieco większej uwagi, aby się nie poparzyć. Proporcje ryżu w stosunku do mięsa według mnie są dość dobre, gdyż bardziej jest wyczuwalne mięso, ale jak kto lubi. Gołąbki dobrze smakują również na drugi dzień podgrzewane na patelni, gdy lekko się zapieką. Gołąbki z ryżem piekę w piekarniku albo gotuję w szybkowarze, jeśli w szybkowarze to krócej. Gotowanie(...)Ilość porcji: 24 Czas przygotowania: 120 minut Składniki na gołąbki z ryżem: duża główka białej kapusty  kg mielonej łopatki wieprzowej 200 g ryżu białego 4 ząbki czosnku cebula łyżka majeranku łyżeczka kminku łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju do smażenia Dodatkowo: 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego  Jak zrobić gołąbki

Gotuj w domu
Filet z udźca indyka smażony z papryką i cukinią 113

usmażone, ale nie spieczone. Mięso przekładamy bez tłuszczu do miski. Na tłuszcz po smażeniu mięsa dajemy pokrojoną cukinię, paprykę, ½ płaskiej łyżeczki soli. Smażymy 5 minut cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Dodajemy z powrotem mięso, mieszamy, smażymy 1 minutę. Do tak przygotowanego mięsa doskonale pasuje ryż maślano-czosnkowy. Smacznego :)) indyk, udziec, papryka, cukinia

Bułka z Chlebem
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską – najprostsze! 148

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę pekińską drobno posiekać. Połączyć dokładnie mięso, kapustę, cebulę, mannę, ryż, jajka, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki

Mój pomysł na
RISOTTO Z WĄTRÓBKĄ 217

kroimy w kostkę. Przysmażamy na oleju/oliwie. Wątróbkę myjemy, czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do lekko zeszklonej cebuli i smażymy razem ok. 10-15 min., do momentu by wątróbka nie była surowa w środku. Następnie dodajemy sypki ryż i całość zalewamy 1 szklanką bulionu ( bulion może być z kostki). Potrawę trzymamy na małym ogniu i cały czas mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
Domowy paprykarz 171

300g)* ryż- 1 woreczek* marchew- 1 średnia* cebula- 1 średnia* koncentrat pomidorowy- 3 łyżki* woda- 6 łyżek* oliwa- do smażenia* przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, pieprz cayenne, czosnek, listek laurowy oraz ziele angielskie (3 szt.)Ryż opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie.Cebulę cienko pokroić, a marchewkę zetrzeć na tarce.Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulkę, po chwili dodać

Kraina Miodem Płynąca
Kuchnia indyjska – wszystko, co musisz o niej wiedzieć 142

jadania łagodnych potraw. Większość indyjskich restauracji mieszczących się w Polsce preferują podawanie dań właśnie pochodzących z tamtego regionu. Dania kuchni bengalskiego oparte są na ryżu i soczewicy oraz rybach. Podstawą żywienia są także smażone chlebki podawane do każdej potrawy. Region ten słynie także z pysznych i słodkich przekąsek przyrządzanych z białego sera. Religijny zakaz jedzenia wołowiny sprawił, że w Indiach(...)często, mogą przybierać różne formy. Niezwykle popularne są tu placki wszelkiego rodzaju, jak np. poppadam. Ten popularny przysmak to nic innego, jak cienki placuszek, który można spożywać wraz z ryżem. W Indiach można także spróbować wielu rodzajów herbat, które są tam uprawiane na ogromną skalę. Szczególnie warto zwrócić uwagę na gatunki takie jak herbata zielona , która ma wiele właściwości. Czapati

Codogara
Risotto z botwinką i boczniakami 193

świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: 1. W garnku rozgrzewamy masło z oliwą z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulkę od dymki, smażymy przez chwilę aż cebulka lekko się zeszkli. 2. Dodajemy ryż i mieszamy, aż wszystkie ziarenka będą pokryte mieszaniną masła i oliwy. 3. Dodajemy łyżkę wazową bulionu (wody), aż ryż go wchłonie, czynność powtarzamy

Gocha gotuje!
Ryż z buraczkami. 232

razy, aż woda przestanie być mętna. Buraczka kroimy w średnią kostkę, a cebulę w bardzo drobną. Następnie na patelni z grubym dnem smażymy cebulę przez ok. 5 min. Po tym dodajemy pokrojone buraczki, odsączony ryż i zalewamy szklanką wody, gotujemy na średnim ogniu przez ok. 7 min. Potem dodajemy drugą szklankę wody, sól, pieprz i gotujemy kolejnych

Kuchnia Łukasza
Gołąbki bez zawijania 156

puści soki, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Cebulę kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy ugotowany ryż, kapustę, cebulę, mięso mielone, jajka, kaszę manną i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i potem formujemy małe kotleciki i smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju. Do garnka o dłużej średnicy wlewamy ok. 2 szkl. wody

psgotujemy
Wegański sushi bowl z tofu marynowanym z imbirem 81

składniki jak maki, czy raczej futomaki, bo ingrediencji jest dużo. Idea sushi bowl odwołuje się też do sposobu podawania jedzenia w Azji: w głębokich misach na spód kładzie się ryż, a na wierz wykłada pozostałe składniki. Można je potem wymieszać, albo zjadać po kolei. Wegańskie sushi bowl Sushi bowl z tofu nawiązuje do koncepcji coraz popularniejszych ostatnio wegetariańskich(...)temperaturę do minimum, przykryj. Gotuj 20 minut. Krok 4 Wyjmuj tofu z marynaty. Rozgrzej dość mocno patelnię. Wykładaj na nią ser tofu. Smaż z obydwu stron aż ser zrobi się złocisty. Krok 5 Do głębokich misek wyłóż ryż. Na wierzchu połóż marynowane warzywa, ogórek, awokado, nori, kiełki i tofu. Posyp sezamem. Podawaj. Smacznego! Artykuł Wegański sushi bowl z tofu

Niedzielny kucharz
Lunch po koreańsku 92

moim domu. Pikantna cukinia, czosnkowe tofu i szpinak, a do tego odświeżająca sałata zielona z pomidorami i ogórkami podana z ugotowanym ryżem. Mniam, mniam Polecam też to danie w wersji na lunch do pracy lub szkoły! Składniki: tofu smażone cukinia po koreańsku sałatka zielona z pomidorami i ogórkiem z sosem pomarańczowym szpinak po koreańsku ugotowany ryż Wykonanie: Nałożyć

Lamarida.pl
Gołąbki inaczej 421

woreczki ryżu 1/2 główki kapusty białej 1 puszka  przecieru pomidorowego 1 cebula sól, pieprz 1 łyżka oleju do smażenia 1/2 szklanki śmietany 1/2 litra wody WYKONANIE:  Kapustę szatkujemy i obgotowujemy parę minut, aby trochę zmiękła. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do miski wrzucamy mięso, kapustę, ryż oraz podsmażoną na oleju cebulkę.\ Wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy

W kuchennym oknie Ewy
Ryż, curry, kurczak i warzywa 219

pierś kurczaka 1 opakowanie warzyw na patelnie 1 litr rosołu 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka curry sól, pieprz olej do smażenia  Sposób przygotowania: 1.Ryż podsmażyć na łyżce oleju. Dodawać stopniowo rosół aż ryż będzie miękki. Dodać curry i dokładnie wymieszać. 2. Pierś pokroić w kostkę i posypać przyprawą do kurczaka. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju

A Ty Smakuj Mnie
Zapiekanka: Dynia zapiekana z ryżem 180

czerwone 2 torebki ryżu 1 cebula duża 150g sera wegańskiego 2-3 ząbki czosnku sól pieprz tłuszcz do smażenia około 0,5l sosu pomidorowego  Przepis na sos pomidorowy znajdziesz tutaj: Krokiety z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym Przygotowanie: Ryż ugotować. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a paprykę pokroić w kostkę. Cebulę dusimy na patelni z niewielką

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Gołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym 247

czosnek drobno siekamy ) sól,pieprz,majeranek natka pietruszki bułka tarta (do panierowania ) olej ( do smażenia ) Składniki - sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml wody 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru sól,pieprz Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy,gotujemy 10 minut i studzimy. Ryż gotujemy z wodą do miękkości i też studzimy. Do miski wsypujemy mielone mięso(...)dodajemy przestudzoną kapustę, ryż i oczywiście wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę i formujemy gołąbki. ( 1 szt. waży około 15 dkg,wyjdzie nam 9-10 szt.) Panierujemy w bułce tartej, nie za dużo aby się nam nie przypalała podczas smażenia. Na patelnię z rozgrzanym  olejem wkładamy nasze gołąbki i smażymy z obu stron na złoty kolor

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania