ryż smażony - 6533 przepisów (strona:104/436)

Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowym 492

takiej odsłonie mięso jadłam po raz pierwszy. Zazwyczaj w kuchni azjatyckiej panierowane mięso smażymy na głębokim tłuszczu. W tym wypadku kurczak pieczony jest w piekarniku, dzięki czemu unikamy niezdrowego smażenia w dużej ilości oleju.Pomimo moich obaw mięso wyszło naprawdę smaczne i bardzo chrupiące. W połączeniu z pysznym miodowo-czosnkowym sosem, rewelacja. Polecam. Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowymSkładniki(...)chrupiące. W trakcie pieczenia należy co jakiś czas obracać mięso aby równomiernie zarumieniło się z każdej strony. W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.W wok rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim marchew, paprykę oraz szalotkę, przez około 4 minuty, aby były chrupiące. Na koniec dodajemy ananasa. Smażymy jeszcze chwilę. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.Ziarna

Mania Gotowania
Faszerowane cukinie w pikantnym sosie pomidorowym 135

zmiękną i się zrumienią. Dodać posiekany miąższ cukinii i lekko go zezłocić. Dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać mięso mielone, wymieszać wszystko i smażyć, aż mięso lekko się zrumieni. Dodać przyprawy i ugotowany ryż i wszystko razem dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać ewentualnie trochę bulionu. Zdjąć patelnię z ognia i lekko przestudzić farsz. Dodać posiekaną

olalacooking
Risotto z papryką i suszonymi grzybami 129

cebula 2 średnie papryki garść suszonych grzybów 1 łyżka masła przyprawy: jarzynka, suszone pomidory, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy  olej do smażenia Sposób przygotowania: Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy ryż. Kolejno ryż zalewamy jedną szklanką bardzo gorącego bulionu. Czekamy, aż ryż wchłonie bulion i dodajemy oczyszczoną i pokrojoną

Truskawkowa Fiesta
Marchewkowy kurczak curry z rodzynkami 244

rodzynek  olej do smażenia 1 łyżeczka curry papryka ostra,  sól, pieprz 100 g ulubionego ryżu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju, wrzucamy do niej starte marchewki  i dusimy przez ok 5 minut (jeśli marchewka przywiera do patelni proponuję podlać odrobiną wody) . W międzyczasie nastawiamy ryż. Następnie do warzyw dodajemy posiekaną

Cynamonowe szczęście
Polędwiczka w melasie 264

duży ząbek czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru szczypta chili w proszku (lub więcej) 1 średni por 1 marchewka ryż do podania (dowolny – jaki lubicie) sezam do posypania (można pominąć) olej rzepakowy lub arachidowy do smażenia W misce melasę należy dokładnie wymieszać z sosem sojowym do połączenia – następnie dodajemy sok z cytryny, oliwę, drobno starty imbir, wyciśnięty(...)wrzucimy wszystko na raz, temperatura oleju się obniży, a mięso zamiast się smażyć zacznie się gotować, co zepsułoby całe danie). Gdy wszystkie kawałki mięsa będą usmażone, na rozgrzany wok/patelnię wlewamy resztkę marynaty, zagotowujemy i polewamy gotowe kawałki mięsa. Posypujemy sezamem. Najlepiej smakuje z ryżem. Post Polędwiczka w melasie pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sandacz z Sosem Śmietankowo - Maślanym z Trawą Cytrynową i Limonką podany z Dzikim i Jaśminowym Ryżem 141

średnia cebula 75 g masła + masło do smażenia (ja sklarowałam sama) 100 ml bulionu warzywnego sól świeżo mielony pieprz 2 ćwiartki limonki DODATKOWO: 1/2 szklanki dzikiego ryżu (waga przed ugotowaniem) 100 g ryżu jaśminowego (waga przed ugotowaniem) Mango z żurawiną czerwony pieprz Wykonanie: W pierwszej kolejności namoczyłam oba rodzaje ryżu w osobnych miseczkach. Sandacz był mrożony, więc poprzedniego wieczoru(...)owinęłam ręcznikiem i metodą, która jeszcze pamiętam z dzieciństwa owinęłam dodatkowo kocem, dzięki czemu nie musiałam się martwić, że ryż mi wystygnie. To teraz bierzemy się za rybkę. Rybkę miałam już przyprawioną. Na rozgrzanej patelni rozgrzałam sklarowane masło i smażyłam kilka chwil obracając co chwilę. Przesmażoną rybę położyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiłam na bok. Włączyłam piekarnik

Blondynka Gotuje
Warzywa z brązowym ryżem 145

maślany aromat brązowego ryżu), do tego kuszące zdrowe warzywa strączkowe, marchewka dla koloru i wzbogacenia smaku swą słodyczą. Składniki warzyw mrożonych podaję w garściach, na oko, cóż, nie mierzyłam na szklanki, nie ważyłam, danie powstało na oko. I wyszło. Wyszło pycha! więc się od razu dzielę;) Smacznego zdrowego!:)  Składniki: lekką górką szklanka (250 ml) brązowego ryżu średnia cebula pokrojona(...)natka Przygotowanie: Na patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam na niej cebulę z czosnkiem. Po chwili dodaję suszonego pomidora z zalewy i chili. Chwilę smażę, mieszając. Dodaje warzywa, przyprawiam, duszę pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Ryż gotuję do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, gdy woda wyparuje zanim jeszcze nie zmięknie ryż to dolewam jeszcze trochę

Zasmakuj Kuchni
Papryka faszerowana 136

mozarella) sól olej Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę razem z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso i razem smażymy około 10 minut. Dolewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Dodajemy surowy ryż i całość dusimy pod przykryciem do momentu aż zmięknie.  Umytą paprykę kroimy wzdłuż i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Faszerujemy przygotowanym farszem

Qchnia po prostu
Migdałowa zupa krem z pietruszką, gruszką i rozmarynem 127

kostkę.  Pietruszki obierz i też pokrój w kostkę. W rondlu na zupę roztop masło, dodaj pietruszki, gruszki i 2 gałązki rozmarynu, smaż 5 minut do zrumienienia.  Dodaj 800 ml bulionu, zagotuj, dodaj ryż, gotuj 15 minut. Na suchej patelni upraż płatki migdałów i zrumień plastry gruszki. Z zupy usuń rozmaryn, dodaj mleko migdałowe, dopraw do smaku solą

SzczyptaSmaQ
KURCZAK Z PIECZARKAMI W SOSIE IMBIROWO JOGURTOWYM 206

szt.cebuli około 8 szt.pieczarek 300 ml.niskotłuszczowego naturalnego jogurtu łyżka kurkumy 2 łyżeczki zmielonego kminku prażone płatki migdałów do posypania (opcjonalnie) sól ryż do podania Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę. Rozgrzałam olej i smażyłam kostki kurczaka około  10 minut,aż zbrązowiały. Dodałam do nich kurkumę. Wyjęłam je z garnka. Podsmażyłam pokrojone cienko pieczarki i również przełożyłam(...)drobno imbir i czosnek. Następnie wsypałam kminek i sól. Smażyłam około 5 minut,mieszając. Z powrotem dodałam mięso,pieczarki i wymieszałam wszystkie składniki. Wlałam część jogurtu,wymieszałam i trzymałam na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Dodałam resztę jogurtu i gotowałam  5 minut na małym płomieniu. Kurczaka podawałam z ryżem. Można posypać prażonymi płatkami migdałów  i przybrać kolendrą. Smacznego

potrawyregionalne
Obiad do pracy – 5 pomysłów 111

cytryny) – do podania: Patak’s Mango Chutney Przygotowanie : Pierś z kurczaka zamarynuj w aromatycznej paście Patak’s Mild Curry. Kurczaka smaż na patelni z odrobiną tłuszczu. Najlepiej przykryj patelnię pokrywką i smaż na średnim ogniu, aż obie strony ładnie się zrumienią, a kurczak przestanie być miękki w dotyku. Po usmażeniu daj mu odpocząć 2-3 minuty(...)łyżeczka musztardy dijon, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu Przygotowanie : Pierś z kurczaka zamarynuj w paście Patak’s Tikka Masala. Kurczaka smaż na patelni z odrobiną tłuszczu. Najlepiej przykryj patelnię pokrywką i smaż na średnim ogniu aż obie strony ładnie się zrumienią, a kurczak przestanie być sprężysty w dotyku. Po usmażeniu daj mu odpocząć 2-3 minuty

nietylkopasta.pl
Paprykarz z makreli 87

jakich ryb się doda, a także od ilości dodanego ryżu. Ugotowanego ryżu nie powinno być więcej, niż ryby i warzyw. Ryż dodawać stopniowo, wtedy łatwiej można ocenić, ile go jeszcze potrzeba. Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na paprykarz z makreli: 200 g ryżu jaśminowego 700 - 800 g wędzonej makreli 3 cebule 3 marchewki 1 papryka(...)dusić pod przykryciem do miękkości marchewki. W międzyczasie dodać koncentrat, paprykę słodką i ostrą oraz czosnek. Jeśli w czasie smażenia będzie zbyt mało tłuszczu to, można zwiększyć o kilka łyżek ilość oleju. Gdy marchewka będzie miękka dodać makrelę, a następnie ryż i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą. Paprykarz świetnie smakuje na ciepło

Kuchcik gotuje
ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO W CIEŚCIE FRANCUSKIM 235

patelni z 1 łyżką oliwy z oliwek (doprawiając do smaku ulubionymi przyprawami). Pod koniec smażenia dodać pieczarki, cebule i paprykę, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę na małym ogniu. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Ugotować ryż w osolonej wodzie. Odmierzyć jedną szklankę ugotowanego ryżu, dodać do mięsa mielonego i dokładnie wszystko wymieszać. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, ułożyć

Zrób to smacznie
Risotto z czerwonym ryżem, indykiem i warzywami 250

kostkę. Cebule i mięso przełożyć do głębokiej patelni lub brytfanny, polać obficie oliwą i doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Włączyć palnik i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. W międzyczasie ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Do mięsa i cebuli wlać

Passions hobbies life
Kurczak balsamico z ryżem 155

Przełożyć do miski i wymieszać z octem balsamicznym i oliwą. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i odłożyć na 20 minut. Rozgrzać patelnię i smażyć piersi z kurczaka z obu stron na brązowo – złoty kolor. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do miski i podać z pokrojonym na mniejsze kawałki kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi, serem feta, oliwkami, cebulą

Pink Envelope