żółtą drobno siekamy i przesmażamy na oliwie ze szczyptą soli i cukru, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodajemy starte warzywa i smażymy kilka minut, aż warzywa zmiękną. Warzywa łączymy w misce z ugotowanym ryżem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i skórką otartą z cytryny. Dodajemy siemię lniane i wyrabiamy. Mielone siemię lniane? Tak. Powyższa propozycja jest propozycją dla wegan(...)przypadku tradycyjnym kotletów mielonych jedno jajko, a gdy masa będzie zbyt lejąca zagęśćmy ją bułką tartą. Z wyrobionej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż panierka się zarumieni. Gotowe kotleciki możemy podać z lekką sałatką ze świeżych warzyw
Jacob TastesSkładniki: 200 g ryżu (najlepiej okrągłoziarnistego) 2 cebule 4-5 ząbków czosnku olej do smażenia 4 czerwone papryki (mogą być też zielone) 1 papryczka chili 4-5 gałązek selera naciowego 1 puszka pomidorów 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego szczypta sproszkowanych goździków pieprz, sól Ugotuj ryż. Rozgrzej olej w szerokim garnku. Podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Pokrój papryki, papryczkę
Qlinarnie i Qlinarnieryż wesoło pęcznieje i nabiera pięknej żółtej barwy. PS. Dla pełnych efektów polecam otworzyć butelkę wina już w trakcie gotowania. :D * SKŁADNIKI na 2 porcje 200 g ryżu arborio 1 łyżka klarowanego masła 1 biała cebula 1 łodyga selera naciowego 50 ml białego wina 600-800 ml bulionu z warzyw kilka nitek szafranu (opcjonalnie odrobina kurkumy) 1 żółtko(...)gorący. Wrzuć nitki szafranu lub kurkumę i trzymaj garnek cały czas na ogniu. W osobnym garnku rozgrzej masło. Wrzuć drobno posiekaną cebulkę i seler. Smaż kilka minut, aż cebula się zeszkli, następnie wsyp ryż. Wymieszaj kilka razy, aby się zagrzał i wlej wino. Poczekaj aż odparuje, zmniejsz ogień do minimum i zacznij dolewać powoli bulion. Na początek 1 chochla
Food SquareTeraz odcedź ryż i opłukaj szybko zimną wodą. Na patelni rozpuść masło. Dodaj szafran i suszony koper. Wlej 50 ml wody. Smaż przez minutę. Pokrój bób w paseczki. Na dno garnka, w którym gotował się ryż włóż odrobinę masła. Kiedy masło się rozpuści przykryj dno plastrami ziemniaków, oprósz solą Wsyp odcedzony ryż, dodaj koper, bób i delikatnie
codojedzeniadodatkiem niewielkiej ilości soli, w połowie czasu gotowania dodajemy trochę mrożonego groszku i pokrojonej drobno marchewki, warzywa maja sie nie rozgotować, a ryż powinien być sypki, po ułożeniu na talerzu doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Osobo smażymy na niewielkiej ilości masła lub oleju jajko sadzone w specjalnej obręczy w kształcie serca. Układamy usmażone jajko obok ryżu z warzywami. Jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcytryny, lekko posolić i zostawić na około 10 min. W tym czasie ugotować ryż, u mnie była to torebka ryżu parboiled- (gotowany przez 15 min) Rozgrzać tłuszcz na patelni i na gorący kłaść rybę zanurzoną w panierce, smażyć z obu stron, po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym, ułożyć na talerzu i przykryć by ryba nie stygła Obraną marchewkę zetrzeć(...)surowe, cukinię i marchewkę możemy zjeść na świeżo, posypane uprażonymi pestkami dyni Rybę podawać z ryżem i warzywami, polałam sosem chrzanowym, a to dlatego, że świeżego chrzanu jest teraz pod dostatkiem :) Dodatki warzywne: mała cukinia 2 marchewki uprażone pestki z dyni do smażenia - masło sok z cytryny Jeśli nie dysponujemy świeżo startym chrzanem, to 3-4 łyżki
Proste Potrawymówimy o drobiu, jagnięcinie czy wołowinie. Ta bardzo aromatyczne, a najczęściej także bardzo pikantne danie jest popularne Indiach i Pakistanie. Keema jest też niezwykle uniwersalna - można ją jeść z ryżem, ziemniakami lub z chlebem naan. Można używać do nadziewania samosów ( tutaj przepisy na trzy różne warianty samosów ), a jej niepodważalną zaletą jest czas przygotowania, który nie przekracza 30 minut(...)wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić około 15-20 minut, w razie potrzeby podlać łyżką wody. Podawać z chlebem naan lub pita albo z ryżem lub ziemniakami. *** Jeżeli wołowina jest bardzo tłusta, to mięso smażę na suchej patelni bez dodatku oleju. Asme i Shehryar
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmażenia, szczypta mielonego cynamonu, 3 małe gwiazdki anyżu, sól, pieprz do smaku, ponadto: 200 g ryżu białego, kiełki rzodkiewki, świeża rzodkiewka, ser żółty np. radamer. Przygotowanie: Pesto: Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, zmiksowany słonecznik, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Ryż(...)miejscach i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej z cynamonem i anyżem, całość delikatnie mieszamy. Rybę smażymy od str. skóry do ¾ jej grubości, odwracamy na ok. 20 sek. i przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Ryż podajemy z pesto z rukoli, rybą, dodajemy plasterki rzodkiewki, kiełki rzodkiewki i chipsy serowe. Smacznego
Moniki Smakołykikurczaka 500 g mieszanki chińskiej Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 1 łyżka sosu sojowego 100 ml wody 250 g ryżu Kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy mieszankę warzywną chińską, dolewamy 100 ml wody, sos sojowy, przyprawiamy przyprawami i dusimy do miękkości kurczaka. Podajemy z ugotowanym ryżem
VioletoweKucharzeniekawałki, szpinak przesmażamy na oliwie. Avocado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i kroimy w kosteczkę. W szerokim garnku lub patelni rozpuszczamy masełko, na którym smażymy cebulkę. Gdy cebulka będzie już szklista, dodajemy niewypłukany ryż i podsmażamy go na rumiano, około 1-2 minut, aż ziarna będą gorące. Po tym czasie podlewamy go winem i czekamy, aż odparuje. Później dolewamy
Sajkofanka smakuoliwek. Boczek kroimy w małą kostkę i dodajemy do smażącego się kurczaka. Pomidory kroimy w najmniejszą kostkę. Do boczku i kurczaka dodajemy sos sweet chilli, wegetę, pieprz oraz zioła prowansalskie. Na sam koniec dodajemy pomidory, i smażymy przez około 2 minuty. Sos z mięsem mieszamy z ugotowanym ryżem. Smacznego
Klasyka Gotowaniaposiekanego koperku sól, pieprz ziele angielskie i listek laurowy Cebulę podsmażamy razem z mięsem mielonym na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy przecier pomidorowy, chwilę smażymy i zalewamy wywarem warzywnym. Wkładamy listek i ziele angielskie. Wsypujemy ryż, gotujemy 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i całość gotujemy do miękkości. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy trochę
Dzieje kuchennej Wiewiórypół szklanki ryżu * łyżka mąki * 2 łyżki śmietany * 2 łyżki curry * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na rumiano. Przekładamy do garnka. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy aż warzywa zmiękną. Dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem. Dodajemy ryż i groszek. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Doprawiamy przyprawą curry. Zagęszczamy mąką
Pobite gary Barbaryobtaczamy w bułce tartej, wyszło mi 16 sztuk. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki do miękkości i zrumienienia. 3. Do garnka przekładamy sos meksykański, dodajemy klopsiki i gotujmy jeszcze przez kilka minut cały czas mieszając. 4. W między czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. 5. Na talerze nakładamy porcje ryżu i klopsików z sosem. Podajemy
Izabelawkuchnijest delikatniejsza w smaku :)Polecam!* bulion warzywny- 1,5l** marchew- 2 szt.* pietruszka- 1 szt.* seler- 1/2 szt.* por- biała część* cebula- 1 szt.* ryż- 150 g* filet z dorsza- 130 g* olej- do smażenia* przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina kurkumy, suszona papryczka chili* koperek- do posypania (ja posypałam natką pietruszki)Cebulę poszatkować i zeszklić
Kraina Miodem Płynąca