czerwonej pasty curry kawałek około 2-3 cm kawałka świeżego korzenia imbiru 1 świeże/sproszkowane zielone chili ( ja dodałam sproszkowane ) łyżka oleju do smażenia świeża kolendra do posypania 1 cebula 3-4 ząbki czosnku ryż do podania Soczewicę wypłukałam zimną wodą. Przełożyłam ją do garnka i zalałam bulionem. Zagotowałam, przykryłam i gotowałam na wolnym ogniu przez 15-20 minut(...)Odstawiłam. W rondlu rozgrzałam olej i przez dwie minuty smażyłam nasiona kminku. Jeśli macie w swoich zapasach możecie na tym etapie dodać 2 liście curry. Dorzuciłam posiekaną cebulę, starte ząbki czosnku i starty imbir. Wsypałam zmielony kminek i zmieloną kolendrę. Posoliłam, dodałam sproszkowane chili,pastę curry i kurkumę. Smażyłam wszystko przez około 5 minut. Do przypraw włożyłam pokrojone
potrawyregionalnecebula 1/2 czerwonej papryki 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Liść lubczyku Ostra papryka Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Cebulę oraz paprykę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do większej miski przekładamy mięso, ugotowany ryż, pokrojoną cebulę i paprykę. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i ostrą papryką. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą(...)masę. Z gotowej formujemy średniej wielkości płaskie kotlety mielone. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem lub smalcem. Podajemy z ulubioną surówką i smażonym kalafiorem
VioletoweKucharzenieopak. przyprawy kebab – gyros 2 duże filety z piersi kurczaka (ok. 600g) 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) olej rzepakowy do zamarynowania mięsa i smażenia 2 cebule 6 ogórków konserwowych (ok. 400g) 400g sera żółtego 4 pełne łyżki ketchupu pikantnego 4 pełne łyżki majonezu Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros – Wykonanie: Piersi z kurczaka pokroić(...)cedzak, przelać zimną wodą i zostawić do odcedzenia. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dorzucić kurczaka i smażyć do czasu aż mięso będzie dobre (najlepiej na dużym ogniu, by mięso za bardzo nie puściło ‚wody’). Ryż wsypać do miski, dodać kurczaka wraz z całą zawartością patelni (tłuszczem i cebulką). Całość wymieszać i pozostawić na kilka minut
Kulinarne Przebojeoleju do smażenia Dzisiaj zaproponuję przepis na szybkie w realizacji i pyszne danie. Kurczak w cieście kokosowym, to soczyste kawałki mięsa w chrupiącej, kokosowej skorupce smażone na głębokim tłuszczu. Najlepiej smakuje podawany z ryżem i ostrym sosem słodko-kwaśnym. Piersi z kurczaka pokroić na grubą kostkę (2 na 2 cm). Posolić, popieprzyć i odstawić na bok. Wszystkie składniki(...)oblepić (jeżeli nie będą całkowicie oblepione, to nie szkodzi) . Bardzo mocno rozgrzać olej w małym, wysokim rondlu. Kiedy już prawie zacznie wrzeć, wrzucić kawałki mięsa w cieście i smażyć po 3-4 minuty, często obracając. Kurczaka wyjmować na bibułę, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu. Źródło: mniammniam.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnikurczaka szpinak pół cebuli, 2 ząbki czosnku 4 plastry szynki prosciutto 100 gram fasoli szparagowej mrożonej 2 łyżki masła 1/3 szklanki bułki tartej ryż KURCZAK Najpierw przygotowujemy szpinakowy farsz. Na odrobinie oliwy smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy szpinak. Piersi rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Układamy na niej szpinak i zawijamy w roladkę. Każdą pierś dodatkowo owijamy(...)szynkę. Smażymy 20 minut w piekarnika 180 stopni. FASOLKA Fasolę gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy fasolkę, posypujemy bułką tarką i mieszamy. Do smaku dodajemy odrobinę pieprzu i soli. PODANIE Na talerzu układamy ugotowany ryż, fasolkę a na niej pokrojone w plastry roladki z kurczaka. Co za kolor! Co za smak ! Jeśli lubisz
Mój Smak na ŻycieDodać mięso mielone - posolić, popieprzyć, a gdy już będzie usmażone doprawić majerankiem, oregano, i bazylią. Do podsmażonego mięsa dorzucić pokrojone w kostkę pieczarki. Jeszcze chwilę smażyć, następnie dorzucić pomidory. Dokładnie wymieszać, dodać ugotowany wcześniej ryż, ew.doprawić do smaku (ja dodałam dodatkowo łyżkę pikantnego ketchupu). Przełożyć masę do naczynia do zapiekania.Wyrównać, posypać na wierzchu startym serem.Piec w piekarniku
Walijskie Pichceniełyżki oleju rzepakowego sok z 1/2 limonki sól i pieprz 1/2 szklanki ryżu jaśminowego + 1 szklanka wody skórka otarta z 1 cytryny natka pietruszki Ryż gotuję w podanej ilości wody. Na oliwie smażę posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodaję pokrojoną w paski paprykę oraz batata pokrojonego w kostkę. Dokładnie mieszam i dodaję pastę curry. Całość duszę chwilę i wlewam(...)pozbawiam go skóry i ości). Na koniec gotowania dodaję owoce morza i rybę i duszę jeszcze 3-4 minuty. Całość doprawiam solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Ugotowany ryż doprawiam solą i skórką otartą z cytryny, dokładnie mieszam. Gotowe curry podaję z porcją ryżu i posypuję posiekaną natką pietruszki. Smacznego, Klaudia
Mango Papajalodówki. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku według czasu podanego na opakowaniu. Odsączamy i przekładamy do miski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy kurczaka. Przekładamy całość, łącznie z powstałym sosem do miski z ryżem. Mieszamy i odstawiamy do ochłodzenia. Ogórki kroimy w plasterki (lub półplasterki, jeśli ogórki są duże). Łączymy z resztą składników. Majonez łączymy z 1 łyżką
Smaki Na TalerzuCebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Cebulę podsmażyć aż będzie złota, następnie dodać czosnek i smażyć około 1-2 minut. W następnej kolejności dodać mięso. Doprawić je solą, pieprzem i słodką papryką. Smażyć aż mięso będzie gotowe. Wystudzić i wymieszać z wcześniej ugotowanym ryżem. W razie konieczności doprawić do smaku. Przygotować liście kapusty (te najbardziej zewnętrzne odłożyć
My simple kitchensobie wszystkie soki Składniki: 1 woreczek ryżu 1 cebula majeranek łyżka czosnek 3-4 ząbki olej do smażenia 4 papryki 4 plastry sera żółtego 500g mięsa mielonego 1 jajko sól. pieprz 3 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5l bulionu Przygotowanie: Ryż ugotować według opakowania. Cebulę posiekać i zeszklić dodać do mięsa. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa
Garnkowe fanaberieRyż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy, np przyprawą gyros. Wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy. 3. Warzywa myjemy, kroimy kosteczkę. Dodajemy do miski z wystudzonym ryżem oraz kurczakiem. 4. Kroimy ser sałatkowy, typu feta, dodajemy do reszty składników. 5. Przyrządzamy sos vinegrett, dodajemy do sałatki. 6. Odstawiamy do lodówki na 10min
Kuchnia Pełna Pasjizmielonej łopatki wieprzowej 1 woreczek ryżu 100 g pieczarek 1 cebula mniejsza 1 jajko olej do smażenia 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli szczypta papryki ostrej mozzarella Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i dodać do mięsa. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości
Ala piecze i gotujepół czerwonej papryki - 1 średnia cebula - 1 papryczka chili - 1 ząbek czosnku - 200 gram przecieru pomidorowego - sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mięs, zioła prowansalskie - oliwa z oliwek do smażenia - tarty ser mozzarella (opcjonalnie) - 4 plasterki pomidora Zacząć od przygotowania bakłażana. Warzywo przekroić wzdłuż na pół po czym za pomocą łyżki usunąć część miąższu tak żeby na brzegach zostało około(...)dodać paprykę czerwoną, chili oraz czosnek. Smażyć jeszcze przez około 2 min i dodać kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz przyprawą do mięs. Gdy kurczak straci surowość, do farszu dodać pokrojony w kostkę miąższ naszego bakłażana. Smażyć jeszcze przez około 5 min po czym całośc zalać przecierem pomidorowym. Na koniec dodać ugotowany ryż, zioła prowansalskie, ewentualnie doprawić
Zgrabne Gotowanieryżu gotowanego z kardamonem, kurkumą i cynamonem, przekładanego rodzynkami smażonymi z limonką, kolendrą i pietruszką. Brzmi skomplikowanie, a przygotowanie całości zabiera 30 minut! Kuchnia bliskowschodnia zapewnia pełen bukiet aromatów i lekko korzennych smaków, przełamanych świeżoscią limonki i pietruszki, z naturalną słodyczą rodzynek. Łosoś pieczony w miodzie i musztardzie z ryżem po iracku jest bardzo wilgotny(...)delikatny. Warto przekonać się, że połączenie tych wszystkich składników daje niesamowity, lekko orientalny efekt, który zachwyca. W oryginale łosoś pieczony w miodzie i musztardzie z ryżem po iracku podawany jest w warstwach – ryż, rodzynki, ryba, ryż, etc. – stąd jego nazwa „mtabbag simach”, co oznacza rybę w warstwach. Składniki (2 porcje): 250g ryżu długoziarnistego Basmati
Pociąg Do KuchniPRZYGOTOWANIERyż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso rozdrabniamy na patelni i smażymy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Warzywa na odrobinie oleju smażymy do miękkości (około 15 min.). Dodajemy mięso, 3 łyżki sosu sojowego i chwilę jeszcze razem mieszamy. Dodajemy ugotowany ryż wymieszany z 4-5 łyżeczkami curry. Podajemy ze słodkim sosem chili.Aromatyczne warzywa
Moje Kuchenne Rewelacje