ryż smażony - 6533 przepisów (strona:83/436)

Menu dla początkujących: Gotowanie na trzy dni 152

bazy do dwóch dań: kurczaka teriyaki i pulpetów z makaronem orzo 8. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej paprykę zieloną i czerwoną. Podsmażone przekładamy na talerz. Na patelnię wysypujemy mrożone warzywa, chwilę smażymy. Połowę warzyw przekładamy do makaronu orzo. Do drugiej połowy dodajemy ryż i usmażone papryki. 9. Wyciągamy z piekarnika pulpety i kurczaka w sosie teriyaki. Pulpety przekładamy

Niedzielny kucharz
Naleśniki czekoladowe z nadzieniem kokosowo-ryżowym 214

dodać czekoladę, cukier, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia składników, ostudzić. Przelać mleko z czekoladą do miski, dodać wodę gazowaną i pozostałe składniki, dobrze zmiksować. Na patelni smażyć cienkie naleśniki. Nadzienie; Do miski dodać ugotowany ryż według przepisu na opakowaniu i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Nadzienie nakładać na naleśniki i maliny, zwijać w rulony. Naleśniki podawać polane białą czekoladą, udekorować miętą

Kuchnia Danusi
Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. 165

drobiu 1 pęczek botwinka 10 dag orzechy włoskie 10 dag ser topiony 100 ml śmietana 30% 1 łyżeczka pieprz zielony w zalewie olej do smażenia sól Wykonanie. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawę sumak, czosnek niedźwiedzi, pieprz, odrobinę przyprawy Kucharek. Całość dobrze wyrobić. Liście botwinki umyć. Blanszować  kilka sekund w osolonym(...)koniec  dodać zielony pieprz i posiekane włoskie orzechy. Całość zredukować do właściwej gęstości sosu. Buraczki wyszorować szczoteczką,  przekroić na połowę, większe w grube plasterki i smażyć na oleju. Pod koniec posolić i oprószyć pieprzem. Sos rozlać na talerz i na sosie ułożyć nasze "gołąbki". Podać z chipsami

Kulinarny karnet Christophera
Risotto z kurczakiem i groszkiem cukrowym 139

czosnkiem Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Mięso odkroić od kości i podzielić na niezbyt drobne kawałeczki,  dodać do smażonej marchewki i cebuli, trochę przyrumienić, następnie dodać  ryż i znów podsmażyć kilka minut. w kolejnym etapie dodać przyprawy, strączki groszku, bulion i wino , przykryć i dusić, od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż

Gotowanie jest łatwe
Roladki naleśnikowe ala gołąbki w sosie pomidorowym 408

suszone – 1 łyżeczka– sól, pieprz – do smaku– śmietana 18% słodka – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI: Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy. Smażymy duże , grubsze naleśniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce.  FARSZ: Ryż gotujemy w osolonej wodzie.Mięso ( przesmażone wcześniej ) doprawiamy do smaku solą , pieprzem , posiekanym czosnkiem i podsmażoną na złoto cebulką. Dodajemy ugotowany ryż

Ostra na Słodko
Fasola w pomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem 197

łyżeczka wody sól W rondlu na łyżce oliwy podsmażamy cebulę. Po minucie dorzucamy czosnek i przyprawy. Mieszamy i smażymy 3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki, przecier i pomidory suszone. Mieszamy i dusimy ok 10 minut. W tym samym czasie gotujmy ryż wg przepisu na opakowaniu. Do sosu pomidorowego dorzucamy odsączona fasolę i dusimy dalsze 5 minut. W tym czasie(...)roztrzepujemy jajko z wodą. Smażymy na patelni z odrobina tłuszczu na płaski placek. Placek po usmażeniu z obu stron rolujemy i kroimy na plasterki. Do miseczek nakładamy ryż, sos pomidorowo-fasolowy, dekorujemy ślimakami jajka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ekspresowy obiad w 15 minut, czyli ryż z kurczakiem i pieczarkami 24416

bulion i dusić bez przykrycia. Kurczaka również oczyścić, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Pod koniec doprawić przyprawą do kurczaka. Smażyć jeszcze ok. 1 minutę. Całość przelać do patelni z ryżem i pieczarkami, dusić pod przykryciem aż ryż nasiąknie bulionem. Ewentualnie można doprawić całość solom i pieprzem, jeśli bulion nie był dość mocno doprawiony. The post Ekspresowy obiad

Kulinarne Przeboje
Potrawka ryżowa z soczewicą i dynią w pomidorach 174

zeszklić cebulę razem z rozgniecionym czosnkiem, dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dodać przyprawy, chwilę podsmażyć. Dodać ryż i soczewicę oraz dynię pokrojoną w kostkę, wymieszać i smażyć przez około 1-2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać puszkę pomidorów. Wymieszać i gotować około 15 minut do miękkości ryżu i soczewicy

Fabryka pomysłów
Sałatka z boczniakami i ryżem. 327

żółtego sera, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 - 3 łyżki majonezu, łyżka natki pietruszki lub szczypiorku,   sól, pieprz. Ryż gotujemy. Oczyszczone boczniaki kroimy w kostkę, podobnie cebulę i smażymy na oliwie z oliwek. Doprawiamy pieprzem i solą. Studzimy. Ogórki, ser i jaja kroimy w kostkę. Szczypior/pietruszkę siekamy drobno. Przestudzony ryż, boczniaki z cebulką, ogórki

Miksturownik
Mięso mielone z passatą pomidorową i ryżem 190

wykorzystałam czas. Całość zajmuje ok. 20 minut. Zachęcam do wypróbowania. :) Składniki: 100g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 50g ugotowanego ryżu białego 150g passaty pomidorowej przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, czosnek granulowany, zioła do sałatek lub zioła prowansalskie  olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso doprawiamy(...)przyprawą do mięsa mielonego i czosnkiem granulowanym. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy mięso, chwilę smażymy, a następnie wlewamy passatę pomidorową. Pod koniec smażenia dodajemy zioła do sałatek lub prowansalskie. Gotowe mięso i passatą mieszamy z ryżem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Czarny ryż z grzybami 185

pokrój w kostkę a pieczarki w talarki. 3. Rozgrzej olej dodaj cebulę i posól aby się zeszkliła dodaj pieczarki i smaż jeszcze kilka minut. 4. Wlej wino, dodaj ugotowany ryż. Posól do smaku. Poczekaj, aż alkohol odparuje. 5. Wsyp natkę pietruszki i wymieszaj. Czarny ryz z grzybam

AZgotuj!
Risotto pomidorowe (Risotto al pomodoro) 353

masła2 łyżki startego parmezanuświeża natka lub bazylia2 łyżki oliwysól, pieprzCebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie w głębokiej patelni.Gdy cebula zmięknie wsypać ryż i podsmażyć około minutę. Wlać wino i nadal smażyć.Gdy wino się zredukuje wlać chochelkę gorącego bulinu i pozwolić mu odparować. Dodać pomidory i kolejną porcję bulionu, zamieszać i ponownie czekać, aż się

wyzwania kuchenne
RISOTTO A LA BOEUF STROGANOFF 202

cebuli w proszku sól dużo świeżo mielonego pieprzu garść posiekanej natki z pietruszki Na maśle podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodałam kawałki polędwicy, smażyłam dalej około 4 minut, dodałam grzyby, przyprawy, ryż i smietankę. Chlustnęłam wina. Gdy ryż był al dente dodałam passatę i natkę z pietruszki. Pogotowałam minutę i voila

Cytryna&Co.
Wegańskie pulpety z ryżu i fasoli w pomidorach 228

prażonego i zmielonego sezamu 2 łyżki ziarenek białego sezamu 1/2 łyżeczki świeżo mielonego kuminu rzymskiego sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy do smażenia kilka gałązek świeżej bazylii 400g pomidorów z puszki (lub ze słoika) Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie (ja preferuję al dente). Odcedzić i ostudzić. Fasolę odcedzić i wrzucić do pojemnika blendera(...)niej zrobić. Do fasolowego puree dodać ugotowany ryż, zmielone siemię lniane, sezam i kumin. Wymieszać dokładnie, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formować niewielkie pulpeciki i obtaczać je w ziarenkach sezamu. Z masy uformowałam 24 pulpety, po 6 sztuk na porcję. Oliwę rozgrzać na patelni i smażyć pulpety na złoty kolor, obracając z każdej strony. Na drugą

Dietolog
Paprykarz warzywny 189

papryki 1 cebula 1 mała pietruszka 1 średnia marchew 1 pomidor Olej do smażenia (u mnie rzepakowy) 2 łyżki koncentratu 1 ząbek czosnku 2 płaty suszonych wodorostów Natka pietruszki Pół papryczki chilli bez pestek Przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji. Cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak umyte(...)dodajemy papryki. Siekamy ząbek czosnku i wraz z marchewką i pietruszką dodajemy na patelnię. Smażymy tak długo, aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy (można użyć świeżych pomidorów - obie opcje pysznie wychodzą:). Odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy ryż. Przyprawiamy do smaku, rwiemy płaty nori na kostkę i dodajemy do paprykarza. Gdy wszystko

VegUlka