ryż smażony - 6533 przepisów (strona:83/436)

Risotto trochę inaczej z poskim akcentem 132

Serdecznie zapraszam  na risotto troszkę inaczej. A dlaczego? Bo juz na początek złamalam pierwszą zasadę- Ryż powiennien byc Arborio- niestety okazało się że nie mam :) Druga złamana zasada- to dodatek wina, trzecia to parmesan z torebki, a powinnien być świeżo stary :) Dlatego dzisiaj mamy risotto troche inaczej  Składniki: 150-200 gr pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)mała puszka kukurydzy mała puszka groszku parmesan natka pietruszki 3 łyżki masła Wykonanie: Pieczarki podsmażamy na patelni , by odparowały wode. W garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę I wyciśniety czosnek. Dodajemy ryż. Mieszmy by ziarnka obtoczyły się w tłuszczu. Dodajemy chochelka bulinon. Jedna chochelka I czekamy by ryż przyjąl rosól, mieszamy I od początku- chochelka bulionu

Smaki Edyty
Kurczak po chińsku 238

przypraw  i sosem sojowym. Wrzucamy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy.  Smażymy kurczaka na mocno rozgrzanym oleju, by był chrupiący. Zdejmujemy kurczaka z patelni i smażymy posiekaną dymkę. Najlepiej smakuje podany z ryżem curry oraz z sosem  chilli słodko- pikantnym

Moje Kuchenne Rewelacje
risotto z krewetkami i cukinią 157

Wyjątkowość krewetek oraz kremowy smak i konsystencja risotto to doskonałe połączenie, które zdecydowanie podkreśli ostrość chilli. Idealne danie dla dwojga z lampką białego wina. Składniki : ryż na risotto 200g ugotowanych krewetek 50g masła 50ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 łyżki soku z cytryny 1 cukinia 1 szklanka groszku zielonego (może być mrożony) natka pietruszki(...)przyrządzenia : kostkę bulionu rybnego lub warzywnego zalewamy gorąca wodą masło rozgrzewamy na dużej patelni, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, dodajemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy około 3 minuty, a następnie dodajemy ryż risotto i mieszamy łyżką około 2 minuty do ryżu wlewamy małą lampkę białego wina, redukujemy na ogniu, a następnie wlewamy stopniowo bulion i czekamy

zobacz ich smak
Czerwone curry z łososiem 130

basmati sól, 1 czubata łyżka brązowego cukru kolendra olej roślinny do smażenia Wykonanie: Przygotuj składniki: łososia umyj, odetnij skórę, pokrój w większą kostkę. Cebulę i czosnek pokrój drobno. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, cebulę, kurkumę i kumin, smaż około 3-4 minuty. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając. W razie potrzeby – dodaj odrobinę oleju(...)Dodaj mleko kokosowe wraz z wodą / bulionem. Sos dopraw solą i brązowym cukrem. Dodaj łososia i smaż 4 – 5 minut, często mieszając. Curry z łososiem wyłóż do miseczek wraz z ryżem. Dodaj kolendrę. Smacznego

Moja pasja smaku
placuszki "gołąbkowe" 158

kapusty kilka pieczarek 300 g mięsa mielonego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 jajka sól pieprz słodka i ostra papryka tłuszcz do smażenia Mięso z rosołu drobno pokroić. Pieczarki także pokroić. Czosnek i cebule posiekać. Ryż ugotować, kapustę posiekać i osobno ugotować i odcedzić. Wszystkie te składniki razem  wymieszać,dodać mięso mielone, wbić jajka, doprawić przyprawami. Formować placuszki(...)wielkości kotletów mielonych i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem pomidorowym i surówką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zapiekanka gyros 263

puszki kukurydzy 8-10 ogórków konserwowych 2 duże cebule 20 dag żółtego sera olej do wysmarowania naczynia tłuszcz do smażenia sos: 10 łyżek ketchupu 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz słodka papryka Sposób przygotowania: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka. Szklimy na tłuszczu. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Dokładnie mieszamy z przyprawą(...)gyros. Dokładamy do cebuli. Smażymy do czasu aż mięso przestanie być surowe. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, ogórki w plasterki. Ketchup łączymy z majonezem. Dodajemy przeciśnięty przez przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy kolejno warstwami ryż, 1/2 sosu, warzywa, kurczak. Polewamy resztą sosu. Wierzch zapiekanki posypujemy startym

Pobite gary Barbary
Kurczak carry z pomidorem. 218

mielona Kurczaka kroimy na kawałki, polewamy oliwą i mieszamy z przyprawami (carry, papryka -ok. łyżeczka; imbir, pieprz szczypta). Tak przygotowanego kurczaka wrzucamy na patelnię i smażymy. Cebulę kroimy w półksiężyce dorzucamy do kurczaka. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do kurczaka. Ryż odcedzamy wrzucamy na patelnię, mieszamy z kurczakiem doprawiamy imbirem

Moje-pitraszenie
Ryż a'la risotto z kiełbasą 306

łyżki oleju natka pietruszki Wykonanie: Posiekaną cebulę I wyciśniety czosnek wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy ok 2 min, dodajemy paprykę I kiełbasę- pokrojoną w talarki. Smażymy ok 2-3 min. Dodajemy tymianek. Dodajemy ryż. Mieszamy . Dodajemy koncentrat pomidorowy I bulion. Mieszamy. Zmniejszamy gaz. Przykrywamy I "dusimy" około 15-20 min- od czasu do czasu mieszając. Jeżeli zabraknie bulionu dodajemy

Smaki Edyty
KURCZAK W CURRY Z RYŻEM ANANASEM I WARZYWAMI 230

około godzinę. W międzyczasie ugotowałam ryż z dodatkiem kurkumy. Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulkę, dodałam do niej pokrojonego bakłażana,   na koniec smażenia wrzuciłam groszek  i pokrojone cztery plastry ananasa. Wymieszałam wszystko z ryżem. Usmażyłam przygotowane wcześniej piersi z kurczaka, które podałam z ryżem i warzywami. Polecam! Smacznego

potrawyregionalne
smażone boczniaki a la schabowe 167

wrzucić dwie propozycje na makaron ze smażonymi boczniakami stąd ten przepis jako podstawowy)   Boczniaki można jeść w formie kotletów do warzyw z ryżem, czy też do ziemniaków. Wybornie smakują także z bagietką. Czasami  smażę je w paski i używam do makaronów oraz kasz. Tak czy inaczej boczniaki są mega PYSZNE. Polecam je każdemu

Lubczyk i Wanilia
Risotto z borówkami i wołowiną z czosnkiem niedźwiedzim 185

gram masła -dwie płaskie łyżki zmielonego parmezanu -ryż arborio Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso (bez tłuszczu); solimy, pieprzymy i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Smażymy kilka minut. Ściągamy z patelni. Na tłuszcz po mięsie wrzucamy ryż, gdy stanie się transparentny podlewamy winem. Mieszamy. Gdy odparuje podlewamy bulionem, mieszamy i wrzucamy lubczyk. Czynność powtarzamy do momentu, aż ryż będzie

BaRepas
Sezamowy kurczak z warzywami 107

ryż Robimy! Kurczaka kroimy w średnie kąski, przyprawiamy naszą mieszanką. Rozbijamy jajko, mieszamy i obtaczamy w nim kąski. Następnie obtaczamy w sezamie (2 łyżki) Smażymy na złoto na oleju. Jednocześnie robiąc kurczaka gotujemy ryż oraz: Na patelni dusimy warzywa lekko soląc do smaku (ja używam woka) Gdy będą już miękkie-po około 20 minutach, dodajmy pozostały sezam

Latosiowydom
Pulpety drobiowe z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym. 132

łyżki ugotowanego ryżu 1 nie duża marchewka sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia pulpetów Na sos: 500 ml przecieru pomidorowego ( miałam swojski) 1 szklanka bulionu sól, pieprz, bazylia suszona Wykonanie: Piersi zmielić. Dodać ryż i utartą na drobnych oczkach marchewkę. Dodać przyprawy i wymieszać.  Formować małe pulpety i obtaczać w bułce(...)tartej. Tak przygotowane pulpety, obsmażyć na oleju. Kiedy pulpety się smażą, przygotować sos. W garnku zagotować bulion i przecier pomidorowy, doprawić do smaku. Do gotującego sosu, wrzucić usmażone pulpety. Gotować na małym gazie, około 15 minut. Sos można zagęścić nie wielką ilością mąki, wymieszanej z wodą.  Pulpety podałam z  kluskami kładzionymi  i surówką z sałaty lodowej

Agusiowe smakołyki
Kurczak z curry i pieczarkami 128

Przyprawa curry w proszku 2-3 łyżeczki, kostka bulionowa, szczypta cayenne, odrobina cukru, soli i pieprzu czarnego Do zagęszczenia sosu kremowa śmietanka 30% Natka pietruszki Ryż biały długoziarnisty   firmy Kupiec olej do smażenia lub klarowane masło Wykonanie:   Warzywa oczyścić, marchew i seler zetrzeć na tarce na dużych oczkach, por pokroić w półplasterki i przesmażyć na maśle. Przełożyć(...)musztardę i dusić na małym ogniu do miękkości ok 25minut. Po tym czasie doprawić jeszcze do smaku jeśli to potrzebne oraz zagęścić śmietanką. Potrawa najlepiej smakuje podana na ryżu obficie posypana posiekaną natką pietruszki

W garach u Gosi
Szybki obiad. Pikantny ryż z warzywami. 277

. W między czasie przygotowujemy resztę składników dania. Na patelni z 3 łyżkami oleju smażymy nasze warzywa, co jakiś czas mieszając. Gdzieś w połowie smażenia doprawiamy je przyprawą meksykańską (możecie na początek dodać mniej przyprawy) i odrobiną pieprzu. Zmniejszamy gaz. Do warzyw dodajemy ugotowany ryż (gorący), delikatnie mieszamy całość. Dodajemy słodką wędzoną przyprawę, sos sojowy i 1-2 łyżki(...)przegotowanej wody, całość delikatnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie (jeśli wcześniej nie dodaliśmy całej meksykańskiej przyprawy można dodać ją teraz). Smażymy jeszcze przez moment delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy kukurydzę z puszki (złagodzi potrawę dodając jej delikatnej słodyczy), mieszamy i od razu podajemy nasze danie. S macznego

Słodkie okruszki