które jest inspirowane kuchnią indyjską. Jest to kurczak marynowany w jogurcie z dodatkiem wielu przypraw, w tym kuminu oraz garam masala. Następnie smażony z dodatkiem sosu pomidorowego, mleka kokosowego i podawany z pitą lub ryżem. Polecam wszystkim tym, którzy lubią odkrywać nowe smaki! Składniki (na 2 porcje): 250-300 gram piersi kurczaka marynata: 150 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka(...)natka pietruszki do dekoracji do podania: chlebek pita lub naan, jogurt naturalny, ryż długoziarnisty lub dziki Pierś kurczaka kroję w dużą kostkę. Składniki marynaty mieszam i umieszczam w niej pokrojonego kurczaka. Odstawiam na minimum 30 minut. Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę i smażę na rozgrzanym oleju. Dodaję pomidory z puszki, pozostałe przyprawy, syrop z agawy
Mango Papajaśrednia cebula 3 łyżki ryżu sól, pieprz, majeranek, łyżka warzyw suszonych tłuszcz do smażenia- u mnie smalec gęsi Przygotowanie : Warzywa obrać, cebulę, ziemniaka i selera pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w krążki Do garnuszka wlać wodę, wsypać opłukany ryż, wrzucić listka, kilka ziarenek pieprzu, posolić- gotować do pół miękkości ryżu, wkroić ziemniaka
Proste Potrawyworeczek) * marchew- 1 średnia * pietruszka- 1 mała * cebula- 1 mała * koncentrat pomidorowy- 3 łyżki * woda- 100 ml * olej ryżowy- do smażenia * przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, papryka wędzona, suszony czosnek, listek laurowy oraz ziele angielskie * cukier- opcjonalnie Ryż opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Mięso ryby dokładnie oczyścić z ości. Cebulę cienko pokroić, a marchewkę i pietruszkę(...)zetrzeć na tarce. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulkę, po chwili dodać starte warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i smażyć około 5 minut. 3 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszać ze 100 ml wody, wlać do warzyw, dodać przyprawy: suszony czosnek i paprykę słodką oraz wedzoną, przykryć i dusić do uzyskania pożądanej miękkości warzyw (ja lubię lekko kruche). W tym momencie należy spróbować
Kraina Miodem Płynącaoryginalne pomidory rozdrobnione w butelce i można używać zamiast przecieru pomidorowego]i użyłam oleju z ryżu ..Mam nadzieję, że pamiętacie??... Czytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy w Hurtowni Oliwy otrzymają .........25 % zniżkę... 2 kg filetów z zielonego śledzia mąka olej- do smażenia Zalewa: 3 cebule 5 szklanek wody 6 łyżek cukru 2 małe koncentraty pomidorowe(...)mnie 1 szkl. pomidorów rozdrobnionych ] 1,5 łyżki Vegety 1,5 łyżeczki soli ziele angielskie, liście laurowe 10 łyżek oleju z ryżu 0,5 szkl. octu Śledzie pokroic na kawałki, panierować w mące i smażyć na oleju. Zalewa: Cebulę pokroić w kostkę, następnie usmażyć na złoty kolor. Przesmażoną cebulę zalać wodą, dodać przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Całość zagotować
Moje domowe kucharzeniesmażenia, łosoś wyszedł idealnie. Składniki ok. 3-4 porcje: 200 g ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's , ½ czerwonej papryki chili, 300 g filetu z łososia norweskiego, 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego, 150 ml oleju rzepakowego, 1 szt. trawy cytrynowej, 1 świeży brokuł, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzy zielonego marynowanego. Przygotowanie: Ryż
Moniki Smakołykiwarzywny z kielbasa lub bez 1 mała czerwona cebula 1 szalotka 1 cukinia 2 czerwone papryki 2 puszki krojonych pomidorów 6 pieczarek olej do smażenia sól, pieprz, suszona bazylia ew. kiełbasa, chleb lub ryż do podania Cebule obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy w rondlu by sie zeszkliły. Cukinie myjemy i kroimy w ćwierć plasterki, wykrawamy środek z nasionami
Dzieje kuchennej Wiewiórybędziemy smażyć bez tłuszczu) 1. Jajko roztrzepać z mlekiem, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia i ew. olej. 2. Wsypać ryż, wymieszać. 3. Dodawać stopniowo mąkę do uzyskania odpowiedniej gęstości. 4. Łyżką nakładać niewielką ilość ciasta na patelnię, smażyć na rumiano (ja smażyłam na patelni naleśnikowej "na sucho" bez oleju) Podawać z dżemem i bitą śmietaną lub z cukrem
Kto ugości moich gości?Dodatkowo: Kilka pieczarek 3 łyżki kukurydzy 120g sera (np. mozzarella) Mąka i woda do przygotowania ciasta Bułka tarta do panierowania Olej roślinny do głębokiego smażenia Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wrzucamy ryż. Mieszamy dokładnie, by ziarenka pokryły się tłuszczem, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy tak długo, aż płyn całkowicie się wchłonie- wtedy dodajemy pozostałe masło(...)plasterki. Podsmażamy ze szczyptą soli. Gdy odparuje woda, dodajemy kukurydzę. Ser kroimy na 12 podobnych części. Wystudzony ryż nakładamy porcjami na (najlepiej lekko zwilżoną wodą) dłoń, rozpłaszczamy i nakładamy przygotowane nadzienie wraz z kawałkiem sera. Sklejamy dokładnie, nadkładając ryż w miarę równomiernie z każdej strony, tak by podczas obróbki termicznej ser nie wypłynął na wierzch. Możemy nadać dowolny
Kuchnia w czekoladziegarść kiełków ( ja użyłam z lucerny ) 1 łyżeczka oleju sezamowego 3 łyżki wina Mirin 1 łyżeczka cukru 4 łyżki sosu sojowego jasnego chilli do smaku sól do smaku Ugotowany ryż do podania Wołowinę , kroimy na cienkie plasterki , takie naprawdę ,bardzo cienkie , przezroczyste . Marynujemy w łyżce sosu sojowego , łyżeczce oleju sezamowego , 1 łyżce wina Mirin , wyciśniętym praską czosnku i startym(...)rozgrzany . Wrzucamy szalotki , brokuła , smażymy mieszając nieustannie ,żeby się nie przypaliło . Dokładamy po chwili boczniaki , paprykę , ponownie smażymy około 2 minut , wkładamy wołowinę razem z marynatą i mieszając smażymy na dużym ogniu przez minutę . Dolewamy resztę wina Mirin , sosu sojowego , cukier, sól i chilli do smaku . Smażymy około 3 – 4 minuty . Wykładamy na ugotowanym ryżu i posypujemy kiełkami . Gotowe
Ogrodnik w podróżygrzybowy – 2 szklanki 400 ml olej do smażenia świeżo mielony pieprz ser żółty sól opcjonalnie – jeśli bulion będzie za mało słony PRZYGOTOWANIE : Mięso pokroić na małe kawałki. Obrać cebulę i posiekać. Umyć grzyby i drobno pokroić. Mięso z cebulą i grzybami smażyć na oleju, na średnim ogniu. Po 15 minutach dosypać ryż, zalać połową bulionu, zakryć pokrywką i dusić
kuchniabellissima.wordpress.composypania Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu tak by był al dente. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy posiekana drobno cebulę, marchewki oraz odcedzona cieciorkę. Smażymy ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Do zawartości patelni przekładamy ugotowany ryż, mieszamy całość z koncentratem i papryką oraz doprawiamy solą i pieprzem. Chwile podgrzewamy. Paprykarz jest pyszny i na zimno
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżki kaszy manny 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól, pieprz sos 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 ząbek czosnku ziele angielskie liść laurowe Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Kapustę drobno poszatkować, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem(...)miski wrzucić mięso, ryż, cebulę, kapustę, jajko oraz kaszę manną. Masę dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Z farszu formujemy gołąbki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Cebulę podsmażyć razem z czosnkiem na oleju, dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i zmiksować. Gołąbki układamy w garnku, dodajemy liść
magiczna kuchnia Kasiprzestudzamy i następnie mieszamy z jednym jajkiem (jajko służy nam jako spoiwo). Do ryżu dodajemy koperek i natkę pietruszki, oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie lepimy w dłoniach kulki z ryżu i maczamy je w rozkłóconym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu na rozgrzanym oleju.Kurczak: Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą pieprzem
Bon Appetit Małgorzatyjest soczysta, idealnie miękka a od środka przesiąknięta smakami z farszu. Każda cukinia to mała bomba smakowa. Składniki (na 2-4 porcje): 4 okrągłe cukinie 400g mielonej wołowiny 100g ryżu puszka krojonych pomidorów 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego tymianku łyżka siekanej bazylii łyżka siekanej pietruszki 50g żółtego sera sól i pieprz(...)ściągamy z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz ze smażenia. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy. Na patelnię po smażeniu dodajemy cebulę i smażymy przez 5 minut, aż zmięknie. Następnie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarty w dłoniach tymianek i oregano i smażymy mieszając jeszcze przez minutę. Do tego dodajemy ryż, puszkę pomidorów, którą opłukujemy szklanką wody
Smaczna Stronaszklanki osolonej wody). Studzimy. 3. Mięso przyprawiamy (sól, pieprz, vegeta lub przyprawa do mięsa), dodajemy posiekany czosnek i wyrabiamy. Do mięsa dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. 4. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju przez kilka minut. Zalewamy passatą i szklanką wody przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą i bazylią. 5. Rozgrzewamy piekarnik (200 stopni). Na spód tortownicy wykładamy szczelnie warstwę
NA MOIM TALERZU