ryż smażony - 6533 przepisów (strona:101/436)

Tajska zupa krewetkowa 136

kolendry limonka Jak zrobić tajską zupę krewetkową: Zaczynamy od obrania i pokrojenia w kosteczkę cebuli Następnie na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pastę curry, smażymy kilka sekund. Wszystko zalewamy bulionem. Potem do zupy dodajemy ryż, marchewkę pokrojona w słupki, mini kolby kukurydzy, grzyby shitake i łodygi trawy cytrynowej (te wcześniej warto zmiażdżyć lekko np młotkiem kuchennym by wydobyć więcej

Dorota Smakuje
GULASZ CIELĘCY Z TYMIANKIEM, W DELIKATNYM ŚMIETANOWYM SOSIE 172

dodać pokrojoną w dużą kostkę cebulę, podsmażyć. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy.Następnie partiami dodajemy umyte, pokrojone w dość dużą kostkę mięso.Mięso ma się smażyć, nie może puścić soków dlatego dodajemy następną partię dopiero po podsmażeniu poprzedniej lub podsmażamy na patelni i dodajemy podsmażone do garnka (ja tak właśnie robiłam).Podsmażone mięso doprawiamy solą oraz(...)Dusimy ok.1h. Po tym czasie dodajemy słodką śmietankę, trochę wody i całość zagotowujemy.Sprawdzamy czy mięso jest miękkie i dobrze przyprawione. Podajemy z dowolną kaszą, ryżem lub ziemniakami. U mnie z kaszą pęczak. Całkowity czas smażenia mięsa (z duszeniem i podsmażaniem) trwał ponad 1,5h.Smacznego

Smaczne Zdrowe
Smażony ryż z warzywami 177

opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej roślinny i podsmażyć czosnek wraz z przyprawą Pięć smaków około 30 sekund. Dodać fasolkę, paprykę, kukurydzę i smażyć około 2 minut. Dodać kiełki bambusa, pomidory, groszek, podsmażyć. Na końcu dodać ryż i łyżeczkę oleju sezamowego. Wymieszać i można podawać. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia chińska

Moja Galeria Smaku
PAPRYKARZ SZCZECŃSKI 146

natka pietruszki, płatki soli WYKONANIE Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub według metody poniżej:  Ryż wsypujemy do garnka, dodajemy masło i podgrzewamy 2 minuty. Ostrożnie dolewamy 1 szklankę wody, przykrywamy i redukujemy płomień do małego . Gotujemy 10 minut, bez mieszania i otwierania. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimny ryż lekko solimy i spulchniamy(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 25 g masła. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu 2 minuty. Dodajemy starte warzywa i smażymy 10 minut, co jakiś czas mieszając.  Doprawiamy sosem sojowym i solą (nie za dużo jeśli używamy bulionu) oraz pieprzem, słodką i ostrą papryką, suszonym

cool and minty
PAPRYKA FASZEROWANA 262

basmati gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy kolejno pokrojonego bakłażana oraz por - smażymy pod przykryciem do momentu aż bakłażan zmięknie. Doprawiamy do smaku i mieszamy z ugotowanym ryżem. Odcinamy "wieczko" papryki i faszerujemy. Tak przygotowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym wcześniej olejem) i pieczemy pod przykryciem w temperaturze

wege i kropka
Zapiekanka z ryżem i kiełbasą 95

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiełbasę, pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Ciepłe dodajemy do ugotowanego ryżu (razem z olejem na którym się kiełbasa i cebula smażyła). Mieszamy i następnie dodajemy odcedzony groszek. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę masy ryżowej(...)dłużej i pod przykryciem z folii aluminiowej, tak, żeby za bardzo się nie spiekł ser.   Podajemy z ketchupem lub dowolnym sosem pomidorowym. Smacznego!     Artykuł Zapiekanka z ryżem i kiełbasą pochodzi z serwisu Cook Yourself

CookYourself
Domowa „chińszczyzna” 133

rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej 1/3 łyżeczki suszonej papryki ostrej 1 mały ząbek czosnku torebka ryżu (125 g) + sól do gotowania 1 łyżeczka oleju (do smażenia) 1 łyżeczka sezamu (do posypania) Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na pół a następnie w podłużne paski. W pojemniku wymieszać mięso ze skórką cytrynową, sosem sojowym oraz przyprawami. Odstawić(...)usmażyć kurczaka (kilka minut, mieszając łyżką kilka razy). Następnie na patelnię dodać warzywa i dusić pod przykryciem około 15-20 minut (aż warzywa zmiękną). Co kilka minut mieszać. Ryż przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na talerzu wyłożyć ryż i kurczaka z warzywami. Całość posypać ziarnami sezamu

Bullio
Zapiekanka z cukinii z ryżem i serami 118

roli głównej- na końcówkę sezonu. Print Zapiekanka z cukinii i ryżu z serami Zapiekanka z cukinii i ryżu z dodatkiem serów – parmezanu i cheddara pod chrupiącą wartwą okruszków chleba Ingredients 3 cukinie średniej wielkości ok 4 szklanek po starciu 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 g ryżu 2 jajka 60 g parmezanu 60 g sera cheddar 1/2 pęczka natki(...)gotować 2 minuty krócej niż w instrukcji). Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek, smażyć minutę i dodać cukinię. Całość smażyć jeszcze ok 10 minut aż cukinia zmięknie i trochę odparuje, przełożyć do miski. Cukinię przestudzić, dodać ryż, jajko, starte sery, posiekaną natkę, sól, pieprz i całość wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem

Cooking for Emily
Papryka faszerowana 122

suszona lub świeża S&P Drobno kroimy: cebulę, czosnek i chili. Paprykę również kroimy w kostkę. Nastawiamy wodę na ryż, solimy. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę, mięso mielone i pod koniec czosnek a następnie pieczarki. Smażymy. Dodajemy pokrojone pomidory. Wszystko solimy, pieprzymy i szczyptę cukru. Doprawiamy tymiankiem i bazylią. Dusimy. Na koniec dodajemy podgotowany ryż

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kolorowe ryżowe kotleciki 162

minut gotowania ryżu i wydaje mi się on rozgotowany). Przełożyć do miski i odstawić do ostudzenia. 2. Warzywa i ser kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. 3. Do ryżu dodajemy jajka, bułkę tartą, ser, koperek i warzywa. Doprawiamy i mieszamy na jednolitą masę. 4. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Rada: Podczas formowania

Pasja Smaku
Przepis: Ryż z jabłkiem i cynamonem 129

zetrzeć na tarce (szybciej nam się usmażą). Włożyć do garnka, postawić na kuchni i na wolnym ogniu zacząć smażyć (często mieszając aby nam się nie przypaliły). Pod koniec smażenia dodać skórkę pomarańczową i jeszcze chwilę trzymać na ogniu, i zestawić. Ugotowany ryż rozłożyć na talerze, polać roztopionym masłem, na nim położyć usmażone ciepłe jabłka (dowolna ilość), posypać cynamonem

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Domowe berliso z jabłkami 161

gęstego, bo po włożeniu do lodówki będzie za suche). Jabłka obrać, przetrzeć na tarce i przełożyć na patelnię. Dodać cynamon i smażyć mieszając do momentu, aż jabłka będą ładnie upieczone.  Nakładać najpierw jabłka, później ryż. Jeżeli wolicie wersję bardziej słodką, to ostudzone jabłka należy wymieszać z dżemem brzoskwiniowym. Powstanie nam wtedy słodki mus jabłkowy

Passions hobbies life
Krokiety z farszem na bazie młodej białej kapusty, z marchewką, pieczarkami i ryżem. Pyszne 184

kapusta młoda -1 duża marchewka -300 g pieczarek lub grzybów -1 kostka  rosołowa grzybowa  -1 duża cebula -100 g ryżu (1 torebka) -wegeta -pieprz -troszkę oleju PANIERKA -2 jajka -sól -pieprz -bułka tarta Na początku smażymy naleśniki. Wiem, że każdy posiada własny przepis, ale w razie czego podaję własny. Podane składniki miksujemy razem, oprócz mąki. Następnie stopniowo dodajemy(...)FARSZ cebulę szatkujemy i dajemy do garnka, smażymy na małej ilości oleju, dodajemy pokrojone grzyby lub pieczarki, chwilkę dusimy.  Następnie dodajemy kostkę rosołową grzybową. Wszystko mieszamy i dalej dusimy. Dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę oraz poszatkowaną kapustę.  Wszystko razem dusimy do miękkości.  W osobnym garnku gotujemy ryż. Gdy wszystko jest już miękkie, dodajemy ugotowany

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
sałatka z kurczakiem, ananasem i makaronem 92

Średnia:5/5] składniki : ok. 500 g piersi kurczaka 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 cebula ok. 170 g makaronu np. w kształcie ryżu 2 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka olej do smażenia sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu natka pietruszki wykonanie: Makaron wotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Piersi kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy

Domowy Smak Jedzenia