ryż smażony - 6533 przepisów (strona:48/436)

Sobotni omlet po omacku 188

austriacku - w tej wersji najpierw podsmaża się na patelni cebulę, speck i ziemniaki, a dopiero potem dodaje się masę jajeczną omlet japoński - do omletu dodaje się smażony z ketchupem ryż  Składniki na 1 omlet = porcja dla 1 osoby: 2 jaja 1 łyżka wody 1 pomidor - mały 2 plastry szynki kawałek sera feta 2 łyżki szczypiorku - drobno posiekanego bazylia(...)oregano, sól, pieprz czarny - do smaku 1 łyżeczka oliwy - do smażenia Szynkę i ser feta pokroić na małe kawałki. Szczypiorek posiekać. Pomidora pokroić w mniejsze kawałki. W garnuszku roztrzepać widelcem jajka, dolać wodę, dodać przyprawy i rozmieszać.  Na rozgrzaną na patelni oliwę wlać rozbełtane jaja. Chwilę podsmażyć na średnim ogniu, mieszając lekko widelcem od dna patelni - aby omlet napowietrzyć

Grunt to przepis!
Ryż z potrawką ostro - słodką z mięsem 163

cebula 1 duża papryka 2-3 plastry ananasa z puszki 2 ząbki czosnku 350 ml passaty pomidorowej 75 ml soku z ananasa (z puszki) olej do smażenia 200 g ryżu białego sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku szczypiorek do dekoracji Przygotowanie : Cebulę i czosnek obieramy, paprykę oczyszczamy z nasion - kroimy w kosteczkę (czosnek posiekałam drobniutko(...)czasie dodajemy passatę oraz sok z ananasa - mieszamy i podgotowujemy 5 minut.  Na koniec dodajemy ananasa, mieszamy. Doprawiamy do smaku - zostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Ryż gotujemy nas sypko, przekładamy na półmisek, nakładamy gorącą potrawkę, oprószamy posiekanym szczypiorkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Risotto z dynią i kurczakiem 145

prosto i szybko to cały sekret tkwi w odpowiednim ugotowaniu ryżu. Warto zatem wybrać ryż dobry jakościowo i przeznaczony do risotto. Jeśli nie musicie to nie polecam używania ryżu w torebkach – on zazwyczaj bardzo się rozgotowuje. Najlepsze risotto to takie, w którym używanie minimalną liczbę składników, jednak tym razem postanowiłem przygotować risotto dla Polaków wykorzystując jeden ze specjałów(...)posiekaną szalotkę. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, pokrojoną dynię i całość chwilę smażymy (uważając aby kurczak nie przywarł do dna). Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ryż i cały czas mieszając smażymy wszystko przez 1-2 minuty. Dodajemy mleko i 1/3 bulionu. Całość dusimy, dość często mieszając. Jak ryż wchłonie cały płyn, dolewamy kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placuszki ryżowe z cukinią 396

Bardzo proste, smażone placuszki, których głównym składnikiem jest ryż i cukinia. Szybkie w przygotowaniu, szczególnie(...)jeśli zostało nam trochę ryżu np z obiadu. Przypominały mi nieco placki ziemniaczane, więc podałam je ze śmietaną. Dzieciom bardzo smakowały, więc jest to dobry sposób aby przemycić im trochę warzyw :) SKŁADNIKI: 500g cukinii 1 łyżeczka soli 200g ugotowanego ryżu białego (waga po ugotowaniu) 2 jajka pieprz czarny 1 łyżka mąki kukurydzianej olej rzepakowy do smażenia śmietana lub jogurt naturalny

https:KKuchniaMniam
Kurczak w 3 pysznych odsłonach 303

ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy składniki. Dodajemy do nich majonez, Maggi, mąkę oraz całe jajko. Mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotleciki na złoto – nakładamy je na patelnie łyżką. Przepis na skrzydełka z piekarnika Składniki: 500 g skrzydełek z kurczaka 6 łyżek przyprawy Maggi 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki miodu(...)łyżka kurkumy łyżeczka imbiru ząbek czosnku łyżeczka chili szalotka garść orzechów arachidowych 3 papryki w różnych kolorach sól i pieprz do smaku natka pietruszki do podania 100 g ryżu olej do smażenia Kurczaka marynujemy w mieszance przypraw (Maggi, kurkuma, imbir, posiekany czosnek, chili, posiekana szalotka) i odstawiamy na 30 minut. Na dużej patelni na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka około

Kuchnia Bazylii
Świeże daktyle w zapiekanym bakłażanie. 170

chwili wymieszać z ugotowanym ryżem. Z daktyli usunąć pestki. 4 daktyle pokrojone w kostkę i  12 połówek krótko przesmażyć na 1 łyżce sklarowanego masła. Zdjąć z patelni, odstawić. Czosnek, imbir i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pozostałe warzywa paprykę, seler naciowy i ogórek pokroić również w kostkę, może być większa. Na patelnię, na której smażyliśmy(...)daktyle, dodać pozostałe masło i smażyć bardzo krótko czosnek, imbir i cebulę. Następnie dodać pozostałe warzywa, doprawić kolendrą, sosem chili, sosem sojowym i ew. solą. Całość chwilę smażyć, dodać ugotowany ryż z szafranem, wymieszać i na końcu dodać przesmażone daktyle, 12 połówek zostawić do dekoracji. Przygotowanym farszem napełnić połówki bakłażanów, posypać startą mozzarellą i zapiekać w piekarniku 190 st.C

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety z ryżu z warzywami 148

Składniki: 2 woreczki ryżu 2 jajka  puszka groszku zielonego 2 łyżki koperku 3 liście sałaty bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Groszek osączyć na sicie, koperek drobno posiekać, a sałatę porwać na kawałki. Ryż wymieszać z groszkiem, sałatą i zieleniną, dodać 2 surowe jajka. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać(...)masy uformować kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Podawać z ulubionym sosem

magiczna kuchnia Kasi
Schab z grzybami 149

tego solidny kawał schabu z kością i ryż....niebo w gębie... Mięso: - 4 plastry schabu z kością - sól - pieprz - smalec do smażenia Grzyby: - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - olej  - sól Dodatkowo: - ryż, kasza lub ziemniaki - świeży koperek 1. Schab lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy sola i pierzem, obsmażamy(...)gorącym tłuszczu z obu stron. 2. Na małej patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy grzyby, przyprawiamy do smaku solą i razem smażymy. 3. Na talerze nakładamy warstwę ryżu, przykrywamy go mięsem, dekorujemy koperkiem i na wierzch nakładamy 2 - 3 łyżki grzybów , a do tego proponuję kieliszek dobrego wina

Apetyczna babeczka
Risotto ze szparagami i cukinią 123

smażymy 2-3 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W garnku rozpuszczamy pozostałą łyżkę masła, wrzucamy pokrojona w kostkę cebulę szklimy na lekko złocisto, wsypujemy suchy ryż i ciągle mieszając smażymy 2 minuty, po czym wlewamy wino lub cydr i dokładnie mieszamy aż nieco odparuje i zostanie wchłonięte przez ryż.  Gotujemy około 15 minut dolewając

Wanilia i Kardamon
Kurczak w sosie cebulowo- czosnkowym 1940

smażenia Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiam przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w piórka, szczypiorek siekamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Szklimy przez chwilkę cebulę, dodajemy kurczaka. Dokładnie mieszamy i przeciskamy przez praskę czosnek. Na samym końcu dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze chwilkę aby wszystko połączyło się ze śmietanką. Ryż gotujemy do miękkości

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem 624

jajka 10-12 dag sera żółtego Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju z solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Dodać warzywa. Smażyć do miękkości. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Połączyć z warzywami i kurczakiem. Sos: śmietanę wymieszać z jajkami, 1/3 startego sera żółtego oraz przyprawą kebab – gyros. Sos połączyć z ryżem. Całość

Fabryka pomysłów
KOTLETY RYŻOWE Z MARCHEWKĄ 113

ryżu i podduszonych na patelni warzyw: cebuli, czosnku, marchewki i papryki.   Łatwe i szybkie do przygotowania, szczególnie, gdy z wyprzedzeniem ugotujemy i ostudzimy ryż, lub wykorzystamy, ten pozostały z obiadu.  Po wmieszaniu bułki tartej, najlepiej jest zostawić masę na kilkanaście minut, aby wchłonęła wilgoć i zespoliła całość. Dzięki temu, kotleciki nie rozpadną się podczas smażenia(...)oleju. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty, często mieszając. Dodajemy marchewkę, paprykę i natkę pietruszki. Smażymy na małym ogniu, przez około 12 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i szczyptą chili do smaku. Odstawiamy z ognia. Zostawiamy do przestygnięcia.  Przekładamy do pojemnika malaksera  i krótko rozmiksowujemy z ryżem. Próbujemy  i w razie

cool and minty
Potrawka meksykańska z ryżem 109

kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa i smażymy, aż cebula się zeszkli. Pieczarki kroimy na pół lub na  ćwiartki i wraz z fasolą z puszki i pomidorami dodajemy do mięsa. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 20 minut.  W międzyczasie gotujemy ryż, zgodnie ze wskazówkami producenta. Gdy ryż będzie już

Kulinarne przygody Gatity
Fasolka po bretońsku z mięsem i czarnym ryżem 295

innego smaku. Składniki 1 puszka polskiej fasolki po bretońsku Bonduelle 200 g mięsa mielonego ok. 1/2 szkl przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku 1 cebula świeża bazylia czarny ryż olej do smażenia sól ewentualnie parmezan 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerzyk. 2. Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone. Kiedy będzie już lekko(...)ugotowanym czarnym ryżem i ewentualnie startym parmezanem. 5. Danie jest pożywne i smaczne. Fasolka z puszki jest dość pikantna dlatego jej smak złagodziłam ryżem. Smacznego życzy     Kategoria: Dania główne , Przepisy Tagged: Bonduelle , czarny ryż , czosnek , fasola , fasolka po bretońsku , na szybko , parmezan , przecier , wieprzowina

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
KURCZAK CURRY Z MIESZANKĄ CHIŃSKĄ I RYŻEM 202

kuchnie azjatycką czyli warzywnie i ryżowo  😋 Składniki (2 porcje) ➡️ 200 g piersi z kurczaka ➡️ 130 g ryżu ➡️ 500 g mieszanki chińskiej ➡️ 60 śmietanki 30% ➡️ tłuszcz do smażenia Przygotowanie: 1. Ugotować ryż. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przyprawić curry 2. Podsmażyć kurczaka, dorzucić warzywa i przykryć patelnie, dusić do miękkości warzyw (ok 10-15 min) 3. Gdy warzywka

Zdrowie i pysznie na talerzu