ryż smażony - 6533 przepisów (strona:44/436)

Risotto z dynią 155

razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła + dodatkowo: 1 – 2 łyżki masła 1 średnia cebula- pokrojona w drobną kostkę 250 – 300 g dyni pokrojonej w bardzo drobną kostkę (waga po obraniu) 1 – 2 ząbki czosnku – posiekane 150 g ryżu arborio 1/2 szklanki(...)czasie – w drugim garnku – rozgrzej 1 – 2 łyżki masła i podsmaż dynię. Smaż ją około 10 minut – do momentu aż zmięknie.Wraz z ostatnią chochelką bulionu – do ryżu dodaj dynię. Dopraw solą himalajską i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj 1/2 parmezanu i 2 łyżki zimnego masła, wymieszaj

Moja pasja smaku
Czekoladowe risotto z gotowanymi gruszkami 194

zmiękną. Zdjąć z ognia i pozostawić w rondlu.Zagotować mleko i pozostawić na malutkim ogniu.W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło. Kiedy zacznie się pienić dodać ryż , mieszać i smażyć ,aż ziarna staną się prawie szkliste.Wlać 60 ml gorącego mleka, mieszać i gotować, aż ryż je wchłonie. Czynność tę powtarzać do wyczerpania mleka. Proces jest dosyć długi

Kulinarny karnet Christophera
Jesienne risotto 148

następnie wyciągnąć je i pokroić.Marchewkę oraz dynię pokroić w kostkę.Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju, dodać grzyby i chwilę podsmażyć.Na patelnię z cebulą wsypać szklankę ryżu, wymieszać i smażyć do momentu, kiedy będzie szklisty, wtedy wlać szklankę bulionu.Od razu też wrzucić pokrojoną marchewkę wraz z dynią.Dusić pod przykryciem, aż do wchłonięcia bulionu.Wlać kolejną porcję bulionu

Kraina Miodem Płynąca
risotto z kurkami 152

dużą, rozgrzaną patelnię dać pół kostki masła. Zeszklić na nim cebulę. Kurki pokroić na średniej wielkości kawałki (małe pozostawić w całości) i dodać do cebuli, smażyć kilka minut. Na patelnię wsypać ryż, wymieszać z cebulą i grzybami, smażyć przez chwilę, aż stanie się niemal przezroczysty. Na patelnię wlewać porcjami bulion (grzybowy), kolejne porcje wlewać, gdy poprzednia zostanie całkowicie 'wciągnięta

Darcia w kuchni
Ryż z mięsem, serem i pieczarkami 167

majeranek Sposób wykonania: 1. Ryż zalać 2 szklankami wody, gotować do miękkości, w razie potrzeby uzupełnić wodę. Można też najpierw do rondla dodać trochę oleju, wsypać ryż i chwilę smażyć i mieszać, następnie dodać gorącą wodę, trochę soli i gotować do miękkości, aż płyn zostanie wchłonięty. Wtedy ryż będzie bardziej sypki. 2. Mięso obsmażyć na niewielkiej ilości

Kuchnia domowa Ani
Moros y cristianos i mała wycieczka. 169

biały ryż  - kminek  - czosnek Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Czosnek kroimy drobno i podsmażamy z kminkiem. Dodajemy odsączoną fasolę i chwilę smażymy. Mieszamy z ryżem i podajemy. Jeśli już jesteśmy przy bezsensownych konfliktach to podzielę się fotką z ostatniej wycieczki po małych górach, która przedstawia zamek Kamieniec w Odrzykoniu - widok z trasy na Królewską

Kryzysowa Książka Kucharska
Bibimbap 147

Bibimbap to danie pochodzące z Korei Południowej. Najprościej mówiąc jest to miks warzyw, wołowiny oraz jajka smażonego podanych na ryżu, z sosem chili. Jest to talerz zdrowia i smaku. Muszę się przyznać, że jest to moja ulubiona potrawa. Powiem więcej, jest to ulubiona potrawa całej mojej rodziny. Przed chwilą przeczytałam, że Bibimbapa znalazła się na 40 miejscu najsmaczniejszych potraw(...)wszystko pokroić w cienki paseczki. Jest to dość pracochłonne zadanie, ale warto. Gotujemy ryż. Następnie rozgrzewamy wok lub patelnie dodajemy parę kropel oliwy i poklei dodajemy warzywa i je szybko obsmażamy. Robimy to tak najpierw np marchew obsmażamy zdejmujemy na talerz i następne warzywo itd. Smażymy tylko chwilę po 30 sekund. Ponieważ cały proces zabiera trochę czasu, warto nastawić

Smaki Przyprawy i Kolory
Bibimbap 229

Bibimbap to danie pochodzące z Korei Południowej. Najprościej mówiąc jest to miks warzyw, wołowiny oraz jajka smażonego podanych na ryżu, z sosem chili. Jest to talerz zdrowia i smaku. Muszę się przyznać, że jest to moja ulubiona potrawa. Powiem więcej, jest to ulubiona potrawa całej mojej rodziny. Przed chwilą przeczytałam, że Bibimbapa znalazła się na 40 miejscu najsmaczniejszych potraw(...)wszystko pokroić w cienki paseczki. Jest to dość pracochłonne zadanie, ale warto. Gotujemy ryż. Następnie rozgrzewamy wok lub patelnie dodajemy parę kropel oliwy i poklei dodajemy warzywa i je szybko obsmażamy. Robimy to tak najpierw np marchew obsmażamy zdejmujemy na talerz i następne warzywo itd. Smażymy tylko chwilę po 30 sekund. Ponieważ cały proces zabiera trochę czasu, warto nastawić

Kulinarna rozmowa
Łatwa i pyszna Paella z kurczakiem i krewetkami 169

ostre. Jak już mięso lekko się przesmaży zdjąć wszystko z patelni. Na patelnię wrzucić ryż i chwilkę smażyć, cały czas mieszając. Smażyć tak około 30 sekund, następnie wlać na patelnię wywar lub wodę wymieszaną z vegetą lub kostką rosołową. Gotować ryż około 2 minuty, następnie wrzucić indyka i cebulki oraz pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i szafran. Gotować

Kuchnia Pokoleń
C - Paella z kurczakiem, cukinią i papryką 312

smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając. Dodać paprykę w proszku, wlać wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Wsypać ryż i mieszając smażyć 2 minuty. Wlać przecedzony bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 8 minut następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować przez 6 minut. Odstawić z ognia

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Potrawka z kurczaka a’la Gyros 1057

nią cebulę i kurczaka. Pod koniec smażenia przykryj patelnię na 1-2 minuty, by kurczak trochę się ‚podusił’. Papryki pokrój w paseczki. Majonez wymieszaj z jogurtem i ketchupem, dodaj czosnek granulowany i bazylię. Wymieszaj. Pokrojone papryki i odsączoną z zalewy kukurydzę wrzuć do jednej miseczki. Dodaj sos i wymieszaj. Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Na talerz wyłóż ugotowany ryż

Kulinarne Przeboje
Smażona mielona wołowina z brokułami 261

basmati gotuje się zaledwie 10 minut!). Do dania możecie dodać także inne warzywa, np. por czy paprykę – będzie równie pysznie. Smażona mielona wołowina z brokułami (4 porcje): 500 g mielonej wołowiny (udziec) 400 g ryżu jaśminowego lub basmati 1 brokuł 1 mała marchewka pęczek dymki 2 wyciśnięte ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce 1 papryczka(...)tarce o drobnych oczkach imbir. Przesmażamy przez minutę, po czym dodajemy mielone mięso. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor. Dodajemy brokuły i marchewkę. W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. Wlewamy całość do mięsa. Smażymy jeszcze minutę, często mieszając. Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane ziarnami sezamu i odłożonym szczypiorem. Ja dodatkowo posypałam chilli, które bardzo lubimy. Post Smażona

Poezja smaku
Kurczak w kremowym sosie pomidorowym 151

cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka 2 puszki pomidorów krojonych (800g) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz olej do smażenia makaron lub ryż do podania Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy w niedużą kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni(...)smażymy i zalewamy całość pomidorami z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy. Kurczaka dusimy około 10 minut, aż sos stanie się gęsty, a większość wody odparuje. Wówczas dodajemy mascarpone, dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu aż papryka zmięknie (około 5minut). W między czasie dodajemy słodką i ostrą paprykę, zioła prowansalskie i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem lub ryżem. Przepis

kuchnia doski
Risotto z pieczarkami 133

grubym dnem - można też przygotowywać risotto na patelni, ale musi być duża, gdyż danie znacznie zwiększy swoją objętość. Pieczarki pokroić w plasterki. Do cebuli i czosnku wsypać ryż i pieczarki, smażyć krótką chwilę. Gdy wszystkie składniki pokryją się olejem wlać 2 małe łyżki wazowe rosołu. Kolejne porcje rosołu dolewać wtedy, gdy ryż wchłonie poprzednią. Risotto należy ciągle mieszać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zupa Ogórkowa z Ryżem 190

ogórków 1 cebula (60 g) 200 g śmietany użyłam 18 % (około 7 łyżek) 200 g ryżu olej do smażenia koperek do posypania zupy na talerzu W nawiasach podałam orientacyjną wagę produktów . Link do filmu z przygotowania : Zupa ogórkowa z ryżem  https://www.youtube.com/watch?v=z-U1_K0ssvY Przygotowanie : Najpierw przygotuję wywar : Do garnka daję umyte i oczyszczone warzywa , pokrojone na mniejsze kawałki . Dodaję(...)dodaję podsmażone ogórki z cebulą , dodaję kwas z ogórków ( kwasu można użyć więcej jeżeli chcemy zupę bardziej kwaśną ). Garnek stawiam na gazie i gotuję około 10 minut . Następnie dodaję ryż i gotuję do miękkości ryżu około 15 minut. Pod konie doprawiam solą i pieprzem . Następnie zakręcam gaz i zabielam zupę śmietaną . Do śmietany dodaję chochelkę gorącej zupy i dokładnie

Uwaga Babcia Gotuje
Ryż z groszkiem 115

cebula 1l bulionu warzywnego kilka różyczek brokóła 1 łyżka masła Przygotowanie: Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kosteczkę. Na łyżce masła podsmażyć boczek, dodać cebulę. Wsypać ryż i chwilkę smażyć ( tak żeby nie przypalić ). Wlewać po chochelce bulionu, mieszać. Wlać resztę bulionu i od czasu do czasu mieszając gotować, aż ryż będzie miękki. Zagotować osoloną wodę, wrzucić mrożony

Gaździnka warzy
Przepis na risotto z grzybami 177

typu Philadelphiaokoło litra gorącego bulionu drobiowegoryż arborio – 400gsól, pieprz, oliwa 1. Na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę aż zmięknie. Dodaję grzyby i całość chwilę smażę.2. Wsypuję ryż i mieszam dłuższą chwilę aż cały ryż zrobi się szklisty. Cały czas mieszam! Po trochu – małymi porcjami! – dolewam gorący bulion i mieszam aż się cały

UgotujmyTo.pl