ryż smażony - 6533 przepisów (strona:32/436)

Kotleciki drobiowo-selerowe 599

wiosenną surówkę z rzodkiewki z dodatkiem szczypiorku. składniki: 400 g piersi z kurczaka 300 g selera korzeniowego 3 jajka 1 łyżka natki pietruszki sól,pieprz olej Rapso do smażenia dodatki ryż z dodatkiem kurkumy surówka z rzodkiewki Pierś kurczaka drobno pokroić. Selera zetrzeć na tace o grubych oczkach. Przygotowane składniki przełożyć do miski. Dodać jajka i posiekaną natkę pietruszki(...)Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i nakładać po łyżce masy. Łyżką uformować płaskie kotleciki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. Danie podane na talerzu z kolekcji  Daria z Porcelana Bogucice

Monia miesza i gotuje
Paella z kurczakiem i warzywami 4194

skórki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki wędzonej papryki 1/4 łyżeczki kurkumy 2 łyżki soku z cytryny szczypta szafranu (opcjonalnie) sól, pieprz olej lub oliwa do smażenia * Do paelli używamy ryżu do risotto, ponieważ ryż typowo przeznaczony te tej potrawy jest bardzo rzadko dostępny. Gotujemy go jednak trochę inaczej, niż w przypadku risotto, czyli bez mieszania, co powoduje, że ziarenka(...)oraz czosnek. Smażymy około 3 minuty. Następnie wlewamy wino, mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty, aż wino wyparuje. Dodajemy pomidory i mieszamy, po chwili wsypujemy ryż i cały czas mieszając smażymy około 2 minuty. Wlewamy na patelnię ciepły bulion, wszystko zagotowujemy i zmniejszamy nieco ogień. Gotujemy początkowo bez mieszania około 5 minut. Następnie dodajemy oliwki i szafran. Zmniejszamy

Mania Gotowania
KREMOWE RISOTTO Z KURKAMI 160

trzeba być rodowitym Włochem, aby wiedzieć, że podstawą dobrego risotto jest ... odpowiedni gatunej ryżu. 😊 Najlepszym dostepnym u nas gatunkiem jest ryż   Arborio, Carnaroli lub po prostu „ryż do risotto”. Poza tym: dobry bulion, masło połączone z oliwą, odpowiedni gatunek sera i trochę cierpliwości 😉 (Oczywiście przyda się też białe wino, ale ja najczęściej o nim zapominam(...)łyżce masła + 2 łyżli oliwy do zezłocenia wraz z przecisnietym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy kurki (większe kroimy na mniejsze kawałki). Kiedy delikatnie się podsmażą, wsypujemy na patelnię ryż i smażymy około 3 minut, aż wszystkie ziarenka pokryją sie tłuszczem. Następnie całość zalewamy odrobiną gorącego bulionu - tak aby bulion pokrył minimalnie ryż. Kiedy ryż wchłonie bulion, dodajemy

Walijskie Pichcenie
Jaja na czerwonym ryżu z marchewką baby 137

się podładować! Składniki ok. 100 g czerwonego ryżu opakowanie mrożonej marchewki baby jaja pomidory ulubione zioła parmezan sól do smaku u mnie drobnoziarnista himalajska różowa olej kokosowy do smażenia opcjonalnie Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, ale tak aby był jeszcze lekko wilgotny, czyli nie gotuj go na sypko. Na dużej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego, wsyp mrożoną marchewkę

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka ryżowa z kurczakiem i brzoskwiniami 210

fajnie się prezentuje. składniki: 250 g ryżu, u mnie długoziarnisty z dzikim 600 g piersi z kurczaka 1 puszka brzoskwiń 1 puszka kukurydzy sól,pieprz olej do smażenia majonez Ryż ugotować, dobrze osączyć i wystudzić. Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju, wystudzić. Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić w średnią kostkę. Kukurydze

Monia miesza i gotuje
Wtorek: Risotto z groszkiem i pieczarkami 140

arborio, który gotuje się od niego szybciej, nie jest podatny na rozgotowanie i zawiera więcej skrobi. W Polsce niestety dostępny głównie w internecie. Przepis inspirowany cooking.nytimes.com Składniki: 1/2 szklanki ryżu arborio 1 szklanka zielonego groszku mrożonego 1 mała szalotka Kilka pieczarek 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub wody 4 łyżki masła 4 łyżki tartego parmezanu(...)ogniu, ale mocniejszym. Rondel musi mieć temperaturę. Dodaj pół łyżeczki tymianku, przesmaż chwilę aż uwolni aromat. Krok 3 Wsyp do rondla pół szklanki ryżu, zamieszaj i smaż kolejne 2-3 minuty aż ryż stanie się szklisty i ziarenka pokryją się maślanym sosem. Wtedy wlej do ryżu pół szklanki wina, zamieszaj i gotuj aż płyn odparuje z rondla. Następnie wlej

Niedzielny kucharz
Risotto z warzywami 162

może naturalnie zagęszczać zupy i desery. Składniki: - 20 gram masła - 125 gram ryżu Risotto Uncle Ben's - kilka różyczek brokułu - 2 łyżki marchewki pokrojonej w kostkę Przygotowanie: Risotto przygotowałam zgodnie z recepturą na opakowaniu. A więc: Rozpuszczamy w rondlu 20 g masła. Dodajemy 125 g ryżu i smażymy go aż ziarenka będą przejrzyste. Następnie dodajemy 300 ml gorącego bulionu

Życie zaczyna się w kuchni
ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA 211

śmietany 30% 3 torebki ryżu 3 łyżki zarodków pszennych lub otrębów sól, pieprz słodka papryka mielona ostra papryka mielona przyprawa do mielonego zioła prowansalskie olej do smażenia Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż cebula lekko zbrązowieje. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i szatkujemy

Kuchnia MagdaLeny
Paluszki rybne z łososia, ryż i surówka z marchewki i jabłka 173

filetu z łososia (grubszy i równy prostokątny kawałek, nie od strony ogona) sól do smaku 2 łyżki maku 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju do smażenia 60g ryżu (dla diabetyków lepszy będzie brązowy ryż) 2 średnie marchewki 1 soczyste jabłko Wstawić ryż do gotowania w osolonej wodzie – na 180ml wrzątku wsypać 60g ryżu. Jak zawrze, zmniejszyć ogień(...)się do wilgotnej ryby. I teraz można paluszki zrobić na 2 sposoby: 1. Szybszy. Na patelni rozgrzać olej (ja do smażenia używam rzepakowego). Smażyć z jednej strony około półtorej, góra dwie minuty, po czym przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze na minutkę. Tą wersję wybrałam tym razem. 2. Zdrowszy. Na suchej teflonowej patelni podsmażyć paluszki w ziarnach (ok.minut

Dietolog
SEROWE STEKI Z LETNIA SALATKA NA OLEJU RZEPAKOWYM 140

natki pietruszki 100ml białego octu winnego cukier, sól i pieprz do smaku 5 łyżek oleju rzepakowego (winegret) garść czarnych oliwek jajko bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia dodatkowo: ryż basmati lub hawajski ryż jaśminowy szczypiorek do dekoracji kilka listków natki pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Pomidory myjemy i osuszamy - kroimy na kawałki. Krok 2. Ogórka(...)jajku oraz bułce tartej (do panierki raczej nie dodajemy przypraw), smażymy na średnio rozgrzanym oleju po minucie z każdej strony (na złoty kolor). Przed podaniem, schłodzoną sałatkę rozkładamy na talerzach, na każdym kładziemy po kilka steków serowych, posypujemy resztą posiekanej natki pietruszki, dekorujemy listkami natki oraz szczypiorkiem. Podajemy z ryżem basmati lub hawajskim ryżem jaśminowym. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Smażone przegrzebki na maśle i oleju rzepakowym z risotto z czarnego ryżu z groszkiem i natką pietruszki 133

przegrzebek szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła Na oliwie z oliwek smażę szalotkę i czosnek. Po kilku minutach dodaję ryż i całość smażę przez chwilę. Wlewam wino i redukuję o połowę. Wlewam porcję bulionu i gotuję na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Ponownie wlewam bulion i dolewam(...)tego jak ryż szybko będzie wchłaniał płyn. Na koniec gotowania risotto (po około 20 minutach) dodaję posiekaną drobno natkę pietruszki i mrożony groszek. Całość doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Gotuję 1-2 minuty i dodaję starty parmezan oraz masło. Całość dokładnie mieszam. Na osobnej patelni rozgrzewam oliwę z oliwek z dodatkiem masła. Na rozgrzanej patelni smażę po 1 minucie

Mango Papaja
Paella 184

oliwy z oliwek 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 125 ml białego półwytrawnego wina 1 l bulionu warzywnego 300 g ryżu Szczypta szafranu Natka pietruszki Cytryna Sól Sposób przygotowania: Na początku musimy przygotować bulion. Musi być ciepły gdy dodamy go do paelli. Bulion gotujemy i do tego dodajemy szczyptę szafranu. Kurczaka(...)minut. Następnie po tym czasie doprawiamy papryką wędzoną oraz ostrą. Wlewamy również wino i trzymamy wszystko na ogniu aż wino wyparuje. Gdy wino wyparuje dodajemy przecier pomidorowy i ryż. Całość smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Na samym końcu wlewamy przecedzony bulion i doprowadzamy do zagotowania. Mieszamy przez ok 6 minut i dodajemy krewetki. Następnie należy zmniejszyć ogień, przykrywamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Risotto ai funghi secchi / Risotto z suszonymi grzybami 169

względu jakich dodatków (condimenti) użyjemy, każde risotto przygotowuje się według jednego schematu. Ryż (riso) najpierw smaży się z tłuszczem i cebulą (soffritto) , następnie lekko gotujący się bulion (brodo) dodaje się do ryżu małymi porcjami, chodzi o to, aby ryż pochłonął każdą porcję, zanim dolejemy kolejną. Gdy ryż jest miękki, ale wciąż jędrny, przychodzi pora na dodanie(...)parmezanu, które energicznie miesza się z ryżem.  "Tajemnica risotto tkwi  w stopniowym podlewaniu ryżu bulionem" Przygotowanie risotta składa się z 4 etapów: Brodo - bulion, ale także wino lub inny płyn, którego używamy do gotowania ryżu. Należy pamiętać, aby bulion cały czas lekko się pryciał i był gorący podczas dodawania go do ryżu, chodzi o utrzymanie stałej temperatury gotowania

Codzienne Gotowanie
Miruna w zielonej panierce na ryżu 205

Składniki : około 20-30 dag ryby, u mnie miruna 6 dag świeżego szpinaku, kilka gałązek mięty jajko 2-3 łyżki mąki sok z cytryny - sól, pieprz, tłuszcz do smażenia ugotowany ryż, czerwona papryka do ozdoby Przygotowanie : Rozmrożoną rybę, pokroić na dzwonka, posypać pieprzem i solą, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 5-10 min Do szpinaku i listków(...)wszystko zblendować Na gorącym tłuszczu smażyć z obu stron kawałki ryby zanurzone wpierw w szpinakowo-miętowej panierce Osączyć na papierowym ręczniku  Zrobić sałatkę, u mnie z pomidorów i arbuza (polałam sosem miętowym ) Na sos miętowy : Kilka gałązek mięty, sok z cytryny, miód i oliwa- wszystko wymieszać. Polać tym sałatkę. Rybę podałam na ryżu i polałam sosem chrzanowym ze świeżo

Proste Potrawy
Kalafior z ryżem curry 228

Dziś pomysł na szybki obiad, czyli smażony kalafior z ryżem curry. Można podawać z dowolnego rodzaju surówką - w mojej wersji z pomidorem i czerwoną cebulą.  Składniki : - kalafior - biały ryż - pomidory - czerwona cebula - przyprawa curry - sól  - pieprz ziołowy - bazylia - jajko - bułka tarta Przygotowanie 1. Kalafior podzielić na różyczki, umyć i następnie gotować w osolonej wodzie około 15 minut(...)Ugotowany kalafior obtoczyć w jajku i następnie w bułce tartej. 3. Ryż gotować około 12 minut. 4. Przygotowany kalafior smażyć aż się zarumieni, następnie przyprawić pieprzem ziołowym i bazylią. 5. Ugotowany ryż wymieszać z przyprawą curry (około pół łyżeczki na 1 torebkę ryżu) i następnie podsmażyć chwilę na patelni dokładnie mieszając. 6. Pokroić pomidory i cebulę. Smacznego

Kuchenne innowacje
Kremowe risotto z borowikami 205

odgrzewania. Grzyby czyścimy i kroimy w paski/plasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z jedną łyżką masła i przesmażamy czosnek i cebulę do miękkości. Dodajemy ryż i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy borowiki i wino i zmniejszamy ogień. Gdy wino odparuje, dodajemy po jednej chochli bulionu, aż do całkowitego wchłonięcia prze ryż.  Często mieszamy

Moje Kuchenne Rewelacje