ryż smażony - 6533 przepisów (strona:23/436)

Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem 218

makaronu jest typowe dla kuchni krajów arabskich, a wywodzi się od popularnego tam dania o nazwie  roz bil sha'areyyah , czyli ryżu ze smażonym makaronem vermicelli. Jeżeli jesteście ciekawi jak przyrządza się taki ryż w wersji libańskiej, zajrzyjcie do zaprzyjaźnionego bloga Ewy . Zupa jest aromatyczna i ma ciekawy smak. Wyczuwalny jest kmin rzymski, który używam w swojej kuchni(...)dodaniem do zupy odlej wodę. W garnku z grubym dnem rozpuść na średnim ogniu masło i wlej oliwę. Dodaj nasiona kuminu oraz makaron (spaghetti połam na krótsze części) i smaż mieszając, aż makaron stanie się złoty i chrupiący. Następnie wyłóż go z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej i przełóż na talerz. Odstaw na później. Do garnka wrzuć marchewkę oraz cebulę

Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto z kurczakiem i szparagami 298

pomocą ostrego noża, odkroić od kości jak najwięcej mięsa. Kości zostawić na bulion. Mięso pokroić w kawałki wielkości około 3-4 cm. Rozgrzać patelnię. Na suchą patelnię wrzucić mięso - smażyć, aż mięso zmięknie i zarumieni się ( około 8 minut ). Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła. Cebulę posiekać w drobną kostkę - podsmażyć na maśle, aż lekko zmięknie. Szparagi pokroić w plastry(...)Szparagi mają lekko zmięknąć, ale muszą pozostać chrupkie. Mięso z kurczaka dodać do warzyw - odstawić na bok. Na patelni ( może być ta po kurczaku ) rozgrzać łyżkę oliwy. Wsypać ryż arborio - smażyć mieszając do momentu, aż ryż zacznie robić się szklisty - około 3-5 minut. Ciepłą wodę wymieszać z sosem sojowym. Podsmażony ryż podlewać wodą z sosem sojowym

kolorowotorcikowo
Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym – bez smażenia 203

smażone. Do przygotowania kotletów mielonych z ryżem, będziemy potrzebowali: Naczynie żaroodporne 500 g mięsa mielonego (użyłam mielonej szynki wieprzowej) 200 g ryżu (lub 300 g) – przed gotowaniem 1 jajko 1 cebula (około 100 g) pęczek natki pietruszki do smaku: sól, pieprz papryka ostra, pieprz ziołowy olej do smażenia Na sos: od 500 do 700 g przecieru pomidorowego (passaty)- ja użyłam(...)dodatkowo bazylia suszona lub świeża zioła prowansalskie lub inne takie jakie lubimy olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym – bez smażenia Przygotowanie: Najpierw przygotuję kotlety: Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka ryżowa po węgiersku 3099

łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 3 łyżki octu winnego z białego wina sól, pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy ryż, chwilę smażymy a następnie zalewamy bulionem. Dusimy aż ryż będzie miękki ( ale też nie za bardzo miękki, do sałatki dobry jest tak "al dente"), od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do wystudzenia

Czerwona Porzeczka
Risotto zapiekane z brandy 118

smażyć aż odparuje. Ściągnąć z ognia i usunąć jałowiec i liść laurowy. Resztę masła rozpuścić w dużym garnku. Dodać cebulę i smażyć kilka minut aż zmięknie. Dodać ryż i smażyć przez 2 minuty cały czas mieszając. Dodać ½ szklanki bulionu i gotować aż cały bulion się wchłonie. Czynność powtarzać dodając po ½ szklanki bulionu aż cały płyn się wchłonie. Ryż

Mama Gotuje
Risotto z kurczakiem 190

kurczaka pokroić, wymieszać z vegetą i odstawić na minimum godzinkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone mięso i smażyć, następnie dodać mieszankę  warzyw. Po kilku minutach wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty i wlać wino. Kiedy wino zostanie wchłonięte przez ryż, dodawać stopniowo  gorący bulion. Mieszać do wchłonięcia płynu, aż ryż będzie miękki

Moje domowe kucharzenie
Risotto alla milanese 102

pokroić w kostkę.  Szpik pokroić. W garnku rozpuścić połowę masła, dodać cebulę i poddusić. Następnie dodać szpik wołowy.  Smażyć dopóki szpik się nie rozpuści.  Wsypać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino, gotować aż płyn odparuje. Następnie wlać około 150 ml bulionu, zagotować, dodać rozgnieciony w palcach szafran. Gotować, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką(...)kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy aż ryż będzie gotowy. Ryż ma być miękki ale nie rozgotowany! Zdjąć garnek z ognia, dodać masło, wymieszać. Następnie dodać starty ser, dokładnie wymieszać. Powinniśmy otrzymać kremową konsystencję. Podawać z „chipsami” z szynki i sera grana padano. Szynkę pokroić w paski i smażyć na suchej patelni. Na suchą, rozgrzaną patelnię wyspać trochę startego

królestwo garów
Kurczak z warzywami po chińsku 216

smażenia kurczaka wrzucamy mieszanką warzyw i smażymy do miękkości warzyw,co jakiś czas mieszając.Doprawiamy do smaku solą,słodką i ostrą papryką ,dodajemy kurczaka i jeszcze smażymy przez chwilę.Ryż gotujemy według przepisu na opakowani.Na talerz wykładamy porcję ryżu i układamy na nim porcję kurczaka z warzywami

Bajeczna Kuchnia
Risotto cytrynowe z łososiem 157

skórą, - sok z ½ cytryny, - przyprawy: kurkuma, ostra papryka Sposób przygotowania 1. W garnku rozgrzewamy łyżeczkę masła. 2. Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. 3. Do cebuli dodajemy ryż i smażymy ok. 1 min. 4. Do ryżu wlewamy ½ szklanki wywaru i czekamy aż wywar się wchłonie. Czynność powtarzamy kilka razy (gotujemy ok. 20 min). Do ryżu dodajemy skórkę

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Paella 181

ilość oliwy, na której podsmażamy cebulę do zeszklenia. Dodajemy czosnek, a po ok 30 sekundach paprykę. Smażymy wszystko razem przez 2 minuty.  Nastepnie do warzyw wsypujemy surowy ryż i smażymy cały czas mieszając przez kolejne 2 minuty, aż ryż zrobi się szklisty. Dodajemy pomidory, wrzący, przecedzony bulion, przecier pomidorowy i przyprawy. Chwilkę mieszamy, aby składniki się połączyły

Zawsze głodna!
Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym 322

szklanki do gotowania ryżu oraz olej do smażenia i bułka tarta do panierowania W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać ryż i mieszając, smażyć ok. 1 minuty. Wlać bulion. Gotować do miękkości, w razie potrzeby dolać bulion lub wrzątek. Odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec(...)dodać drobno posiekany czosnek. Posiekaną kapustę wymieszać z ostudzonym ryżem surowym mięsem i cebulą z czosnkiem. Dodać zioła, kminek, majeranek, słodką i ostrą paprykę, natkę, przyprawę oraz jajka. Masę formować jak płaskie sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Sos grzybowy: 1 duża cebula 350 g świeżych grzybów (dałam

Czerwień i błękit
Czerwony ryż z warzywami i mozzarellą 179

mała cukinia 200 g ryżu czerwonego pełnoziarnistego  natka pietruszki 1 opakowanie kulek mozzarelli papryka czerwona mielona słodka garść słonecznika łuskanego kurkuma sól pieprz olej kokosowy do smażenia 1. Ryż gotujemy podobnie jak kaszę jaglaną. Na szklankę ryżu, dwie szklanki wody. Gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Będzie miękki. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy(...)rozgrzany pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy, dodajemy przyprawy i słonecznik.  3. Do warzyw dodajemy ugotowany ryż. Mieszamy, dodajemy pokrojone kulki mozzarelli i posiekaną natkę pietruszki. Podsmażamy chwilkę, żeby kulki zaczęły się topić. Smacznego

kruche babeczki
Sałatka z ryżu i brokułów 348

Ryż przesypać do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut. Następnie ryż dokładnie wypłukać i odcedzić. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać ryż i smażyć przez kilka minut aż ryż zacznie się robić przezroczysty. Dodać wodę i posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 10 minut aż ryż

Mama Gotuje
zupa koperkowa (z ryżem) 215

szklanki ryżu (60g), użyłam basmati ~łyżka soku z cytryny ~sól do smaku ~szczypta białego pieprzu ~szczypta cukru Koperek umyć, osuszyć i pokroić. W garnku stopić masło, wrzucić ryż i smażyć przez chwilę, następnie zalać ryż gorącym bulionem i gotować ok. 20 minut. Pod koniec gotowania wrzucić koperek i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem

chili & sugar