koniec mieszamy z masłem i parmezanem. Można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do smażonego lub grillowanego łososia. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 50 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 200 g(1 szklanka) tartej dyni 100 g (1/2 szklanki) ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 500 ml bulionu PRZYPRAWY: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta chili w proszku(...)powinien lekko pyrkać. W średniej wielkości garnku, na małym ogniu, rozgrzewamy 25 g masła. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 5 minut, co chwilę mieszając. Nie rumienimy. Dodajemy ryż i smażymy 1 minutę. Dorzucamy startą dynię, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili do smaku. Smażymy 2 minuty. Zwiększamy płomień i dolewamy wino. Chwilę odparowujemy i dodajemy 1/2 szklanki
cool and mintySkładniki 2 woreczki ryżu 1 paczka warzyw na patelnie typ włoskiego 1 łyżeczka masła 2 filety drobiowe jajka Tłuszcz do smażenia Wykonanie; Ryż ugotować Al ‘Dante. Wykladamy na tacke zeby wysechl. Do woka dajemy oliwe ozrechowa i wrzucamy warzywa na patelnie, dusimy ok 6 min. W między czasie kroimy filet drobiowy na drobną kosteczkę oprószamy przyprawami, smażymy na tłuszczu
Anioły w kuchniprzez 2-3 minuty. Przekładam z patelni na talerz, wybieram kilka plastrów do dekoracji. Na tej samej patelni smażę drobno posiekane szalotki i czosnek przez minutę, następnie dodaję ryż i smażę całość jeszcze kilka chwil na średnim ogniu. Wlewam jedną porcję bulionu (np. 100 ml) i duszę całość do momentu aż ryż wchłonie płyn całkowicie. Ponownie wlewam bulion(...)postępuję tak samo do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Ryż powinien być dość miękki, lecz nie rozgotowany. Cały proces nie powinien trwać dłużej niż 20 minut. Do duszącego się na patelni dania dodaję usmażone wcześniej borowiki (poza tymi odłożonymi do dekoracji) i dokładnie mieszam. Danie doprawiam solą i pieprzem. Dodaję stary parmezan (odkładam jedną łyżkę
Mango Papajatrakcie warsztatów przygotowaliśmy: terrinę z wątróbki cielęcej po wenecku terrinę wieprzową z suszonymi owocami i pistacjami jagnięcinę po neapolitańsku z zielonym groszkiem duszony ogon wołowy alla vaccinara smażone placuszki z ryżu po florencku Wszystkie dania wyszły nam przepyszne. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasztety i terriny, więc terrina z wątróbką cielęcą podana z ciepłą chrupiącą bagietką to był strzał w dziesiątkę(...)zielonym groszkiem Było bardzo pracowicie ! Jagnięcina po neapolitańsku z zielonym groszkiem Terrina wieprzowa z suszonymi owocami Terrina z wątróbki cielęcej po wenecku Duszony ogon wołowy alla vaccinara Smażone placuszki z ryżu po florencku
Kulinarne przygody Gatityoliwek i smażymy na niej posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę oraz pomidora i całość smażymy kilka minut. Dodajemy przyprawy. Wsypujemy ryż i smażymy minutę. Wlewamy wino musujące, dusimy całość do momentu aż alkohol wyparuje. Dodajemy passatę pomidorową oraz bulion i przykrywamy patelnię folią aluminiową lub pokrywą. Całość gotujemy 18-20 minut
Mango Papajadrobną kostkę. Cukinie kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Podsmażamy na oliwie na patelni. Smażymy do zeszklenia. 2 Następnie na patelnie dodajemy ryż i smażymy dosłownie 2-3 minuty. Zlewamy winem. Gotujemy, aż wino odparuje. Następnie na patelnie wlewamy chochlę bulionu, gotujemy całość, aż bulion odparuje. Czynność powtarzamy kilka razy, do momentu, aż ryż
Kuchnia Bazyliipłótno. Z podrowieniami dla mamy mojego znajomego, która ostatnio stwierdziła, że się tutaj obijam, Serdecznie dziękuję, zmobilizowała mnie Pani :) Składniki: 2/3 szklanki ryżu Arborio 50 g masła oliwa z oliwek do smażenia 50 g pamezanu lampka białego wina litr bulionu szalotka ząbek czosnku szafran, kilka nitek sól, pieprz 1 mały batat(...)tajska, skórka otarta z cytryny, sól, pieprz do dekoracji: oregano świeże, bazylia tajska Na oliwie z oliwek podsmaż szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę batata. Wsyp ryż i smaż do momentu aż zeszkli się. Wlej porcję białego wina i zredukuj. Dodaj szafran oraz bulion i gotuj na wolnym ogniu ryż 15- 20 minut. Ryż
Mango Papajadrobną kostkę. Na sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju do smażenia. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dorzuć pokrojoną w kostkę dynię, smaż razem przez 10 minut mieszając co chwila. Dodaj ryż i smaż mieszając 5-10 minut. Zalej całość winem, duś na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Po tym czasie dolej rosół
Martyna Cookswcale i absolutnie nie ma przesady w tym co piszę! Zresztą, wystarczy spojrzeć, jak to risotto pięknie wygląda... :) Składniki: 130 g ryżu arborio 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 80 g pora (żółto-zielonej części) 125 g dyni surowej, pokrojonej w grubą kostkę 125 g soku wyciśniętego z pomarańczy 125 g wytrawnego, białego wina 500 ml bulionu jarzynowego(...)czerwonym winie) sól, pieprz do smaku 1. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, przesmażamy porę i dynię 3-4 min. na średnim ogniu. Dodajemy suchy ryż i smażymy aż zmieni kolor na szklisto-biały. 2. Wlewamy wino i sok pomarańczowy, mieszamy do wchłonięcia i odparowania. Następnie dodajemy po chochelce gorącego bulionu i mieszamy, aż ryż
Kuchnia Prezydentowejmarynaty mieszam, umieszczam w nich umyte i osuszone filety łososia. Marynuję minimum 30 minut. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną szalotkę, skórkę z cytryny i czosnek. Dodaję ryż i smażę 3-4 minuty. Wlewam cydr i duszę całość na średnim ogniu przez chwilę. Następnie wlewam pierwszą porcję bulionu (100 ml) i gotuję ryż na wolnym ogniu
Mango PapajaRyż? Jajko? Dlaczego nie ! Jest to danie dla tych, którzy cenią sobie bogactwo i smak przypraw, a ja zdecydowanie do takich osób należę :) Połączenie jajka i
Taste Therapyoleju rzepakowego (ok. 10g), - ok. 150 g świeżego szpinaku. Sposób przygotowania 1. W garnku rozgrzewamy łyżeczkę masła. 2. Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. 3. Do cebuli dodajemy ryż i smażymy ok. 1 min. 4. Do ryżu wlewamy ½ szklanki wywaru i czekamy aż wywar się wchłonie. Czynność powtarzamy kilka razy (gotujemy ok. 20 min). 5. Kroimy łososia bez skóry
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachniego budyń, a ja dziś dołożyłam żurawinę i banana. Ryż można jeść z dodatkiem śmietany czy lodów, jak kto lubi. SKŁADNIKI: 3 p. ryżu mus jabłkowy lub 1,5 kg. jabłek smażonych z cynamonem i sokiem z cytryny do smaku, 2 budynie śmietankowe 2 banany garść żurawiny 2-3 łyżki masła klarowanego kruszonka WYKONANIE: naczynie żaroodporne smarujemy(...)wkładamy warstwę ryżu, pokrywamy ją wiórkami masła, dodajemy warstwą budyniu, część warstwy pokrywamy smażonymi jabłkami, część plasterkami bananów, część jabłkami z żurawiną, następnie kładziemy drugą warstwę ryżu, wiórki masła, smażone jabłka, całość posypujemy cynamonem i do piekarnika w temp. 180 stopni na około 30-40min. do zrumienienia się wierzchu.( Uwaga można posypać kruszonką, myślę, że będzie
Kuchnia Beatysię nie kruszą. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę i czosnek. Smaż ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli. Wsyp ryż i smaż cały czas mieszając 1-2 minuty. Niech porządnie obtoczy się w oliwie, czosnku i cebuli i stanie lekko przezroczysty. Na patelnię wlej chochelkę bulionu i gotuj mieszając
Chilli Czosnek i Oliwapodsmażonego ryżu- nie jest to konieczne, ale zimne wino mogłoby zahartować ryż, który nie ugotowałby się potem tak, jak potrzeba. Na oddzielnej patelni krótko, lecz na dość dużym ogniu podsmażam cukinię pokrytą oliwą, do momentu zrumienienia. Następnie na patelni ląduje także kurczak- i tak samo, smażę go krótko acz intensywnie. Zarówno kurczak jak i cukinia będą jeszcze nieco dusić(...)kurczak wysechłby na wiór. Ponieważ nie przygotowałam specjalnego bulionu, którym powinnam zalać ryż, na patelnię po smażeniu cukinii i kurczaka wlewam wodę, około 0,5 l. Niejako myję nią patelnię i cały ten smażony smak ląduje wraz z wodą w ryżu. Rozumiecie już zatem dlaczego nie używam dużej ilości oleju do smażenia?- risotto byłoby zbyt tłuste. Gdy cała woda
Pichceniomania