ryż smażony - 6533 przepisów (strona:22/436)

Kotlety ryżowe z curry 175

cebuli 1 marchewka 2 jajka "M" 1 łyżeczka przyprawy curry  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki soli ( lub mniej jeśli ryż był posolony ) olej do smażenia Wykonanie: Ryż przełożyć do malaksera, dodać obraną i pokrojoną w cząstki cebulę. Całość zmiksować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. miksowany ryż wymieszać z tartą marchewką. Dodać(...)przyprawę curry, mąkę ziemniaczaną i jajka i dokładnie wymieszać. Jeśli nie ryż był nie solony, doprawić całość solą. Na patelni rozgrzać niedużą ilość tłuszczu. Z masy ryżowej formować nieduże kotleciki i kłaść na rozgrzaną patelnię. Smażyć na średnim ogniu, po około 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone kotlety ryżowe osuszyć z tłuszczu, układając je na chwilę na kawałku

kolorowotorcikowo
Szafranowe risotto z dorszem 220

więc o winie nie mogło być mowy, ale też wyszło bardzo dobre. W garnku, w którym będziemy przygotowywać risotto, rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy szalotkę i czosnek, chwile smażymy. Wsypujemy ryż i bardzo dokładnie podsmażamy. Jak już każde ziarenko będzie obtoczone olejem, zaczynamy zabawę. Do ryżu dolewamy po chochelce gorącego bulionu i mieszamy dotąd, aż ryż wchłonie cały(...)płyn. To zajmuje chwilę, mnie około 45 minut. Smażyłam, mieszałam i dolewałam, trzymając garnek na średnim ogniu. Pod koniec, jak zobaczymy, że ryż dochodzi i brakuje mi kilku minut (próbujemy), dorzucamy ususzone pomidory i przesmażone wcześniej na maśle grzyby i namoczony w ciepłej wodzie szafran (dodajemy razem z wodą). Mieszamy. Pod koniec dajemy łyżkę bardzo zimnego masła i parmezan

ladykitchen
Ryżowe Racuszki 188

Składniki: ¾ szklanki ryżu 2 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki śmietany 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miękkiego masła ½ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Wykonanie: Ryż ugotować. Jajka zmiksować z cukrem na gęstą pianę. Do jajek dodać śmietanę, jogurt, masło i mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować. Do ciasta dodać ugotowany ryż i jeszcze chwilę(...)miksować. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Mama Gotuje
Bliskowschodni ryż z kurczakiem 186

skórą) 1 Cebula 2 Ząbki czosnku 1,5 cup Ryżu basmati 1,5 cup Domowego bulionu 1,5 cup Wody 4 Ziarenka kardamonu 2 Listki laurowe 1 tsp Garam Masala (opcjonalnie) 1 tsp Soli 2 Laski cynamonu (lub 1 łyżeczka mielonego) 3 tsp Rodzynek Masło klarowane (do smażenia) Mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nimi mięso. Odstawiamy do lodówki(...)koloru. Ściągamy z patelni. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i garam masala. Następnie dodajemy ryż i smażymy jeszcze przez chwilę. Przekładamy ryż z cebulą do brytfanki (pomiń jeśli od początku robiłaś/eś w brytfance). Zalewamy bulionem, wodą i dodajemy kardamon, liście laurowe, cynamon

Oslov.
Domowe gołąbki z ryżem i mięsem. 190

wykonania :   K apustę parzymy około 10 minut w gotującej wodzie, najlepiej pojedyncze liście wtedy szybko nam zmiękną. Do garnka wlewamy wodę , wsypujemy ryż i gotujemy, aż będzie miękki, około 20 minut. Mięso mielone smażymy na patelni z dodatkiem połowy naszego oleju. Następnie wsypujemy je do ugotowanego wcześniej ryżu. Kiełbasę kroimy na desce w drobną kostkę i smażymy resztą(...)patelni. Gdy już nam się zarumieni także wsypujemy do ryżu. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor, dodajemy do ryżu, solimy i dodajemy przyprawy do smaku. Teraz wszystko razem dokładnie mieszamy. Z liści kapusty usuwamy twarde części i łyżką nakładamy gotowy ryż, nie za dużo tak aby nam się dały nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej

Przepisy i porady kulinarne
Risotto curry z kurczakiem zawijanym w szynce parmeńskiej 218

głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę (wszystkie kolory). Smażymy 2 minuty.  Wsypujemy ryż i razem smażymy do czasu aż zrobi się przezroczysty.  Następnie zalewamy całość 1 łyżką bulionu i czekamy aż ryż wchłonie płyn. Następnie wlewamy kolejną łyżkę bulionu. Czynność powtarzamy(...)czasu aż ryż będzie miękki.  Gotowanie powinno zająć ok 20 - 30 minut. Po ok 10 minut smażenia, przygotowanego kurczaka powinniśmy wstawić do piekarnika.  Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy 1 łyżkę curry. Z solą należy uważać, gdyż bulion jest już sam w sobie słony. Do koniec wsypujemy 2 łyżki parmezanu i mieszamy.  PODANIE

Mój Smak na Życie
Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem 253

makaronu jest typowe dla kuchni krajów arabskich, a wywodzi się od popularnego tam dania o nazwie  roz bil sha'areyyah , czyli ryżu ze smażonym makaronem vermicelli. Jeżeli jesteście ciekawi jak przyrządza się taki ryż w wersji libańskiej, zajrzyjcie do zaprzyjaźnionego bloga Ewy . Zupa jest aromatyczna i ma ciekawy smak. Wyczuwalny jest kmin rzymski, który używam w swojej kuchni(...)dodaniem do zupy odlej wodę. W garnku z grubym dnem rozpuść na średnim ogniu masło i wlej oliwę. Dodaj nasiona kuminu oraz makaron (spaghetti połam na krótsze części) i smaż mieszając, aż makaron stanie się złoty i chrupiący. Następnie wyłóż go z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej i przełóż na talerz. Odstaw na później. Do garnka wrzuć marchewkę oraz cebulę

Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto z kurczakiem i szparagami 319

pomocą ostrego noża, odkroić od kości jak najwięcej mięsa. Kości zostawić na bulion. Mięso pokroić w kawałki wielkości około 3-4 cm. Rozgrzać patelnię. Na suchą patelnię wrzucić mięso - smażyć, aż mięso zmięknie i zarumieni się ( około 8 minut ). Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła. Cebulę posiekać w drobną kostkę - podsmażyć na maśle, aż lekko zmięknie. Szparagi pokroić w plastry(...)Szparagi mają lekko zmięknąć, ale muszą pozostać chrupkie. Mięso z kurczaka dodać do warzyw - odstawić na bok. Na patelni ( może być ta po kurczaku ) rozgrzać łyżkę oliwy. Wsypać ryż arborio - smażyć mieszając do momentu, aż ryż zacznie robić się szklisty - około 3-5 minut. Ciepłą wodę wymieszać z sosem sojowym. Podsmażony ryż podlewać wodą z sosem sojowym

kolorowotorcikowo
Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym – bez smażenia 236

smażone. Do przygotowania kotletów mielonych z ryżem, będziemy potrzebowali: Naczynie żaroodporne 500 g mięsa mielonego (użyłam mielonej szynki wieprzowej) 200 g ryżu (lub 300 g) – przed gotowaniem 1 jajko 1 cebula (około 100 g) pęczek natki pietruszki do smaku: sól, pieprz papryka ostra, pieprz ziołowy olej do smażenia Na sos: od 500 do 700 g przecieru pomidorowego (passaty)- ja użyłam(...)dodatkowo bazylia suszona lub świeża zioła prowansalskie lub inne takie jakie lubimy olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym – bez smażenia Przygotowanie: Najpierw przygotuję kotlety: Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka ryżowa po węgiersku 3124

łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 3 łyżki octu winnego z białego wina sól, pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy ryż, chwilę smażymy a następnie zalewamy bulionem. Dusimy aż ryż będzie miękki ( ale też nie za bardzo miękki, do sałatki dobry jest tak "al dente"), od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do wystudzenia

Czerwona Porzeczka
Risotto zapiekane z brandy 147

smażyć aż odparuje. Ściągnąć z ognia i usunąć jałowiec i liść laurowy. Resztę masła rozpuścić w dużym garnku. Dodać cebulę i smażyć kilka minut aż zmięknie. Dodać ryż i smażyć przez 2 minuty cały czas mieszając. Dodać ½ szklanki bulionu i gotować aż cały bulion się wchłonie. Czynność powtarzać dodając po ½ szklanki bulionu aż cały płyn się wchłonie. Ryż

Mama Gotuje
Risotto z kurczakiem 214

kurczaka pokroić, wymieszać z vegetą i odstawić na minimum godzinkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone mięso i smażyć, następnie dodać mieszankę  warzyw. Po kilku minutach wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty i wlać wino. Kiedy wino zostanie wchłonięte przez ryż, dodawać stopniowo  gorący bulion. Mieszać do wchłonięcia płynu, aż ryż będzie miękki

Moje domowe kucharzenie
Risotto alla milanese 133

pokroić w kostkę.  Szpik pokroić. W garnku rozpuścić połowę masła, dodać cebulę i poddusić. Następnie dodać szpik wołowy.  Smażyć dopóki szpik się nie rozpuści.  Wsypać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino, gotować aż płyn odparuje. Następnie wlać około 150 ml bulionu, zagotować, dodać rozgnieciony w palcach szafran. Gotować, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką(...)kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy aż ryż będzie gotowy. Ryż ma być miękki ale nie rozgotowany! Zdjąć garnek z ognia, dodać masło, wymieszać. Następnie dodać starty ser, dokładnie wymieszać. Powinniśmy otrzymać kremową konsystencję. Podawać z „chipsami” z szynki i sera grana padano. Szynkę pokroić w paski i smażyć na suchej patelni. Na suchą, rozgrzaną patelnię wyspać trochę startego

królestwo garów
Kurczak z warzywami po chińsku 235

smażenia kurczaka wrzucamy mieszanką warzyw i smażymy do miękkości warzyw,co jakiś czas mieszając.Doprawiamy do smaku solą,słodką i ostrą papryką ,dodajemy kurczaka i jeszcze smażymy przez chwilę.Ryż gotujemy według przepisu na opakowani.Na talerz wykładamy porcję ryżu i układamy na nim porcję kurczaka z warzywami

Bajeczna Kuchnia
Risotto cytrynowe z łososiem 181

skórą, - sok z ½ cytryny, - przyprawy: kurkuma, ostra papryka Sposób przygotowania 1. W garnku rozgrzewamy łyżeczkę masła. 2. Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. 3. Do cebuli dodajemy ryż i smażymy ok. 1 min. 4. Do ryżu wlewamy ½ szklanki wywaru i czekamy aż wywar się wchłonie. Czynność powtarzamy kilka razy (gotujemy ok. 20 min). Do ryżu dodajemy skórkę

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach