Zakochałam się w tym daniu od pierwszego wejrzenia (spróbowania?:)) Naprawdę! Pyszny smażony „ryż” z kalafiora z dodatkiem mięsa mielonego z indyka w towarzystwie warzyw. Całość stanowi zdrowy, smaczny i aromatyczny posiłek. Idealny dla tych, którzy starają się jeść zdrowo :) Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Mała(...)malakserze lub rozdrabniaczu i mielimy na drobne kawałeczki wielkości ziarenek ryżu. Marchewkę oraz pora myjemy i trzemy na tarce na średnich oczkach. Cebule obieramy i siekamy na małe kawałeczki. Na dużej patelni podgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażamy i dodajemy pozostałe warzywa. Całość smażymy około 5 minut co chwilę mieszając. Dorzucamy mięso i przyprawy: sól
Kolizje Smakówpuszki ok. 10 suszonych pomidorów w oliwie 3-4 kwiaty szczypiorku 2 kwiatostany szałwii sól i pieprz do smaku ewentualnie 1 łyżka oliwy lub masła do smażenia Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Brokuła kroimy na drobne cząstki, usuwając grube łodygi. Kiełbaski kroimy w plasterki, pomidory w nieregularną kostkę. Na patelni podsmażamy brokuły z kiełbasą. Kiedy brokuły nieco
les mirabellespatelni rozgrzać oliwę z 1 łyżką masła. Dodać posiekaną cebulę, oprószyć sporą szczyptą soli. Zeszklić na niewielkim ogniu przez 3 do 5 minut. Do miękkiej cebulki dodać ryż. Smażyć aż będzie błyszczący, ok. 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlać wino, zamieszać, odparować. Wlać ok. pół szklanki gorącego bulionu, zamieszać. Za każdym razem, kiedy wywar zostanie
Pełny talerzpatelni ok. 3 minuty. Dodałem startą skórkę cytryny, kapary, skropiłem sokiem z cytryny, doprawiłem szczyptą soli i pieprzu. Wymieszałem, poddusiłem minutkę. Na przesmażonych filetach rozłożyłem farsz. Podałem z ryżem smażonym na maśle
R'n'G Kitchenbyły z białym ryżem i smażoną kiełbasą z cebulką, doprawione świeżo mielonym pieprzem. Na dodatek były one pieczone raz klasycznie we własnym sosie innym razem w sosie pomidorowym. I dzisiaj ja przygotowałam właśnie taką wersję pomidorową ... Gołąbki z kiełbasą pieczone z pomidorami SKŁADNIKI: 1 główka kapusty białej - średnia 2,5 szklanki białego ryżu 5 szklanek wody 500 g kiełbasy(...)sypko. Cebulę obieramy i wraz z kiełbasą kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i przesmażamy, dodajemy cebulę i podsmażamy całość do zarumienienia. Do ugotowanego ryżu dodajemy smażoną kiełbasę z cebulą, mieszamy doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz zawijamy w liście kapusty. Brytfannę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, układamy gołąbki jeden obok drugiego - dość ciasno
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipłyty, dolewamy marynatę i dokładnie mieszamy - jeśli sos będzie za gęsty dodajemy odrobinę letniej wody i mieszamy schab układamy na talerzu i posypujemy sezamem Podajemy z makaronem lub ryżem smażonym i surówką :) Smacznego
Gotowanie z pasjąolejem. Kiedy jest już rozgrzana wrzucamy cebulkę i obsmażamy na złoty kolor. W między czasie kroimy parówkę w kostkę. Dorzucamy do podsmażanej cebulki, a po 2 minutach dorzucamy ryż. Smażymy, aż zrobi się szklisty. Następnie zalewamy gorącym bulionem, koniecznie zakrywamy przykrywką i gotujmy około 15 minut (pod koniec czasu kontrolujemy, czy nie brakuje na patelni bulionu, jeśli
Kolizje Smakówziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka papryki słodkiej paprya ostra w proszku sól, pieprz woda Ponadto: olej do smażenia Ryż ugotować w osolonej wodzie (może być odrobinę rozgotowany). Natomiast cebulę należy posiekać, a marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ale nie na tych najmniejszych). Cebulę zeszklić (oprószoną solą
Di gotujeMaroka) 300 ml mleka kokosowego 3 liście limonki kaffir 2 cm imbiru papryka czerwona 2 chili łyżka słodkiego sosu chili świeża kolendra sól pieprz czarny łyżka oleju do smażenia Ryż wypłukać i zalać dwiema szklankami wody. Gotować do odparowania i wchłonięcia wody. Potem przykryć pokrywką. Kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, połową łyżeczki papryki w proszku i szafranem
Weekendy w domu i ogrodziemajeranek, czosnek granulowany, szczypta ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki 0,5 litra ulubionego soku pomidorowego, kostka bulionowa 10-12 sztuk papryki mały pęczek świeżego koperku Olej do smażenia Ryż ugotować, wystudzić. Cebulę drobno posiekać podsmażyć na łyżce oleju, wystudzić. Mięso wyłożyć do miski dodać ryż, cebulkę , koncentrat oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Paprykę umyć odciąć górną część
W garach u Gosikostkę. Cebulę siekam drobno, tak samo obrany czosnek, wrzucam na głęboką patelnię lub do rondla, dodaję 2 łyżki masła i przesmażam aż się zeszkli, wtedy wsypuję ryż, smażę 2,3 minuty aż stanie się szklisty, podlewam ostrożnie białym winem i duszę aż wino odparuje. Lekko solę do smaku, dodaję pokrojoną paprykę, oraz cukinię, wlewam chochlę bulionu
Wanilia i Kardamonwoda- 700 ml (lub bulion, wtedy nie dodawać suszonej włoszczyzny) * ziele angielskie- 3 szt. * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * listek laurowy- 1 szt. * koncentrat pomidorowy- 2 łyżki * olej ryżowy- do smażenia Ryż ugotować (wyjąć 5 minut przed czasem podanym na opakowaniu), zalać zimną wodą i ostudzić. Kapustę drobno poszatkować. Mięso wraz z cebulą zmielić, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać
Kraina Miodem Płynącarodziny, na zadławienie się ością, postanowiłam przygotować kotleciki. No bo jeśli nawet jakaś ość umknie moim oczom, to podczas mielenia mięsa przestanie już być taka groźna. Kotleciki podałam ze smażonym ryżem i brokułami, było smacznie :) SKŁADNIKI: 500 g mięsa z dorsza (bez ości) 1 drobno pokrojona szalotka 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 marchewka starta na tarce
Kuchnia w opałachimbir w proszku 5 łyżek ketchupu sok z puszki z ananasa 2 łyżki sosu sojowego papryka ostra do doprawienia łyżeczka cukru sól oraz pieprz do smaku olej do smażenia ryż do podania Przepis 1 Czosnek siekamy, imbir ścieramy na tarce. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy składniki się zeszklą dodajemy kurczaka i podsmażamy. 2 Następnie zalewamy całość sokiem z ananasa
Kuchnia Bazyliiciekawymi wynalazkami w sferze kulinarnej. O spaghetti z cukinii zapewne już słyszeliście, ale co powiecie na metamorfozę kalafiora? Ktoś mądry wykombinował, że po rozdrobnieniu do złudzenia przypomina sypki ryż lub kuskus . Sprytne, prawda? Ja węglowodanów nie unikam, ale ta koncepcja udawanego "kuskusu" po prostu mnie zachwyciła. Czyż nie jest to świetny pomysł na przemycenie większej ilości warzyw(...)przeciwieństwie do warzywnego spaghetti uzyskiwanego za pomocą specjalnej obieraczki). Wystarczy, że rozdrobnimy pulsacyjnie kalafiora w robocie kuchennym lub zetrzemy go na tarce i już możemy się cieszyć kalafiorowym smażonym ryżem lub tabbouleh :) Nie wymaga to wiele wysiłku, kalafior kruszy się niemal sam. Możemy go zjeść na surowo w sałatce lub szybko podgrzać, dosmaczając ulubionymi dodatkami. Ja postawiłam na skojarzenia
Chilli Czosnek i Oliwa