świeżego szpinaku 2 cebule łyżeczka kurkumy płaska łyżeczka kuminu łyżeczka soli łyżeczka pieprzu ziołowego 50 g płatków kokosowych lub wiórków czubata łyżka oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego) do smażenia ryż w ilości wedle uznania Przygotowanie (razem z gotowaniem ryżu w międzyczasie maksymalnie 30 minut): Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na dużej patelni/garnku przez 3 minuty. Dodaj dynię
greenscarftorebki ryżu 1 duża papryka czerwona 2 filety z kurczaka 1 łyżeczka curry 1 puszka zielonego groszku 2 duże marchewki sól pieprz 1/2 szkl. bulionu drobiowego olej do smażenia Ryż gotuję według czasu podanego na opakowaniu w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam bardzo drobno pokrojonego kurczaka. Gdy kurczak jest już usmażony posypuję go curry i solę. Dodaję
MojaQchnia.pldodatek ryż naturalny brązowy :) Składniki: filet z łososia mała cukinia 1 ząbek czosnku kilka suszonych pomidorów garść pestek z dyni świeża kolendra sól różowa pieprz olej kokosowy do smażenia Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię umyłam pokroiłam w plasterki i wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym olejem, dodałam pokrojony na drobno ząbek czosnku i podsmażyłam do momentu
kruche babeczkidorzucam też szczyptę soli i czosnku suszonego. Dla jasności, bo kiedyś tak wytłumaczyłam koleżance, że ta ugotowała ryż, a potem ugotowany gotowała z rosołem (uhm?!), suchy ryż smaż przez minutę po czym dodaj 1/3 wody, gotuj aż się cała woda wchłonie, dodaj kolejną cześć wody, mieszaj i gotuj aż się wchłonie i tak aż ryż będzie miękki
greenscarfworeczki ryżu u mnie paraboliczny 500 g piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa majonez ok 3-4 łyżki kurkuma przyprawa gyros do kurczaka olej do smażenia Ryż ugotować we wodzie z dodatkiem kurkumy, ja dodałam płaską łyżeczkę i wystudzić. Kurczaka pokroić w drobną kostkę i przyprawić przyprawą gyros oraz niewielką ilością kurkumy Usmażyć na oleju
Monia miesza i gotujerzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 puszka ciecierzycy sól, pieprz olej do smażenia ryż lub makaron do podania Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać drobno posiekaną(...)papryczkę chilli. Do przesmażonej cebuli dodać mięso i smażyć je przez kilka minut do czasu aż się przyrumieni. Dodać czerwoną paprykę pokrojoną w niedużą kostkę. Wlać przecier (passatę), krojone pomidory i koncentrat pomidorowy (puszkę i butelkę po pomidorach popłukać niewielką ilością wody i wlać ją do mięsa). Wszystko dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 20 minut lub do czasu
Codzienne Gotowaniepowrocie z pracy, myślimy wyłącznie o pożywnym obiedzie, a może by tak dziś podać rybę w innej postaci niż smażony filet ? Ryż gotuję zawsze dzień wcześniej, rozmrażam rybę i robię kotleciki, smażę i zajadamy ze smakiem z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej. Smakują bardzo dobrze ! smak podkręca cebula i suszone pomidory. Polecam. Składniki: 3 mrożone filety(...)szczypiorem 3 suszone pomidory z oliwy 3 jajka Sól himalajska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku ½ łyżeczki przyprawy do ryb Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ryż gotuję w osolonym wrzątku razem z koncentratem pomidorowym do miękkości, odcedzam, przesypuję do miski. Rybę rozmrażam, osuszam z wody ręcznikiem papierowym, kroję na mniejsze kawałki i mielę
Wanilia i Kardamongotujemy troszkę krócej niż w przepisie zawartym na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem przyprawy. Dodajemy posiekaną cebulę, chwilę razem smażymy. Ryż, mięso wraz z olejem, starty ser, osączoną z zalewy kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki oraz starty ser mieszamy razem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Majonez, ketchup, śmietanę
R'n'G Kitchenstron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone kotleciki przełożyć na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przygotowane kotleciki podawać, np. z warzywami ugotowanymi na parze i ryżem. Smażenie kotlecików Pomysł na przepis z książki "Mała wielka uczta" Pauliny i Michała Stępień
Ugotowaćminut z każdej strony, na małym ogniu. Rybka ma bardzo delikatny smak, w steku nie ma ości, więc jak dla mnie bomba ;) Do rybki bardzo pasował mi ryż smażony z warzywami z dodatkiem świeżego koperku
Emcia Pichcifilety z kurczaka 1/2 cukinii pół słoiczka suszonych pomidorów garść słonecznika kukurydza cebula czerwona ząbek czosnku sól różowa natka pietruszki 1/2 opakowania serka mascarpone olej kokosowy do smażenia Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu. Cebule kroję, podsmażam na oleju kokosowym, dodaję czosnek, kurczaka pokrojonego w kostkę i cukinię pokrojoną w plasterki. Wszystko chwile podsmażam, dodaję słonecznik., kukurydze
kruche babeczkiwina sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać. Jeżeli używamy mrożonych krewetek to rozmrozić. Świeże obrać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Zeszklić cebulę, dodać czosnek. Po chwili dodać ryż, smażyć chwilę. Zalać winem i poczekać, aż wyparuje. Dodać groszek mrożony, od tego czasu dolewać po chochli bulionu. Przy przedostatniej porcji bulionu dodać krewetki. Doprawić solą i pieprzem. Gdy skończy
Moja Galeria Smakużaden smak nie powinien się wybijać ponad inne, żadnego smaku nie może też zabraknąć. Pad thai to symfonia, w której jeden niewłaściwy dźwięk psuje całe wrażenie. Jak wszystkie smażone ryże, dania stir-fry i dalekowschodnie potrawy z woka tak i pad thai to szybki posiłek pod jednym warunkiem – wszystko trzeba naszykować sobie odpowiednio wcześniej, bo najważniejszy przy woku jest(...)czas – to ekstremalnie szybkie smażenie, nie ma już czasu na krojenie, odmierzanie i ważenie składników. Potrawa ta, mimo że uważana za sztandarowe danie kuchni tajskiej, pochodzi prosto z Chin – jej pełna nazwa to kway teow pad Thai czyli makaron ryżowy stir-fry po Tajsku. Pad thai jest połączeniem chińskiej techniki smażenia z tajskim zamiłowaniem do szczególnego zestawu smaków
Karo in the Kitchenrondlu rozgrzewamy oliwę (można użyć tej ze słoika z suszonymi pomidorami). Na oliwie szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy łyżkę masła, czekamy aż się rozpuści i wsypujemy ryż. Smażymy 2-3 minuty cały czas mieszając po czym wlewamy wino. Kiedy wino się wchłonie dolewamy chochelkę gorącego bulionu, mieszamy. Po zredukowaniu się płynu dolewamy kolejną porcję bulionu i tak dolewamy
Smakowity Blog Kulinarnyjedno z najpopularniejszych dań w tym kraju. W ten sam sposób możemy też przygotować kurczaka. Jest słodko-kwaśne, z bardzo aromatycznym sosem, którego resztki świetnie nadadzą się do przygotowania smażonego ryżu czy jako sos do stir fry. 750 g Mięsa wieprzowego (najlepiej bardziej tłusty kawałek – karkówka, boczek ewentualnie łopatka) 1 Cebula 80 ml Sosu sojowego, Tamari lub Aminokwasów kokosowych(...)dodajemy melasy, ewentualnie 2 łyżki brązowego cukru jeśli nie jesteśmy paleo) 2 Liście laurowe 1 łyżka Czarnego pieprzu ziarnistego 6 ząbków Czosnku 1 szklanka Wody Olej kokosowy (do smażenia) Sól (do smaku) Mięso kroimy na drobne kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy połowę do mięsa razem z sosem sojowym, octem ryżowym i listkami laurowymi. Marynujemy minimum 20 minut, możemy nawet
Oslov.