podajcie. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno. My podaliśmy z sosem czosnkowym (przepis tutaj ). Jeśli traktujecie to jako danie główne, należy dorobić do tego surówki i zapychacza (smażony ryż lub pieczone ziemniaki). OM NOM NOM! Post ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM – 3,80 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenmałe różyczki. Papryki też oczyśc , potnij w kosteczkę.Czosnek obierz, wrzuc na rozgrzaną oliwę. Gdy tylko zacznie się robic brązowy , wyjmij go i wyrzuc. Na gorący tłuszcz wsyp ryż.Smaż, aż stanie się szklisty. Zalej go połową bulionu.Duś , a gdy ziarenka wchłoną płyn , dodaj pokrojone warzywa i wlej reszte bulionu. Duś ok. 20 minut. Dymki opłucz, pokrój
Słodkości i nie tylkotymianku 0,5 łyżeczki tabasco 100 - 200g krewetek oczyszczonych, surowych 2 łyżki natki pietruszki Duża patelnia lub garnek który będziemy mogli wstawić po smażeniu na kuchence do piekarnika. 1. Najpierw przygotowujemy wszystkie składniki. Ryż płuczemy na sitku po zimną, bieżącą wodą. Dobrze odcedzamy. Odstawiamy. Boczek kroimy w paski. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Seler kroimy w małe(...)obieramy i myjemy. 2. W garnku lub na dużej patelni smażymy boczek, aż będzie chrupiący. Wyjmujemy i odstawiamy. Na patelnie wlewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebule i rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy, aż się zeszklą, ale nie zbrązowieją. Dodajemy seler i paprykę, smażymy około 3 minuty. Wsypujemy ryż i smażymy około 5 minut, często mieszając, aż ryż stanie się
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/minut. Zdejmujemy z ognia. Na patelnię wrzucamy szalotkę i chwilkę smażymy. Do cebulki wrzucamy ryż i smażymy około 1 minuty. Do ryżU wlewamy wino i zwiększamy gaz. Mieszając doprowadzamy do odparowania wina. Następnie stopniowo dolewamy bulion, tak aby przykrywał ryż. I ciągle mieszamy. Gdy ryż będzie miękki zdejmujemy go z ognia. Dodajemy masło, parmezan, szparagi i śmietanę
Ania i Marcin gotująwina 1 natka pietruszki sól pieprz 2 łyżki oliwy 2 krople oleju sezamowego Wykonanie: Na patelni stopić masło, na nie wsypać posiekaną cebulę i ją udusić. Dodać ryż i smażyć aż stanie się szklisty lecz nie dopuścić do tego aby zrobił się brązowy, na końcu dodać bulion. Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki i usmażyć na osobnej patelni(...)oliwy i z proszkiem curry. Następnie kurczaka dodać do ryżu. A z patelni wymyć winem smak i przelać do ryżu. Do ryżu dolać olej sezamowy i wszystko smażyć ze sobą aż ryż będzie miękki, nie mieszać! W razie potrzeby jedynie potrząsać. Na końcu przyprawić solą i pieprzem. Źródło: ewawachowicz.pl
Pychotkaaapołowy cytryny. Doprawić pieprzem i papryką, dodać tymianek i kardamon. Następnie wlać połowę wina, dokładnie wymieszać i poczekać aż gruszki puszczą sok. Wsypać ryż, dokładnie wymieszać i smażyć chwilę aż ryż zrobi się szklisty. Wlać resztę wina i smażyć na niewielkim ogniu aż ryż wchłonie całe wino. Następnie ryż stopniowo podlewać gorącym bulionem warzywnym, gdy ryż
Codzienne Gotowaniecebula 3/4 szklanki mrożonego lub świeżego groszku ok. 15 cm kawałek pora sól, pieprz, papryka ostra przyprawa garam masala (opcjonalnie kurkuma, curry) Masło rozpuścić na patelni, wsypać ryż i smażyć do momentu aż ryż stanie się lekko przeźroczysty. Następnie dodawać małymi porcjami wywar, od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie cały wywar powinien być miękki(...)długie paski. Kabaczka w kostkę, pieczarki w ćwiartki. Cebulę podsmażyć na łyżce masła, po 5 minutach dodać paprykę, po następnych 5 minutach kabaczka i pieczarki, smażyć około 10 minut, następnie dodać ryż, kurczaka, pora i przyprawy. Wymieszać, potrawa jest gotowa po 2-3 minutach
Jadło i czytadłopokrój na ćwiartki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Ugotuj ryż- zawsze gotuję ryż tak jak na risotto, czyli na 2 łyżki rozgrzanego oleju wrzucam suchy ryż, mieszam i smaż aż się zeszkli, co trwa max 2 minuty i stopniowo dodaję wody, aż będzie miękki, dodaję to niego sól i suszony czosnek (tak, to jedna z moich ulubionych(...)koniec dodaj czosnek. Na drugiej, dodając partiami, dzięki temu się przyrumienią, a nie ugotują, smaż pieczarki. Gotową cebulę przełóż do miseczki, a na patelnię, na której się smażyła wrzuć ryż i podsmaż przez 3-5 minut z dodatkiem kurkumy, dodaj pod koniec odłożoną na bok cebulkę. Gotowe danie posyp świeżym, posiekanym koperkiem. Smacznego! ps. Naprawdę Nina to zjadła
greenscarfłyżki koncentratu pomidorowego Mieszanka groszku, kukurydzy i marchewki w słoiczku Sól, pieprz, papryka słodka, odrobina pieprzu cayenne do smaku ulubiony ser u mnie wędzona mozzarella Olej do smażenia Przygotowanie: Suchy ryż wsypać na rozgrzany olej, smażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie zalać ryż odmierzoną ilością gorącej wody dodać sól, pieprz gotować(...)małym ogniu prawie do miękkości. Mięso pokroić w drobną kostkę , cebulę drobno. Mięso oprószyć solą, papryką, chwilę razem z cebulą smażyć na oleju po czym przełożyć do ryżu. Gdy woda już prawie cała zostanie wchłonięta przez ryż, wodę z mieszanki warzywnej połączyć z koncentratem i wraz z warzywami dodać do ryżu z mięsem. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia
W garach u Gosiliście kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/2 łyżeczki pasty curry (opcjonalnie, do zaostrzenia smaku) 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w pióra, imbir ścieramy na drobnej tarce. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę(...)imbir, smażymy do zeszklenia (jeśli danie ma być ostre dodajemy też 1/2 łyżeczki pasty curry). Następnie dodajemy rozmącone jajko i mieszamy z cebulą. Kiedy jajko się zetnie dodajemy mięso mielone i chwilę smażymy. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz kapustę pekińską (tylko białą część) pokrojoną również w małą kostkę. Smażymy mieszając. Kiedy
Bon appetit mon amiesyropie i napełnionych kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki. Bardzo polubiliśmy zestawienie smaku smażonej na chrupiąco ( doprawionej na ostro) wątróbki , z delikatnym ryżem , słodyczą gruszki z syropu przełamanej kwaskowatym posmakiem czarnej porzeczki. Czas: 45 minut Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 2 twarde gruszki 20 dag ryżu parabolicznego 2,5 szklanki bulionu ( może być warzywny lub drobiowy - może być z kostki) sól(...)gotować na małym gazie aż zmiękną ( zostawić w syropie do czasu podania - mają być przestudzone). W garnku o grubym dnie rozgrzać połowę masła i 2 łyżki oleju. Wsypać ryż i smażyć mieszając tak by wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem. Wlać bulion i gotować na małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn i będzie sypki i miękki. Osuszyć wątróbki
Buniabaje w kuchniwrzącej osolonej wody na 2 -3 minuty. Obieram i siekam cebulę. Na patelni roztapiam masło i szklę na nim cebulę Dodaję ryż i smażę aż zrobi się szklisty. Całość zalewam winem a gdy ryż je wchłonie dolewam porcjami bulion. Smażę mieszając co jakiś czas do momentu aż ryż wchłonie wszystko
Gotuj Się Kto Możeminut. Wsyp ryż i smaż, cały czas mieszając, aż ziarenka ryżu dobrze wymieszają się z warzywami i zaczną być szkliste (ok. 3-4 minuty). Na patelnię wlej wino, wymieszaj wszystko i gotuj, aż wino prawie całkowicie wyparuje. Teraz zacznij dodawać bulion. Najpierw wlej na patelnię 1 chochelkę, wymieszaj z ryżem i gotuj, aż płyn prawie całkiem się wchłonie(...)Teraz możesz wlać kolejną 1 chochlę bulionu i znowu poczekać, aż zostanie wchłonięta przez ryż. Od tej pory możesz dodawać bulion po 2 chochle. Za każdym razem czekaj, aż ryż wchłonie bulion, zanim dodasz kolejną porcję. Mieszaj risotto i nie pozwól się mu przypalić. Zauważysz, że ryż zacznie oddawać skrobię, a risotto nabierać gęstszej konsystencji. Risotto powinno
Chilli Czosnek i Oliwamałą kostkę chlust oliwy lub oleju szczypta cukru odrobina octu balsamicznego sól morska i świeżo mielony pieprz Składniki risotto: oliwa lub olej do smażenia 2 cebule szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku 250g ryżu do risotto np. Arborio 4 łodygi tymianku (tylko liście) 150ml wina czerwonego 800g bulionu warzywnego 50g masła 75g parmezanu tartego (miałam parmezan b. mocny(...)dodaj odrobinę oliwy i gdy się nagrzeje wrzuć czosnek i cebulę szalotkę. Posól, popieprz. Podsmażaj, aż czosnek i szalotka zmięknie, ale nie nie zbrązowieje. Dodaj liście tymianku, wsyp ryż i smaż do momentu, gdy ryż zacznie zmieniać kolor. Wlej wino, wymieszaj i podsmażaj 2-3 minuty, aż ryż wchłonie wino. Cały czas mieszaj. Dodaj chochlę gorącego bulionu
Moja Delicjapiersi z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek bulionu ( przygotowanego na bazie domowej pasty bulionowej ) 1 łyżka masła 2 łyżki świeżo startego parmezanu olej do smażenia sól pieprz Wykonanie: Pierś myjemy i kroimy w drobne paseczki, oprószamy sola i pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu(...)mięso się lekko przyrumieni dodajemy do niego cebulę pokrojoną w drobne piórka i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Mięso z warzywami chwilę smażymy, po czym dodajemy ryż i smażymy wszystko razem prze 2 minuty. W razie potrzeby trzeba dodać odrobinę oleju, gdyż ryż powinien być cały obtoczony w tłuszczu. Teraz
Kulinarne przygody Gatity