ryż smażony - 6533 przepisów (strona:13/436)

Risotto z boczkiem i warzywami 230

ziołowy, papryka słodka, sos sojowy Wykonanie: Cebulę kroimy na drobną kostkę, na patelni lub w woku rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy cebulę aż się zeszkli. Następnie dodajemy ryż i chwilę smażymy. Dodajemy szklankę bulionu i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż się wchłonie, powtarzamy aż ryż stanie się miękki(ok. 20-25 min). Ryż mieszamy(...)patelnię z rozgrzanym olejem paprykę i pieczarki, po chwili dodajemy brokuła i dusimy do miękkości, po czym dodajemy do ryżu. Na patelni smażymy boczek i również dodajemy do ryżu. Śmietanę mieszamy z serem i żółtkiem. Gdy ryż będzie miękki dodajemy śmietanę i przyprawiamy papryką słodką, pieprzem i sosem sojowym, podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Polecam, szczególnie jak ktoś ma mało

Czerwona Porzeczka
Kremowe risotto dyniowe z kurczakiem 211

gładkie pure. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, usmażyć cebulę. Podsmażoną cebulę zdjąć z patelni, a na tę samą patelnię wsypać ryż arborio. Ryż smażyć, ciągle mieszając, aż stanie się szklisty. Wlać wino, gotować 3-4 minuty aż alkohol odparuje. Następnie wlewać porcjami bulion, co raz mieszając ryż. Czynność powtarzać, aż ryż będzie ugotowany. Do ryżu dodać uprzednio podsmażoną cebulę oraz pure z dyni. Podgrzewać, mieszając. Na koniec dodać masło i tarty ser - wymieszać. Risotto doprawić do smaku chili, imbirem i roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry. Risotto ma mieć kremową konsystencję, jeśli jest zbyt gęste dolać więcej bulionu. Kurczak teriyaki: 1 filet z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka octu

kolorowotorcikowo
Współpraca z firmą Skworcu 209

kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną a nawet z owocami morza. Do grillowanego mięsa można również dodać duszoną paprykę i cebulkę. 7.  PRZYPRAWA DO SMAŻONEGO RYŻU NASI – GORENG pozwoli na nowo odkryć możliwości kulinarne jakie daje ryż. Orientalne nuty imbiru i kurkumy w połączeniu z intensywnym smakiem chili i czosnku zachwycą każdego. Czasami urozmaica się je dodając kawałki kurczaka, warzyw, makaronu(...)smażonego a nawet omletu czy jajka sadzonego. 8.   Mak Biały jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź i mangan. Możemy w nim znaleść witaminy z grupy B i E. Regularne spożywanie BIAŁEGO MAKU wpływa kojąco na układ pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlow oraz przeciwgorączkowe.   Bez dodatku BIAŁEGO

Słodkości i nie tylko
Przepis na… – risotto z krewetkami 315

wymieszaną w równych proporcjach z masłem. Szklimy na niej cebulę dodajemy krewetki. 4. Zdejmujemy zeszkloną cebulę i krewetki po czym odkładamy je do wolnego naczynia. Do rondla wsypujemy ryż. Smażymy go przez 5 minut, z powrotem dodajemy cebulę. 5. Całość zalewamy połową szklanki podgrzanego wcześniej wina (zimne zahartuje ryż). 6. Jak tylko wino nieco odparuje całość zalewamy stopniowo

Bon Ton Italia
Risotto z dynią 189

listków szałwii sól, pieprz Dynię obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać ryż, smażyć chwilę, aż zrobi się szklisty. Dodać dynię. Do bulionu dodać szafran. Wlać jedną chochlę bulionu. Mieszając poczekać, aż ryż wchłonie płyn. Powtarzać dolewanie bulionu, aż się skończy

Moja Galeria Smaku
Risotto pomidorowe z ziołami 173

Zupę Profi przecedzamy przez sitko, aby pozostał sam wywar. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie.  Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż do risotto i smażymy do momentu, aż ryż także się zeszkli.  Następnie na patelnię wlewamy trochę zupy pomidorowej tak aby pokryła ryż. Całość cały czas mieszamy, ponieważ ryż łatwo się przypala(...)zupy i tak do momentu kiedy ryż będzie al dente (jeśli zabraknie zupy, można dodać kolejne opakowanie zupy bądź podlać wodą- ok. 3/4 szkl.)  Pod koniec smażenia do ryżu dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posiekaną bazylię oraz tymianek, opcjonalnie doprawiamy do smaku solą.  Przed podaniem posypujemy wszystko parmezanem. (Do risotto opcjonalnie można dodać kilka plasterków świeżego

Bon appetit mon amie
Kotleciki ryżowe z serem żółtym 165

Prosty dodatek do obiadu. Składniki: 2 woreczki ryżu 10 dag sera żółtego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1 jajko bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ser żółty zetrzeć na tarce, połączyć z jeszcze ciepłym ryżem. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować średniej

Ewusiowe Smaki
Orientalny pilaw z pełnoziarnistego ryżu 181

patelnię dajemy masło, oliwę i szklimy szalotkę, dodajemy przyprawy. Po chwili dodajemy ryż, smażymy i mieszamy. Po chwili dodajemy szafran i wlewamy gorący bulion, mieszamy, przykrywamy, gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Na powierzchni ryżu powinny powstać małe dziurki. Próbujemy czy ryż jest ugotowany i wystarczająco słony. Zdejmujemy z ognia,spulchniamy widelcem, dodajemy rodzynki. Nakrywamy garnek ręcznikiem

Smakowity Blog Kulinarny
Curry z kurczakiem, dynią i masłem orzechowym / Chicken, pumpkin and peanut butter curry 260

łyżki masła orzechowego 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka miodu 2 x 400-g puszki krojonych pomidorów świeża kolendra, prażone nasiona do podania olej kokosowy do smażenia ryż lub makaron ryżowy do podania uprażone nasiona lub migdały do podania Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj dynię z chili w proszku, curry i kurkumą i odstaw. W dużej i głębokiej(...)patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć czosnek i imbir i smaż przez kilka minut. Dodaj kurczaka i smaż przez kolejne dwie minuty. Dodaj mleko kokosowe, a następnie wmieszaj masło orzechowe, pastę curry i miód. Dodaj dynię wraz z przyprawami i pomidorami i gotuj na średnim ogniu przez około 30-40 minut, aż kurczak przestanie być surowy w środku a dynia zmięknie

karmelowy
Risotto z rydzami 202

doprawić solą i pieprze do smaku,  po tym czasie uduszone rydze przełożyć na talerz. Na tej samej patelni na której dusiły się grzyby rozpuścić resztę masła, wsypać ryż , smażyć 3 minuty, wlać wino, gotować aż wino prawie odparuje, dolać chochlę gorącego bulionu i gotować risotto aż większość płynu zostanie wchłonięta przez ryż. Cały czas mieszać

Wanilia i Kardamon
Smażony ryż z jajkiem po chińsku 223

menu. Składniki 1 szklanka ryżu 1 marchewka kawałek cukinii 10 dkg pieczarek garść grzybów mun sos sojowy sos teryiaki przyprawa do dań orientalnych 4 jajka … Czytaj dalej Smażony ryż z jajkiem po chińsku

czarrna od kuchni
Czarne Risotto z Chorwacji – Crni Rižoto 116

kolejnych kilka dni, które kulinarnie spędzimy w tym pięknym kraju. Chyba muszę tam pojechać 😊 👥 – 4 ⏰ – 45 minut 🇭🇷 – Chorwacja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 250-300 g ryżu do risotto 500 g kalmarów 3-5 ząbków czosnku drobno pokrojonego 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę 100 ml przecieru pomidorowego 200 ml białego wina, butelki są tylko(...)jakości z Domu Oliwnego , teraz wrzuć kalmary i dość mocno je podsmaż, dodaj cebulę i czosnek, wymieszaj i smaż chwilę.  Po drugie wsyp ryż, wymieszaj i smaż, aż ryż lekko się przypiecze, dodaj przecier, wymieszaj i chwilę grzej.  Teraz po trzecie i związany z tym dylemat, jak to zrobić, by wypić tyle wina, aby zostało

RafalCook
Kotlety rybno- ryżowe 241

gotowy.. 30 dkg ryżu 50 dkg ryby morskiej 2 jajka sól morska , pieprz przyprawa rosołowa koperek lub natka pietruszki bułka tarta i jajka do panierowania olej do smażenia Ryż ugotować w osolonej wodzie.Rybę również ugotować w osolonej wodzie,osączyć z wody i rozdrobnić.Do ostudzonego  ryżu dodać rybę , jajka , przyprawy i wymieszać.Można dodać trochę bułki

Moje domowe kucharzenie
KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU 8601

łyżeczka nasion kolendry 7 szt. goździków 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka chili pieprzu cayenne firmy Kamis 1 łyżeczka papryki chili sól pieprz czarny świeżo zmielony oliwa do smażenia ryż do podania / tortille pszenne papryczka chili ( ja nie dodałam) świeże papryki (kolorowe) ja nie dodałam Na oliwie zeszkliłam cebulę pokrojoną w grube piórka. Dodałam pokrojone ząbki czosnku. Lekko posoliłam(...)czasie gdy smażyłam cebulę, na osobnej patelni podprażyłam nasiona kolendry i goździki.  Utarłam je następnie w moździerzu i dodałam do cebuli.    Wsypałam pozostałe przyprawy. Wymieszałam.  Dodałam pokrojone w paseczki piersi  kurczaka.   Podsmażyłam go z przyprawami.    Wsypałam kukurydzę z papryką. Wymieszałam.  Kolej na czerwoną fasolę. Dodałam pokrojonego w kostkę pomidora i wlałam

potrawyregionalne