cebuli ze szczypiorkiem 2 spore marchewki 5 łyżek oleju rzepakowego 2-3 ząbki czosnku Mieszanka przypraw: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, szczypta mielonej ostrej papryki, duża szczypta cynamonu. 1 łyżka mąki kukurydzianej Pierś z indyka oczyścić, pokroić na grubą kostkę i zamarynować w przyprawach, rozgniecionym czosnku i dwóch łyżkach oleju. Odstawić(...)podsmażyć całość. Dolać ok 100-150 ml wody i dusić pod przykryciem do momentu aż indyk będzie miękki a marchewka będzie się rozpadać. Można opcjonalnie dodać ostrej pasty z papryki lub doprawić większą ilością mielonej ostrej papryki. Na koniec trzeba zrobić więcej sosu. Do kubka wlać o 100 ml zimnej wody i rozmieszać w niej 1/2 łyżki mąki kukurydzianej. Wlać
Ze smakiem bez glutenumarynata dodaje aromatu i super smaku, do tego u mnie pieczone ziemniaczki :-). Udanego dzionka Wam życzę :-) Składniki : 8 pałek z kurczaka 1/2 słoiczka marynaty aromatyczne zioła Kujawski Dodatki: 1 papryka czerwona 1 cukinia 1 czerwona cebula 3 łyżki marynaty aromatyczne zioła Kujawski 6 ziemniaków sól himalajska pieprz wędzona czerwona papryka w proszku 1. Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem, przekładamy do miski(...)dodajemy marynatę aromatyczne zioła Kujawski, mieszamy dokładnie, miskę zawijamy folią i wkładamy najmniej na 2 godziny do lodówki (im dłużej mięso będzie się marynowało, tym bardziej będzie aromatyczne). 2. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, cukinię w grubsze plasterki, również dajemy do miski, dodajemy marynatę i odkładamy. 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy solą
kruche babeczkicałkowicie zastępującej drugie danie. Kto nie wierzy - musi spróbować :) Smacznego! Składniki: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu bądź masła 500 g łopatki wieprzowej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 3,5 szkl. gorącego bulionu 1 czerwona papryka 3-4 średniej wielkości ziemniaki 500 ml przecieru pomidorowego(...)podsmażonego mięsa dodajemy przyprawy i smażymy dalej. Potem wlewamy gorący bulion, dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ok. 60 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki - i gotujemy do miękkości ziemniaków ok. 20 minut. Na koniec wsypujemy posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chlebem
psgotujemyPieczona papryka to pyszna przekąska, a z dodatkiem dobrze doprawionego mięsa znakomity obiad. Wiosna w pełni, warzyw coraz więcej, więc dla zdrowia i urody wprowadźmy je na nasze stoły! SKŁADNIKI: 3 średnie papryki (u mnie czerwone) 0,5 kg mięsa drobiowego(u mnie zmielona pierś ) 1 szalotka 1 łyżeczka chmeli-suneli 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki białego pieprzu(...)kroimy w drobną kostkę, smażymy na oliwie na złoty kolor, mięso doprawiamy przyprawami, dodajemy jajko, szalotkę i por , jeśli farsz będzie zbyt luźny dodajemy bułkę tartą, faszerujemy wydrążone papryki, pieczemy w temp. 180 stopni około 45 min. mięso się zrumieni, a papryka będzie miękka
Kuchnia Beatydziś w Rzeszowie wieje, zimno, ale pojawia się słoneczko. Może w końcu zrobi się ciepło :-). U mnie dziś szybka propozycja na obiad/kolację. Ciasto francuskie zapieczone ze szparagami, czerwoną papryką, cukinią, kukurydzą i startą mozzarellą. Nam smakowało bardzo :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 szparagów 1 czerwona papryka 1/2 cukinii kukurydza starta mozzarella 1. Szparagi podgotowałam(...)osolonej wodzie jakieś 10 minut. Wyjęłam z wody, przecięłam na pół. Cukinię pokroiłam w plasterki, paprykę wzdłuż w piórka. 2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (funkcja góra - dół), na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, na papier rozkładamy ciasto. nacinamy z obu stron. Na środek układamy cukinię, potem paprykę, szparagi, kukurydzę i mozzarellę. Zawijamy ciasto. 3. Pieczemy około 20 - 25 minut
kruche babeczkiprzygotowanie takiego dania nie sprawia problemów i nie zajmuje dużo czasu 😉 Składniki (3 porcje): ok. 200 g mięsa z udźca indyka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 średni bakłażan 400 g mieszanki mrożonych warzyw (u mnie marchew, brokuł, kalafior) 400 ml sosu pomidorowego (użyłam TEGO ze sklepu Victualia) lub naturalnej passaty pomidorowej (np. TAKIEJ(...)łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka słodka, pieprz cayenne, papryka wędzona, mieszanka ziół Przygotowanie: Cebulę i czosnek poszatkuj, a paprykę pokrój w drobną kostkę. Podsmażaj warzywa w garnku lub na patelni (użyłam garnka kamiennego Stone Legend od Delimano ) przez ok. 7 minut na rozgrzanym oleju. Następnie dolej ok. 1/2 szklanki wody i duś
Zdrowie na języku :Pniebawem. Składniki na gulasz warzywny z czerwoną soczewicą (4 porcje): 2 cebule ząbek czosnku duża marchewka 2 łodygi selera naciowego cukinia 400 g pieczarki 250 g 1/2 czerwonej papryki papryczka chili 2 puszki krojonych pomidorów 1/2 szklanki czerwonej soczewicy sól cząber łyżka słodkiej papryki Cebulę, seler naciowy i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Oczyścić i pokroić(...)mniejsze kawałki paprykę i dorzucić do reszty warzyw. Dodać pokrojone w paski pieczarki i wsypać soczewicę. Zalać pomidorami i dusić chwilę pod przykryciem. W tym czasie pokroić cukinię na większą kostkę. Dorzucić do reszty składników. Przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cząbrem, solą, słodką papryką oraz drobno pokrojoną papryczką chili. Dusić do miękkości soczewicy i cukinii. Uwaga: cukinia ma pozostać nierozgotowana
Karola gotujeSkładniki: papryka czerwona większa 6 sztuk, mięso mielone drobiowe 35 dag, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 8 sztuk, kasza owsiana 2 saszetki, natka pietruszki 1 pęczek, ser żółty starty 25 dag, olej rzepakowy - ile potrzeba papryki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki, opłukać, osuszyć, cebulę pokroić w kostkę, ząbki(...)posiekaną natką pietruszki kaszę owsianą ugotować w wodzie bez soli, wysypać z woreczków i pałką blendera trochę zmiksować, dodac do mięsa i połączyć składniki blacha z papierem do pieczenia, papryki natrzeć olejem rzepakowym od zewnątrz, nakładać farsz do pełna, układać na blaszce piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, papryki piec z 35 minut, następnie posypać startym żółtym
W Mojej Kuchni Lubięmięsożercy do gulaszu dostali mielone kotlety, ja zjadłam go z chlebem :) Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 1,2 kg ziemniaków (u mnie młode) 3 marchewki 2 czerwone papryki 2 cebule 5 łyżek oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki pełnoziarnistej (pszennej lub żytniej) 150 g cydru sól po pół łyżeczki wędzonej papryki, ostrej papryki, suszonego oregano, suszonego tymianku(...)wrzucamy cebulę. Smażymy ją mieszając ok 2 minuty po czym wrzucamy resztę warzyw. Chwilę podsmażamy a nastepnie wlewamy cydr i 700 ml wody. Zagotowujemy. Wsypujemy ok 3 łyżeczek soli, papryki, oregano i tymianek, mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut. Po tym czasie dodajemy musztardę, syrop z agawy, ew dosalamy. Gotujemy jeszcze 15 minut a następnie wyłączamy
Dzieje kuchennej WiewióryZawsze podziwiałam tą sałatkę, jednakże przygotowałam ją dopiero pierwszy raz. Po pierwsze pięknie prezentuje się na stole, po drugie przekładana warstwami jest pyszna. Zamiast ogórków konserwowych dodałam czerwoną paprykę, ponieważ tak bardziej nam smakuje. 1 duży słoik marynowanych pieczarek (ok. 420 g) 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 3 marchewki 600 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka(...)puszka kukurydzy (280 g) 1 czerwona papryka 100 g żółtego sera 3 jajka 2 duże ziemniaki Kilka łyżek majonezu Sól Pieprz Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić przyprawą do kurczaka. Usmażyć do miękkości na rozgrzanej patelni. Szczypiorek oraz koperek bardzo drobno posiekać. Ziemniaki oraz marchewkę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę zetrzeć na tarce
VioletoweKucharzenieWyszedł pyszny, sycący można go jeść łyżkami. Mięsożercy będą zachwyceni. Do tego pajda chleba i obiad mamy gotowy. 50 dkg wołowiny 1 cebula duża 2 ząbki czosnku 5 plastrów papryki konserwowej 5 ogórków konserwowych 15 dkg pieczarek małych oregano świeże sól, pieprz 2 lisćie laurowe 2 ziela angielskie papryka wędzona 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej mąka pszenna 2 ząbki czosnku(...)minut. Dolewam bulion, dodaję liście, ziele, oregano i gotuję na wolnym ogniu aż wołowina będzie miękka. Pieczarki przesmażam na osobnej patelni. Dodaję pod koniec gotowania do wołowiny, razem z papryką i korniszonami pokrojonymi. Chwile jeszcze razem duszę, doprawiam solą, pieprzem, papryką, czubricą. Gulasz podaję z oregano
wesoła kuchniaDziś podzielę się swoim ulubionym przepisem na makaron z papryką.Sos jest kremowy,przepełniony ciepłym sosem na bazie śmietany kremówki , boczku i czerwonej papryki.Polecam. 1 czerwona papryka 1 pojemnik mały kremówki 30% Cieńkie plasterki boczku ( ile kto uważa dla smaku ) 1 po.spaghetti Sól i pieprz Gałka muszkatołowa Parmezan ****************************** Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.Makaron ugotować al'dente(...)wrzącej wodzie z solą.Boczek stopić na złoto,dorzucić pokrojoną paprykę,poddusić do miękkości,wlać śmietankę kremówkę, wymieszač.Posolić,popieprzyć,dodać szczyptę gałki muszkatołowej.Ugotowany sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem,wymieszać i podawać.Posypać mocno parmezanem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZaletą zapiekanek jest to, że szybko się je przygotowuje. Najczęściej robię zapiekanki na bazie makaronu i jakiegoś mięsa. Tym razem wybrałam salami i dodałam również pieczarki, paprykę i kukurydzę, a to wszystko skąpane w sosie śmietanowym z ziołami i zapieczone z żółtym serem. Składniki: 300 g makaronu penne (rurki) ok. 150 g pikantnego salami pół puszki kukurydzy 250 g pieczarek(...)czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku pikantna przyprawa do kurczaka (najlepiej z ostrą papryką) sól i pieprz, suszony czosnek, zioła śródziemnomorskie (do pizzy, spaghetti) 1,5 szklanki mleka 2/3 szklanki słodkiej śmietanki olej do smażenia 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki ok. 200 g sera żółtego Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Pieczarki umyć, pokroić w plastry
Czerwień i błękitOstatnio w Lidlu dopadłam takie oto mini cukinie, kiedyś robiłam, pyszne. Tym razem nafaszerowałam je kaszą kuskus, papryką czerwoną i serem zagrodowym z chia . Do tego czerwona cebula, czosnek i wszystko zapieczone. Cukinie wyszły pyszne :-). Ja kupiłam sztuki, my zjedliśmy po 1,5 a młody wciął jedną całą. Miłego piątku Wam życzę i weekendu oczywiście :-) Składniki: 4 mini cukinie(...)szklanki kaszy kuskus 1 szklanka wrzątku 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku ser zagrodowy z chia kurkuma sól pieprz olej kokosowy do smażenia 1. Kaszę kuskus przekładamy do rondelka i zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i zostawiamy na około 10 minut, żeby napęczniała. Cukinie myjemy, odcinamy górę, wydrążamy środek (super się to robi łyżką do nakładania lodów). 2. Paprykę
kruche babeczkiSkładniki: 1 kapusta pekińska, 1 wędzona pierś z kurczaka, puszka ananasa, słoik selera konserwowego, puszka kukurydzy, kawałek sera żółtego (ok.120g), 1/2 świeżej czerwonej papryki, 1/2 świeżej żółtej papryki, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Seler i kukurydzę dobrze odsączyć. Kapustę pekińską, pierś z kurczaka, ananas, ser żółty i papryki pokroić. Wszystkie składniki posolić, popieprzyć i wymieszać z majonezem. Ja papryki wyłożyłam
W kuchni u Moniki