Często słyszy się o faszerowanej papryce czy cukinii, natomiast rzadziej przychodzi nam do głowy zrobienie tego samego z … pomidorami. Tymczasem okazuje się, że faszerowane pomidory to efektowne danie, które pozwala na spojrzenie na te „kanapkowe” warzywa z nieco innej strony. Do farszu użyłam słodkim ziemniaków w połączeniu z mleczkiem kokosowym i ostrą papryką, co nadało daniu ciekawego(...)Pomidory faszerowane batatami 2017-05-08 18:48:05 Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 duży batat 6 pomidorów 1 łyżka mleczka kokosowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1-2 ząbki czosnku 100 g sera (np. mozzarella) Przygotowanie Batata obierz i pokrój w dużą kostkę. Ugotuj do miękkości (15-20 minut), a następnie odłóż
Powiedz dietom nieSkładniki (5 porcji): 500 g kurczaka, 3 kolorowe papryki (mix 3 kolory), 1 cebula biała, 1 cebula czerwona, 100 g cheddara Marynata: sok z 1/2 limonki, 3 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, sól, kmin rzymski, 1/2 łyżeczki chilli w proszku, 1/2 papryczki jalapeno lub łyżeczka pokrojonych papryczek z zalewy, Salsa: 1 świeża czerwona papryczka chilli (jeśli traficie na wersję naprawdę(...)kurczak będzie marynował się w lodówce. Wszystkie składniki zblendować ze sobą, nie na miazgę tylko tak, żeby części pomidorków były jeszcze widoczne, a składniki połączyły się ze sobą. » Reszta Paprykę i cebulę pokroić w tzw. piórka a ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami można to zrobić już w trakcie smażenia kurczaka lub zaraz na samym początku i włożyć
rozgotowanaszklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki przyprawy do pizzy Evita 1/2 łyżeczki soli 4-5 łyżek oliwy z oliwek Farsz: 1 cebula 1 papryka ok. 200 g kiełbasy 1/2 puszki kukurydzy ok. 100 g sera żółtego 1 jajko sól, pieprz papryka słodka mielona zioła prowansalskie natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: W ciepłej(...)dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość. Farsz: Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę i wrzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy około 3-5 min. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzem
Kuchnia MagdaLenyjajecznicę, jajka sadzone, szakszukę ... Do tego zestawu dołączę jaka po baskijsku. Skąd ta nazwa? Wymyśliłam. Zrobiłam jajka sadzone z piperadą. Piperada to baskijska potrawa, którą robi się z papryki, cebuli i czosnku. Och, co to za zapach, smak i można jeszcze to urozmaicić przez dodanie np. pomidorów lub podsmażonej szynki. Ja poszłam na skróty i zrobiłam tak prosto(...)łatwo i szybko a przede wszystkim smacznie Składniki dla 2 osób: 1 cebula pokrojona w piórka po pół papryki: czerwonej, żółtej i zielonej pokrojonych w paseczki 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy (brak na zdjęciu) ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka octu balsamicznego jajka (po jednym dla każdego) 2 łyżki masła klarowanego sól morska pieprz świeżo zmielony
Kuchnia u Krysipaprykę i pomidory w pełni więc grzechem jest ich nie wykorzystać i nie zapewnić sobie pysznych obiadków na zimę. Leczo do słoików robię już któryś rok z rzędu. Doskonale się przechowuje i jest fantastyczną bazą obiadową, szczególnie kiedy muszę przygotować coś na szybko . Składniki: Ok. 4 kg pomidorów podłużnych Lima lub innych mięsistych – można użyć zwykłych pomidorów ale trzeba będzie(...)dłużej odparowywać Ok. 4 kg papryki – kolory dowolne Ok. 4 kg cukinii Ok. 2-3 kg cebuli 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Kilka łyżek oleju rzepakowego Paprykę wydrążyć i pokroić w grubą kostkę. Cukinię również pokroić w grubą kostkę. Pomidory można sparzyć i obrać ze skórki lub użyć ze skórką. Pokroić w kostkę. W zależności od wielkości posiadanego garnka
Ze smakiem bez glutenucebuli ze szczypiorkiem 2 spore marchewki 5 łyżek oleju rzepakowego 2-3 ząbki czosnku Mieszanka przypraw: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, szczypta mielonej ostrej papryki, duża szczypta cynamonu. 1 łyżka mąki kukurydzianej Pierś z indyka oczyścić, pokroić na grubą kostkę i zamarynować w przyprawach, rozgniecionym czosnku i dwóch łyżkach oleju. Odstawić(...)podsmażyć całość. Dolać ok 100-150 ml wody i dusić pod przykryciem do momentu aż indyk będzie miękki a marchewka będzie się rozpadać. Można opcjonalnie dodać ostrej pasty z papryki lub doprawić większą ilością mielonej ostrej papryki. Na koniec trzeba zrobić więcej sosu. Do kubka wlać o 100 ml zimnej wody i rozmieszać w niej 1/2 łyżki mąki kukurydzianej. Wlać
Ze smakiem bez glutenumarynata dodaje aromatu i super smaku, do tego u mnie pieczone ziemniaczki :-). Udanego dzionka Wam życzę :-) Składniki : 8 pałek z kurczaka 1/2 słoiczka marynaty aromatyczne zioła Kujawski Dodatki: 1 papryka czerwona 1 cukinia 1 czerwona cebula 3 łyżki marynaty aromatyczne zioła Kujawski 6 ziemniaków sól himalajska pieprz wędzona czerwona papryka w proszku 1. Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem, przekładamy do miski(...)dodajemy marynatę aromatyczne zioła Kujawski, mieszamy dokładnie, miskę zawijamy folią i wkładamy najmniej na 2 godziny do lodówki (im dłużej mięso będzie się marynowało, tym bardziej będzie aromatyczne). 2. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, cukinię w grubsze plasterki, również dajemy do miski, dodajemy marynatę i odkładamy. 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy solą
kruche babeczkicałkowicie zastępującej drugie danie. Kto nie wierzy - musi spróbować :) Smacznego! Składniki: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu bądź masła 500 g łopatki wieprzowej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 3,5 szkl. gorącego bulionu 1 czerwona papryka 3-4 średniej wielkości ziemniaki 500 ml przecieru pomidorowego(...)podsmażonego mięsa dodajemy przyprawy i smażymy dalej. Potem wlewamy gorący bulion, dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ok. 60 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki - i gotujemy do miękkości ziemniaków ok. 20 minut. Na koniec wsypujemy posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chlebem
psgotujemyPieczona papryka to pyszna przekąska, a z dodatkiem dobrze doprawionego mięsa znakomity obiad. Wiosna w pełni, warzyw coraz więcej, więc dla zdrowia i urody wprowadźmy je na nasze stoły! SKŁADNIKI: 3 średnie papryki (u mnie czerwone) 0,5 kg mięsa drobiowego(u mnie zmielona pierś ) 1 szalotka 1 łyżeczka chmeli-suneli 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki białego pieprzu(...)kroimy w drobną kostkę, smażymy na oliwie na złoty kolor, mięso doprawiamy przyprawami, dodajemy jajko, szalotkę i por , jeśli farsz będzie zbyt luźny dodajemy bułkę tartą, faszerujemy wydrążone papryki, pieczemy w temp. 180 stopni około 45 min. mięso się zrumieni, a papryka będzie miękka
Kuchnia Beatydziś w Rzeszowie wieje, zimno, ale pojawia się słoneczko. Może w końcu zrobi się ciepło :-). U mnie dziś szybka propozycja na obiad/kolację. Ciasto francuskie zapieczone ze szparagami, czerwoną papryką, cukinią, kukurydzą i startą mozzarellą. Nam smakowało bardzo :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 szparagów 1 czerwona papryka 1/2 cukinii kukurydza starta mozzarella 1. Szparagi podgotowałam(...)osolonej wodzie jakieś 10 minut. Wyjęłam z wody, przecięłam na pół. Cukinię pokroiłam w plasterki, paprykę wzdłuż w piórka. 2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (funkcja góra - dół), na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, na papier rozkładamy ciasto. nacinamy z obu stron. Na środek układamy cukinię, potem paprykę, szparagi, kukurydzę i mozzarellę. Zawijamy ciasto. 3. Pieczemy około 20 - 25 minut
kruche babeczkiprzygotowanie takiego dania nie sprawia problemów i nie zajmuje dużo czasu 😉 Składniki (3 porcje): ok. 200 g mięsa z udźca indyka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 średni bakłażan 400 g mieszanki mrożonych warzyw (u mnie marchew, brokuł, kalafior) 400 ml sosu pomidorowego (użyłam TEGO ze sklepu Victualia) lub naturalnej passaty pomidorowej (np. TAKIEJ(...)łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka słodka, pieprz cayenne, papryka wędzona, mieszanka ziół Przygotowanie: Cebulę i czosnek poszatkuj, a paprykę pokrój w drobną kostkę. Podsmażaj warzywa w garnku lub na patelni (użyłam garnka kamiennego Stone Legend od Delimano ) przez ok. 7 minut na rozgrzanym oleju. Następnie dolej ok. 1/2 szklanki wody i duś
Zdrowie na języku :Pniebawem. Składniki na gulasz warzywny z czerwoną soczewicą (4 porcje): 2 cebule ząbek czosnku duża marchewka 2 łodygi selera naciowego cukinia 400 g pieczarki 250 g 1/2 czerwonej papryki papryczka chili 2 puszki krojonych pomidorów 1/2 szklanki czerwonej soczewicy sól cząber łyżka słodkiej papryki Cebulę, seler naciowy i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Oczyścić i pokroić(...)mniejsze kawałki paprykę i dorzucić do reszty warzyw. Dodać pokrojone w paski pieczarki i wsypać soczewicę. Zalać pomidorami i dusić chwilę pod przykryciem. W tym czasie pokroić cukinię na większą kostkę. Dorzucić do reszty składników. Przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cząbrem, solą, słodką papryką oraz drobno pokrojoną papryczką chili. Dusić do miękkości soczewicy i cukinii. Uwaga: cukinia ma pozostać nierozgotowana
Karola gotujeSkładniki: papryka czerwona większa 6 sztuk, mięso mielone drobiowe 35 dag, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 8 sztuk, kasza owsiana 2 saszetki, natka pietruszki 1 pęczek, ser żółty starty 25 dag, olej rzepakowy - ile potrzeba papryki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki, opłukać, osuszyć, cebulę pokroić w kostkę, ząbki(...)posiekaną natką pietruszki kaszę owsianą ugotować w wodzie bez soli, wysypać z woreczków i pałką blendera trochę zmiksować, dodac do mięsa i połączyć składniki blacha z papierem do pieczenia, papryki natrzeć olejem rzepakowym od zewnątrz, nakładać farsz do pełna, układać na blaszce piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, papryki piec z 35 minut, następnie posypać startym żółtym
W Mojej Kuchni Lubięmięsożercy do gulaszu dostali mielone kotlety, ja zjadłam go z chlebem :) Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 1,2 kg ziemniaków (u mnie młode) 3 marchewki 2 czerwone papryki 2 cebule 5 łyżek oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki pełnoziarnistej (pszennej lub żytniej) 150 g cydru sól po pół łyżeczki wędzonej papryki, ostrej papryki, suszonego oregano, suszonego tymianku(...)wrzucamy cebulę. Smażymy ją mieszając ok 2 minuty po czym wrzucamy resztę warzyw. Chwilę podsmażamy a nastepnie wlewamy cydr i 700 ml wody. Zagotowujemy. Wsypujemy ok 3 łyżeczek soli, papryki, oregano i tymianek, mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut. Po tym czasie dodajemy musztardę, syrop z agawy, ew dosalamy. Gotujemy jeszcze 15 minut a następnie wyłączamy
Dzieje kuchennej Wiewióry